Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Amerika reizen > Reistips

Reistips: Goed voorbereid naar Amerika



Kaart van de USA

De reistips voor Amerika op deze pagina helpen u snel en makkelijk op weg bij de voorbereiding van uw vakantie naar de VS. Vele vragen over uiteenlopende onderwerpen zullen hier beantwoord worden, van bagage tot autohuur.

Klik op het onderwerp waar u meer over wilt weten, en u zult direct de juiste informatie te zien krijgen. Sommige onderwerpen worden op deze pagina beschreven, anderen zijn zo uitgebreid dat u naar een aparte pagina geleid wordt.



Binnenlandse vluchten



Bijna elke middelgrote en grote stad, maar ook vele kleinere, afgelegen stadjes hebben een eigen vliegveld(je). De reden hiervoor is simpel: de afstanden zijn te groot om een ander vervoermiddel te gebruiken. Waarom 12 uur met de auto rijden als de bestemming slechts een uur vliegen verwijderd is?

Ook als toerist kunt u gebruik maken van binnenlandse vluchten. De prijzen zijn vaak redelijk laag maar kunnen snel veranderen. Zoals altijd geldt, dat u uw binnenlandse vluchten beter voordat u naar de VS gaat kunt plannen.

Als u voor het eerst naar de VS op vakantie gaat is binnenlands vliegen misschien helemaal niet nodig. Als u een populaire attractie als bestemming heeft zal daar meer dan voldoende te doen zijn tijdens uw vakantie. Er komt al genoeg op u af; bewaar binnenlands vliegen eventueel voor een volgende keer.

Zie ook de tip over vliegtuigmaatschappijen.

Terug naar boven

Feestdagen in Amerika



Amerika kent enkele feestdagen waarop over het algemeen iedereen vrij heeft. Deze feestdagen zijn:

  • New Year's Day: 1 januari
  • Martin Luther King Day: de derde maandag in januari
  • Washington's Birthday: derde maandag in februari
  • Memorial Day: laatste maandag in mei
  • Fourth of July, Independence Day: 4 juli
  • Labor Day: eerste maandag in september
  • Thanksgiving: vierde donderdag in november
  • Christmas: 25 december

Andere, onofficiële maar veelgevierde feestdagen zijn:

  • Groundhog Day: 2 februari
  • Lincoln's Birthday: 12 februari
  • Valentine's Day: 14 februari
  • St. Patrick's Day: 17 maart
  • April Fools's Day: 1 april
  • Earth Day: 22 april
  • Columbus Day: 12 oktober
  • Halloween: 31 oktober
  • Veteran's Day: 11 november

Terug naar boven

Geld, Traveler's Cheques, credit card



De tips voor geld, credit cards en cheques in Amerika zijn uitgebreid, vernieuwd en op een nieuwe pagina geplaatst. Klik hier voor tips over geld en credit cards in de VS.

Wilt u de laatste valutakoers weten of direct dollars bestellen? Klik hier voor de laatste valutakoers.

Terug naar boven

Hotels, motels, bed & breakfasts



Motels



Motels zijn een veelgebruikte, goedkope manier om te overnachten in de VS. Langs vele steden, dorpjes, en vooral langs de randen van highways zijn vaak veel motels te vinden. Juist omdat er zoveel motels zijn, is het vaak niet nodig van tevoren te reserveren; als u echter naar een druk toeristisch gebied gaat (bijv. een beroemd National Park als Yellowstone, of een stad als Las Vegas) dan kunnen (vooral in de weekends) vele van de betere motels al volzitten. Dit wordt aangegeven door een bord met opschrift 'no vacancy'.

Als u zo'n situatie wilt voorkomen, of als u liever niet wilt zoeken, kunt u in veel gevallen al van tevoren een kamer boeken bij een motel in of nabij de stad of attractie van uw keuze. U kunt dit via uw reisbureau doen, maar nog veel gemakkelijker is het om te proberen via het Internet een kamer te vinden. In het geval u niet van tevoren reserveert kunt u ter plekke gaan zoeken naar aanwezige motels. Bij afritten op highways kunt u vaak al borden vinden waarop de logo's van de aanwezige motels te zien zijn; als u dus vier logo's ziet weet u dat er vier motels te vinden zijn bij die afslag.

