De impact van 11 september 2001 op onze levens

Dinsdagmorgen 11 september 2001, rond 8:45 uur Amerikaanse tijd (14:45 uur Nederlandse tijd). Een brandweerman werkt in de straten van New York terwijl een cameraman hem van onderen filmt. Boven hem zijn de grote flats van de stad te zien, inclusief het World Trade Center.

Dan plotseling - een vliegtuig schiet door het beeld en boort zich voor het oog van de camera met een enorme explosie in één van de twee WTC-gebouwen.

Good morning America.

WTC aanslag

Ongeveer een kwartier na de aanslag op de eerste toren boorde een tweede vliegtuig zich in de tweede toren, en nog eens 40 minuten later, rond 9:38 uur Amerikaanse tijd, stortte een derde vliegtuig neer op het Pentagon in Washington DC, waar 20.000 mensen werken voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Terwijl de Amerikaanse overheidsinstanties probeerden hoogte te krijgen van de zaak en het land draaiende te houden, stortte om 10:09 uur de eerste WTC-toren in, twintig minuten later gevolgd door de tweede toren. Om 10:45 uur volgde de laatste klap, toen in Pennsylvania een vierde toestel met aan boord 45 mensen neerstortte. De ramp was compleet.

Zo begon met een enorme knal de dag die de wereld wakker schudde; de dag waarop de 21e eeuw pas echt begon. De dag die voor altijd in ons geheugen gegrift staat. Weet jij nog wat je op 11 september 2001 deed?

WTC aanslag

Net als die dag in 1963 waarop president John F. Kennedy werd neergeschoten door niemand die het meemaakte ooit is vergeten, zal dat voor deze dag ook zijn. Hij zal voor altijd in onze herinnering aanwezig zijn.

Ikzelf was op 11 september ruim op tijd thuis om live op tv te kunnen zien hoe de tweede toren instortte, iets dat ik nooit meer zal vergeten. Je weet gewoon dat op dat moment bij honderden mensen voor altijd het levenslicht gedoofd wordt op een onbeschrijflijke manier. En daar zit je dan naar de tv te kijken, machteloos.

WTC aanslag

Onze levens sindsdien, ook hier in Nederland en België, duizenden kilometers van New York vandaan, zijn onherroepelijk veranderd. De aanslagen op Amerika, nu bijna een jaar geleden, hebben de hele wereld veranderd. Toch hebben we onze levens grotendeels weer opgepakt alsof er niets aan de hand is.

Heeft ons geheugen de keiharde feiten verdrongen? Willen we misschien niet meer herinnerd worden aan de ramp? Hoe dien ook zij, een kleine terugblik op de aanslagen en de impact die ze hadden op ook onze levens, hier in Nederland en België, lijkt een jaar na dato niet meer dan gezond.

Hieronder een kleine greep uit de gevolgen en veranderingen van de aanslagen op de VS.

- Honderdduizenden mensen in de vliegtuigindustrie hebben hun baan verloren; de luchtvaart zit in een malaise die pas langzaam voorbij gaat. US Airways heeft zelfs uitstel van betaling aangevraagd.

- Iedereen die met een vliegtuig reist, moet nu nog vroeger aanwezig zijn op het vliegveld en inchecken. Vooral intercontinentale vluchten worden erg streng gecontroleerd. Alle bagage gaat op luchthavens door de röntgenapparaten en zelfs nagelschaartjes mogen niet langer in de handbagage meegenomen worden. De Amerikaanse douane controleert nu strenger dan ooit.

- De VS en andere landen zetten nog steeds troepen in in Afghanistan. Nog dagelijks zijn Al Qaeda en andere terroristische groeperingen in het nieuws; zo is recentelijk nog bekend geworden dat Al Qaeda met gifgas aan het experimenteren is.

- De Amerikaanse economie (en daarmee de wereldeconomie) door de aanslagen van 11 september versneld in het slop geraakt, waardoor nog eens honderdduizenden mensen meer over de hele wereld hun baan verloren hebben.

- Christenen en moslims zijn meer dan ooit gepolariseerd in hun geloof. Ondanks alle pogingen van moslimorganisaties om aan te geven dat zij niets van doen hadden met het gedachtengoed van de terroristen (73% van de in Nederland wonende moslims keurde de aanslagen op Amerika af), blijven veel mensen argwanend kijken naar Islamieten.

- De aanslagen van 11 september hebben een grote invloed gehad op de politiek en zeker op de groei van een partij als de LPF. Een LPF-leider riep in 2001 nog op tot 'een koude oorlog tegen het terrorisme' en Pim Fortuyn noemde de Islam in februari van dit jaar 'een achterlijke cultuur'.

Het is zeker mogelijk dat de (gevolgen van) aanslagen van 11 september de Nederlandse verkiezingen van juni 2002 hebben beïnvloed: een rapport van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) meldde in maart dat mensen zich minder geremd voelen zich negatief te uiten over de Islam, wat in de verkiezingsuitslagen zijn weerslag zou kunnen vinden.

WTC aanslag

Samenvattend: de aanslagen hebben ook ons leven veranderd, niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op economisch, sociaal, maatschappelijk, politiek en cultureel gebied. Nederland en België en de rest van de wereld zijn niet meer hetzelfde sinds 11 september 2001.

Die realisatie is erg belangrijk, niet alleen terugkijkend naar het verleden, maar ook vooruitkijkend naar de rest van de 21e eeuw. Want laten we wel wezen - we zijn nog maar net begonnen aan deze honderd jaar. En we kunnen er heel wat meer van maken als we ons niet uit het veld laten slaan door de acties van een klein groepje maniakken.

----------

Het artikel hierboven verscheen eerder in de AllesAmerika.com Gazette, de driemaandelijkse nieuwsbrief van deze site. Klik hier voor meer informatie over de Gazette. (Link opent in een nieuw venster.)

Terug naar de AllesAmerika.com homepage