Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Death Valley National Park

Alles over Death Valley National Park

Alles Amerika

Dit artikel is geschreven met veel hulp van AllesAmerika.com-leden; vele tips in dit artikel zijn dan ook van hen afkomstig.

Death Valley is één van de nieuwste National Parks van de Verenigde Staten van Amerika. Het in 1994 gevormde park wordt vaak onterecht overgeslagen door bezoekers omdat men denkt dat er in de woestijn niet veel te zien valt, maar met 14.000 vierkante kilometer (half zo groot als België) is één van de grootste Nationale Parken met vele verschillende landschappen en uitzichten. AllesAmerika.com-leden beschrijven Death Valley als "een geweldige ervaring om nooit te vergeten", "een park waarop je niet uitgekeken raakt" en "één van mijn meest favoriete parken".

Weg in Death Valley National Park
Weg in Death Valley

Dit artikel is opgedeeld in twee pagina's. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de locatie, bereikbaarheid, historie, het weer en overnachtingsmogelijkheden in het park; op de tweede pagina vindt u meer informatie over attracties in Death Valley.

Locatie en bereikbaarheidDeath Valley ligt in het zuiden van Californië en een klein deel strekt tot in Nevada. U kunt het Nationale Park bereiken vanuit zowel Nevada (het vliegveld van Las Vegas is het dichtstbijzijnde grote vliegveld) als Californië (voornamelijk Los Angeles).

Vanuit Las Vegas is de afstand naar de dichtstbijzijnde ingang van Death Valley in het oosten ongeveer 3 uur rijden over ongeveer 192 kilometer en vanuit Los Angeles rijdt u in ongeveer 5,5 uur naar Furnace Creek over ongeveer 480 kilometer.

Er loopt slechts één echte Interstate in de buurt van Death Valley, namelijk Interstate 15 in het zuiden van Las Vegas naar Los Angeles. U kunt Death Valley daarnaast bereiken via een hoofdweg in het westen (Highway 395) en een hoofdweg in Nevada, oostelijk van het park (Highway 95, vertrekkend vanuit Las Vegas).

Mesquite Flat zandduinen
Mesquite Flat zandduinen (voor meer info, zie de pagina over attracties in Death Valley)

Er zijn verschillende ingangen van Death Valley National Park, maar de hoofdweg door het park is Route 190. U kunt deze ingang bereiken via Highway 395 in Californië bij Olancha en Lone Pine en via Highway 95 in Nevada bij Lathrop Wells/Amargosa Valley (via Route 373) en het noordelijker gelegen Beatty (via Route 374).

U kunt er ook voor kiezen om via Ridgecrest over Route 178 naar Route 190 te rijden, of vanaf I-15 bij het plaatsje Baker Route 127 naar het noorden te volgen. Tot slot kunt u vanaf Highway 95 bij Scotty's Junction in Nevada Route 267 volgen om Death Valley vanuit het noorden te betreden.

Korte geschiedenisDe geologische ontwikkeling van het gebied dat nu Death Valley omvat is complex. Kort gezegd zijn er verschillende periodes geweest over de laatste 1,7 miljard jaar waarin verschillende sedimentaire lagen aangelegd werden en deels weer erodeerden. Death Valley heeft meerdere keren onder water gestaan en er is ook een theorie dat er ooit gletsjers zijn geweest.

Toen er een periode van uplift was, honderden miljoenen jaren geleden, werden vulkanen en bergen gevormd, die later door erosie over een lange periode weer afsleten tot het landschap weer glad was.

Uitzicht vanaf Aguerreberry Point over Death Valley
Uitzicht vanaf Aguerreberry Point over Death Valley (voor meer info, zie de pagina over attracties in Death Valley)

Ongeveer 16 miljoen jaar geleden begon de aardkorst in Noord-Amerika zich uit te strekken, wat twee tot drie miljoen jaar geleden ook Death Valley beïnvloedde: toen werd de vallei gecreëerd zoals die er heden ten dage min of meer uitziet. De vallei werd gedurende verschillende ijstijden gevuld met sedimentafzettingen en zelfs meren, waaronder Lake Manly.

Het woestijnlandschap dat vandaag de dag in Death Valley de boventoon voert is ontstaan uit de meren, die opdroogden doordat de Sierra Nevada ze niet langer van smeltwater voorzag. Hierdoor concentreerden zout en mineralen zich en werd Death Valley de droge, hete plek die het nu is.

Het weer in Death ValleyDeath Valley heeft zijn naam om een goede reden: het weer is er extreem, vooral 's zomers. Het gebied is één van de droogste, heetste plaatsen in de VS en zelfs op aarde. In de winter en lente is de temperatuur over het algemeen redelijk aangenaam (het vriest bijna nooit), maar tussen april en oktober zijn de temperaturen erg hoog.