De meeste motels zijn overigens aan de rand van de stad geplaatst, dus ook als u niet over highways rijdt kunt u ze meestal redelijk snel vinden.

Een keuze maken uit het aanbod is vaak niet makkelijk. Er zijn vele verschillende ketens, maar aangezien ze vaak op franchisebasis geëxploiteerd worden zijn van elke keten wel betere en slechtere hotels te vinden. Kijkt u daarom goed naar de uiterlijke schijn van het hotel; deze geeft vaak al goede aanwijzingen over de geleverde service. Houdt u daarnaast de stelregel aan, als u iets ziet dat u niet bevalt: gewoon doorrijden.

De prijzen van motels lopen nogal uiteen per keten en zelfs per motel, maar over het algemeen in $30 per nacht het minimum. Het gemiddelde ligt tussen de $50 en $80 per nacht; uitschieters zijn prijzen van meer dan $100.

Hotels



Voor hotels geldt in principe hetzelfde als voor motels, behalve dat hotels vaak niet aan de rand van een stad maar in het centrum ('downtown') te vinden zijn. Hotels zijn over het algemeen duurder dan motels maar de kwaliteit van de accommodatie ligt vaak hoger en de service is beter.

Net als motels kunt u ook uw hotels voordat u vertrekt in Nederland reserveren; de meeste reisbureaus hebben hiertoe (beperkte) mogelijkheden, maar op het Internet is reserveren zeer makkelijk en hebt u keus uit een gevarieerd aanbod. Probeert u eens een klein hotelletje in het centrum van een stad als Houston te reserveren via uw reisbureau - bijna onmogelijk. Via het Internet kan het in een kwartier gepiept zijn.

Via AllesAmerika.com kunt u nu beoordelingen bekijken van vele honderden hotels in de Verenigde Staten. Deze beoordelingen zijn geschreven door bezoekers van AllesAmerika.com, net als u. Klik hier om de accommodatiebeoordelingen te zien.

Bed & Breakfasts



Bed & Breakfasts vormen het alternatief voor degenen die niet in standaard hotel- of motelkamers willen zitten. U kunt dan een kamer huren in een klein pension gevestigd in (meestal) een wat ouder woonhuis waarbij gezelligheid en samenzijn voorop staat; zo ontbijt u samen met de andere gasten.

Bed & Breakfasts zijn er in allerlei prijsklassen; de gemiddelde prijs ligt tussen de $40 en $75 per nacht.

Terug naar boven

Medicijnen



Past u goed op als u medicijnen meeneemt naar de VS. Veel medicijnen zoals amfetaminen worden daar gezien als drugs als er geen doktersverklaring bijzit. Als de politie zulke medicijnen in uw bezit vindt en u geen doktersverklaring kunt produceren, kunt u een nacht in de cel en een boete krijgen.

Vraag altijd aan uw dokter of de medicijnen die u meeneemt verslavende middelen bevatten en laat zo nodig een doktersverklaring (in het Engels) opstellen.

Terug naar boven

Nationale Parken



Nationale parken zijn fantastische plekken om te bezoeken in Amerika: grote natuurgebieden, vaak zeer goed onderhouden, goed toegankelijk, etc. Een bezoek aan een National Park is - als u er in de buurt bent - een zeer goed idee.

Helaas zijn niet alle National Parks gratis; vaak moet u betalen voor toegang. Rond de $10-$20 lijkt vrij normaal. Daar staat wel een unieke ervaring tegenover, want Amerikaanse Nationale Parken kunnen bijzonder mooi zijn.

Als u meerdere National Parks gaat bezoeken, is de America the Beautiful - National Parks and Federal Recreational Lands Pass misschien iets voor u. Deze National Park Pass kost $80 en is geldig in alle National Parks en andere federale parken. Bij sommige grote parken scheelt de pas zelfs tijd, omdat u meteen langs een 'snelloket' mag. De pas geeft toegang aan één auto en maximaal 4 volwassenen; kinderen jonger dan 16 jaar krijgen gratis toegang.

