Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Overzicht geschiedenis VS

De geschiedenis van de VSAls u op zoek bent naar de geschiedenis van de VS, zit u hier goed. Op deze pagina kunt u een compleet overzicht van de Amerikaanse geschiedenis vinden, van de Indianen tot 11 september 2001.

In dit artikel:

Tot 1492: De Indianen
1492-1776: Kolonisatie van Amerika
1776-1918: Amerika, een jonge natie in opkomst
1918-2001: Amerika als wereldmacht

Tot 1492: De IndianenDe bevolking van het Noord-Amerikaanse continentPowhatan, opperhoofd van de Powhatan Confederacy in Virginia
Powhatan, Indiaans opperhoofd van de Powhatan Confederacy

Hoewel de geschreven geschiedenis van de Nieuwe Wereld pas begint in 1492, was er al tienduizenden jaren eerder een menselijke aanwezigheid op het continent. Tussen de 20.000 en 30.000 jaar voor Christus zijn er naar alle waarschijnlijkheid al mensen vanuit Siberiƫ over de Beringstraat naar wat nu Amerika is getrokken. De Beringstraat was rond die tijd afgesloten door een dikke ijslaag, wat die mensen de gelegenheid gaf om de zee over te steken.

Door de jaren heen hebben die groepen mensen, later per vergissing Indianen genoemd, zich verspreid over het hele continent, van het noorden van Canada helemaal naar Zuid-Amerika. Binnen wat nu de VS is verspreidden de oorspronkelijke bewoners zich van de westkust naar de oostkust en leefden daar in verscheidene typen samenleving.

De verscheidenheid van culturenTerwijl de Indianen aan de westkust vooral leefden van de visvangst, leefde men in het ruwere midden vooral van de jacht. Maar ook agrarische gemeenschappen zijn gevonden; de eerste kolonisten die in de 17e eeuw in Jamestown in Virginia landden kwamen dit soort maatschappijen tegen. De oorspronkelijke bewoners waren absoluut niet primitief, een idee dat lang volhardde door de technologische achterstand die ze hadden op de Europeanen.

Hun samenlevingen waren vaak echter juist zeer gecompliceerd opgebouwd, en ze hadden kenmerken die ook bij Europese samenlevingen voorkwamen. Zo was er een duidelijke leider van elke gemeenschap en hadden de Indianen goden die ze vereerden.

Op technologisch vlak beheersten bepaalde groepen Indianen de bouw van kleine boten en kano's bijzonder goed; anderen waren meesters in de landbouw of waren geweldige jagers. Indianen maakten speren, pijl en boog, potten en kruiken, tipi's en zelfs stenen of adobe gebouwen.

De Indianen gingen over het algemeen goed met de natuur om, hoewel hierbij gezegd moet worden dat de ene gemeenschap hier beter in was dan de andere. Sommige groepen nomadische Indianen pleegden regelrechte roofbouw op de natuur waarna ze verder trokken. Ook werden er regelmatig oorlogen uitgevochten, zij het op kleine schaal.

Hoewel er geen exacte cijfers zijn, zijn er aanwijzingen dat het aantal Indianen in Noord-Amerika misschien zelfs 80 miljoen heeft bedragen.

Volgende pagina: 1492-1776

Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?