Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Alaska

Alles over Alaska

Alles Amerika

Geschreven door Ria Taks.

Zoekt u informatie over Alaska? Deze pagina's bieden u uitgebreide informatie over de staat, zijn geschiedenis, steden, Nationale Parken en andere unieke plekken die het bezoeken waard zijn. Als u van plan bent om deze Amerikaanse staat te bezoeken, bieden deze artikelen u alle informatie die u nodig heeft.

Worthington Glacier in de Amerikaanse wildernis
Worthington Glacier in Alaska


Algemene gegevens

Alles AmerikaAlaska is de 49ste staat van de Verenigde Staten van Amerika. Het is de grootste staat van de VS met een landoppervlakte van 1.400.000 km² (1.700.000 km² incl. water) en is gelijk aan 1/5 van de oppervlakte van de hele VS. De staat is 48 x zo groot als Nederland.

Alaska telt 2.000 gletsjers en 2.000.000 meren en de hoogste bergen van Noord-Amerika staan in Alaska. Er wonen ongeveer 670.000 mensen. Gemiddeld heeft iedere inwoner ongeveer 2 km² tot zijn beschikking.

Anchorage is met 260.000 inwoners de grootste stad van Alaska, maar is niet de hoofdstad; dat is Juneau. Juneau ligt in het zuidoosten van de staat en is de enige hoofdstad ter wereld die niet over de weg te bereiken is. Je kunt er alleen per vliegtuig of boot komen. Er zijn plannen om een weg aan te leggen tussen Juneau en Skagway, maar dat kan nog wel een aantal jaren duren. De op een na grootste stad is Fairbanks, in het binnenland.

De Matanuska Valley is het enige gebied in Alaska dat geschikt is voor landbouw en veeteelt. Omdat het in de zomer erg lang licht is, hebben ze ondanks het korte seizoen, uitstekende resultaten. Ieder jaar wordt een wedstrijd gehouden wie de grootste kolen, komkommers, uien e.d. kan kweken. Sommigen zijn echt gigantisch. Bloemkolen van 20 kg zijn geen uitzondering. De enige eigen zuivelfabriek draait echter al jaren met verlies. Men probeert de fabriek voor de staat te behouden, maar of dat gaat lukken is nog onduidelijk.

Gelukszoekers en rampen in Alaska: olie

Alles Amerika

Toen er eind 19e eeuw goud werd gevonden op verschillende plaatsen in Alaska trokken massa's gelukzoekers naar het verre noorden. De bodem van Alaska zit vol met waardevolle schatten: gas, olie, goud, koper, noem maar op. De grote goudmijnen zijn echter inmiddels uitgeput en gesloten; er zit nog wel goud in de grond, maar exploitatie van kleinere mijnen is te kostbaar. Er liggen wel diverse claims op grond waar nog goud zit. Het stadje Skagway in het zuidoosten van Alaska teert nog steeds op de goldrush van 1898. Het dorp is wel gerenoveerd, maar in originele staat gelaten. Alles ademt nog de sfeer van toen.

In de jaren '70 is de 1400 km lange oliepijplijn van Prudoe Bay naar Valdez aangelegd. In de noordelijke ijszee ligt een enorm olieveld. Hier wordt 1/5 van het verbruik van olie in de hele VS omhoog gepompt. Door de pijplijn gaat het naar de zuidelijke, altijd ijsvrije haven van Valdez. Daar wordt het door tankers opgehaald en verder getransporteerd. Noem het toeval: de eerste dag dat er olie door de pijplijn gepompt werd, had dat een waarde van 2,7 miljoen dollar, exact het bedrag waarvoor de VS Alaska kocht van de Russen.

Oliepijplijn in Alaska
Oliepijplijn bij Delta Junction

Regelmatig gebeuren er kleine ongelukken waarbij ruwe olie op het land terecht komt of de zee in stroomt. In 1989 echter, gebeurde de grootste olieramp in de geschiedenis van Alaska: de supertanker Exxon Valdez liep op de rotsen in de Prince William Sound, een zee van ongekende schoonheid met veel ongerepte eilandjes en een lange kustlijn. 42 miljoen liter ruwe olie stroomde de Sound in.