Beide passen zijn in de VS te verkrijgen bij de ingang van Nationale Parken, of online bij deze website.

Klik hier voor een lijst van Nationale Parken per staat en een korte beschrijving.

Terug naar boven

Omgangsregels



Hieronder staan een aantal omgangsregels op een rijtje waar u veel me te maken kunt krijgen tijdens uw vakantie in Amerika.

Hoe staat het met uw kennis van de Engelse taal? Is het alweer enige tijd geleden dat u actief Engels hebt gesproken? Klik dan hier voor een mogelijkheid om uw kennis van de Engelse taal op te frissen.

Groeten/afscheid



In Amerika wordt het meest gegroet met de zin "How are you?". Men verwacht dan geen uitgebreid antwoord, maar een simpel "Fine, thanks." of "Fine, how are you?". Een groet hoeft overigens ook geen aanleiding tot een gesprek te zijn - wees niet verbaasd als de groetende persoon na uw antwoord gewoon verder gaat met waar hij/zij mee bezig was.

Hetzelfde geldt voor afscheid nemen; met een simpel "Goodbye." of "Have a nice day." zegt men elkaar gedag; u kunt dan antwoorden met resp. "Goodbye." of "Thanks, you too."

Excuseren



Amerikanen zijn bijzonder vriendelijk en excuseren zich bij tijd en wijle voor alles en iedereen. Als een Amerikaan langs u wilt waar maar weinig ruimte is, bijvoorbeeld in een winkel, zult u heel snel "Excuse me." gemompeld horen - waarop u dan zonder te antwoorden enigszins aan de kant moet gaan. Een hele verbetering ten opzichte van Nederland, waar je regelmatig zonder blikken of blozen aan de kant geduwd wordt.

Hetzelfde geldt als u zelf ergens langs wilt of anderszins (vermeend) klein ongemak aan een medemens moet toedoen; zeg simpelweg zachtjes "Excuse me." en iedereen zal ruimte voor u maken.

Restaurants



In restaurants moet u meestal wachten tot u door een ober naar een tafel wordt geleid; dit staat aangegeven d.m.v. een bord met opschrift 'Please wait to be seated'. Staat dit bord er niet, dan kunt u over het algemeen meteen doorlopen naar een tafeltje. Vooral in fast food restaurants is dit laatste gebruikelijk.

Amerikanen hebben wat met keuzes in restaurants: zo kunt u uw ei op verschillende manieren krijgen, net als uw vlees, en bestaat er een rij verschillende slasauzen waar je niet goed van wordt. Voor uw eieren zijn er de volgende opties: 'scrambled' (roerei), 'sunny side up' (spiegelei), 'over easy' (dooiers op de kop).

Bij vlees heeft u de keuze uit 'rare' (rood, bijna koud), 'medium-rare', 'medium' (nog wat rode plekken over), 'done' en 'well-done' (goed doorbakken). Rare is alleen voor de liefhebbers aan te raden; degenen onder ons die de e-coli bacteriën liever niet binnenkrijgen kunnen maar beter 'medium-rare' of 'medium' nemen. Let op: uw smaakvoorkeur eerst!

Qua slasauzen ('salad dressings') is het aanbod zo groot en gevarieerd dat een uitputtende lijst maken onbegonnen werk zou zijn. Als Nederlander zit u over het algemeen goed met de standaard saus, 'Italian'. Maar probeer ook rustig eens wat anders: er zitten behoorlijk wat unieke, lekkere smaken tussen.

Een aantal voorbeelden van dressings zijn: Italian, Ranch (met karnemelk), Blue Cheese, Honey-Mustard, Vinaigrette (azijn), French.

Probeer overigens niet om de ober ('waiter'/'waitress') te vragen om de lijst slasauzen op te noemen, want dan krijgt u naast een raar gezicht ook een lijst waar geen mens wijs uit wordt (ik in ieder geval niet).

