Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Canyonlands National Park

Alles over Canyonlands National ParkDit artikel is geschreven met veel hulp van AllesAmerika.com-leden; vele tips in dit artikel zijn dan ook van hen afkomstig.

Canyonlands is een Amerikaans National Park dat in de buurt ligt van het plaatsje Moab in het zuidoosten van Utah. Het ruim 1.300 vierkante kilometer grote park (het grootste van Utah) staat vooral bekend om zijn ruige, door erosie uitgesleten landschap van canyons. Met minder dan een half miljoen bezoekers per jaar is dit het minst drukbezochte Nationale Park van de staat Utah.

Uitzicht op Canyonlands
Uitzicht op Canyonlands

Canyonlands is een ideale bestemming voor wandelaars en avonturiers; meerdere AllesAmerika.com-leden beschrijven het park als "mooier dan de Grand Canyon", "onbeschrijflijk mooi", "indrukwekkend" en "één van de meest indrukwekkende plekken waar ik ooit geweest ben". Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden om uw bezoek aan Canyonlands National Park voor te bereiden.

Locatie en geschiedenisCanyonlands ligt in het zuidoosten van Utah op slechts 52 kilometer afstand van Moab, waar ook Arches National Park ligt.

Het gebied dat nu Canyonlands National Park omvat werd (en wordt nog steeds) gevormd door erosie. Het Nationale Park is onderdeel van één van de laatste nog niet door mensen aangetaste onderdelen van de Colorado Plateau, waar bijvoorbeeld ook Arches en de Grand Canyon deel van uitmaken.

In het Nationale Park komen twee rivieren bij elkaar, de Colorado River en de Green River. Het landschap van enorme canyons en mesa's werd gevormd door de slijting van de rotsen van het stromende water van de rivieren en hun zijtakken.

Canyonlands National Park zoals het tegenwoordig bestaat kwam min of meer toevallig tot stand. In eerste instantie werden vele kilometers weg in zuidoost Utah aangelegd om uraniummijnen mogelijk te maken voor het nucleaire programma van de Verenigde Staten in de jaren '50 van de vorige eeuw.

In het Canyonlandsgebied werd weinig uranium gevonden en na verloop van tijd werden de wegen vrijgegeven voor het publiek, waardoor langzaam maar zeker steeds meer toeristen de unieke geologische formaties kwamen bekijken. In 1964 ondertekende President Lyndon Johnson de wet die Canyonlands tot National Park verhief en in 1971 werd de oppervlakte van het park nogmaals uitgebreid.

BereikbaarheidCanyonlands National Park wordt onderverdeeld in vier delen:

 • The Island in the Sky, het noordelijkste en meest drukbezochte deel van het park, waar u door de hoogte een zeer mooi uitzicht hebt over het park en de omgeving.

 • The Needles, in het zuidoosten, staat vooral bekend om zijn kleurrijke zandstenen torens; dit deel van het park biedt vele prachtige mogelijkheden om te wandelen.

 • The Maze, in het westen, is een ruig, afgelegen deel van het park dat minder dan 3% van de bezoekers trekt; er lopen geen asfaltwegen naar dit deel van het park en wandelen wordt alleen aangeraden voor ervaren backpackers.

 • De rivieren worden door velen omschreven als het vierde deel van het park.

Canyonlands National Park
Canyonlands National Park

The Island in the Sky is goed te bereiken vanuit Moab en een bezoek aan Arches National Park is dus goed te combineren met een bezoek aan dit deel van Canyonlands. U neemt vanuit Moab Highway 191 naar het noorden of vanaf I-70 dezelfde weg naar het zuiden. Sla af bij Route 313; deze zal u direct naar het Island in the Sky district van Canyonlands voeren. Uw rijtijd vanaf Moab (52 km) is ongeveer 40 minuten.

Als u naar het Needles district wilt rijden, neemt u vanuit Moab Highway 191 naar het zuiden en slaat af bij Route 211. Deze weg leidt direct naar dit deel van Canyonlands en loopt dood in het Nationale Park. De totale afstand vanuit Moab is ongeveer 110 kilometer.

Het Maze district is zeer moeilijk bereikbaar (alleen met een vierwielaandrijving) en de rijtijden zijn zeer lang. Een bezoek aan dit deel van het park is alleen aan te raden voor zeer ervaren backpackers.

