Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Arizona > Nationale Monumenten

Alles over Arizona: de National Monuments

Alles Amerika

Geschreven door Hans Visser

Als u informatie zoekt over de 18 National Monuments in de Amerikaanse staat Arizona, is dit artikel voor u. Hier kunt u informatie vinden over onder meer Ironwood Forest, Organ Pipe Cactus, de Sonora Desert, Agua Fria, Canyon de Chelly, Casa Grande Ruins en Navajo National Monument.

Er zijn 18 National Monumentsin de staat Arizona. Deze zijn in drie hoofdgroepen onder te verdelen:

  • National Monuments met bijzondere woestijn-flora en -fauna;
  • National Monuments met een historisch onderwerp, met name historische indianenwoningen;
  • Andere National Monuments.


Alle drie deze types zullen in dit artikel besproken worden en over alle 18 monumenten zal uitleg gegeven worden, zodat u de beste en meest interessante locaties kunt uitzoeken voor uw bezoek aan Arizona.

National Monuments over de woestijn

Alles Amerika

Ironwood Forest National Monument

Alles Amerika

De naam Ironwood Forest Nationaal Monument doet al vermoeden dat het hier om een bos gaat met erg sterk hout, en dat klopt: het Ironwood Forest Nationaal Monument dankt haar naam aan de oudste bomen in de Sonorawoestijn, met de naam "Ironwood". Het "Ironwood" is ook erg zwaar, het zinkt in water. Het hout heeft bepaalde stoffen in zich waardoor het niet vatbaar is voor bacteriën en daardoor ook niet rot.

Het monument heeft veel planten en dieren die ook elders in de Sonorawoestijn voorkomen, maar het zogenoemde Ironwood komt eigenlijk alleen in dit gebied voor. Het Monument heeft een ruig maar gevarieerd landschap met bergen en valleien en ligt op zo'n 1800 tot 4200 meter. Ironwood Forest ligt op zo’n 40 kilometer noordwest van Tucson en 140 kilometer zuidoost van Phoenix.

Ironwood zou u de hoeksteen van de woestijnsamenleving kunnen noemen. De plant heeft sterke eigenschappen waar andere planten en dieren van profiteren. Dat is alleen al door de vorm, omvang en grootte van deze boom. Een Ironwood-boom wordt ongeveer 15 meter hoog en kan meer dan 800 jaar oud worden. De boom biedt schaduw en houdt vocht vast, waardoor het bij Ironwood koeler is.

Deze koelte trekt reptielen en insecten aan die vervolgens gegeten worden door vogels. Vogels schudden zaden uit de boom die de vogels maar ook andere dieren gretig opeten en daar ook wat mest bij achterlaten. In de directe omgeving van Ironwood groeien daardoor ook veel andere planten. Ook wordt de schaduw van de boom gebruikt als kraamkamer.

Deze boom draagt bij aan het leven en de levenscyclus van honderden planten en dieren in dit deel van de Sonorawoestijn. In de documentatie over deze bomen wordt de Ironwood dan ook een “nurse plant” genoemd: een verzorger in de woestijn.

Qua faciliteiten hoeft u hier weinig te verwachten: er zijn eigenlijk geen faciliteiten in dit monument. U kunt hier wel primitief kamperen, wandelen, mountainbiken, wilde dieren en planten bekijken, fossiele en geologische bezienswaardigheden, en historische en archeologische sites bezoeken. Maar zorg zelf voor voldoende eten en drinken, want het is een blijft een woestijn.

Organ Pipe Cactus National Monument

Alles Amerika

In het zuiden van Arizona, pal tegen de Mexicaanse grens, ligt het Organ Pipe Cactus National Monument. Het is een monument dat in 1937 is opgericht en waar de Organ Pipe Cactus weelderig groeit. Het monument ligt tussen Yuma en Tucson: Yuma ligt 225 kilometer in het noordwesten en Tucson 300 km oostnoordoost.