In Amerika is het concept 'free refills', gratis bijvulling van drankjes, sinds enkele jaren heel gewoon. Of u nu in de McDonald's zit of bij een sjieker restaurant, uw glaasje fris kunt u altijd (laten) bijvullen.

In de sjiekere restaurants wacht u daarvoor rustig tot de ober langskomt en navraag doet, in fast food restaurants kunt u meestal zelf naar een bijvulmachine lopen. Dit geldt overigens alleen voor fris, zoals cola en 7-up (sinas kent men in Amerika niet). Voor bier en wijn betaalt u wel gewoon per glas.

Om die hogere consumptie tegen te gaan heeft men overal de neiging om grote hoeveelheden ijs in uw beker te doen. Dus niet drie blokjes, maar 3/4 van het glas gevuld met ijs en daar dan wat frisdrank overheen. Schroom daarom niet om te zeggen 'no ice please'; de frisdrank is toch altijd al koud, en zo voorkomt u dat uw drankje verwatert.

Overigens mag u in restaurants ook gewoon vragen om een glaasje water; dit is (meestal) gratis, en niemand kijkt er raar van op. Dat scheelt toch weer een dollar of twee.

Openbare drinkfonteintjes



Zoals u snel zult merken is men in Amerika bijzonder scheutig met publieke waterfonteintjes; dit omdat in grote delen van het land vaak extreme hitte heerst. U drukt simpelweg het knopje in en het water spuit een klein eindje de lucht in zodat u kunt drinken zonder moeilijke buigingen te hoeven maken.

De drinkfonteintjes kunt u in allerlei openbare plaatsen vinden, van overheidsgebouwen en musea tot restaurants en scholen. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Heel handig als u dorst heeft, en bovendien bijzonder hygiënisch.

Terug naar boven

Politie



Amerikaanse politie-agenten maken veel meer geweld mee dan Nederlandse en zijn dus veel voorzichtiger. Als u aangehouden mocht worden, zal dit waarschijnlijk gebeuren terwijl u in de auto onderweg bent. Blijf in dat geval rustig, ga aan de kant staan, en houdt uw handen op het stuur. Maak geen snelle bewegingen en grijp in geen geval onder uw stoel of maak uw dashboardkastje open.

Rol uw raampje naar beneden als de agent bij uw auto komt (meestal aan de bestuurderszijde, linksachter u) en geef op verzoek uw rijbewijs en autopapieren (bijv. huurovereenkomst) af. Kom niet al te zenuwachtig over, want dit is voor de agent soms aanleiding te denken dat u iets te verbergen heeft. Volg altijd de aanwijzingen van de agent op en wees vriendelijk, dan zult u geen problemen met de agent hebben.

Een politie-agent wordt aangesproken met de titel 'officer', nooit 'cop'.

Terug naar boven

Restaurants en Fooien



In Amerika verdienen obers in restaurants zeer weinig, vaak niet meer dan het minimumloon. Daarom leven ze van de fooien die ze krijgen van de gasten - in dit geval u. Alleen al daarom zijn de meeste obers in Amerika vriendelijker en behulpzamer in Nederland.

Bepaal uw fooi bij een restaurant in de Verenigde Staten van Amerika
U plaatst uw fooi onder "Tip"

De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening ('check') zonder tax, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% of meer als u bijzonder tevreden bent. Maak er in ieder geval geen halszaak van en wees ruim met uw fooi: zoals gezegd moeten de obers daarvan leven.

Als u met een credit card betaalt, staat het bedrag van uw maaltijd(en) al op de rekening en kunt u uw "tip" (fooi) zelf op de rekening plaatsen. Tel vervolgens deze twee bedragen bij elkaar op voor het totaalbedrag dat u betaalt.

Als u uw fooi met cash betaalt maar de rest van de rekening met uw credit card, plaats dan geen fooibedrag op de rekening maar zet simpelweg een streep door die regel. Laat het fooibedrag (tenzij anders aangegeven) achter op uw tafel als u weggaat.

