Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Californië > Highway 1

Alles over Highway 1 in CaliforniëGeschreven door Daniel (Mrvanilla)

Een populaire route onder Amerika-reizigers is de California State Route 1, ook wel Highway 1 genoemd. Hoewel deze adembenemde weg zich ruim duizend kilometer langs de Grote Oceaan uitstrekt, beperken de meeste reizigers zich tot het stuk tussen Los Angeles en San Francisco, een lengte van ca. 650-700 kilometer. Zo'n 200 kilometer hiervan, tussen Morro Bay en Monterey, wordt ook daadwerkelijk Pacific Coast Highway genoemd en is een van de meest populaire routes van de Verenigde Staten.

Highway 1 in California

In dit artikel kunt u handige informatie vinden over de bezienswaardigheden die u langs Highway 1 tussen Los Angeles en San Francisco kunt bezoeken, overnachtingsmogelijkheden en allerlei andere nuttige tips voor deze prachtige route.

Welke richting en welke rijduur?
Een veel gestelde vraag op het AllesAmerika.com-forum over Highway 1 is in welke richting de route het beste kan worden gereden (uiteraard met uw prachtige Amerikaanse huurauto). Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven; beide routes hebben voor en nadelen.

Vertrekt u vanuit San Francisco dan ligt de zee aan de "goede" kant. Dit heeft enkele voordelen: u stopt gemakkelijk waar u wilt en kunt vanuit uw raam prachtig over de oceaan staren. Een nadeel zou kunnen zijn dat de chauffeur aan hoogtevrees lijdt: u rijdt soms langs diepe afgronden. Maar ook als u vanuit de richting Los Angeles begint heeft dat enkele voordelen waarvan de belangrijkste is: het zal op uw weghelft minder druk zijn en als u in de zomer gaat zal de zon "achter" u schijnen.

Highway 1 heeft veel bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Het is aan te raden minimaal twee volle dagen uit te trekken voor het stuk tussen Los Angeles en San Francisco. Mocht u er nog een Whale Whatch Tour (walvisbezichtiging) aan vast willen plakken dan is twee en halve dag nodig.

Overnachten aan Highway 1De meeste AllesAmerika.com-leden raden aan te overnachten in de regio Pismo Beach/Morro Bay voor de eerste nacht en voor de tweede nacht in of nabij Monterey. Zo worden de bezienswaardigheden over twee dagen goed verdeeld. Maar ook in plaatsen als Cambria, San Simeon en Carmel zijn voldoende hotels, motels en bed & breakfasts te vinden. Mocht u kamperen dan biedt de Highway 1 ook voldoende mogelijkheden in de eerder genoemde plaatsen.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van overnachtingslocaties in Californië en beoordelingen van AllesAmerika.com-leden.

Bezienswaardigheden (in de volgorde Los Angeles ->– San Francisco)Hieronder kunt u de meest populaire bezienswaardigheden vinden zoals deze door veel AllesAmerika.com-leden worden aangeraden. Mocht u vanuit San Francisco vertrekken dan kunt u de volgorde natuurlijk omdraaien.

Santa BarbaraAls er in Santa Barbara geen Engels maar Spaans zou worden gesproken zou u zich aan de Middellandse Zeekust kunnen wanen; aan de architectuur van de stad is goed te zien dat het een Spaanse kolonie is geweest. De veelal witte gebouwen steken mooi af bij de groene omgeving en uitzichten over de oceaan.

Zo'n 160 kilometer van Los Angeles vandaan is Santa Barbara een populair plaats voor toeristen die de drukte van de stad willen ontvluchten. U kunt gezellig slenteren over straten als State Street of een bezoek brengen aan de beroemde Santa Barbara-missie, een historisch gebouw dat er al sinds 1786 staat.

SolvangSolvang is een klein stadje in de Santa Ynez Vallei, zo'n 75 kilometer ten noordwesten van Santa Barbara. Gesticht in 1911 door Deense leraren doet Solvang nog steeds Europees aan: bakkerijtjes, restaurantjes en typische winkeltjes - niets laat je merken dat je in Amerika bent. Het is een stukje Denemarken in Californië. Er is zelfs een kopie gemaakt van het beroemde Kleine Zeemeermin – standbeeld dat in Kopenhagen staat. Door het jaar heen organiseert de stad verschillende Deense festivals die het bezoeken waard zijn.

Morro BayDit vissersplaatsje ligt aan de Highway 1, zo'n 20 kilometer ten noorden van San Luis Obispo. Morro Bay heeft een pittoreske uitstraling en wordt gekenmerkt door de grote rots die vlakbij de haven in het water ligt: de Morro Rock.

Morro Rock in California

De rots is goed te zien en te fotograferen vanuit de haven of andere plaatsen aan de kust van Morro Bay. Wie echt dichtbij wil komen kan via een dijk bij de rots zelf komen. Het is echter bij wet verboden deze te beklimmen; het is een beschermd natuurgebied. Veel vogels nesten er en ook zeeleeuwen en zeehonden kunnen gezien worden.

