Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Texas

Alles over TexasAls u informatie zoekt over de staat Texas, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking.

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Austin
Houston
TX
692.402 sq km
20,8 miljoen (census 2000)
Lone Star State
29 december 1845
28

Geschiedenis van de staat
Er zijn aanwijzingen dat Texas al ruim 37.000 jaar geleden bewoond werd door de voorlopers van de Indianen; het waren voornamelijk jagers, hoewel er in het oosten van de staat ook kleine gemeenschappen waren. De eerste Europeanen kwamen pas in 1528 in het gebied terecht.

In 1718 hadden de Spanjaarden al meerdere expedities naar het gebied gestuurd en San Antonio als administratief centrum opgezet. De Fransen waren rond die tijd ook het gebied al ingetrokken en claimden bepaalde gebieden in het oosten van Texas. De Engelstalige Amerikanen kregen pas rond het begin van de 19e eeuw meer invloed in het gebied, toen Thomas Jefferson in 1803 het Louisiana Territory van de Fransen kocht en verklaarde dat het gebied tot aan de Rio Grande Amerikaans territorium was. Die grens werd later verplaatst naar de Sabine River.

Een man genaamd Moses Austin kreeg later toestemming van de Spanjaarden om zich met 300 andere families te vestigen in een gebied van ongeveer 200.000 acres; toen Mexico zich in 1821 afscheidde van Spanje, kreeg zijn zoon die toestemming ook van dat land. Rond 1832 bestond de Austin kolonie al uit zo'n 8.000 mensen, terwijl andere koloniën van Engelstalige families in totaal uit zo'n 20.000 mensen bestonden.

Koloniale kerk

In 1833 nam Antonio López de Santa Anna de macht over in Mexico, waardoor Texanen hoopten met minder onderdrukking te maken te krijgen. Helaas werd Austin in het gevang gegooid toen hij hiervoor naar Mexico City vertrok om pas in 1835 weer vrij te komen. Tegen die tijd waren de eerste schermutselingen tussen de Mexicanen en Texanen al begonnen.

In 1836 verklaarde Texas zich onafhankelijk toen Santa Anna dreigde zijn leger naar de staat te sturen. David Burnet werd de interim-president en Sam Houston de legerleider van het nieuwe land, dat meteen banden aanknoopte met de Verenigde Staten. Tussen 23 februari en 6 maart van dat jaar werd ook Fort Alamo (bij San Antonio) belegerd, wat uiteindelijk leidde tot de dood van alle 180 verdedigers.

Op 21 april leidde Sam Houston een verrassingsaanval op Santa Anna's leger, waar hij de leider zelf gevangen nam en de overwinning voor het nieuwe land veiligstelde. Houston werd daarna meteen tot president van het nieuwe land gekozen, en twee steden kregen de naam van hun beroemdste mannen: Houston en Austin.

De kersverse natie probeerde daarna vrijwel meteen aansluiting bij de VS te krijgen, maar Amerika wees de aanvragen af. Groot-Brittannië steunde deze houding om zo de expansie van de Verenigde Staten naar het westen te blokkeren, maar dit gedrag van de voormalige kolonisator en aartsvijand had een averechts effect. In 1845 werd de aanvraag van Texas goedgekeurd en werd het officieel de 28e staat van de VS.

Der Lindenbaum: Duitse geschiedenis in de staat

Dit beviel Mexico helemaal niet en een ruzie over waar de grens van de staat precies lag leidde in 1846 tot de Mexicaanse Oorlog. De Amerikaanse legers onder leiding van Winfield Scott en Zachary Taylor veroverden in 1847 Mexico City en dwongen meer concessies af van Mexico. Het Guadeloupe Hildalgo verdrag dwong Mexico ertoe naast Texas ook het gebied af te staan dat nu New Mexico, Utah, Nevada, Arizona, Californië en het westen van Colorado beslaat.

Texas koos in de Amerikaanse Burgeroorlog de kant van het Zuiden, iets wat Sam Houston niet lekker zat, waardoor hij meteen zijn baan als Gouverneur van de staat verloor. Gedurende de hele oorlog moest de staat aanvallen van zowel Mexicanen, Indianen, als Noordelijke troepen weerstaan. In 1865 verloor de Confederatie de Amerikaanse Burgeroorlog, waardoor Texas bezet werd door Noordelijke troepen.

