Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Arizona > Nationale Monumenten

Alles over Arizona: de National Monuments

Alles Amerika

Geschreven door Hans Visser

Als u informatie zoekt over de 18 National Monuments in de Amerikaanse staat Arizona, is dit artikel voor u. Hier kunt u informatie vinden over onder meer Ironwood Forest, Organ Pipe Cactus, de Sonora Desert, Agua Fria, Canyon de Chelly, Casa Grande Ruins en Navajo National Monument.


In Arizona zijn 18 National Monuments. Deze zijn in drie hoofdgroepen onder te verdelen:
  • National Monuments met bijzondere woestijn-flora en -fauna;
  • National Monuments met een historisch onderwerp, met name historische indianenwoningen;
  • Andere National Monuments.

Op deze pagina leest u meer over de monumenten van Indianen (het tweede deel).Monumenten over de geschiedenis van Indianen (deel 2)

Alles Amerika

Tonto National Monument

Alles Amerika

Tonto National Monument bevat twee belangrijke ruïnenederzettingen: De Upper Ruin en de Lower Ruin, beide gebouwd rond 1300. De nederzettingen werden vrij hoog gebouwd op een steile heuvel in goed beschermde natuurlijke grotten met uitzicht op de Tonto Basin, waar nu het Roosevelt Lake te vinden is.

De Lower Ruin is een pueblo dat 20 kamers had, waarvan sommige twee verdiepingen hoog waren. De Upper Ruin had twee keer zoveel kamers als de onderste. Hier was ook een stortbak in een van de grotere gedeelde kamers. In de stortbak werd regenwater opgevangen dat de grot in sijpelde.

Tonto National Monument ligt in het centrum van Arizona. Het National Monument, opgericht door president Roosevelt in december 1907, ligt ruim een kilometer van state route 188 (De Apache Trail). Het gebied ligt aan de noordoostelijke rand van de Sonora woestijn, bij de plaats Roosevelt, aan het huidige Roosevelt Lake (een stuwmeer), in een over het algemeen rotsachtig en vrij leeg gebied dat veel cactussen heeft, waaronder Saguaro cactussen.

Wupatki Nationaal Monument Indian Ruins

Alles Amerika

Het Wupatki National Monument is in noord-centraal Arizona, in de buurt van Flagstaff. Het is rijk aan Indiaanse ruïnes en wordt beheerd door de National Park Service. Wupatki National Monument is opgericht op 9 december 1924 om de twee grootste pueblos (Citadel en Wupatki pueblo) te behouden. Daarna zijn de monumentgrenzen aangepast om dit voor meerdere pueblos te kunnen doen. Het beheer is in nauwe samenwerking met het nabijgelegen Sunset Crater Volcano National Monument.

De Sinagua indianen bouwde voor elke groep een aparte Pueblodorp in Wupatki waarvan de grootste Wupatki Pueblo was. Deze werd bewoond door ongeveer 85 tot 100 mensen. Andere Pueblo Dorpen zijn Nalakihu, Citadel, Lomaki en Wukoki Pueblos.

De Sinaguans handelden met andere oude volkeren langs de handelsroutes. Landbouwproducten werden geruild voor andere goederen zoals edelstenen en sieraden. De Sinagua verlieten het gebied rond het jaar 1250. Hopi en Navajo Indianen worden beschouwd als afstammelingen van de Sinagua.

In totaal zijn er meer dan 800 geïdentificeerde ruïnes verspreid over vele mijlen van woestijn binnen Wupatki National Monument, maar vijf van de grootste (Wupatki, Wukoki, Lomaki, Citadel en Nalakihu) zijn dicht bij de doorgaande weg. Dit zijn de enige locaties die open zijn voor bezoekers.

Wupatki ligt net als Sunset Crater Volcano National Monument aan de US 89, op 70 kilometer van Flagstaff.

Walnut Canyon National Monument

Alles Amerika

De spectaculaire ligging van de gebouwen en hun goede staat van bewaring maakt Walnut Canyon misschien wel de meest interessante van de historische locaties in Arizona te verkennen.

