Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Bryce Canyon National Park

Alles over Bryce Canyon National ParkDit artikel is geschreven met veel hulp van AllesAmerika.com-leden; vele tips in dit artikel zijn dan ook van hen afkomstig. Een speciale vermelding gaat hiebij naar Vivianne Seinen (Isis).

Bryce Canyon is een National Park in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah. Bryce Canyon staat vooral bekend om zijn hoodoos of aardpijlers, door erosie gevormde dunne rotsformaties in vele kleuren die tot 60 meter hoog kunnen worden.

Bryce Canyon National Park
Bryce Point in Bryce Canyon National Park

De kleuren van Bryce Canyon, uiteenlopend van een roestijzeren rode en gele kleur tot blauw en paars van manganese, maken dit Nationale Park een bijzondere attractie.

Locatie en geschiedenisBryce Canyon ligt op 80 kilometer afstand van het drukker bezochte Zion National Park. Vanwege de relatief afgelegen ligging trekt Bryce Canyon minder bezoekers dan Zion en de Grand Canyon, maar toch nog meer dan 1 miljoen mensen per jaar. Vanaf Salt Lake City en Las Vegas is Bryce Canyon ongeveer 400 kilometer rijden.

Ondanks de naam is Bryce Canyon geen canyon. Het is niet normale regenval en watervloeiing die tot de erosie heeft geleid maar door een combinatie van winderosie, watererosie en ijserosie. De hoodoos zijn ontstaan doordat zachter gesteente door de combinatie van deze drie factoren langzamerhand verwijderd werd van de rotsen, waarna alleen het hardere gesteente achterbleef in de vorm van pilaren.

Een groep valleien in de vorm van (door erosie gevormde) amphitheaters strekt zich uit over een afstand van ongeveer 30 kilometer in Bryce Canyon, elk met soms duizenden hoodoos die u kunt aanschouwen. Het hoogste deel van het National Park, met uitzicht op verschillende amphitheaters, heet Rainbow Point en bevindt zich op ongeveer 2.800 meter hoogte aan het eind van de enige weg door Bryce Canyon.

BereikbaarheidRainbow Point
Rainbow Point

Er loopt slechts één belangrijke weg naar Bryce Canyon National Park, route 12, die onder meer door Tropic loopt ten oosten van Bryce Canyon en Panguitch ten westen van het Nationale Park. Vanaf route 12 neemt u de afslag richting Bryce Canyon City (route 63), die u direct naar de ingang van het Nationale Park zal leiden.

U kunt ervoor kiezen om met uw eigen huurauto het park in te rijden, maar u kunt ook bij de kruising van de routes 12 en 63 uw auto parkeren en met een gratis shuttlebus het park inrijden. De shuttlebussen rijden gedurende de hele zomer (eind mei t/m begin oktober) en brengen u langs alle belangrijke attracties.

Attracties in Bryce CanyonLangs route 63 door Bryce Canyon liggen een vijftiental uitzichtpunten waar u amphitheaters, valleien en hoodoos kunt bekijken. Daarnaast kunt u een aantal wandelingen maken in het park, wat volgens AllesAmerika.com-bezoekers de beste methode is om echt van de sfeer van Bryce Canyon te genieten.

De National Park Service en AllesAmerika.com-leden raden u aan om tijdens uw bezoek aan Bryce Canyon eerst de complete weg af te rijden naar het einde en dan pas te stoppen voor attracties. Alle uitzichtpunten liggen namelijk aan dezelfde kant (rechts) van de weg.

Hieronder een niet uitputtende lijst met daarin een aantal van de mooiste attracties en wandelingen, beginnend met de uitzichtpunten aan het eind van de weg.

Yovimpa Point en Rainbow PointVanuit het hooggelegen Rainbow Point kunt u vrijwel het hele park overzien als u naar het noorden kijkt en grote delen van zuidelijk Utah als u de andere kant op kijkt. Vanuit Yovimpa Point kunt u de Grand Staircase zien, vernoemd naar de vele verschillende kleuren rotslagen die u kunt zien.

Deze beide uitzichtpunten zijn de hoogstgelegen punten van Bryce Canyon National Park.

Ponderosa CanyonPonderosa Canyon is vernoemd naar de Ponderosabomen die op de vloer van de vallei staan. Deze dennebomen kunnen meer dan 30 meter hoog worden, iets wat vanaf dit hoge uitzichtpunt echter moeilijk te zien is. Vanaf Ponderosa Canyon kunt u goed zien welke vegetatie groeit op welke stap van de Grand Staircase en kunt u hoodoos bekijken.

