Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Amerikaanse auto kopen

Een Amerikaanse auto kopen: nuttige informatie



Ook in Nederland en België kunt u vele merken Amerikaanse auto vinden. Of u nu een Dodge wilt, of een Chevrolet, Ford, Chrysler of Jeep: ze zijn hier allemaal te kopen. Ook als u niet specifiek op zoek bent naar een bepaald merk, maar een bepaald soort auto (ruimtewagen: voor het grote gezin, pickup truck: als u veel moet vervoeren) zit u bij de Amerikaanse auto goed. Voordat u tot een aanschaf overgaat, moet u zich echter wel een paar zaken bedenken.



1. De aanschafprijs



Het begint al met de aanschafprijs: past deze in uw budget? Amerikaanse auto's kunnen in Nederland duur uitvallen, voornamelijk omdat de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) zo hoog is. Het maakt daarbij niet uit of u zelf een auto importeert of dat u hem importeert; de BPM is een door de overheid vastgestelde belasting die over alle auto's betaald moet worden.

Op de site van de Belastingdienst staat het volgende over BPM:

"Bij de berekening van de BPM wordt uitgegaan van de nettocatalogusprijs. De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs, inclusief accessoires, verminderd met het bedrag aan BTW. De BPM voor het vervoermiddel is een bepaald percentage van de nettocatalogusprijs, eventueel verminderd of vermeerderd met een vast bedrag."

Amerikaanse pickup truck: Dodge Ram
Dodge Ram

De BPM (een vrij groot bedrag) wordt gelukkig wel kleiner naarmate de auto ouder is. De korting op de BPM loopt op van 4% als de auto minder dan een maand oud is tot 100% als de auto meer dan 25 jaar oud is. Op dat moment (na 25 jaar) is de auto overigens ook wegenbelastingvrij. Dit geldt overigens nu uitsluitend voor auto's van 1986 en ouder; in 2012 wordt deze regeling geheel stopgezet.

De aanschafprijs van uw auto zal dus bepaald worden door aankoopkosten en BPM, maar ook de transportkosten. Amerikaanse auto's worden nu eenmaal niet in Nederland gefabriceerd, en de meeste modellen worden zelfs in heel Europa nergens geproduceerd. Uw auto komt dus rechtstreeks uit de Verenigde Staten, en wordt per schip hierheen vervoerd.

2. Wegenbelasting



Zoals ook al bleek uit de geschiedenis van de Amerikaanse auto, zijn deze auto's vaak groter en zwaarder dan Europese en Aziatische modellen. Een Amerikaanse middenklasser weegt al gauw 1500 kilo, honderden kilo's meer dan een 'normale' Nederlandse middenklasser. Maar ook een Europese middenklasser weegt als snel 1200-1400 kg, mede omdat ook de Europese auto's tegenwoordig aan dezelfde veiligheidseisen moeten voldoen die al sinds begin 70er jaren in de VS gelden.

Aangezien in Nederland de wegenbelasting nog op gewicht is gebaseerd, zult u dus wat duurder uit zijn als u een Amerikaanse auto aanschaft, maar heeft u wel een veilige auto. Gelukkig zijn veel modellen als grijs kenteken beschikbaar, wat u al gauw weer honderden euro's kan besparen, zeker op LPG.

Zo zijn alle Amerikaanse pickup trucks te kopen onder grijs kenteken, zelfs de 'quad cab' modellen waar 6 mensen in passen. Helaas is de aanschafprijs van zo'n pickup vaak weer wat hoog, ongeveer 45.000 euro voor een nieuw model en 12.000 voor een tien jaar oude pickup.

Als u een SUV, busje (de zg. 'van') of een andere ruimtewagen koopt met twee stoelen, vallen deze over het algemeen ook onder het grijs kenteken. Hierbij moet de auto wel aan een aantal voorwaarden voldoen, dus informeer u hierover goed bij uw dealer.

3. Benzineverbruik



Het benzineverbruik van de Amerikaanse auto niet meer zo slecht gesteld als als een decennium geleden, en als u een auto met gelijke motorinhoud en vermogen als vergelijk neemt dan zal blijken dat het verbruik niet in alle gevallen meer is dan de Europese modellen. Dit komt omdat de verbruikscijfers zoals die in de VS worden afgegeven op een wat andere manier berekend worden dan in Nederland en België.

