Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Yosemite National Park: attracties

Ga naar pagina: 1 (bereikbaarheid) | 2 (overnachten) | 3 | 4 (reistips)

Alles over Yosemite National Park: attractiesYosemite National Park heeft vele tientallen locaties die het bezichtigen meer dan waard zijn, evenals voldoende wandelpaden om maanden door te blijven wandelen. Maar zoveel tijd heeft u tijdens uw bezoek aan dit unieke Nationale Park natuurlijk niet. Welke attracties zijn het meest de moeite waard gedurende uw verblijf?

Hieronder kunt u een niet uitputtende lijst van de meest belangrijke attracties van Yosemite National Park vinden. Alle genoemde attracties worden aangeraden door ervaren AllesAmerika.com-leden die al meerdere malen in dit Nationale Park geweest zijn.

Yosemite ValleyYosemite Valley is de bekendste attractie in Yosemite National Park en voor de meeste reizigers ook het startpunt. Yosemite Valley is een dichtbeboste gletsjervallei omringd door hoge pieken, waaronder Half Dome en El Capitan. Er zijn vele indrukwekkende watervallen te bezichtigen als u het park op het juiste moment bezoekt (waarover later meer). Ook komen verschillende kleine stroompjes in de Yosemite Valley samen om daar de Merced River te vormen die uiteindelijk in de Stille Oceaan terechtkomt.

Yosemite Valley is vooral bekend vanwege de prachtige uitzichten. U kunt twee wegen afrijden om de bezienswaardigheden te bezoeken, Northside Drive en Southside Drive, die ongeveer 30 km beslaan. De laatste 5 km van deze wegen is druk bebouwd (met winkels, campings, hotels en dergelijke), maar de rest van deze routes bestaat voornamelijk uit grootse uitzichten. Beide wegen zijn uitsluitend éénrichtingsverkeer (Southside Dr naar Curry Village toe, de vallei in, en Northside Dr van Curry Village af, de vallei uit).

Vele wandelpaden (voor zowel dagjesmensen die kortere wandelingen willen maken als voor mensen die bergen willen beklimmen) starten in de vallei. Yosemite Valley is zonder meer het drukstbezochte deel van Yosemite Valley en vooral in het hoogseizoen kan het er zeer druk zijn.

Glacier PointGlacier Point is de meest bekende locatie rondom Yosemite Valley (en waarschijnlijk het hele Nationale Park). Vanaf Glacier Point, bereikbaar via de 16 mijl lange Glacier Point Road die aansluit op Wawona Road (Highway 41), heb je een spectaculair uitzicht op grote delen van Yosemite Valley. Zo kun je bijvoorbeeld Vernal Falls, Nevada Falls, Upper Yosemite Falls en Lower Yosemite Falls zien, evenals Tenaya Creek en Half Dome. Zelfs de drukte van Curry Village, 1000 meter lager, is zichtbaar.

Glacier Point in Yosemite National Park

AllesAmerika.com-leden raden aan om Glacier Point in de late middag te doen, een uur voor zonsondergang, omdat de lichtval dan het mooist is. Let er dan wel op dat het vanwege de hoge ligging van Glacier Point daar langer licht blijft dan in de onderliggende bossen en dat u dus snel de nacht inrijdt.

Let op: Glacier Point Road is vanaf Badger Pass slechts een deel van het jaar open, vaak uitsluitend tussen juni en oktober. Ook belangrijk: vanaf zowel Curry Village als de dichtstbijzijnde ingang van Yosemite National Park is Glacier Point ongeveer één uur rijden met de auto.

Mariposa GroveAls u graag enorme, oude bomen wilt zien, is Mariposa Grove een goede plek om te bezoeken. Hier kunt u een grote groep Sequoiabomen zien die meerdere duizenden jaren oud zijn.

LET OP: Mariposa Grove is per juli 2015 voor een periode van 24 maanden minder goed of in het geheel niet toegankelijk door werkzaamheden. Klik hier voor meer informatie.

De meeste Sequoia's hebben een naam gekregen en verscheidene onder hen zijn een toeristische attractie op zichzelf. Voorbeelden van echte aandachtstrekkers zijn de Fallen Monarch, een sequoia die 300 jaar geleden omviel, de California Tunnel Tree waar een tunnel doorheen is gehakt, en de Grizzly Giant, die met 2.700 jaar waarschijnlijk de oudste nog levende Sequoia is.

Mariposa Grove is onderverdeeld in de Upper en Lower Groves. Deze twee Sequoiabossen worden gescheiden door normale dennebomen. Beide bossen hebben een aantal unieke bomen, maar er is geen belangrijke wandelroute die u langs alle belangrijke attracties leidt. U kunt wel de 7 mijl (ca. 12 km) lange Outer Loop Trail nemen als u om beide bossen heen wilt wandelen, of één van de vele andere wandelpaden nemen om bepaalde bomen te bekijken. Hiervoor kunt u tegen een kleine bijdrage een "trail guide" kopen.

Let op: om de meeste bomen te zien, is het noodzakelijk dat u afstanden van ongeveer 1,5 tot 3 kilometer te voet aflegt op soms veeleisende paden die allen heuvelop lopen vanaf de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats kunt u verschillende kanten uitlopen (korte en lange routes) om bepaalde bomen te zien; mocht u dat niet willen of kunnen, dan kunt u een openluchttractor nemen die u - tegen betaling - in 75 minuten langs de bekendste attracties leidt.