Morro Bay zelf heeft verschillende leuke winkeltjes en restaurants waar de vangst van de dag wordt geserveerd. Een lekkernij die veel verkocht wordt zijn de Salt Water Taffy’s.

Morro Bay wordt vaak gebruikt als overnachtingsplek tussen Los Angeles en San Francisco door AllesAmerika.com-leden.

Hearst CastleDit historische landhuis ligt vlakbij de Highway 1 nabij het stadje San Simeon. Het huis en het landgoed daaromheen staat al sinds 1957 tentoon voor toeristen en is enorm populair: jaarlijks zijn er zo'n 1 miljoen bezoekers te tellen. U kunt hier verscheidene rondleidingen doen.

Piedras Blancas (zeeolifanten-kolonie)Een kleine 10 kilometer ten noorden van Hearst Castle ligt een grote kolonie zeeolifanten. De kolonie staat goed aangegeven vanaf de weg. Er is een parkeerplaats en vanachter een ballustrade kunt u de dieren bewonderen. De zee-olifanten liggen er nagenoeg het gehele jaar door. In de weekenden en tijdens de paarperiode zijn er ook rangers aanwezig om uitleg te geven. Het is raadzaam om deze plek zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken; het is dan meestal nog rustig en dat geeft een prachtige sfeer.

Julia Pfeiffer Burns State ParkJulia Pfeiffer Burns State Park is een beschermd natuurgebied aan de Big Sur kustlijn. Het ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Carmel. Hoewel het park gratis te bezoeken is dient er wel parkeergeld te worden betaald.

Julia Pfeiffer State Park in California

Het pronkstuk van het Julia Pfeiffer Burns State Park is de McWay Falls. Deze waterval vind haar oorsprong in de McWay Creek en mond uit in de Grote Oceaan. Middels een korte wandeling vanaf de parkeerplaats (Overlook Trail) kunt u via een uitzichtpunt een mooie blik werpen op de baai en de waterval.

In de periode december-april is het uiterste puntje van de Overlook Trail ook populair bij walvisspotters; de grijze walvis migreert dicht aan de kustlijn en is vaak goed zichtbaar met het blote oog.

De McWay Falls zijn echter niet het enige vermaak in dit State Park aan Highway 1. Naast de Overlook Trail is een andere populaire wandeltocht de Ewoldsen Trail. Deze 7 kilometer lange trail brengt u door prachtig bosrijk gebied met Redwoodbomen (Kustmammoetbomen) en geeft u indrukwekkende uitzichten over de Grote Oceaan. Voor deze trail moet u ongeveer drie uur rekenen.

Nepenthe RestaurantNepenthe Restaurant is een familiebedrijf dat alleen al vanwege de locatie het bezoeken meer dan waard is. Gelegen op de kliffen van Big Sur biedt het schitterende vergezichten over de kustlijn en de oceaan. Naast het restaurant is er ook een Café (Cafe Kevah) waar u op het terras heerlijk een kopje koffie met vers gebakken taart kunt verorberen. Er is ook een giftshop (The Phoenix Shop) waar veel unieke producten worden verkocht.

Point Lobos ReservePoint Lobos ligt aan de Highway 1, een kleine 5 kilometer ten zuiden van Carmel. Er wordt een entrance-fee per auto in rekening gebracht. Op drukke dagen kan het snel volraken en kan er een wachtrij ontstaan: er wordt dan pas weer één auto doorgelaten als er een ander vertrokken is. In de regel gaat dit redelijk vlot. Veel bezoekers parkeren hun auto echter direct aan de Highway 1 en gaan vervolgens te voet het park binnen.

Point Lobos staat vooral bekend om de mooie wandelroutes die veelal langs de kust lopen. De meeste mensen komen echter om de grote kolonies zeehonden en zeeleeuwen te bekijken (Sea Lion Point). U kunt er sowieso een grote diversiteit aan wildlife spotten: in de drukke periodes staan er verschillende rangers met verrekijkers die u aanwijzingen geven waar te kijken; zeehonden, otters, verschillende vogels en zelfs walvissen kunnen worden waargenomen.

Point Lobos

Point Lobos is één van de twee plaatsen waar de Monterey Cypress boom kan worden aanschouwd. De andere plek is Pebble Beach (zie 17 Mile Drive).

Om een goede indruk van dit prachtig stukje natuur te krijgen wordt er aangeraden ongeveer een halve dag uit te trekken voor uw bezoek. Gaat u niet veel wandelen dan volstaat een uur of twee.