Zie ook de tip over Geld, Traveler's Cheques, en credit card.

Terug naar boven

Rijbewijs



Als u in Amerika wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. U kunt daarvoor gewoon uw eigen rijbewijs meenemen, deze wordt overal geaccepteerd als wettig rijbewijs. Om problemen te voorkomen kunt u ook een Internationaal Rijbewijs kopen bij de ANWB, maar deze is niet verplicht.

Alleen als u langer dan 3 maanden in de VS verblijft hebt u een lokaal rijbewijs nodig. Uw eigen Nederlandse rijbewijs is nog steeds gewoon de eerste 3 maanden geldig, maar daarna moet u een (simpele) rijtest afleggen om zo in het bezit te komen van een rijbewijs van de staat waar u verblijft.

Terug naar boven

Telefoneren in Amerika



Telefoneren met vaste telefoon vanuit de VS naar Nederland



Bij het telefoneren vanuit de VS met een vaste telefoon zijn drie mogelijkheden.

U kunt collect bellen (1-800-COLLECT intypen op uw telefoon), een prepaid telefoonkaart meenemen, of (dit kan alleen vanuit een hotel) direct bellen. In het eerste geval betaalt de ontvanger de kosten, in het tweede en derde geval uzelf. Een prepaid telefoonkaart die geschikt is voor de VS is o.a. te verkrijgen bij de ANWB.

Telefoneer nooit direct vanuit een hotel naar Nederland. De kosten zijn gigantisch en lopen naar de dollars per minuut.

Mobiel telefoneren in de VS



De kans is aanwezig dat uw eigen mobieltje in de VS niet werkt, dus onderzoek dit voordat u op reis gaat. Tri-bandmodellen werken over het algemeen wel in de Verenigde Staten.

Als u uw mobieltje besluit mee te nemen naar de Verenigde Staten, bel dan niet teveel - de kosten kunnen snel hoog oplopen. Mocht u uw SIMkaart in uw mobieltje kunnen uitwisselen, overweeg dan eens de service van InternationalSIM. Met InternationalSIM kunt u al vanaf 7 cent/minuut met uw eigen mobiele telefoon naar Nederland bellen vanuit Amerika.

Terug naar boven

Vliegtuigmaatschappijen



Welke vliegtuigmaatschappij moet u nemen bij uw vlucht naar Amerika? Een moeilijke vraag, zeker omdat u toch minstens een uur of acht in het toestel moet doorbrengen (iets dat zeker in economy niet bijzonder leuk is, zo heb ik gemerkt). Het hangt min of meer van uw eigen voorkeur af en hoeveel u aan de prijs hecht.

Kijk vooral eens naar de grote maatschappijen (KLM en partner Northwest, Delta Airlines, United Airlines, Continental Airlines); probeer liever niet vreemde oosterse maatschappijen uit (behalve misschien Singapore Airlines), hun vliegtuigen zijn vaak oud en onveilig - weegt dat tegen het prijsvoordeel op?

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Delta Airlines, die hun hub in Atlanta, Georgia, hebben. Ze zijn flexibel, hebben moderne toestellen, vriendelijke service, en vliegen op heel veel bestemmingen in de VS. Minder goede ervaringen heb ik met United Airlines, waar ik weliswaar het goedkoopst kon vliegen, maar vervolgens eeuwen vertraging opliep.

De reden daarvoor was (zo hoorde ik later op het Amerikaanse nieuws) dat United problemen had met zijn piloten, die een nieuw contract wilden en dus weigerden overuren te vliegen. Op zich een begrijpelijke reden voor vertraging, maar waarom werd de passagiers hier dan niets over verteld?

Terwijl ik in Chicago anderhalf uur op mijn aansluitende vlucht moest wachten, kregen we via de speakers te horen dat er vertraging was wegens het slechte weer. Slecht weer? Het was een warme zomeravond in augustus, en zelfs in Chicago was er geen wolkje aan de hemel. Nee, als ze bij United zo tegen me gaan liegen, hoeft het voor mij niet meer.

