Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Utah

Alles over UtahAls u informatie zoekt over de staat Utah, is deze pagina voor u: geschiedenis, geografie, attracties, nationale parken.

Utah triviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Salt Lake City
Salt Lake City
UT
219.931 km2
2,2 miljoen (census 2000)
Beehive State
1896
45

Geschiedenis van Utah
Het gebied dat nu de staat Utah omvat was al bewoond sinds 10.000 jaar voor Christus, waarschijnlijk door kleine groepen jagers, die in grotten woonden bij Lake Bonneville. Rond 400 na Chr. kwamen de Anasazi Indianen naar het gebied en bouwden hun beroemde pueblo's (dorpjes). De Anasazi verbouwden mais en bonen in het gebied, maar verlieten het rond 1250 weer, waarschijnlijk vanwege een grote droogte.

De eerste blanken bezochten het gebied in de 18e en 19e eeuw en troffen daar Shoshone Indianen aan, bestaande uit Paiute, Gosiute en Ute Indianen. De Ute in het oosten van Utah bezaten al paarden en leefden van de buffeljacht. Tot 1825 bleef het aantal blanken dat het gebied bezocht echter laag.

Vanaf dat jaar werden er ook handelsposten in het gebied opgezet, voornamelijk om de bonthandel te stimuleren; permanente bewoning van blanken kwam echter vanwege het droge klimaat niet op gang. Dat gebeurde pas in 1847, toen een groep Mormonen onder leiding van Brigham Young in het Great Salt Lake gebied neerstreek. Young en zijn Mormonen waren gevlucht uit het oosten van de VS vanwege de gewelddadige godsdienstdiscriminatie die ze daar aan den lijve hadden moeten ondervinden.

De Mormonen waren vast van plan het droge gebied tot groen paradijs om te toveren en stuurden hordes kolonisten vanuit Salt Lake City in alle windrichtingen. Tegen 1860 had Utah al 150 gemeenschappen met in totaal 40.000 mensen, die door irrigatie zichzelf konden onderhouden.

In 1869, na de completering (bij Promontory, Utah) van de spoorweg die oost en west van de VS met elkaar verbond, begonnen mijnbouw door heel Utah heen op te komen. Dit waren niet de Mormonen, want Brigham Young moedigde hen aan eerst de landbouw in het gebied te optimaliseren. Zodoende kregen niet-Mormonen de kans hun greep op het gebied te vergroten.

Tussen 1860 en 1890 groeide de bevolking van Utah tot ruim 200.000 (waarvan 90% Mormoons), maar toch was Utah nog steeds geen staat van de VS. Al vanaf 1849 hadden de Mormonen geprobeerd Utah aan te melden, maar de VS had steeds geweigerd. Eerst moesten enkele Mormoonse parktijken, waaronder polygamie, afgezworen worden. Toen dat gebeurd was, werd Utah in 1896 eindelijk de 45e staat van de VS.

Salt Lake City

Hoewel de eerste jaren zonder compleet Mormoonse levensstijl moeilijk waren, paste men zich snel aan. Niet-mormonen werden op sleutelposten in het openbare leven geplaatst en het aandeel Mormonen in de bevolking van Utah nam af tot 68% in 1920. Nieuwe mijnstadjes werden opgezet aan het begin van de 20e eeuw, nadat grote hoeveelheden koper en kolen waren gevonden.

Na de Depressie van de jaren '30, waarin Utah veel schade had geleden, werd het leven weer wat beter tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de wapenindustrie en de landbouw bloeiden. Sinds die tijd is de groei van de staat gewoon doorgegaan; nieuwe educatieve instituten en onderzoekscentra werden in de staat opgebouwd, en ook de informatietechnologie kwam naar Utah toe.

Tenslotte mag natuurlijk het toerisme niet vergeten worden, dat langzaam maar zeker een steeds belangrijker plaats in de economie begon in te nemen. De populariteit van de skigebieden en de National Parks in de staat zorgen voor een bron van inkomsten die het hele jaar doorgaat.

Algemene informatie: Utah
Hoewel Utah met 219.931 km2 een vrij grote oppervlakte heeft, is de bevolking met 2,2 miljoen nog steeds niet groot. Ongeveer 75% van die bevolking woont langs het Wasatch Front, waar de meeste voorzieningen te vinden zijn in de verder droge en bergachtige staat. Het Wasatch Front strekt zich uit van Provo tot Ogden en omvat ook Salt Lake City.

Zo'n tweederde deel van het land in de staat is in het bezit van de federale overheid, die er o.a. vijf National Parks en zes National Monuments heeft aangewezen. Het hoogste punt van Utah is King's Peak met ruim 4.100 meter, het laagste punt is Beaverdam Creek, wat nog steeds 600 meter boven zeeniveau ligt.

