Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Grand Canyon National Park

Alles over Grand Canyon National Park

Alles Amerika

Ga naar pagina: 1 | 2 (overnachten) | 3 (attracties) | 4 (wandelingen en reistips)

Dit artikel is geschreven met veel hulp van AllesAmerika.com-leden; vele tips in dit artikel zijn dan ook van hen afkomstig.

Grand Canyon National Park in Arizona is één van de grootste toeristentrekkers van de Verenigde Staten. Met 5 miljoen bezoekers per jaar zijn er weinig Nationale Parken die drukker zijn dan de Grand Canyon. Interessant genoeg staat Nederland in de top 5 van de lijst met landen (buiten de Verenigde Staten) waaruit de meeste bezoekers komen; 1,2% van de jaarlijkse bezoekers is afkomstig uit Nederland.

Grand Canyon National Park: uitzicht

Vooral bij mensen die voor het eerst naar (het zuidwesten van) de Verenigde Staten van Amerika gaan is de Grand Canyon een bestemming die hoog op het verlanglijstje staat. Dit artikel is geschreven met hen in het achterhoofd, maar u zult hier ook tips vinden voor minder drukbezochte, interessante en unieke locaties binnen het Nationale Park die u kunt bezoeken.

Dit artikel is onderverdeeld in vier onderdelen. Op deze pagina kunt u alles lezen over de bereikbaarheid van de Grand Canyon, een korte geschiedenis lezen en meer te weten komen over het weer in de Grand Canyon. Op de volgende pagina's kunt u alles lezen over:De Grand Canyon is in ieder geval een bezoekje waard: AllesAmerika.com-leden beschrijven het park als "ontzettend indrukwekkend", "overweldigend", "onbeschrijfelijk [...] prachtig" en "adembenemend". Lees dus snel verder.

Locatie en bereikbaarheid

Alles Amerika

De Grand Canyon ligt geheel in de Amerikaanse staat Arizona en wel in het noordwesten van deze staat. De canyon is bijna 450 kilometer lang en op bepaalde plekken maar liefst 29 kilometer breed. De twee belangrijkste toeristengebieden zijn de North Rim en de veel drukker bezochte South Rim, waar ongeveer 90% van de bezoekers van de Grand Canyon terechtkomen.

Het park heeft drie ingangen. De South Rim is bereikbaar vanuit het zuiden (Route 180 vanuit Flagstaff of door op de I-40 afslag 165 te nemen bij het plaatsje Williams naar Route 64) en vanuit het noordoosten door bij het plaatsje Cameron Route 64 westelijk te nemen. De South Rim is het gehele jaar geopend.

De North Rim is bereikbaar is door vanaf de I-15, Zion National Park of Bryce Canyon naar Fredonia te rijden en daar Route 89A te nemen. Bij Jacob Lake neemt u vervolgens Route 67 naar het zuiden, waarbij u nog ruim 70 kilometer moet rijden voordat u bij de uiteindelijke Grand Canyon aankomt. Let erop dat de North Rim uitsluitend open is tussen midden mei en midden oktober; de rest van het jaar is dit deel van Grand Canyon National Park gesloten.

Korte geschiedenis

Alles Amerika

De Grand Canyon is onderdeel van het Colorado Plateau, waarvan ook een aantal andere Nationale Parken onderdeel uitmaken (bijvoorbeeld Zion, Bryce Canyon, Arches en Canyonlands). Door zogenaamde uplift en bergvorming, ongeveer 65 miljoen jaar geleden, werd de grond in dit gebied omhooggestuwd; ongeveer 6 miljoen jaar geleden begon het water van de Coloradorivier over miljoenen jaren de canyons uit te slijten.

De Coloradorivier in de uitgesleten canyons
De Coloradorivier in de uitgesleten canyons

Het pad van het water veranderde regelmatig, waardoor een complex stelsel van canyons is uitgesleten. Door deze erosie (en andere vormen van slijting door onder meer ijs zijn in de wanden van de canyon vele historische rotslagen te vinden, waarvan de oudsten meer dan twee miljard jaar oud zijn.

De Pueblo-indianen waren de eerste mensen die in het Grand Canyongebied woonden; de eerste blanken zagen de Grand Canyon pas rond 1540, toen verschillende Indianenculturen zoals de Paiutes nog steeds dit gebied bewoonden.

Hoewel delen van het gebied al sinds 1893 beschermd werden dankzij President Benjamin Harrison, werd de Grand Canyon pas in 1919 officieel een National Park. In 1979 werd het gebied bovendien uitgeroepen tot een World Heritage Site door de Verenigde Naties.

Het weer in de Grand Canyon

Alles Amerika

Het weer in de Grand Canyon kan nogal verschillen vanwege de grote hoogteverschillen, tussen 730 en 2.400 meter. Op grotere hoogten, bijvoorbeeld aan de North Rim, zal het koeler/kouder zijn dan op lagere punten. Op de bodem van de canyons kan het vooral 's zomers heel heet worden (tot 40 graden Celcius).

Als u in de zomer een bezoek brengt aan de Grand Canyon, kunt u aan de South Rim temperaturen van zo'n 30 graden verwachten, aan de North Rim ongeveer 5 graden minder. Als u gaat wandelen, hou er dan zoals gezegd rekening mee dat de temperatuur op de bodem van de canyons sterk kan oplopen.

Veranderlijk weer in de Grand Canyon
Veranderlijk weer in de Grand Canyon

In de winter kan het flink koud worden in de Grand Canyon en van november tot en met maart is sneeuwval heel normaal. De North Rim is dan ook tussen midden-oktober en midden-mei gesloten; de South Rim is wel heel het jaar geopend.

De weersomstandigheden en temperaturen gedurende de lente- en herfstmaanden kunnen flink variëren. Hou er rekening mee dat er plotselinge veranderingen in het weer kunnen optreden als u gedurende deze periodes de Grand Canyon bezoekt.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute met daarin ook de Grand Canyon.

Volgende pagina: overnachten in Grand Canyon National Park

Ga naar pagina: 1 | 2 (overnachten) | 3 (attracties) | 4 (wandelingen en reistips)

Meer informatie over de Grand Canyon en Arizona

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?