Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Yosemite National Park

Alles over Yosemite National ParkGa naar pagina: 1 | 2 (overnachten) | 3 (attracties) | 4 (reistips)

Dit artikel is geschreven met veel hulp van AllesAmerika.com-leden. Een speciale vermelding gaat hierbij naar Yosemite-expert Marianne Spieker.

Yosemite is een populair National Park in Californië in het zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika. Het park staat bekend om de adembenemend mooie natuur met indrukwekkende valleien, hoge bergen met prachtige uitzichten, oude bossen en enorme watervallen. Met meer dan 3.000 km2 is Yosemite één van de grotere Nationale Parken in Amerika, en met zo'n 3,5 miljoen bezoekers per jaar ook één van de drukstbezochte.

Yosemite Nationaal Park

Als u van plan bent om Yosemite National Park te bezoeken, is het belangrijk om u van tevoren te oriënteren op uw bezoek. Vanwege de enorme grootte van het park en de vele verschillende locaties om te bezichtigen, bezoeken en bewandelen kunt u het beste vooraf uw reisplan voor dit Nationale Park opstellen. Op die manier kunt u genieten van de voor u meest interessante hoogtepunten van Yosemite en de andere delen bewaren voor uw volgende reis naar de Verenigde Staten.

In dit artikel kunt u uitgebreide informatie vinden over Yosemite zelf, de bereikbaarheid, overnachtingsmogelijkheden (hotels en campings), de verschillende attracties en allerlei andere nuttige tips voor een fantastisch bezoek aan dit unieke Nationale Park.

Hieronder kunt u eerst een korte historie lezen van dit Nationale Park en vervolgens meer lezen over de bereikbaarheid van Yosemite vanuit andere locaties in Californië. Ook kunt u meer lezen over het unieke shuttlebussysteem dat u in het park gratis naar vele attracties kan leiden.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute, inclusief een stop in Yosemite.

Een korte historie van YosemiteHet gebied dat nu Yosemite National Park vormt werd al vele duizenden jaren geleden bewoond door Amerikaanse indianen. Vanaf de mid-negentiende eeuw werden zij verdreven door blanke kolonisten, die ook begonnen met het verspreiden van verhalen over de prachtige natuur in Yosemite.

Gedurende de periode 1850-1890 werd het gebied zowel een toeristenattractie als een uitbuitingsgebied. Gedurende deze periode werden verschillende pogingen ondernomen om het gebied te beschermen, maar pas in 1890 slaagde men erin het gebied tot National Park uit te roepen. Dit gebeurde mede door de acties van naturalist John Muir, die bijna 20 jaar probeerde om mensen als Ralph Waldo Emerson over te halen zijn zaak te steunen.

In eerste instantie werd het park beheerd door het Amerikaanse leger. Aangezien elk jaar 100.000 schapen illegaal in Yosemite werden geleid om te grazen, was het aan het leger om dit te voorkomen. Zij hadden echter niet de autoriteit om de herders te arresteren, dus leidden ze de herders zonder hun schapen naar andere locaties enkele dagen verderop. Hierdoor was hun kudde kwetsbaar - en tegen het einde van de 19e eeuw waren de schapen geen probleem meer in Yosemite.

De problemen voor Yosemite waren echter nog niet voorbij. De burgemeester van San Francisco probeerde in de eerste jaren van de twintigste eeuw een dam te bouwen in Hetch Hetchy Valley omdat deze vallei voor de stad de beste mogelijkheid bood om een drinkwatervoorziening aan te leggen. Zijn aanvraag was in eerste instantie in 1903 afgewezen, maar in 1906 kreeg San Francisco, na de grote aardbeving, alsnog de rechten om een dam in de vallei aan te leggen.

Gedurende de volgende jaren volgde een publiek gevecht rondom Hetch Hetchy Valley, dat uiteindelijk in het nadeel van de conservationisten werd beslecht. In 1913 kreeg San Francisco toestemming om een dam in de vallei te bouwen en in 1923 werd deze vallei in Yosemite National Park onder water gezet.

In 1916 werd Yosemite overgedragen aan de National Park Service. Datzelfde jaar werden de eerste wegen door het park en en twee campings in het park gebouwd. Meer dan 600 auto's reden die zomer het park in via de Tioga Pass Road.

Sindsdien werden steeds meer wegen en andere gebouwen op het grondgebied van het Nationale Park gebouwd, wat er in 1989 toe leidde dat 89% van Yosemite extra beschermd werd als "wilderness area". Dit betekent dat er op dat gebied geen wegen of andere bebouwing toegestaan is.