Agua CanyonBij Agua Canyon kunt u een aantal mooie hoodoos zien en kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Vroeger werd aan de meer prominente hoodoos namen gegeven en hier kunt u er twee zien: de "Hunter" en de "Rabbit". Tegenwoordig worden de hoodoos niet meer van namen voorzien omdat velen van hen van vorm veranderd zijn of zelfs geheel omgevallen zijn, waardoor ze niet meer herkenbaar zijn.

Natural BridgeDe naam zegt het al: op dit uitzichtspunt van Bryce Canyon kunt u een natuurlijke brugformatie zien. De boog (want een echte brug is het niet) werd gevormd door regenwatererosie, een proces dat nog steeds plaatsheeft en daarom monumenten zoals de Natural Bridge bedreigt.

Natural Bridge
De Natural Bridge in Bryce

FarviewBij Farview Point heeft u - u raadt het al - een weids uitzicht. U kunt meerdere stappen (kleuren) van de Grand Staircase zien en zelfs helemaal uitkijken tot het Kaibab Plateau, dat aan de Grand Canyon grenst. Zelfs op minder mooie dagen kunt u meer dan 130 kilometer ver kijken vanaf Farview.

Swamp CanyonSwamp Canyon heeft een minder groots uitzicht, maar geeft wel goed zicht op een aantal hoodoos.

Paria ViewBij Paria View heeft u een mooi uitzicht over een grote en opvallende hoodoo, die zeker bij zonsondergang een mooi plaatje kan opleveren.

Bryce PointBryce Point geeft u het meest weidse uitzicht over het Bryce Amphitheater, wat zeker bij zonsopkomst in de ochtend erg mooie plaatjes oplevert. U kunt hier vele hoodoos zien in vele verschillende roodschakeringen.

Dit punt - en Bryce Canyon als geheel - is vernoemd naar de eerste Amerikaan die hier woonde, Ebenezer Bryce. Hij woonde vanaf 1870 gedurende vijf jaar in de vallei nabij de canyon en zorgde er zo voor dat het gehele gebied naar hem vernoemd werd.

Bryce Point
Bryce Point

Bryce Point wordt door veel AllesAmerika.com-leden als favoriete uitzichtpunt genoemd.

Inspiration PointInspiration Point geeft een ander prachtig uitzicht over het Bryce Amphitheater. Wees voorzichtig: het is hier zeer hoog en op sommige plaatsen glad. De NPS raadt u aan om achter de hekken te blijven staan.

Sunset Point en Sunrise PointBij deze twee uitzichtpunten kunt u het Bryce Amphitheater goed zien. Het is aan te raden om deze plekken respectievelijk in de namiddag en de ochtend te bezoeken, zodat de zon extra kleur kan geven aan de prachtige omgeving. Echter, AllesAmerika.com-leden raden u aan voor mooie plaatjes bij zonsopkomst eerder Paria View of Bryce Point te bezoeken dan deze uitzichtspunten.

Fairyland PointFairyland Point is het enige uitzichtpunt dat nog vòòr de in- en uitgang van Bryce Canyon National Park ligt. U komt er via een anderhalf kilometer lange zijweg, de Fairyland Road.

Fairyland Point is voor vele AllesAmerika.com-leden één van de favoriete uitzichtpunten van Bryce Canyon. U kijkt hier uit over een prachtig amphitheater, Fairyland Canyon, en kunt de hoodoos van dichtbij bekijken. Bovendien kunt u een aantal mooie rotsformaties bekijken, Sinking Ship en de Pink Cliffs, onderdeel van de Grand Staircase.

Vanuit dit uitzichtpunt kunt u een lange wandeling doen van bijna 13 kilometer (reken 4-5 uur wandeltijd). Het is één van de minst drukke wandelpaden van Bryce Canyon vanwege de moeilijkheidsgraad. U loopt tijdens deze wandeling dwars door Fairyland, om Boat Mesa heen, en verder richting Sunrise Point, vanwaar u terug wandelt naar Fairyland Point.

Wandelen in Bryce CanyonNaast de hierboven besproken Fairyland Loop wandeling heeft Bryce Canyon nog verscheidene andere wandelpaden die u kunt belopen. De duur van deze wandelingen loopt van één uur tot drie dagen, waarbij u onderweg op verschillende kampeerplaatsen kunt overnachten. (In dit laatste geval dient u vooraf een kampeervergunning te regelen bij de ingang van Bryce Canyon.)

De meeste AllesAmerika.com-leden raden u aan om vooral een wandeling te doen als u dit National Park bezoekt. Bryce Canyon is het mooist als u midden tussen de hoodoos doorloopt in plaats van dat u ze uitsluitend vanaf uitzichtpunten bekijkt.

