Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Arizona > Nationale Monumenten

Alles over Arizona: de National Monuments

Alles Amerika

Geschreven door Hans Visser

Als u informatie zoekt over de 18 National Monuments in de Amerikaanse staat Arizona, is dit artikel voor u. Hier kunt u informatie vinden over onder meer Ironwood Forest, Organ Pipe Cactus, de Sonora Desert, Agua Fria, Canyon de Chelly, Casa Grande Ruins en Navajo National Monument.

In Arizona zijn 18 National Monuments. Deze zijn in drie hoofdgroepen onder te verdelen:

  • National Monuments met bijzondere woestijn-flora en -fauna;
  • National Monuments met een historisch onderwerp, met name historische indianenwoningen;
  • Andere National Monuments.

Op deze pagina kunt u meer lezen over monumenten die (grotendeels) met Indianen te maken hebben.Monumenten over de geschiedenis van Indianen (deel 1)

Alles Amerika

Introductie: korte geschiedenis

Alles Amerika

Er zijn in Arizona en de omringende staten veel oude Indiaanse ruïnes aangetroffen, die tot een National Monument zijn benoemd. Voordat u per National Monument een korte toelichting krijgt, volgt hier eerst even een korte geschiedenis van deze oude ruïnes.

"Ancient Pueblo Peoples" ("Oude Pueblovolkeren") waren volkeren in een oude Indiaanse cultuur die in het huidige Four Corners gebied woonden. Dit is in het zuiden van Utah, noordoostelijk Arizona, het noorden van New Mexico en het zuidwesten van Colorado. Deze volkeren werden ook Anasazi genoemd. Het woord Anasazi is Navajo voor "Ancient Ones" of "Oude Vijand". Het is niet duidelijk wanneer deze cultuur ontstaan is, maar de huidige consensus is dat deze lijkt te zijn ontstaan rond de 12e eeuw voor Christus. Het woord Anasazi wordt door de Navajo zelf niet gebruikt voor hun voorouders. De cultuur verdween rond de 15e eeuw en is opgegaan in andere stammen.

Het terrein in deze uitgestrekte regio varieert sterk. De plateauregio's hebben grote hoogten variërend van 1.500 tot 2.600 meter. In gebieden waar zandsteen- of kalksteenlagen aanwezig zijn, bedekken deze de makkelijker en sneller eroderende lagen. Hierdoor zijn overhangende rotsen gevormd. De Ancient Pueblo Peoples gebruikte zulke grotten voor schuilplaatsen en bouwplaatsen. Deze oude volkeren hadden gemeenschappelijke huizen, ook wel pueblos genoemd. Ook woonden ze in rotswoningen. De pueblos en rotswoningen waren zo ontworpen dat ze alleen toegankelijk waren met ladders die tijdens vijandelijke aanvallen naar boven getild konden worden.

De naam Pueblo is bedacht door de Spaanse ontdekkingsreizigers, vanwege de specifieke stijl van bouwen. Het betekent "dorp" in het Spaans. De Ancient Pueblo Peoples waren een van de vier belangrijkste prehistorische culturen die er in het Amerikaanse zuidwesten geweest zijn, soms aangeduid als Oasisamerica. De anderen zijn de Mogollon, Hohokam en Patayan.

De Ancient Pueblo cultuur is misschien het best bekend geworden door de stenen en adobe woningen gebouwd langs rotswanden. Adobe structuren zijn gebouwd met bakstenen gemaakt van zand, klei en water, met wat vezelig of organisch materiaal, gevormd met behulp van frames en gedroogd in de zon. De best bewaarde voorbeelden van de steen en adobe woningen zijn in de Nationale Parken, zoals Chaco Canyon of Chaco Culture National Historical Park (New Mexico), Mesa Verde National Park (Colorado), Aztec Ruins National Monument (New Mexico), Bandelier National Monument (Californië), Hovenweep Nationaal Monument (Colorado/Utah) en Canyon de Chelly National Monument (Arizona).

Deze dorpen, de zogenaamde pueblos, waren vaak alleen toegankelijk met een touw of door de rotsen te beklimmen. De eerste Ancient Pueblo huizen en dorpen waren gebaseerd op het put-huis (een huis dat half in een afgraving in de grond gebouwd is, in het Engels een ‘pithouse’). In de loop van de tijd ontstonden grote complexen, bekend als "Grote Huizen". Er is een aantal essentiële kenmerken. Meest duidelijk is hun enorme bulk. Complexen bouwwerken hebben soms honderden kamers elk. Individuele kamers waren groot in omvang, met hogere plafonds dan in pueblos van voorgaande perioden.

In de grote huizen was in het midden een plein. Dit plein was bijna altijd omringd met bouwwerken van afgegrendelde kamers of hoge muren. De huizen waren vaak vier of vijf verdiepingen hoog, met uitzicht op het plein. Al deze indianen woningen zijn rond 1400 – 1500 verlaten, met nog onbekende oorzaak. In documentatie wordt gespeculeerd over droge periodes en over indianenoorlogen, maar vooralsnog is dit niet definitief. De Hopi en Navajo die hier momenteel leven hebben kenmerken van deze oude volken.

Agua Fria National Monument

Alles Amerika

Agua Fria National Monument ligt zo’n 60 mijl (90 km) boven Phoenix, aan Interstate 17. Het is qua oppervlakte een erg groot Monument, zo’n 200 km2 en bevat meer dan 450 archeologische sites. Er zijn bouwwerken met meer dan 100 kamers gevonden en u kunt hier ook veel bijzondere planten en een (voor woestijnbegrippen) rijk dierenleven vinden. Er zijn geen services in het Monument en de meeste wegen zijn onverhard.