Naast Organ Pipe cactussen zijn hier tal van andere woestijn planten aanwezig, waaronder Desert Ironwoods, Ocotillos (doornige struiken), Saguaros, creosoot struiken en de zeldzame Elephant Tree. Als in de winter en vroege voorjaar veel regen is gevallen komen er veel uitbundig bloeiende bloemen voor. Dat is wellicht ook de beste tijd om het park te bezoeken: ’s winters kan het vrij koud zijn en zomers vaak boven de 400C.

Ook qua (zoog)dierenleven is er veel te zien in het park: Desert Bighornsheep, javelinas (kleine varkentjes), coyotes, diverse knaagdieren (met name Kangaroo rats) en de bedreigde Sonora Pronghorn (een soort antilope). Als u heel veel geluk hebt, kunt u zelfs een poema bewonderen. Uiteraard zijn er veel vogels en ook veel reptielen.

U kunt in Organ Pipe Cactus NM alleen kamperen; andere faciliteiten zijn er niet. Er is wel een Visitor Center, het Kris Eggle Visitor Center, wat dagelijks geopend is.

Er zijn twee auto routes uitgezet:

  • Ajo Mountain Drive (21 mijl): Deze gaat langs de uitlopers van de Ajo Mountains, de hoogste bergen in dit gebied. Onderweg ziet u prachtige woestijnlandschappen en indrukwekkende bossen met Organ Pipe Cactus. Het bevat ook een spectaculair uitzicht van een natuurlijke stenen boog in Arch Canyon. De rit duurt ongeveer twee uur, de weg is een dirt road en is begaanbaar voor normale personenauto's.

  • Puerto Blanco Drive (5 mijl): De route vormt een lus, waarbij het eerste deel een tweebaansweg is om over te gaan in de lus, de lus is eenrichtingsverkeer, die uitkomt bij de Pinkley Peak Picnic Area. Onderweg heeft u een indrukwekkend uitzicht en is er informatie over de ecologie en de cultuur van de Sonora woestijn.


Naast deze twee wegen zijn er een onverharde zandwegen die verder het binnenland in gaan. Deze gaan naar historische sites, verlaten goud- en zilvermijnen en andere overblijfselen van het verleden. Een deel van El Camino del Diablo ("Devil's Highway"), de historische Spaanse route waarlangs honderden mijnwerkers en pioniers hun leven verloren, kruist een hoek van het monument. Soms zijn deze wegen alleen begaanbaar door 4-wheel drive voertuigen. Controleer de wegomstandigheden bij het bezoekerscentrum voordat u deze routes opgaat.

Sonoran Desert National Monument

Alles Amerika

Sonora Desert National Monument ligt ten zuiden van Goodyear en Buckeye en ten oosten van Gila Bend. Het is een National Monument sinds 17 januari 2001 en wordt beheerd door het Amerikaanse Bureau of Land Management.

Het Sonora Desert National Monument is maar een klein deel van de Sonorawoestijn en is daardoor meer een voorbeeld van het planten en dierenleven in de Sonorawoestijn. Er is een uitgebreid Saguaro cactusbos. Het monument heeft drie verschillende bergketens: Noord Maricopa Mountains Wilderness, Zuid Maricopa Mountains Wilderness en de Table Top Wilderness. Hier tussenin liggen grote en brede valleien. Het monument heeft drie natuurgebieden met belangrijke archeologische en historische sites, en de restanten van een aantal belangrijke historische paden.

De Noord-Maricopa Mountains Wilderness heeft twee wandelpaden, de 9 mijl lange Cove Trail Margie's en de 6 mijl lange Brittlebush Trail. De Table Top Wilderness heeft ook twee wandelpaden, de 7 mijl lange Lava Flow Trail en de 3 mijl lange Table Top Trail. Een deel van de Juan Bautista de Anza National Historic Trail doorkruist het nationale monument.  

Qua faciliteiten zijn er alleen toiletten in het park. Er zijn geen andere voorzieningen, dus ook geen (eenvoudige) campings, winkels of benzinestations. En, ook heel belangrijk: er is hier ook geen drinkwater beschikbaar.

Meer informatie over Arizona en de Grand Canyon nodig?

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?