Queens Garden Trail
Startpunt van de Queen's Garden Trail

Een door AllesAmerika.com-leden aangeraden wandeling is een combinatie van de Navajo Trail (ongeveer 2 km, gemiddelde moeilijkheidsgraad) en Queen's Garden Trail (ca. 3 km, een makkelijke wandeling), waarbij sommigen die combineren met de Peek-a-Boo loop (ongeveer 9 km, zware moeilijkheidsgraad).

Deze combinatiewandeling wordt omschreven als "sprookjesachtig mooi", "adembenemend mooi", en "prachtige wandeling met pieken en dalen".

Meer reistips voor Bryce CanyonOnderstaande reistips zijn samengesteld in samenwerking met AllesAmerika.com-leden die het park al vele malen hebben verkend.

 • TIP: is Bryce Canyon onderdeel van uw rondreis door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute met daarin ook Bryce Canyon.

 • Alle belangrijke uitzichtpunten in Bryce Canyon liggen aan dezelfde kant van de weg (rechts), dus het loont zich om de 29 kilometer lange weg eerst helemaal tot het einde zonder stoppen uit te rijden en vervolgens op de terugweg alle uitzichtspunten aan te doen.

 • De meeste AllesAmerika.com-leden raden u aan om een wandeling te doen gedurende uw verblijf in Bryce Canyon, omdat dit de beste manier is om echt te genieten van de natuurlijke schoonheid. De leden die geen wandeling hebben gemaakt maar uitsluitend de uitzichtpunten langs de weg hebben bekeken, zijn over het algemeen minder onder de indruk van Bryce Canyon.

  De leden die wel een wandeling deden, zijn daarentegen vaak lyrisch over Bryce Canyon. Een voordeel van het doen van een wandeling is dat u de hoodoos van dichtbij kunt bekijken, wat ze des te indrukwekkender maakt. Eén lid denkt dat "voor Bryce gewoon heel sterk geldt dat je tussen die hoodoos door moet lopen in plaats van er van bovenaf naar te kijken, om de magie volledig mee te krijgen".

 • Als u niet kunt of wilt wandelen, overweeg dan om te gaan paardrijden. U kunt een rit doen van twee uur of zelfs een heel dagdeel, waarbij u op plekken komt waar niet veel andere mensen komen. Paardrij-ervaring is niet vereist.

 • Als u geen wandeling maakt in Bryce Canyon, heeft u voldoende aan een dagdeel of een dag in dit Nationale Park. Als u wel een wandeling inplant, kunt u het beste in of nabij het park overnachten, ofwel 's ochtends vroeg het park ingaan.

 • Als u wilt overnachten in of nabij Bryce Canyon, bekijk dan de accommodatiebeoordelingen van AllesAmerika.com-leden in Tropic, Bryce Canyon en het verder gelegen Escalante.

  Als u interesse heeft in kamperen in of rondom Bryce Canyon, overweeg dan om uw kampeerspullen te huren bij Rent Your Tent USA. Zij bieden u de mogelijkheid om uw tent en andere nuttige spullen (zoals slaapzakken, stoelen en meer) per UPS te ontvangen op de door u gewenste locatie in de VS. Klik hier voor meer informatie over het huren van uw tent bij Rent Your Tent USA.

 • Als u gaat kamperen, kunt u - als u geluk heeft - genieten van herten, antilopes, vogels en unieke hagedissen.

 • Als u zelf door Bryce Canyon in Utah rijdt, houdt dan rekening met de wilde dieren en rij rustig.

 • Ruby's Inn aan het begin van het park wordt door AllesAmerika.com-leden omschreven als "commercieel en druk" en "een afknapper" en dus een plek om te mijden. Mossy Cave is een andere tegenvaller, want de grot is erg klein. De omgeving is dan wel weer mooi om te wandelen.

 • In het winterseizoen (oktober tot april) zijn overnachtingen een stuk goedkoper en is Bryce Canyon een stuk rustiger. U moet dan wel rekening houden met vrieskou en het feit dat de gratis shuttlebus niet rijdt, zodat u met uw eigen auto het National Park moet bezichtigen.

 • In Bryce Canyon kan het weer u parten spelen. Het is 's zomers overdag warm en 's avonds koel, wat in de namiddag regelmatig onweersbuien oplevert. AllesAmerika.com-leden raden u aan om bijvoorbeeld wandelingen niet uit te stellen als het mooi weer is, want het kan later vanwege slecht weer niet meer mogelijk zijn om dit te doen.


Meer informatie over Utah

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?