Algemeen advies: probeer eens een maatschappij uit en bekijk wat u ervan vindt. Als hij u bevalt, neem hem dan de volgende keer weer; bevalt hij u niet, probeer dan gewoon een andere maatschappij uit.

Klik hier om de prijzen van vliegtickets van verschillende Amerika-aanbieders te vergelijken.

Terug naar boven

Voltage en reisstekkers



Het electriciteitssysteem in Amerika is anders dan het onze: in Amerika kennen ze geen 220 volt systeem, maar een 110 volt systeem. Kijkt u dus voor vertrek of uw electrische apparaten (bijv. scheerapparaat) ook op 110 volt werken, of ga anders naar uw electronicazaak voor advies.

Ook het wandcontact is in Amerika anders dan het onze, waardoor onze stekkers niet in hun wandcontact passen. Dus zelfs als uw apparaten op 110 volt werken heeft u een verloopstekker nodig om ze te kunnen gebruiken. Reisstekkers zijn bij elke goede electronicazaak in Nederland te koop, of u kunt uw reisstekkers voor Amerika eenvoudig online bestellen vanuit uw luie stoel!

Terug naar boven

Wegenkaart, landkaart, TomTom



Klik hier voor een landkaart van Amerika.

Rand McNally Road Atlas 2001

Als u langere afstanden wilt afleggen is een wegenkaart van de VS zeer nuttig. Deze zijn bij de meeste boekhandels wel te krijgen. De beste is echter de Rand McNally, een zeer uitgebreide atlas met wegenkaarten van elke staat plus de belangrijkste steden in elke staat.

Als u langer in een bepaalde omgeving blijft kan het ook nuttig zijn om een uitgebreidere kaart van het gebied te kopen. Dit kunt u het beste in de VS zelf doen. U kunt deze lokale landkaarten overal vinden.

Als u een auto huurt, kunt u vaak ook een navigatiesysteem zoals TomTom meehuren, of u kunt uw eigen navigatiesysteem vanuit Nederland of België meenemen.

Terug naar boven

Wetenswaardigheden



Maten en gewichten



1 inch = 2,54 cm, er zitten 12 inches in een foot
1 foot = 30,47 cm, 3 feet staat gelijk aan 1 yard
1 yard = 0,91 m, dus bijna 1 meter
1 mijl = 1,609 km, en 1 km = 0,621 mijl
1 ounce = 28,35 gram
1 pound (lb) = 455 gram, bijna een halve kilo dus
1 pint = 0,473 liter
1 quart = 0,946 liter
1 gallon = 3,785 liter, bij tankstations wordt de prijs per gallon benzine berekend

De lengte van personen wordt berekend in feet en inches. Bijvoorbeeld, iemand van 1.85 meter is dan 6'1" (6 feet 1 inch) en iemand van 1.65 meter is dan 5'5" (5 feet 5 inches). Het maximum aantal inches is 12, wat weer gelijk is aan één foot.

Uitgewerkt:

6 feet = 6 x 30,47 cm = 182,82 cm
1 inch = 1 x 2,54 cm = 2,54 cm
182,82 + 2,54 = 185,36 cm

5 feet = 5 x 30,47 cm = 152,35 cm
5 inches = 5 x 2,54 cm = 12,7 cm
152,35 + 12,7 = 165,05 cm

Temperatuur



De temperatuur in de VS wordt gemeten in Fahrenheit (F). Er is een berekening die deze waarden kan omzetten naar Celcius (of "Centigrade" zoals het in de VS genoemd wordt), maar deze is niet altijd even makkelijk.

Fahrenheit = Celcius x 9/5 + 32
Celcius = (Fahrenheit - 32) x 5/9

Het beste is om bepaalde waarden te onthouden zodat u een goede benadering in het hoofd heeft zonder ingewikkelde berekeningen te hoeven uitvoeren.

20 F = -7 C
32 F = 0 C
45 F = 7 C
60 F = 15 C
70 F = 21 C
80 F = 27 C
90 F = 32 C

Terug naar boven

Terug naar de Reizen naar Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?