Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Arizona

Alles over ArizonaGeschreven door Hans Visser

Als u informatie zoekt over de Amerikaanse staat Arizona, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, Nationale Parken, bevolking.

Het Oude Westen: Arizona
Het Oude Westen: Arizona

Arizona is voornamelijk bekend om de Grand Canyon en woestijnen, maar er is veel meer te zien en te doen. In dit artikel krijgt u een beeld van wat u in Arizona kunt vinden, zowel de bekende als de minder bekende attracties.


Op een gebied dat ongeveer 7,5 keer zo groot is als Nederland, kunt u erg veel variëteit vinden: van oude ruïnes en grote cactussen tot ruige berggebieden, indrukwekkende natuurparken en The Old West. Maar ook veel Indianen, hun voorouders en hun geschiedenis.

Denkt u ook aan de rotsen van Monument Valley, de Saguaro cactussen of de rode rotsen van Sedona als u "het Wilde Westen" hoort? En natuurlijk de Grand Canyon?

Arizona is doorlopende voorstelling van natuurschoon waar u makkelijk uw hele vakantie kunt vullen. Lees verder als u graag eens deze staat zou bezoeken!

Arizona triviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Phoenix
Phoenix
AZ
114.006 sq mi
6,3 miljoen (census 2010)
The Grand Canyon State
14 februari 1912
48

Geschiedenis van ArizonaDe oudste bewoners van Arizona waren de Ancient Pueblo indianen, ook wel Anasazi genoemd. Deze oude culturen zijn door onbekende oorzaak verdwenen. Later kwamen in dit gebied de Hopi’s en de Navajo.

Arizona werd in 1539 voor het eerst verkend door Europeaan: een Franciscaner monnik en wat goudzoekers. Zij waren op zoek de “Seven Cities of Gold”, een mythe die ook wel “Cibola” genoemd wordt. Volgens deze mythe waren aan de andere kant van de woestijn zeven steden van goud te vinden. Naast de zoektocht naar de Cibola was de monnik voornamelijk met missiewerk bezig. Later, aan het eind van de 17e eeuw, werden er een reeks missieposten opgericht om de Indiaanse bevolking te bekeren tot het Christendom.

In 1775 stichtten de Spanjaarden Fort Tucson en in 1810 werd dit gebied onderdeel van Mexico. Na de Mexicaanse oorlog van 1848 werd het grootste deel van Arizona een deel van de Verenigde Staten van Amerika. Het laatste deel van Arizona, in het zuiden, werd in 1853 van Mexico aangekocht. Dit was een transactie die bekendstaat als de Gadsdenaankoop. Arizona werd toen onderdeel van het New Mexico Territory totdat het in 1863 een zelfstandig territorium werd. Op 14 februari 1912 werd Arizona de 48ste staat van de Verenigde Staten.

De geschiedenis van Arizona is er één van America's Old West. Er werden diverse Indianenoorlogen gevoerd met daarin bekende Indianenhoofdmannen als Cochise en Geronimo. Ook een van de geruchtmakende gunfights, the gunfight at the O.K. Corral heeft in Arizona, in de stad Tombstone, plaatsgevonden. In Arizona woont nu de grootste indianenpopulatie van de US, er wonen nu 14 stammen in 20 reservaten.

De OK Corral
De OK Corral

Algemene informatieArizona is één van de vier Four Corners-staten. Deze term wordt gebruikt omdat er maar één punt is in Amerika waar vier staten aan elkaar grenzen. De andere drie zijn Utah, Colorado en New Mexico. Arizona grenst in het zuiden aan Mexico. De rivier de Colorado vormt een gedeelte van de westgrens.

Arizona bestaat voor een groot gedeelte uit woestijn terwijl een ander deel van de staat deel is van de Rocky Mountains, met Humphreys Peak met 3851 meter als hoogste punt van de staat. Arizona heeft voornamelijk een woestijnklimaat: hete zomers maar ook nachtvorst, vooral in de winter. In het noordelijke deel van Arizona, dat hoger ligt dan de rest, is het klimaat aanmerkelijk kouder met temperaturen die ver onder het vriespunt kunnen komen. In de hoofdstad Phoenix is het vaak 100 graden F (38 graden C) of hoger en is daarmee een van de heetste steden in Amerika.

Klik hier voor meer informatie over de steden in Arizona en hun attracties.

Nationale Parken in ArizonaIn Arizona kunt u drie National Parks vinden: Grand Canyon National Park, Petrified Forest National Park en Saguaro National Park. U kunt in een apart artikel al zeer uitgebreide informatie vinden over Grand Canyon National Park; op deze pagina worden de twee andere parken besproken.

Petrified Forest National ParkPetrified Forest National Park is een National Park in het noordoosten van Arizona. Het is genoemd naar zijn grote hoeveelheid versteend hout. Het park is ongeveer 380 km2 groot. Het park werd uitgeroepen tot National Monument in 1906 en tot National Park in 1962. De Navajo Nation grenst in het noorden en noordoosten aan het park. Elk jaar bezoeken ongeveer 600.000 mensen het park.

Petrified Forest National Park
Petrified Forest National Park in Arizona

Het Petrified Forest staat bekend om zijn fossielen, vooral van omgevallen bomen die in het late Triastijdperk leefde, ongeveer 225 miljoen jaar geleden. Er zijn in dit park naast fossielen van versteende varens en andere planten gevonden ook fossielen van reptielen, grote amfibieën en vroege dinosaurussen gevonden. De bodem waar de fossiele boomstammen in liggen, is onderdeel van de wijdverspreide en kleurrijke Chinle Formation, waaraan ook de Painted Desert zijn naam dankt.

Petrified Forest is nu een National Park waarin diefstal van versteend hout een veel voorkomend misdrijf is. Voordat dit gebied een National Park werd verdween er al erg veel versteend hout, maar ook vandaag de dag wordt er helaas nog veel versteend hout gestolen. De National Park Services probeert dit met creatieve maatregelen te bestrijden, maar de regel is: neem alstublieft geen "souveniers" mee uit dit park.

Saguaro National ParkSaguaro National Park is gelegen in de Sonorawoestijn en is pas sinds 1994 een officieel National Park; daarvoor was het sinds 1933 een National monument. Jaarlijks trekt dit park zo’n 700.000 bezoekers.

Saguaro National Park
Saguaro National Park

Het park bestaat uit twee delen: het ene deel ligt ten oosten van Tucson, het andere deel ligt ten westen van Tucson. Het park dankt zijn naam aan de Saguaro, een reuzencactus die veel in dit gebied voorkomt; de bloem van de Saguaro is zelfs een symbool van de staat. De cactus kan meer dan 15 meter hoog en 50 jaar oud worden. In de dorre omgeving komen naast de Saguaro vele andere cactussoorten voor.

In het park komen meer dan duizend inheemse plantensoorten voor.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute.

Meer informatie over Arizona en de Grand Canyon nodig?

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?