Het weer in CanyonlandsCanyonlands staat bekend om zijn zeer warme, droge zomers en zeer koude winters. 's Zomers kan de temperatuur regelmatig oplopen tot 35 graden Celcius of meer en door de lage luchtvochtigheid in het gebied is het belangrijk om veel water te drinken. 's Winters ligt de temperatuur voor lange periodes (4 maanden of langer) onder het vriespunt.

Het regent zeer weinig in Canyonlands, gemiddeld minder dan 25 centimeter per jaar. Desondanks kunnen onweersstormen plotseling opduiken en het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden, zeker als u gaat wandelen of met uw auto een onverharde weg door de canyons gaat berijden.

Als het gaat regenen terwijl u in een lager gelegen canyon bent, zoek dan snel een hoger gelegen gebied op. Zogenaamde "flash floods" kunnen in nauwe canyons snel ontstaan, zelfs als het slechts licht regent.

Overnachten in en nabij Canyonlands • Als u wilt kamperen in het Nationale Park, kan dit op twee plaatsen. In het Island in the Sky district ligt de Willow Flat camping met 12 plaatsen die op volgorde van aankomst vergeven worden.

  Als u het Needles district bezoekt, kunt u overnachten op de Squaw Flat camping met 26 plekken (inclusief plekken voor campers tot maximaal 28 ft) die ook op volgorde van aankomst worden vergeven. Van eind maart tot juni en september tot midden oktober is deze camping vrijwel continu vol.

  U mag ook buiten de campings overnachten als u lange wandelingen maakt, maar dan moet u een "backcountry permit" aanvragen. Dit kan online of bij het bezoekerscentrum.

  Buiten de grenzen van het Nationale Park zijn meer campings te vinden. Een aantal AllesAmerika.com-leden hebben goede ervaringen met Canyonlands RV Park (voor campers), dat centraal in Moab ligt. Campings aan de Coloradorivier kennen soms muggenplagen, dus wees hierop voorbereid.

  Als u interesse heeft in kamperen in of rondom Canyonlands, heeft u de mogelijkheid om uw benodigde kamperrspullen te huren bij Rent Your Tent USA. Zij bieden u de mogelijkheid om uw tent en andere nuttige spullen (zoals slaapzakken, stoelen en meer) per UPS te ontvangen op de door u gewenste locatie in de VS. Klik hier voor meer informatie over het huren van uw tent bij Rent Your Tent USA.

 • Als u in een hotel wilt verblijven, kunt u niet binnen de grenzen van Canyonlands National Park terecht. U moet dan een hotel zoeken in bijvoorbeeld Hanksville, Monticello, Green River of - zeker als u ook naar Arches gaat - in Moab. Klik hier om accommodatiebeoordelingen te zien van verblijven in Moab.


Het Island in the Sky districtAls u dit district bezoekt, het meest drukbezochte gebied van Canyonlands, kunt u spectaculaire uitzichten verwachten vanaf de meer dan 300 meter hoge toppen die u kunt bezoeken. Als u niet teveel tijd hebt, is dit het gebied van Canyonlands dat u het beste kunt bezoeken.

Als u de Route 313 het park involgt, komt u eerst uit bij het bezoekerscentrum. Daarna kunt u de weg nog ongeveer 10 kilometer volgen, waarna deze splitst. U kunt zowel rechtsaf als linksaf gaan om verschillende uitzichtpunten te bezoeken en verschillende wandelingen te kunnen doen.

Shafer Trail
Deel van de Shafer Trail

Als u een auto met vierwielaandrijving heeft, kunt u overwegen de Shafer Trail te rijden, waarvan het startpunt nabij de ingang van Canyonlands ligt. Dit mag niet met een gewone huurwagen, dus huur in dat geval een jeep in Moab of elders. Een AllesAmerika.com-lid meldde dat Shafer Trail "onbeschrijflijk prachtig" is "met van bovenaf eerst een paar scherpe haarspeldbochten en daarna is het flink hobbelen over diverse rotsen". Datzelfde lid waarschuwde dat deze weg, die 30 kilometer lang is, 2,5 uur van uw tijd in beslag kan nemen.

Voordat de weg zich splitst, komt u langs de startpunten van verschillende wandelingen, waarvan hieronder een kleine selectie. De Neck Spring Loop is een 8 kilometer lange wandeling die naar verschillende waterbronnen in de woestijn leidt waar u - als u geluk heeft - allerlei dieren kunt zien. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur.