Amerikaanse pickup truck: Ford
Ford F-150

Echte grote modellen zoals de Suburban en menig pickup truck verbruiken nog steeds ongeveer 1 op 7, bij de wat kleinere modellen en hybride modellen loopt het verbruik terug tot 1 op 20. Dit hoeft echter allemaal geen probleem te zijn als u een LPG-G3-installatie onder uw auto laat monteren - LPG is immers veel goedkoper dan benzine of diesel dus uit economisch oogpunt gezien kan dit heel interessant zijn.

4. Verzekering



Over het algemeen zal de verzekering van uw Amerikaanse auto even hoog zijn als de verzekering van elke andere auto. Maarten van den Brink, een import-expert op het gebied van Amerikaanse auto's en pickup trucks, merkt hierbij op dat uw verzekering in veel gevallen zelfs lager kan uitvallen.

U mag (of moet) uw auto namelijk invoeren op de Amerikaanse waarde van de auto, die lager ligt dan de Nederlandse waarde. Een Ford F150 kan op die manier bijvoorbeeld slechts een Nederlandse waarde hebben van 16.000 euro (inclusief BPM en BTW) terwijl u voor dat bedrag elders slechts een kleine personenauto kunt krijgen.

5. Klassiekers



Een uitkomst voor de liefhebber zal de klassieke Amerikaanse auto zijn. Als u een Amerikaanse auto koopt van 25 jaar of ouder, hoeft u in principe geen BPM en geen wegenbelasting te betalen. Ook de kosten van de verzekering kunnen beperkt worden, onder bepaalde voorwaarden zelfs tot minder 100 euro per jaar(!). Als er dan ook nog eens een LPG-onderbouw op uw Amerikaanse auto zit, bent u vele malen goedkoper uit dan met om het even welke andere auto.

Houdt u echter wel rekening met oplopende onderhoudskosten, klassieke auto's zijn nu eenmaal vatbaarder voor probleempjes dan nieuwe modellen. Gelukkig zijn de meeste onderdelen redelijk betaalbaar, ook voor oudere auto's.

Wat betreft de verzekering: er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die zich gespecialiseerd hebben in klassiekers, en vaak dus ook de goedkoopste tarieven bieden. Er zijn echter wel voorwaarden verbonden aan die lage tarieven, dus informeer u hierover goed voordat u tot aanschaf overgaat.

6. Een Amerikaanse auto kopen: iets voor u?



Uiteindelijk kunt alleen u de keuze maken of u wel of niet een Amerikaanse auto wilt kopen. De informatie hierboven vormt een wegwijzer, meer niet. Het is zeker geen uitputtende informatie omtrent de aanschaf van een Amerikaanse auto, en u doet er dan ook goed aan u voldoende te oriënteren voordat u tot een aankoop overgaat.

Een Amerikaanse auto (willen) kopen is een kwestie van smaak. Als u veel ruimte in uw auto nodig heeft of veel passagiers wilt vervoeren, is uw beste keuze vaak een Amerikaanse auto. Amerikanen zijn meesters in het bouwen van auto's met veel laadruimte (pickup trucks en vans) en ruimtewagens die tot en met 9 personen kunnen vervoeren.

Als u eens iets anders wil dan 'normaal' en wilt opvallen op de snelweg is een Amerikaanse auto of pickup truck zeker iets voor u. Voorbeelden zijn de modellen van Ford, Chevrolet, GMC, Dodge, Lexus, etc.

Als u minder opvallend wilt zijn maar nog steeds een mooi, redelijk uniek model wilt rijden is het aan te raden eens rond te kijken bij de in Nederland vaker verkochte modellen van Chrysler, Dodge en Jeep. Deze auto's zijn soms zelfs voordeliger dan andere Europese auto's in hun klasse.

Dodge Challenger
Dodge Challenger

Als u gek bent op snelle auto's zult u bij Amerikaanse auto's in de hemel zijn. Unieke modellen zoals de Chevrolet Corvette, Ford Mustang, Dodge Challenger en de Chevrolet Camaro zijn op snelheid gebouwd en zien er fantastisch uit en er zijn voor de prijs/kwaliteit-verhouding geen Europese auto's te koop die dat vermogen evenaren.

De klassieke modellen, tenslotte, kunnen vaak zoals gezegd goedkoop uitvallen en tegelijkertijd een unieke ervaring opleveren. Maar: alleen voor de liefhebbers. Amerikaanse klassiekers zijn vaak enorme bakken die even moeilijk te besturen zijn als ze groot zijn. Voor het dagelijkse woon-werkverkeer is dat misschien iets teveel van het goede.



Terug naar de Cultuur van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?