Houdt er rekening mee dat Mariposa Grove in het hoogseizoen bijzonder druk kan zijn. De parkeerplaats, op iets meer dan 2 kilometer afstand van de hoofdweg (Highway 41), wordt 's zomers regelmatig afgesloten als hij te vol raakt. Gedurende de lente en zomer kunt u vanaf Wawona echter ook een gratis shuttlebus nemen die u verder het bos inleidt dan de parkeerplaats. Vanwege het risico dat u loopt dat de parkeerplaats volloopt, kunt u dus het beste doorrijden naar Wawona en van daaruit de shuttlebus nemen.

Tuolumne GroveTuolumne Grove is een kleiner en rustiger bos van Sequoia´s. U kunt hier ongeveer 25 volwassen bomen vinden. In tegenstelling tot het drukke en grotere Mariposa Grove kunt u hier in meer rust en stilte deze prachtige oude bomen bekijken.

Tuolumne Grove

U kunt Tuolumne Grove vinden in het westen van het park bij de Tioga Road. Vanaf de parkeerplaats wandelt u ongeveer 1700 meter om de bomen te bereiken, waarbij u ook door een dode tunnelboom genaamd Dead Giant wandelt. Let erop dat het hoogteverschil tijdens de wandeling ongeveer 120 meter bedraagt.

Panorama TrailPanorama Trail is een prachtige wandeling die u vanaf Glacier Point meer dan een kilometer naar beneden leidt, terug naar de laagvlakte van de Yosemite Valley. Voor deze wandeling dient u waarschijnlijk een dag uit te trekken, want met 13,5 kilometer is dit geen korte wandeling. De wandeling gaat voornamelijk bergafwaarts, maar er is middenin een niet te verwaarlozen klim.

Let er wel op dat u weer een zogenaamde hiker's bus naar boven dient te nemen om terug te komen bij uw auto. Als u uw auto bovenaan laat staan, loopt u het risico dat u niet meer op tijd beneden bent om de bus omhoog te nemen.

Hetch Hetchy ReservoirHetch Hetchy Reservoir onstond in het begin van de 20e eeuw, toen de gelijknamige vallei onder water gezet werd. De O'Shaugnessy Dam, die in 1923 gecompleteerd werd, zorgde vanaf dat moment voor de drinkwatervoorziening van San Francisco. De Hetch Hetchy Road is de enige weg die naar dit afgelegen deel van Yosemite National Park leidt. De weg is in principe het hele jaar open en als u rust zoekt, ver weg van de drukte van Yosemite Valley, is dit een mooie plek om te bezoeken.

Tioga RoadTioga Road is één van de hoogstgelegen wegen van de Verenigde Staten van Amerika en vanwege de sneeuwval gedurende het grootste deel van het jaar gesloten. De weg opent meestal ergens rond begin juni en sluit rond begin november. Slechts verhoudingsgewijs weinig bezoekers doen de hele route, die twee uur duurt, en degenen die hem wel doen stoppen meestal alleen bij uitzichtpunten.

Het gebied rondom de Tioga Road is vanwege de hoogte (tot meer dan 3 kilometer) veel minder bebost dan de lager gelegen delen van Yosemite. Het gebied is meer rotsachtig, waardoor u veel meer weids open uitzichten hebt.

Tioga Road heeft vele prachtige "trails", wandelpaden die u door mooie locaties in dit minder drukbezochte deel van Yosemite National Park leiden. De mooiste paden kunt u vinden in de omgeving van Tuolumne Meadows en Tenaya Lake. Een aantal wandelingen die u kunt doen zijn onder meer Glen Aulin, Gaylor Lakes en Cathedral Lakes, maar er zijn er nog veel meer. Kortere wandelingen zijn onder meer May Lake, Tenaya Lake, Dog Lake, en Soda Springs.

Een andere attractie van Tioga Road is Merced Grove, waar u een aantal oude Sequoia's kunt bezichtigen, en ook het eerder besproken Tuolumne Grove ligt aan de Tioga Road. De weg komt verder langs vijf verschillende kampeerplaatsen waar u uw tent kunt opzetten.

Als u verder rijdt in oostelijke richting, komt u onder meer uit bij Olmsted Point, één van de mooiste uitzichtpunten van deze route vanwaar u Tenaya Creek en Half Dome kunt zien. Vlak daarbij in de buurt is Tenaya Lake, één van de grootste en mooiste meren van Yosemite National Park, omrand door prachtige rotsformaties. De Tioga Road volgt het meer gedurende meerdere kilometers waarbij u op een paar plekken kunt uitstappen om een picknick te houden of een korte wandeling te maken.

Vervolgens gaat de Tioga Road naar Tuolumne Meadows, een kilometerslang uitgestrekte weide midden tussen de bergen. Hier kunt u tanken, eten, kamperen en verscheidene wandelingen starten.

Als u nog verder rijdt, komt u uiteindelijk bij de oostelijke grens uit van Yosemite National Park. Dit is de Tioga Pass, het hoogste punt in de Sierra's, op meer dan 3 kilometer hoogte. Vanuit dit deel van de weg kunt u nog meer wandelingen doen, waaronder de John Muir Trail.

Tunnel ViewTunnel View is vernoemd naar de ca. 1,5 kilometer lange Wawona Tunnel. Als u deze tunnel uitrijdt, wordt u begroet door een groots en indrukwekkend panorama van Yosemite. Vanaf Tunnel View ziet u de Merced River stromen in de vallei, omringd door links El Capitan en rechts Bridalveil Fall.

Tunnel View

Deze locatie is één van de meest gefotografeerde in het Nationale Park - en ver daarbuiten. Zeker de moeite waard, maar AllesAmerika.com-leden waarschuwen wel om Tunnel View niet in de ochtend te doen, maar later op de dag.

Meer informatie over Yosemite

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?