De meest bekende en meest aangeraden wandeling, die vlak voor de kruising kunt vinden, is echter de Mesa Arch, een korte, makkelijke wandeling van 1 kilometer die u naar een zeer fotogenieke natuurlijke boogbrug leidt met daarachter het prachtige landschap van Canyonlands. Volgens AllesAmerika.com-leden is Mesa Arch "een hele mooie [wandeling] aan de Rim met een mooie doorkijk op het landschap daarachter", "een must-see" en "een prachtige korte wandeling".

Mesa Arch
Mesa Arch

Overigens is het mogelijk om op de Mesa Arch te klimmen voor een nog mooier uitzicht, alhoewel niet veel mensen dit doen.

Als u rechtsaf gaat bij de kruising, gaat u over 8 kilometer naar Upheaval Dome. Na de kruising kunt u ervoor kiezen om linksaf de Green River Overlook Road af te rijden naar het uitzichtpunt met dezelfde naam. Hier hebt u weidse uitzichten op de Green River en de enorme canyons die door de rivier zijn uitgesleten.

Terug op de hoofdweg komt u onderweg een paar uitzichtpunten tegen, evenals startpunten van verschillende (deels lange) wandelingen. Aan het eind van de weg kunt u de Upheaval Dome Overlook wandeling doen, die met 1,5 kilometer vrij makkelijk te doen is. Deze wandeling leidt u naar Upheaval Dome, een geologische rotspuzzel. Men weet niet precies hoe deze raar uitziende rotsformatie gevormd werd, maar men gaat tegenwoordig uit van een meteorietinslag.

Overigens kunt u ervoor kiezen om uw wandeling met 1,5 kilometer te verlengen naar Second Overlook, dat u een nog beter uitzicht biedt op Upheaval Dome. De wandeling wordt door een AllesAmerika.com-lid beschreven als "een leuke wandeling, [maar] niet meer.".

Niet alle leden waren even gecharmeerd van de weg naar Upheaval Dome en de uitzichtpunten erlangs. Er zijn meer wandelingen dan uitzichtpunten langs deze weg, dus tenzij u van plan bent om stevig te gaan wandelen, kunt u overwegen om dit deel van Island in the Sky over te slaan.

Eenmaal terug bij de kruising kunt u de weg verder volgen richting Grand View Point. (Vanaf Route 313 slaat u dus linksaf om deze weg te volgen.)

U komt verschillende uitzichtpunten tegen en uiteraard starten ook op deze weg verschillende wandelingen, waaronder de White Rim Overlook, een 3 kilometer lange makkelijke wandeling die u leidt naar een hoog gelegen uitzichtpunt over de Colorado River Canyon.

Overigens kunt u bij deze parkeerplaats ook een pauze inlassen om te eten op de picknickplaats.

Aan het einde van de weg kunt u de 3 kilometer lange eenvoudige Grand View Overlook Trail doen, die u leidt naar een uitzichtpunt vanwaar u weidse panorama-uitzichten hebt over het omringende gebied. Deze locatie wordt als één van de mooiste in Canyonlands National Park gezien, maar de AllesAmerika.com-leden zijn verdeeld. Eén lid schreef: "Toen we uiteindelijk het uitzicht bereikten vonden we het toch niet zo spectaculair als gezegd werd. Het kwam misschien door de vele wolken, of door 't feit dat we al heel veel andere mooie punten gezien hadden."

Dead Horse Point State ParkMeerdere AllesAmerika.com-leden meldden dat het zeer de moeite waard is om het nabij Canyonlands gelegen Dead Horse Point State Park te bezoeken. Dit is geen National Park en u moet daarom apart entree betalen, maar het prachtige uitzicht maakt deze extra kosten meer dan goed.

In Dead Horse Point State Park kunt u verschillende wandelingen maken en daarnaast gedurende uw wandeling of autorit continu genieten van "een overweldigend uitzicht op het uitstrekkende landschap" en een schitterend plaatje van de zogenaamde horseshoe canyon waar de Colorado River omheen kronkelt.

Dead Horse Point State Park
De "horseshoe bend" van de Colorado River in Dead Horse State Park

The NeedlesThe Needles is bereikbaar via Utah Highway 211. Vanaf het bezoekerscentrum aan Route 211 kunt u de weg nog ongeveer 10 kilometer volgen voordat deze doodloopt bij Big Spring Canyon Overlook.