Carmel-by-the-SeaZo'n 120 kilometer ten zuiden van San Francisco ligt het rijke kustplaatsje Carmel-by-the-Sea, kortweg Carmel genoemd. Hoewel Carmel in de jaren tachtig vooral bekendheid vergaarde met een beroemde burgermeester (Clint Eastwood) is het nu wellicht te vergelijken met een sjieke nederzetting aan de Cote D’ Azur. Het is er groen, schoon, opgeruimd en vooral verzorgd.

Veel fastfood zult u er niet vinden, dure restaurants wel. Een veel gebezigde activiteit van toeristen in Carmel is het bezoeken van kunstgalerijen. De meeste AllesAmerika.com-leden raden u echter aan Carmel te gebruiken als lunchstop of om even doorheen te slenteren.

17 Mile DriveDeze scenic route leidt u door de plaatsen Pebble Beach en Pacific Grove. Een groot deel van de 27 kilometer lange route is in handen van de Pebble Beach Corporation en u moet tol betalen bij de ingang. (Komt u vanaf Highway 1 dan vindt u de entree bij de kruising met Highway 68; een andere populaire ingang is Pacific Grove Gate, die u bij Sunset Drive vindt.)

De route wordt op het asfalt aangegeven met een rode stippellijn: dit zodat de bewoners enigszins beschermd blijven tegen de vele toeristen. AllesAmerika.com-leden raden aan om ongeveer 3 uur aan tijd in te ruimen voor de 17 Mile Drive.

17 Mile Drive

De 17 Mile Drive brengt u langs ongeveer 20 interessante bezienswaardigeden waar het de moeite loont om te stoppen. De meest populaire zijn Lone Cypress Tree, Restless Sea, Seal Rock, Spanish Bay en Spyglass Hill. Bij alle stops zijn (beperkte) parkeerplaatsen aanwezig, wat het gemakkelijk maakt om even te stoppen voor foto’s of een korte wandeling.

De vele golfbanen, luxe woningen en perfecte gazonnetjes maken van de 17 Mile Drive iets speciaals; in combinatie met de prachtige kustlijn, veel wildlife en uitzichtpunten mag het niet ontbreken bij uw reis over Highway 1.

MontereyMonterey wordt voornamelijk om twee redenen bezocht door AllesAmerika.com-leden: het Monterey Bay Aquarium en walvisspotten. De stad ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van San Francisco en is te bereiken middels de aangegeven afslagen op de Highway 1. Monterey biedt een hoop accommodatiemogelijkheden en restaurants en wordt door veel AllesAmerika.com-leden aangeraden als overnachtingsplek.

Met bijna 2 miljoen bezoekers is het Monterey Bay Aquarium een van de populairste aquaria ter wereld. Gelegen aan Cannery Row grenst het direct aan de Grote Oceaan. U kunt hier een grote variëteit aan zeeleven bewonderen: van roggen tot kwallen en van zeeotters tot witte haaien.

Hoewel een bezoek aan dit aquarium u al gauw een halve dag kost wordt het door veel AllesAmerika.com-leden aangeraden: "Prachtig aquarium en heel informatief", schrijft een lid. Iemand anders stelt: "Ik ben er in de loop van de jaren vier keer geweest, maar het blijft een prachtige stop."

Een andere populaire bezigheid in Monterey is het walvisspotten. Er zijn verschillende aanbieders die tours organiseren langs de kust van Monterey voor het spotten van bultruggen, vinvissen, dolfijnen en ander zeeleven. Ze vertrekken allemaal vanuit Fisherman’s Wharf. Gelegen bij Lighthouse Avenue biedt Fisherman’s Wharf genoeg (betaalde) parkeerplaatsen en is het ook zonder een walvistocht de moeite om eens te bezoeken.

De meeste aanbieders van walvistochten laten hun tours niet langer dan 4 uur duren en bieden vaak garantie op wildlife: wordt er niets gespot dan mag je zonder opnieuw te betalen met de volgende tour mee. De meeste AllesAmerika.com-leden boeken een tour ver van te voren via internet, maar ook op de bonnefooi wil het vaak lukken. Let wel: de tours zijn afhankelijk van het weer dus het kan zijn dat een toch wordt geannuleerd vanwege een te gevaarlijke zee.

Santa Cruz BoardwalkDe Santa Cruz Boardwalk is het oudtse nog in gebruik zijnde pretpark van de Verenigde Staten. Het ligt direct aan de Grote Oceaan en dat geeft een bijzondere sfeer. De Santa Cruz Boardwalk biedt verder huis aan één van de beroemdste houten achtbanen van de wereld: de Giant Dipper. Maar ook voor de niet-durfals is de Boardwalk een bezoekje meer dan waard: trek hier ongeveer twee uur voor uit.

Meer informatie over CaliforniëMeer informatie over de staat Californië
Nationale Parken van Californië
Uitgebreide informatie over Los Angeles
Uitgebreide informatie over San Francisco
Uitgebreide informatie over San Diego
Een Amerikaanse auto huren in Californië

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?