De bereikbaarheid van YosemiteYosemite National Park ligt in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. De ingang van het park ligt 96 km van Fresno, 112 km van Merced, 281 km van Sacramento, 280 km van San Jose en 293 km van San Francisco. Vanuit Los Angeles is Yosemite meer dan 500 km rijden.

Yosemite heeft vier belangrijke toegangswegen: Arch Rock Entrance, Big Oak Flat Entrance, South Entrance en Tioga Pass Entrance.

 • Arch Rock Entrance: deze toegang loopt van Merced in het westen over Highway 140 naar Yosemite. Als u van plan bent in de wintermaanden Yosemite te bezoeken, is dit uw beste optie.

  Arch Rock

 • Big Oak Flat Entrance: deze toegang loopt over Highway 120 ten westen van Yosemite en geeft toegang tot het noordelijke deel van het Nationale Park. Vanuit San Francisco is dit de makkelijkst te bereiken toegang.

 • South Entrance: de zuidelijke toegang loopt via Highway 41 en is de beste toegang als u vanuit het zuiden naar het noorden rijdt, bijvoorbeeld Fresno en Los Angeles.

 • Tioga Pass Entrance: de Tioga Pass toegang is de enige oostelijke toegang tot Yosemite National Park. De Tioga Pass Road wordt echter in de winter (vanaf november t/m eind mei of zelfs juni) afgesloten vanwege sneeuw. U kunt dan ook gedurende die maanden niet via de oostelijke route Yosemite inkomen.

Houdt u er rekening mee dat als u Yosemite in het winterseizoen bezoekt, dat u het risico loopt dat er afgesloten wegen en attracties zijn. In de winterperiode (vanaf midden oktober tot eind mei) valt er geregeld sneeuw in Yosemite National Park en worden meerdere wegen afgesloten, bijvoorbeeld de Tioga Road, de Glacier Point Road en de Mariposa Grove Road.

Het shuttlebussysteemYosemite National Park heeft een gratis shuttlebussysteem om bezoekers binnen de Yosemite Valley te vervoeren. Als u Yosemite bezoekt, is het aan te raden om van deze bussen gebruik te maken - de wegen lopen immers snel vol.

De Yosemite shuttlebus

 • De Yosemite Valley heeft twee lijnen: de Yosemite Valley Shuttle en de El Capitan Shuttle. De eerste lijn bestrijkt het oosten van de vallei en stopt bij alle accommodaties, winkels en uitzichtpunten. Deze bus loopt het gehele jaar van 7 uur tot 22 uur, gedurende de drukste perioden zelfs elke 10 minuten. De tweede lijn gaat naar El Capitan en stopt ook bij de Four Mile trailhead en het Valley Visitor Center. Deze bus loopt van midden juni tot begin september dagelijks tussen 9 uur en 18 uur.

 • De Wawona-Mariposa Grove Shuttlebus vervoert passagiers tussen Wawona en Mariposa Grove. De bus heeft haltes de Wawona Store, de South Entrance en de Mariposa Grove Gift Shop. Als u de bus neemt, krijgt u gegarandeerd toegang tot de Mariposa Grove, zelfs als de parkeerplaats gesloten wordt omdat hij te vol is. (De parkeerplaats wordt gedurende het hoofdseizoen meerdere malen per dag gesloten wegens drukte, dus het gebruik van de bus is aan te bevelen.) Deze bus loopt van de lente tot de herfst.

 • De Wawona-Yosemite Valley Shuttlebus vertrekt dagelijks om 8:30 uur vanaf het Wawonahotel; de terugrit is om 15:30 uur vanaf de Yosemite Lodge. Deze bus loopt vanaf ongeveer Memorial Day (eind mei) tot Labor Day (begin september).

 • De Badger Pass Bus rijdt in de winter twee maal per dag tussen Yosemite Valley en het Badger Pass skigebied, zolang dit gebied open is.

 • De Tuolumne Meadows Shuttle Bus verbindt verschillende trailheads langs de Tioga Road tussen Olmsted Point en de Tioga Pass. Deze bus rijdt alleen in de zomer (midden juni tot begin september).

Naast deze gratis shuttlebussen rijden er ook nog een aantal bussen die niet gratis zijn en veelal bedoeld zijn om wandelaars naar hun trailhead te brengen.

Meer informatie over Yosemite

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?