Ten zuidoosten van Flagstaff heeft de Walnut Creek in de loop van de tijd een 350 meter diepe canyon gesneden. Het bovenste deel van de canyon bestaat uit Kaibabkalksteen en is per laag verschillend in hardheid. Sommige lagen slijten sneller en vormden uitgeholde, diepe grotten. Tijdens de 12e tot 13e eeuw werden deze grotten gebruikt door de lokale Sinagua Indianen die in de grot woningen bouwden.

Sinagua is Spaans voor "zonder water"; een erkenning dat de Sinagua in staat waren om te leven in een dergelijk droge regio. Door te leven in zo'n regio werden de Sinagua experts op het behoud van water en het omgaan met droogte. De Sinagua, die de woningen in Walnut Canyon woonden, verlieten ze rond 1250. De Sinagua lieten hier 80 rotswoningen achter.

De Walnut Creek stroomt door Walnut Canyon National Monument. De creek komt uit in de Little Colorado River op weg naar de Grand Canyon. De Canyon heeft ook een gevarieerde en overvloedige begroeiing. De schaduwrijke, op het noorden gerichte canyonwanden zijn bedekt met dennen en Ponderosa pijnbomen. De zonnige, op het zuiden gelegen wanden hebben agaves en verschillende soorten cactussen. In de canyon zijn verschillende soorten notenbomen, waarnaar de canyon is vernoemd.

Twee wandelpaden zorgen voor een kijkje op de Walnut Canyon ruïnes, de minst spannende is de ruim 1 kilometer lange Rim Trail. Deze doorkruist het vlakke land langs de canyon en eindigt op een uitzichtpunt aan de rand, waar het eiland is te zien aan het westen. Een tak van het pad langs een paar verspreide ruïnes, waaronder een gerestaureerde pithouse (een type woning dat voor een deel in de grond ingegraven was), beschermd onder een oversized houten luifel en de muren van een tweekamer pueblo.

Beter en veel meer populair is de 1,5 km lange Island Trail, een loop pad dat steil afdaalt en rond het ”eiland” (een uitstekende ronde rots). De toegang is via het bezoekerscentrum. Het pad loopt langs de overblijfselen van ongeveer 20 aparte woningen.

De Rim Trail heeft ook een mooi uitzicht op de kliffen tegenover, waar andere ruïnes duidelijk zichtbaar zijn, aangezien de roodachtige stenen die worden gebruikt door de Sinagua contrast met de witte gestreepte kalksteen lagen van de canyon.

Het park heeft een bezoekerscentrum met een klein museum. Het gebouw staat op de klif en biedt een mooi uitzicht. Er zijn nog veel meer ruïnes in de regio, maar geen daarvan is toegankelijk voor het publiek.

Tuzigoot National Monument

Alles Amerika

Tuzigoot is een klein nationaal monument ten zuiden van Flagstaff. Het is een van de grootste en best bewaarde ruïnes van Sinagua pueblo's in Verde Valley. In dit National Monument staan de resten van woningen van Sinagua indianen uit de 12e eeuw. In tegenstelling tot het enkelvoudige pueblo van Montezuma Castle (30 km ten zuidoosten), bestaat Tuzigoot uit een samenhorende groep gebouwen. Het staat op de top van een kleine zandstenen richel vlakbij de Verde River Valley in de buurt van de steden van Clarkdale en Cottonwood.

Tuzigoot National Monument heeft een klein bezoekerscentrum, in een soortgelijke stijl als de ruïnes. Er is een tentoonstelling van door Indianen gemaakte dingen, waarvan de meeste zijn gevonden op het terrein. Buiten is de thuisbasis van vele soorten planten en dieren met een gevarieerde vegetatie.

Tuzigoot National Monument ligt via de Highway 89A op 85 km van Flagstaff. Dan heeft u er een mooie rit door de omgeving van Sedona er gratis bij.

Meer informatie over Arizona en de Grand Canyon nodig?

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?