Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Californië

Alles over Californië

Alles Amerika

Als u informatie zoekt over de staat Californië, is deze pagina voor u: geschiedenis, geografie, attracties, Nationale Parken, hotels. Alle informatie over deze staat is hier te vinden.


De kust van California

Trivia

Alles Amerika

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Sacramento
Los Angeles
CA
411.049 km2
33,8 miljoen (census 2000)
Golden State
1850
31

Geschiedenis van de staat

Alles Amerika

De eerste bewoners van Californië waren de Indianen, m.n. de Na-Dené, Hokan, Penutian en Aztec-Tanoan. Het gebied kreeg weinig aandacht tot 1769, toen er een Franciscaanse missie geopend werd, gevolgd door nog eens 20 in de daarop volgende jaren. Vanaf 1821 behoorde het gebied bij het in dat jaar onafhankelijk geworden Mexico.

De eerste groepen Amerikanen arriveerden pas in 1841 in Californië. Al in 1846 kwamen ze in opstand tegen de Mexicanen en richtten ze een onafhankelijke republiek op; iets dat tot vandaag de dag op de vlag van Californië te zien is. In datzelfde jaar brak de Mexicaanse Oorlog uit, en toen die in 1848 afgelopen was stond Mexico het hele gebied af aan de VS.

In 1848 werd er goud gevonden in Californië, wat in 1849 tot de Gold Rush leidde. Er kwamen zoveel mensen naar het gebied dat Californië al in 1850 voldoende inwoners had om officieel een Amerikaanse staat te worden. Die inwoners waren meestal per huifkar over het hele continent gegaan, wat niet altijd ongevaarlijk was.

Aan het begin van de jaren 1860 werd met de bouw van de transcontinentale treinverbinding begonnen. Deze was in 1869 gereed, zodat mensen vanaf toen per trein zonder overstap naar Californië konden reizen. Dit leidde tot een versnelde groei van de staat van 560.000 mensen in 1870 tot bijna anderhalf miljoen mensen in 1900.

In 1906 vond de Great Earthquake, de Grote Aardbeving, plaats in San Francisco, waardoor meer dan 3.000 mensen stierven en ruim 300.000 mensen dakloos werden. Ondanks deze ramp bouwde men de stad weer snel op en Californië bleef maar doorgroeien. Deze groei werd versneld na 1929, toen duizenden mensen uit de Dust Bowl (centrale staten van de Verenigde Staten, waar door teveel landbouw en erosie enorme hoeveelheden land letterlijk waren weggevlogen) naar Californië kwamen op zoek naar werk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aantal fabrieken dat oorlogsmaterieel fabriceerde steeds groter en er was voldoende werk. Vanaf de jaren '50 en '60 kwamen er naast fabrieksarbeiders ook steeds meer academici naar de staat, wat op den duur de groei van de suburbs (voorsteden) deed toenemen. Er was ook een zuidwaartse trend waarneembaar: niet alleen de nieuwe bewoners maar ook vele bedrijven verhuisden van San Francisco naar zuidelijker gelegen steden zoals Los Angeles en San Diego.

Tussen 1941 en 1962 was het bevolkingsaantal van Californië geëxplodeerd van 9 miljoen naar 22 miljoen, een groei die ook daarna doorzette. Tegen de jaren '80 was Californië de staat met de meeste inwoners in de VS; alleen de recessie van eind jaren '80 kon die groei enigszins beperken, net als een aantal grote rampen, zoals overstromingen, aardbevingen en droogten.

Route 66 in Californië

Toch bleef Californië grote aantrekkingskracht op vele mensen uitoefenen, en de census van 2000 liet zien dat er inmiddels ruim 33 miljoen mensen in de staat wonen.

Californië is een staat die grotendeels is ingericht voor autoverkeer (enkele uitzonderingen daargelaten), dus een Amerikaanse huurauto is bij uw bezoek geen overbodige luxe.

Algemene informatie: Californië

Alles Amerika

Met een oppervlakte van 411.049 km2 is Californië de op twee na (Alaska en Texas) grootste staat van de VS, en met ruim 33 miljoen inwoners (census 2000) ook de grootste in inwoneraantal. In het noorden grenst de staat aan Oregon, in het oosten aan Nevada en Arizona, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan de Grote Oceaan. De hoofdstad is Sacramento.

Bent u van plan om naar Californië te vliegen? Klik hier voor de AllesAmerika.com vliegticket-zoekmachine.

Hoewel slechts 15% van de staat als landbouwgebied te boek staat, is Californië puur door de oppervlakte toch de meest belangrijke landbouwstaat in de VS. Bijna de helft van de staat is in handen van de federale overheid, die er tientallen natuurmonumenten zoals National Parks en National Monuments van gemaakt heeft.

Klik hier om meer te lezen over National Parken in Californië.

Zo'n 90% van de mensen in de staat woont in een stedelijk gebied, en ongeveer 75% leeft in de drie grootste metropolen: Los Angeles, San Francisco en San Diego. Bijna 80% van de bevolking van Californië is blank; zo'n 7,5% is zwart, wat onder het nationale gemiddelde van bijna 13% ligt. Meer dan 12% van de bevolking is van Aziatische afkomst.Californië is een staat van tegenstellingen: het noorden is meer regenachtig, het zuiden (de Colorado Desert) gloeiend heet. Californië heeft ook het hoogste en laagste punt van de 48 continentale staten: Mount Whitney met 4.418 meter boven zeeniveau en Death Valley met 86 meter onder zeeniveau.

Klik hier om meer te lezen over Death Valley National Park.

Het kustgebied van de staat (met daar ook de beroemde Highway 1) is meestendeels bergachtig en vooral in het noorden dunbevolkt; uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden van de staat en, meer in het algemeen, het zuidelijkste deel van Californië. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijnachtig (o.a. de Mojave Desert), in het westen begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hoog gebergte.

De Sierra Nevada heeft vele meren op grote hoogte met als belangrijkste Lake Tahoe op 1.899 meter boven zeeniveau. Ook zijn er drie Nationale Parken binnen dit gebied: Kings Canyon, Sequoia en Yosemite National Park.

Klik hier om meer te lezen over Yosemite National Park.

De Central Valley, tenslotte, loopt tussen het kustgebied en de Sierra Nevada door, waar voornamelijk landbouw bedreven wordt. Door de ontoegankelijkheid van het gebied (het is omsloten door bergachtige gebieden) wonen er redelijk weinig mensen.

Bij het strand in Santa Barbara

Het klimaat van Californië is warm tot zeer warm, met gemiddeld 18 C in Los Angeles en 14 C in het noordelijker gelegen San Francisco. Er zijn in de warmste gebieden dan ook eigenlijk maar twee seizoenen, het natte en het droge. Dit klimaat verklaart ook waarom de meeste mensen aan de kust wonen: de zeewind brengt daar tenminste nog enige afkoeling van de hitte.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute met daarin ook grote delen van Californië.

Hotels in Californië

Alles Amerika

Vele bezoekers van AllesAmerika.com hebben al hun mening gegeven over de hotels in Californië waar ze zijn verbleven. Klik hier voor hun beoordelingen van hotels in Californië.

Heeft u zelf ervaringen met hotels in Amerika die u wilt delen met anderen? Voeg dan uw eigen beoordelingen toe.

Meer informatie over Californië

Alles Amerika

Nationale Parken van Californië
Highway 1 in Californië
Uitgebreide informatie over Los Angeles
Uitgebreide informatie over San Francisco
Uitgebreide informatie over San Diego
Meer Amerikaanse staten

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?