De Prince William Sound was een zeer voedselrijke zee, er leefden dan ook veel soorten dieren. Vogels zoals zeearenden, meeuwen, sterns en papegaaiduikers en zeedieren zoals zeeotters, zeehonden, en zeeleeuwen, alsmede vissen zoals de zalm, werden zwaar getroffen. Honderdduizenden dieren zijn dood uit het water gevist. De paaigronden van de zalmen in de Sound waren zo zwaar vervuild, dat de zalmen niet konden overleven. Duizenden kilometers kustlijn waren zwaar vervuild met een dikke laag olie. Zelfs uit Nederland zijn hulptroepen naar Alaska afgereisd om te helpen de olie op te ruimen.

Ook economisch was het een zware klap. Voor de vissers was het een ramp, er viel niets meer te vissen, jarenlang niet. Vandaag de dag lopen er nog steeds rechtszaken tegen Exxon. De Prince William Sound heeft zich voor het grootste deel hersteld, vissen, vogels en zeedieren zijn weer volop aanwezig. De zalmen komen weer naar de paaigronden bij Valdez.

Bedreigingen voor de natuur van de staat

Alles Amerika

Momenteel is de grootste bedreiging voor Alaska de opwarming van de aarde. De laatste jaren is de gemiddelde temperatuur met 4 graden gestegen. Dat betekent dat de permafrost (altijd bevroren grond ongeveer vanaf de poolcirkel tot het uiterste noorden), begint te ontdooien. Het gevolg is, dat huizen die daar gebouwd zijn, langzaam verzakken en onbewoonbaar worden. Het poolijs is zo sterk aan het smelten, dat de zeespiegel aan de kust aanmerkelijk gestegen is, zo erg, dat hele dorpen wegspoelen.

Men vermoed dat er over 50 jaar geen ijsberen meer zullen kunnen overleven. Ze moeten te ver noordelijk met het ijs mee, en daar leven te weinig prooidieren om in leven te kunnen blijven. Nu al is vastgesteld dat de ijsberen in Alaska hun uiterste best doen de soort in stand te houden. Ze krijgen meer jongen dan ooit, maar steeds meer jongen overleven het eerste levensjaar niet.

Van de 2000 gletsjers kalven er 1985 ieder jaar verder af. Er is er nog 1 die groeit, 14 blijven stabiel. Door de hogere zomertemperaturen smelten de gletsjers en 's winters valt er te weinig sneeuw om ze te kunnen laten aangroeien.

Columbia Glacier
De Columbia gletsjer

Ook de vissen en andere dieren hebben last van de opwarming. Walvissen komen ieder jaar naar de Beringzee om in een paar maanden tijd voor het hele verdere jaar te eten. Dan zwemmen ze weer naar Californië terug om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Dit jaar zijn er walvissen in Californië teruggekomen van hun fourage-tocht die zo mager zijn, dat ze de reis volgend jaar misschien niet eens kunnen maken. Men vermoedt dat er te weinig eten voor ze is en onderzoekt nu of dat aan de opwarming van de aarde ligt.

De caribou's grazen de laatste jaren op veel hoger gelegen gebieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze dat doen vanwege de enorme last van muggen die de dieren hebben op lager gelegen grond. Omdat de temperatuur stijgt, ontdooit de permafrost en hebben muggen het goed naar hun zin. Ze kunnen overleven op plaatsen waar dat vroeger niet lukte. De caribou's worden gek van de jeuk en zoeken het hogerop waar het te koud is voor muggen.

Ondanks dat de buitenwereld er weinig van hoort, wordt Alaska regelmatig getroffen door aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen en talloze bosbranden. Omdat het zo'n dun bevolkte staat is, vallen er niet zo vaak slachtoffers.

Op Goede Vrijdag van 1964 was er een aardbeving met de kracht van 8,7 op de schaal van Richter, een van de krachtigste bevingen ooit gemeten. In Zuid Centraal Alaska werd de meeste schade aangericht, maar ook het eiland Kodiak werd zwaar getroffen. Valdez, Seward, Cordova, Chenega en een groot deel van Anchorage werd verwoest. 103 mensen zijn hierbij omgekomen. De meesten van hen verdronken in de tsunami's die Valdez en Chenega overspoelden.

Meer over Alaska

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?