Canyon de Chelly National Monument

Alles Amerika

Canyon de Chelly is een National Monument in de Navajo Nation, tegen de grens van de staat New Mexico. De canyon heeft hoge, steile wanden van zo'n 300 meter hoog, groene weiden, spectaculaire rotsen en oude pueblo ruïnes. Momenteel wonen er nog steeds Navajo's in de Canyon. De canyon blijft het hele jaar door groen. De vruchtbare canyon en de hoge rotsen boden een goede beschermde plek voor de indianen die hier woonden en nog steeds wonen.

Het meest opvallende punt van Canyon de Chelly is de 240 meter hoge Spider Rock, een zandstenen toren in de canyon. De ingang van de Canyon is bij Chinle, in de Navajo Nation. Er is slechts één ingang voor voertuigen en alle bezoekende voertuigen moeten worden begeleid door een Navajo gids.

Een bezoek aan Canyon de Chelly is gratis zolang het om een bezoek aan de hoger gelegen rand van de rotsen gaat. Als u de canyon in wilt om deze te bezoeken is een escort nodig van een Navajo. Er is één uitzondering en dat is het wandelpad dat de Canyon in gaat naar de White House Ruins, ruïnes die dateren van omstreeks 1200. De White House Ruins Trailhead ligt zeven mijl langs de South Rim Drive. Het wandelpad is rotsachtig en steil, maar goed onderhouden en niet te moeilijk.

Casa Grande Ruins National Monument

Alles Amerika

In Casa Grande Ruins National Monument kunt u een indrukwekkend gebouw van vier verdiepingen vinden, waarschijnlijk uit de 14e eeuw. "Casa Grande" is Spaans voor "groot huis". Het monument ligt bijna halverwege tussen Phoenix en Tucson, in de plaats Coolidge. Het is ongeveer een uur rijden van zowel Phoenix en Tucson. Neem vanaf Interstate 10 de afslag Coolidge en volg de borden naar de ingang van het park via de Arizona Routes 87 en 287.

Het gebouw is gemaakt van caliche; dit is een soort cement van calciumcarbonaat samen andere stoffen, zoals grind, zand, klei en slib. Men is erin geslaagd om het bouwwerk van caliche de extreme weersomstandigheden gedurende ongeveer zeven eeuwen te laten overleven. Het grote huis bestaat uit een buitenste structuur van drie etages rond een inwendige structuur. De buitenste kamers zijn drie verdiepingen hoog, terwijl de inwendige structuur vier verdiepingen hoog is. Het hele gebouw is 60 meter bij 40 meter breed aan de basis en heeft muren van meer dan een meter dik.

Casa Grande lijkt deels een astronomisch observatorium. De vier muren staan gelijk met de punten van het kompas en een aantal van de ramen zijn gericht op de posities van de zon en de maan op specifieke tijden. U kunt hier ook diverse kleinere ruïnes bezoeken, overblijfselen van een Hohokam-boerendorp. Sommige ruïnes moeten nog worden opgegraven.

In 1892 werd het Casa Grande de eerste archeologische site in de VS en werd het beschermd als rijksmonument. Het Visitor Center en de parkeerplaats bevinden zich aan het einde van een verharde toegangsweg. Er is een picknickplaats met overdekte en onoverdekte tafels. Er zijn van januari tot april regelmatig geplande rondleidingen.

Hohokam Pima National Monument

Alles Amerika

Het Hohokam Pima National Monument is een oud Hohokam dorp van de Gila River Indian Community, in de buurt van het huidige Sacaton, Arizona. Helaas is dit monument momenteel niet toegankelijk voor bezoekers.

Montezuma Castle National Monument

Alles Amerika

Montezuma Castle is een monument dat opgericht is voor de klifwoning die hier rond 1860 gevonden is. De klifwoning is gebouwd onder een overhang in de rotsen en was daardoor een natuurlijke bescherming tegen regen en vijanden. Het is gevonden door mijnwerkers die het toeschreven aan de Azteekse keizer Montezuma.

Het bestaat uit een gebouw van vijf verdiepingen, uitgehouwen uit een kalkstenen rots, en heeft twintig kamers. Het is bewoond geweest van ongeveer 1125 tot 1400 en er woonden rond het jaar 1300 ongeveer 50 mensen. Verscheidene Hopi clans stammen af van bewoners van het Montezuma Castle gebied. De Hopi’s gaan nog steeds naar deze plek voor hun religieuze ceremonieën. Het is niet bekend waarom de rotswoning verlaten is, maar er wordt gespeculeerd over droogte en oorlog.

Montezuma’s Castle is een Nationaal Monument geworden op 8 december 1906. Het ligt ongeveer in het midden van Arizona aan Interstate 17, de snelweg van Phoenix naar Flagstaff, exit 269. Jaarlijks bezoeken 350.000 mensen dit Monument.

Navajo National Monument

Alles Amerika

Het Navajo National Monument bevat drie rotswoningen van de Ancient Pueblo People met de namen Betatakin (huis op een richel), Keet Seel (gebroken potten) en Inscription House. Ze zijn gebouwd door de Pueblo-indianen. Het monument wordt omgeven door Navajo Nation land.

Navajo National Monument ligt bij de US 160, 80 km ten noordoosten van Tuba City en 36 km ten zuidwesten van Kayenta. Het is genoemd naar het volk dat er nu leeft, de Navajo. Het Monument heeft een visitor center waar films getoond worden over de Ancestor Pueblo People en over de hedendaagse Navajo cultuur.

Trails bij het zoekerscentrum gaan naar een uitkijkpunt over de Betatakin woning. Er zijn forse wandeltochten mogelijk; onder begeleiding van Parkrangers gaat u dan naar de rotswoningen. Hiervoor moet wel vooraf gereserveerd worden.

Meer informatie over Arizona en de Grand Canyon nodig?

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?