De Mormonen maken vandaag de dag weer zo'n 90% van de bevolking uit; 95% van de totale bevolking is blank. Utah herbergt meerdere Indianenreservaten, o.a. voor de Navajo, Paiutes en Utes. Na de blanken zijn de Hispanics echter de grootste bevolkingsgroep; de Indianen en zwarten zijn hier verhoudingsgewijs niet veel aanwezig.

Nationale Parken van UtahUtah heeft maar liefst vijf National Parks op zijn grondgebied, waarvan de meeste in het zuidelijke deel van de staat liggen. Die National Parks zijn Zion NP, Bryce Canyon NP, Arches National Park, Canyonlands National Park en Capitol Reef National Park. Hieronder worden kort twee van de bekendste beschreven, namelijk Zion en Bryce Canyon NP. Klik op de links voor meer uitgebreide artikelen over deze Nationale Parken.

Zion National ParkZion, dat al een National Park is sinds 1919, bestaat uit bijna 600 km2 rotsen en ravijnen. De naam komt van de Mormonen, de eerste blanken die het park ontdekten; 'Zion' refereert aan een veilige plaats. In Zion NP zijn ruim 800 plantensoorten te vinden evenals 380 verschillende diersoorten (waaronder 271 vogelsoorten).

Het gebied dat nu Zion NP omvat is al ruim 250 miljoen jaar oud, toen enorme vulkaanuitbarstingen het gebied begonnen te vormen. Er liepen toen ook dinosauriërs rond, waarvan tot vandaag de dag fossielen te vinden zijn.

Zion National Park in Utah

De rotsen in het gebied werden ongeveer 150 miljoen jaar geleden gevormd uit samengeperst zand; de ravijnen die te vinden zijn in Zion werden weggeslepen uit het zandsteen nadat er zo'n 4 miljoen jaar geleden de Virgin River overstroomde. Het water heeft sindsdien langzaam maar zeker de rotsen weggeslepen, waardoor de bekende ravijnen ontstaan zijn.

De eerste aanwijzingen van menselijke bewoning dateren van zo'n 8.000 jaar geleden. De Anasazi Pueblo Indianen bewoonden daarna het gebied vanaf zo'n 2.500 jaar geleden tot 1150 n.Chr., gevolgd door de Paiutes, die het gebied bewoonden toen de eerste blanken hem bezochten rond 1860. Hoewel hun aantallen door ziektes drastisch verminderen, zijn ze tot vandaag de dag in de omgeving van Zion NP te vinden.

Zion NP krijgt vandaag de dag zo'n 3 miljoen bezoekers per jaar, waarmee het één van de drukste National Parks van Amerika is. De meeste bezoekers komen tussen april en september, wanneer de temperatuur gemiddeld ook het hoogst is (rond de 35 C).

Vanaf midden juli tot midden september komen er veel onweersstormen voor, waarbij springvloed kan optreden. Het park is het hele jaar geopend, maar van november tot maart kan er bar winters weer voorkomen waardoor delen van het park gesloten zijn.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over Zion National Park.

Bryce Canyon National ParkBryce Canyon werd een National Park in 1928 en beslaat ongeveer 145 km2. Het is genaamd naar de Mormoonse familie Bryce, die er tussen 1875 en 1880 woonden. Ebenezer Bryce werkte aan de toegankelijkheid van het gebied, o.a. door een weg aan te leggen. Mensen uit de omgeving noemden het vreemde gebied nabij Bryce's huis "Bryce's Canyon", een naam die tot vandaag bestaat.

Het gebied dat nu een National Park in Utah is werd tussen 144 en 63 miljoen jaar geleden gevormd. De rotsen werden gevormd door het steeds weer aanvallende en terugtrekkende zeewater (!) dat toen nog tot dit gebied reikte. De rode rotsen, "hoodoos" genaamd, werden tussen 66 en 40 miljoen jaar geleden gevormd toen de hoogste gedeelten van het gebied erodeerden en verschillende sedimenten op de bodem van riviertjes en meertjes werden afgezet.

Bryce Canyon is meer een grote serie van vreemdsoortige, natuurlijk gevormde amphitheaters bestaande uit rotsen dan een ravijn. In die amphitheaters kunnen duizenden bizarre rotsformaties gevonden worden, uitgeslepen over miljoenen jaren door het water.

Wandelen in Bryce Canyon in Utah

Het klimaat van Bryce Canyon in Utah is zeer gevarieerd. Van oktober tot april kan er sneeuw liggen (gemiddelde sneeuwval is 2.5 meter per jaar); 's zomers ligt de temperatuur overdag rond de 30 C maar 's nachts kan die zakken tot zo'n 7 graden. Er vinden dan ook vaak onweersstormen plaats. Het wordt geadviseerd in Bryce Canyon altijd een hoofddeksel en zonnebrand te dragen vanwege de zon.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Bryce Canyon.

Meer over Utah
Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?