Qua bezoekersaantallen is het Needles district is veel rustiger dan Island in the Sky, ook omdat het verder rijden is (van Moab) dan Island in the Sky. De door AllesAmerika.com-leden aangeraden wandelingen zijn de volgende:

 • Big Spring Squaw Trail. Dit is een 12 kilometer lange wandeling die door twee canyons loopt. Tussen de twee canyons loopt een hoge pas, die het moeilijkste deel van de wandeling vormt, maar ook de beste uitzichten op de Needles (rotspilaren) biedt. Deze wandeling wordt "een aanrader" genoemd.

 • Chesler Park Loop Joint Trail. Dit is een combinatiewandeling van twee trails die maar liefst 18 kilometer is. Het eerste deel, de Chesler Park Loop, loopt over 10 kilometer (heen en terug) en is populair bij backpackers. U eindigt dit deel van de wandeling bij een door rotsformaties omringde wei. De rotspilaren behoren tot de hoogste van dit deel van Canyonlands.

  De Joint Trail is een wandeling door een zeer smalle canyon die u aan deze wandeling kunt toevoegen. De canyon heeft tot 15 meter hoge, recht oplopende wanden en is op bepaalde plekken minder dan een meter breed.

 • Pothole Point Trail, een korte wandeling van ongeveer 1 kilometer die langs zogenaamde "potholes" ofwel erosiegaten in de grond leidt. Gedurende deze wandeling heeft u een goed uitzicht op de Needles.

 • Slickfoot Rock Trail. Dit is een wandeling van gemiddelde duur (2-3 uur) over 4 kilometer met verscheidene mooie uitzichtpunten. Er is een kans dat u tijdens uw wandeling bighornschapen ziet. Aldus een AllesAmerika.com-lid: "Van de kortere wandelingen vond ik deze persoonlijk de mooiste."

Naast het doen van wandelingen kunt u meerdere uitzichtpunten bezoeken, waaronder de Colorado River Overlook en de Needles Overlook. Hou er hierbij rekening mee dat sommige uitzichtpunten (waaronder de Colorado River Overlook) met de auto minder goed bereikbaar zijn.

Handige tips voor uw bezoek aan Canyonlands National ParkOnderstaande tips zijn allen van AllesAmerika.com-leden die u voorgingen in een bezoek aan Canyonlands. Deze tips zijn zeer handig bij de voorbereiding van uw reis en kunnen u helpen om uw bezoek zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

 • Het wordt sterk aangeraden om voldoende water mee te nemen als u Canyonlands ingaat. Hoewel het er erg warm kan zijn, is de luchtvochtigheid zo laag dat u niet zult zweten en dus zonder het te weten uw vocht verliest. Water is uitsluitend verkrijgbaar bij de bezoekerscentra en op de Squaw Flat camping.

 • Als u van plan bent om offroad te gaan in Canyonlands, overweeg dan om een jeep te huren in Moab of een andere plaats nabij het park. Hou er rekening mee dat u met een 'gewone' huurauto eigenlijk niet offroad mag gaan en dat uw auto op de soms slechte wegen eenvoudig beschadigd kan raken als u geen "high clearance" (hoge ligging) heeft met uw auto.

 • Het is mogelijk - tegen een substantieel bedrag - een vlucht te maken over Canyonlands met een klein vliegtuigje. U kunt dan alle districten van het Nationale Park in ongeveer 1 uur van bovenaf observeren. Volgens een AllesAmerika.com-lid met ervaring hiermee was dit bijzonder indrukwekkend en een hoogtepunt van hun vakantie.

 • U heeft in Canyonlands de mogelijkheid om te kayaken, raften en mountainbiken. De vervoermiddelen die u hiervoor nodig heeft kunt u in de omgeving van het park huren.

 • Als u van wandelen of offroaden houdt, kunt u gerust meer dan een dag in Canyonlands doorbrengen. (Sommige wegen vereisen zelfs een meerdaagse trip.) Hou er daarbij ook rekening mee dat het Island in the Sky district en Needles district aparte ingangen hebben die niet dicht bij elkaar in de buurt liggen (en het Maze district helemaal niet bereikbaar is via een geplaveide weg). Als u alleen de hoogtepunten wilt zien en slechts korte wandelingen wilt doen, kan een bezoek aan Island in the Sky volstaan (minder dan een dag).


Meer informatie over Utah

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?