Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Californië National Parks

Nationale Parken van Californië

Alles Amerika

Californië is zeer rijk aan National Parks, er zijn er maar liefst acht: Yosemite NP, Death Valley NP, Channel Islands NP, Joshua Tree NP, Lassen Volcanic NP, Redwood NP, Sequoia NP en Kings Canyon NP. Hieronder volgt een beschrijving van drie van deze parken.

De kust van California

Yosemite National Park

Alles Amerika

Met vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite één van de drukst bezochte Nationale Parken van de VS, en met recht. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. Al in 1864 werd het land opzij gezet voor de natuur, maar pas in 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park - wat Yosemite niettemin één van de eerste Nationale Parken maakte.

Blik op Yosemite in Californië

Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd over miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhooggedrukt tot heuvelachtig gebied. Drie miljoen jaar geleden kwamen de gletsjers, die enorme druk uitoefenden op het landschap en zo de steile bergen creëerden.

Pas 10.000 jaar geleden smolt het laatste ijs in het park en vormde zo Lake Yosemite. Dit meer werd weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite.

In Yosemite zijn hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen te vinden. Daarnaast biedt het park een zeer diverse flora en fauna, met enkele unieke plant- en diersoorten. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde, enorme Sequoia bomen, die tussen de 1000 en 3000 jaar oud zijn.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur. Er zijn vele wandelroutes, maar ook bergbeklimmers, vissers en skifanaten kunnen in Yosemite aan hun trekken komen. Kampeerplekken zijn overal in het park te vinden, meestal zonder electriciteit maar met basisvoorzieningen als toiletten en douches. De meeste van deze kampeerplekken zijn het gehele jaar geopend; reservering vooraf is echter nodig.

Veel meer uitgebreide informatie kunt u vinden in het speciale artikel over Yosemite National Park.

Death Valley National Park

Alles Amerika

Dit National Park, gesitueerd in zuidoostelijk Californië, draagt zijn naam "Death Valley" met veel eer: het is het laagstgelegen, heetste en droogste gebied van de VS. Kortom, een plek waar je niet veel leven zult aantreffen. Althans, dat zou je denken; dit National park herbergt echter enkele zeer zeldzame dier- en plantensoorten.

Death Valley was al sinds 1933 een National Monument, maar werd pas in 1994 een National Park. De gemiddelde regenval is er slechts 4,4 cm per jaar, aangezien het gebergte in het westen de meeste wolken de doorgang belemmert. De zon kan dus volop in het gebied stralen, wat 's zomers regelmatig leidt tot temperaturen van 49 C. De grondtemperatuur schijnt al eens opgelopen te zijn tot 88 C: nog iets meer en het water begint te koken!

Hoewel er over het algemeen weinig leven te zien is in Death Valley, is het er wel degelijk. Konijnen, ratten, vossen, zelfs schapen leven in het gebied. In een aantal permanente waterbronnen zijn zelfs unieke vissoorten te vinden.

Death Valley in Californië

Death Valley is het gehele jaar geopend, bij het Visitor Center in Furnace Creek ligt zelfs een klein vliegveldje. Ook per auto is het gebied goed bereikbaar; in de omgeving van Death Valley liggen meerdere grote wegen en Interstate 15 loopt zuidelijk van Death Valley. Ook door het park zelf lopen meerdere wegen heen, waarvan een gedeelte (o.a. de kampeerplaatsen en historische attracties) alleen geschikt zijn voor auto's met 4WD.


Het wordt aangeraden in Death Valley te allen tijden tegen de zon beschermende kleding en stevige wandelschoenen te dragen.

Veel meer uitgebreide informatie kunt u vinden in het speciale artikel over Death Valley National Park.

Joshua Tree National Park

Alles Amerika

Joshua Tree is sinds 1994 een National Park en is vernoemd naar de beroemde op een boom lijkende Yuccaplant die er groeit. Dit minder druk bezochte park kan een goede stop zijn als u tussen Los Angeles en Phoenix rijdt, van wandelen en kamperen houdt, en tegen de hitte kunt.

Een goede voorbereiding is essentieel als u Joshua Tree bezoekt; lees hier meer uitgebreide tips voor een leuk bezoek aan dit National Park.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute.

Meer informatie

Alles AmerikaTerug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?