Pas in 1869 werd Texas weer officieel een staat van de VS. De "herplaatsing" van de Indianen werd opgezet, waardoor de meeste Comanchen rond 1875 in reservaten ondergebracht waren. De blanke kolonisten stroomden in grote getalen toe, waardoor Texas rond 1900 al ruim 3 miljoen inwoners had.

In 1901 werd olie in de staat gevonden, zodat de industriële ontwikkeling in de staat een grote vlucht nam. Desondanks had de staat het tijdens de Grote Depressie van de jaren '30 niet makkelijk. De Tweede Wereldoorlog moest, net als in de rest van de VS, uitkomst brengen: de vele militaire fabrieken zetten vrijwel iedereen aan het werk.

Cadillac Ranch bij Amarillo

Inmiddels zijn er drie presidenten uit Texas afkomstig: Lyndon B. Johnson (1963-1969), George Bush (1989-1993) en zijn zoon, de huidige president van de VS, George W. Bush.

Algemene informatie: TexasTexas is met zuim ruim 690.000 km2 groter dan enig Europees land behalve Rusland en de op één na grootste staat van de VS (m.u.v. Alaska). De Rio Grande scheidt de staat in het zuiden van Mexico, de Sabina River in het oosten van Louisiana, en de Red River in het noorden van Oklahoma. Daarnaast is Texas een buur van Arkansas en New Mexico.

In het zuiden van de staat, in het gebied van de Rio Grande, kan de temperatuur in januari oplopen tot 32 C. Het westen van de staat is voornamelijk droog en geschikt voor veeteelt, het oosten is erg nat en heeft nauwe banden met het oude Zuiden.

Verkeersborden in Amarillo

In Texas leven ongeveer 50.000 Indianen, maar nog eens duizenden andere mensen hebben Indiaans bloed in hun aderen stromen. Daarnaast bestaat ongeveer 20% van de bevolking van Texas uit Hispanics. Ruim 40% van de zwarten (die rond 12% van de bevolking uitmaken) in de staat leeft in en rond Dallas en Houston (hotels). Zo'n 75% van de bevolking is blank. (Hispanics worden ook tot de groep blanken gerekend, wat de verklaring is voor het feit dat het percentage boven de 100% uitkomt.)

National Parks van TexasBig Bend National ParkBig Bend NP ligt ongeveer 400 km ten zuidwesten van El Paso. Het gebied werd in 1944 tot National Park bevorderd en beslaat 3.200 km2. Het park ligt langs de Rio Grande rivier, waardoor er o.a. mooie canyons (door de rivier uitgesleten) te vinden zijn. Daarnaast zijn er grote woestijn- en berggebieden in het park te vinden. De combinatie van de drie zorgt voor enkele spectaculaire geologische formaties.

Big Bend NP in Texas

Big Bend NP bezit ruim 1.000 plantensoorten, en onder de verschillende diersoorten zijn o.a. coyotes, poema's, vossen en herten te vinden.

Guadeloupe Mountains National ParkGuadeloupe Mountains NP werd in 1972 opgericht en beslaat ruim 300 km2. Het gebied werd ongeveer 250 miljoen jaar geleden gevormd als een rif, maar werd zo'n 10 tot 12 miljoen jaar geleden omhoog geduwd. Vele diersoorten, waaronder ratten, slangen, eekhoorns, kalkoenen en herten zijn in dit gebied te vinden.

Er kan in het park gekampeerd en gewandeld worden: er is ruim 120 km aan paden te vinden, die grotendeels echter wel steil en soms zelf ronduit moeilijk begaanbaar zijn. Interessante plaatsen in Guadeloupe Mountains NP zijn de Guadeloupe Peak (het hoogste punt van het park), El Capitan (een indrukwekkende kalksteenformatie) en McKittrick Canyon, dat unieke flora en fauna bezit.

Het park is het hele jaar open, maar er zijn geen voorzieningen in het park zelf te vinden, dus zorg voor voldoende eigen voorraden. Het dichtstbijzijnde tankstation is 50 km verderop in White's City (New Mexico), en het wordt aangeraden zelf minstens 4 liter water p.p.p.d. mee te nemen. Kamperen is mogelijk op de daarvoor aangewezen kampeerplaatsen.

Reisgidsen voor TexasDe beste Nederlandstalige reisgids voor Texas is die van Lannoo.

  • Lannoo Reisgids: Texas
Lannoo Reisgids voor Amerika: Texas
Lannoo Reisgids Texas

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?