De gemiddelde dagtemperatuur in Death Valley ligt in juli en augustus rond de 45 graden Celcius in de schaduw en 's nachts koelt het niet verder af dan 30 graden. Deze hoge temperaturen komen onder meer door de vorm en de diepte van Death Valley - delen van de vallei liggen 85 meter onder zeeniveau en worden omringd door hoge bergen, die het wolken vrijwel onmogelijk maken om de vallei te bereiken. Er is daardoor nauwelijks bewolking en nauwelijks regen en het zonlicht heeft in de vallei vrij spel.

Het is, als u in de zomer een bezoek brengt aan het Nationale Park, van groot belang dat u voldoende water bij u heeft. Zeker bij langere wandelingen moet u denken aan 4 liter water per persoon per dag, om uitdroging te voorkomen. Er is weinig water te vinden in Death Valley en het water dat er wel is, is besmet met bacteriën en dus niet drinkbaar.

Daarnaast kunt u het beste lichte kleding dragen en een breedgerande hoed opzetten tegen het scherpe zonlicht. Zorg er ook voor dat u zonnebrandolie bij u heeft en smeer u goed in.

Als u desondanks duizelig of misselijk wordt of last van hoofdpijn krijgt, zorg dan dat u direct water drinkt en uw wandeling zo snel mogelijk beëindigt.

Meer handige reistips voor uw verblijf in Death Valley vindt u op de pagina over attracties in Death Valley.

TIP: gaat u een rondreis maken door het zuidwesten? Klik dan hier voor een leuke voorbeeldroute, inclusief Death Valley.

Overnachten in of rondom Death ValleyBinnen Death ValleyEr zijn vele mogelijkheden om in Death Valley te overnachten, maar niet alle locaties zijn het hele jaar open. Check of de door u gewenste locatie open is, voordat u een camping of hotel in Death Valley inplant.

De AllesAmerika.com-leden raden u aan om minstens één overnachting in Death Valley in te plannen. Het park is te groot om binnen een dag te zien en op die manier kunt u bovendien genieten van de zonsopgang en zonsondergang, evenals de prachtige heldere sterrennacht die u goed kunt zien als u een kilometer van het hotel wegrijdt.

Hou er rekening mee dat de temperaturen in Death Valley vooral in de zomer hoog oplopen en het ook 's nachts nog meer dan 30 graden kan zijn. Ook al heeft u een airco in uw auto of camper, dan nog kan het gebeuren dat deze de grote hitte niet kan bijbenen.

Qua hotels en resorts hebt u de keuze uit Stovepipe Wells Village, Furnace Creek Inn, Furnace Creek Ranch en Panamint Springs Resort. Alle hotels behalve de Furnace Creek Inn zijn het hele jaar open; de Furnace Creek Inn is open van midden oktober tot Moederdag.

De accommodaties in Furnace Creek hebben uitgebreide voorzieningen, waaronder een zwembad, restaurants, een tankstation en zelfs een groene (!) golfbaan. Stovepipe Wells heeft deze voorzieningen deels ook maar is desondanks eenvoudiger opgezet. Sommige AllesAmerika.com-leden merken op dat Furnace Creek erg commercieel is, terwijl Stovepipe Wells rustiger en authentieker is. (Ondanks het commerciële karakter van Furnace Creek is het beter om een overnachting binnen de grenzen van het Nationale Park te plannen dan erbuiten. Stovepipe Wells biedt u een minder commercieel alternatief.)

Klik hier om beoordelingen van AllesAmerika.com-leden van accommodaties in Death Valley te bekijken.

Als u wilt kamperen, kan dit uiteraard ook. Er zijn maar liefst 9 campings in Death Valley, waarvan er vier het hele jaar open zijn (Furnace Creek, Mesquite Spring, Emigrant en Wildrose). De andere campings zijn tussen maart en november of april en oktober open.

Furnace Creek camping
Furnace Creek camping

Niet alle campings zijn gratis; voor vijf campings moet u $12 of meer per nacht betalen. Sommige campings hebben ook geen water of toiletvoorzieningen.

Twee campings, Thorndike en Mahogany Flat, liggen zo hoog dat ze alleen per vierwielaangedreven auto bereikbaar zijn. De grootste en drukste campings zijn Sunset (270 plekken), Stovepipe Wells (190), Furnace Creek (136) en Texas Spring (92). De andere campings zijn een stuk kleiner, met 6 tot 30 plekken.

U kunt uitsluitend bij Furnace Creek van tevoren reserveren, de andere campings niet.

Buiten Death ValleyAls u niet in Death Valley wilt of kunt overnachten, kunt u onder meer overwegen om te overnachten in Lone Pine (twee uur ten westen van Death Valley), Las Vegas (bijna 200 kilometer ver), Death Valley Junction of Beatty. De meeste AllesAmerika.com-leden raden u zoals eerder gezegd echter aan om binnen de grenzen van het park te overnachten.

Lees verder: Attracties in Death Valley plus nuttige reistips

Meer informatie
Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?