Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Alaska

Alles over Alaska

Alles Amerika

Vliegreizen naar Alaska

Alles Amerika

Anchorage is de meest voor de hand liggende startplaats voor een Alaskareis. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Anchorage, je moet altijd minimaal 1 keer overstappen op een Amerikaanse luchthaven.

Omdat je op deze luchthaven voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zet, moet je hier door de douane en door de immigratie. Je komt eerst bij de immigratie waar je je paspoort moet laten zien, en wordt er een foto van je gemaakt en een vingerafdruk genomen.

Daarna moet je je koffers ophalen om door de douane te gaan. Je bagage kun je na controle direct weer inleveren bij een transitband. Je hoeft dus niet opnieuw in te checken. Zelf moet je met je handbagage wel opnieuw door de beveiliging.

Zowel immigratie als douane als beveiliging vragen tijd. Houd hier rekening mee als je je ticket koopt. Zorg ervoor dat je minstens 2 uur overstaptijd hebt. Voordeel van bovenstaande is, dat je in Anchorage je koffers van de band pakt en naar buiten loopt. Het laatste traject was een binnenlandse vlucht, dus je hoeft niet meer door de douane en immigratie.

Op de terugweg maak je ook een tussenlanding, maar dan hoef je niet door de douane, je ziet je koffers pas terug in Amsterdam.

Overnachten in Anchorage

Alles Amerika

Kom je uit Europa en heb je een camper gehuurd, dan mag je die pas de volgende dag ophalen. Je moet dus eerst een nacht in Anchorage doorbrengen. Dat wil je ook wel na een reis van gemiddeld 22 uur.

De mogelijkheden om te overnachten zijn legio. In het centrum staan hotels zoals het Hilton, het Sheraton en Inlet Towers. Grote, moderne hotels waar een stevig prijskaartje aanhangt. Een andere mogelijkheid is één van de keten-hotels zoals Holiday Inn, Days Inn, Puffin Inn e.d. Wat minder luxe, maar ook minder duur. Heel veel toeristen kiezen voor een B&B. Er zijn talloze B&B's in Anchorage.

Klik hier voor hotelbeoordelingen van andere bezoekers van AllesAmerika.com, en om uw eigen beoordelingen toe te voegen.

Een leuke omgeving om de nacht door te brengen is Lake Hood, het watervliegveld van Anchorage. De hele dag kun je daar watervliegtuigjes zien opstijgen en landen. In deze buurt, Spenard, kun je zowel de wat goedkopere hotels als leuke B&B's vinden.

Auto of camper huren

Alles Amerika

Een auto of een camper huren kun je het beste in Nederland via een website zoals deze. Ter plekke is het een stuk duurder. Zowel voor een auto als een camper geldt: neem een maatje groter dan je eigenlijk nodig hebt. Het scheelt niet veel in prijs en je hebt er heel veel plezier van.

In de camper heb je meer bewegings- en opbergruimte, dat is prettig als je er een paar weken in moet bivakkeren. Het rijden met een camper valt erg mee, het enige waar je aan moet wennen is de breedte. De wegen in Alaska zijn goed en lang niet zo druk als hier. In de dorpen is alles veel ruimer opgezet dan hier, dus daar is rijden (en parkeren) ook geen probleem.

Klik hier als u een vrijblijvende offerte-aanvraag wilt doen voor uw camperhuur in de Verenigde Staten.

Met een auto is het plezierig als je wat hoger zit, zoals bijvoorbeeld in een SUV. In een sedan zit je erg laag. Tijdens het rijden zie je dan niet wat zich in de berm (met vaak hoog gras), afspeelt. Zit daar een beer, dan zie je hem echt niet. Bovendien heb je meer ruimte om je bagage mee te nemen. Met een wat grotere auto val je niet uit de toon, iedereen rijdt groot in Alaska.

Klik hier voor meer informatie over autohuur in de Verenigde Staten van Amerika, inclusief natuurlijk Alaska.

Zelfstandig door Alaska reizen

Alles Amerika

Individueel rondreizen door Alaska is uitstekend te doen. Goede planning en een reisschema zijn wel een vereiste, tenminste, als je eruit wilt halen wat erin zit. Ga je van huis met het idee "ik zie wel wat ik tegenkom", dan mis je heel veel.

Alaska Highway
De Alaska Highway

Rijden door Alaska is en belevenis op zich. Na iedere bocht openbaart zich een onvoorstelbaar mooi vergezicht. Er zijn heel veel uitzichtpunten waar je kunt stoppen om een foto te maken of de benen te strekken. Soms met toiletten en picknicktafels.

Neem vooral de tijd om te genieten en bijvoorbeeld onderweg een wandeling te maken. Op veel plaatsen langs de snelweg beginnen trails die je verder het land inbrengen. In zo goed als ieder dorp is een klein museum, vaak de moeite waard om even binnen te lopen.

Wildlife bekijken

Alles Amerika

Alaska barst van het wildlife. Langs de wegen kun je o.a. beren, moose, arenden en wolven tegenkomen. Soms is het een kwestie van geluk, maar als je je verdiept in de gewoontes en leefomstandigheden van beren en moose, dan kun je je kansen aanmerkelijk vergroten. Je weet dan waar je op moet letten om vast te stellen of er wild kan zitten of niet. Moose zie je bijvoorbeeld vaak in kleine meertjes langs de weg. Ze zijn gek op waterplanten.... In naaldbossen zul je ze niet zien, ze lusten geen dennenbomen.

Beren zijn gek op jong gras. Je ziet ze dan ook vaak grazen in open weilanden. Tijdens de zalmtreks vindt je ze langs de rivieren om zalm te vangen. Arenden zitten altijd hoog in bomen, daardoor zijn ze moeilijk te vinden. Een tip: zoek naar een witte tennisbal in de boom, volwassen vogels hebben een witte kop, ongeveer ter grootte van een tennisbal.

Het klimaat van Alaska

Alles Amerika

Veel mensen denken dat het in Alaska altijd koud is. Niets is minder waar. De zomers zijn wel kort, het toeristenseizoen loopt ongeveer van half mei tot eind september. Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden. In Anchorage ligt de temperatuur dan tussen de 15º C en de 23º C. Meestal ligt de temperatuur rond de 20º C. In de omgeving van Fairbanks is een temperatuur van 30º C geen uitzondering.

De kans op regen is zeker aanwezig. In het zuidoosten van Alaska, de Inside Passage, regent het aanmerkelijk meer dan in de rest van de staat. In het voor-en na-seizoen kan het grillig weer zijn. Bij sneeuwval kunnen wegen of passen gesloten zijn, dat kun je beperken in je mogelijkheden.

Kleding

Alles Amerika

In Alaska is alles en iedereen casual. Sportieve kleding is altijd goed. Zelfs als je uit eten gaat voldoet een sportieve pantalon met een bloes. De galajurk en de pumps kunnen thuis blijven.

Wat je mee moet nemen is een aantal sportieve broeken en/of spijkerbroeken, shorts, shirts, sokken, een vest en een jack. 's Morgens is het vaak een beetje kil, dan is een vest handig. Als de zon er goed door is, kan het vest uit en is een shirtje genoeg. Ook een dunne regenjas kan van pas komen. Stevige schoenen zijn een must, je zult vaak over ongeplaveide paden lopen.

Excursies

Alles Amerika

In Alaska kun je talloze excursies maken. Soms wordt je daartoe gedwongen, simpelweg omdat het aantrekkelijkste wildlife of de mooiste plaatsen om te hiken of te kajakken, niet over de weg bereikbaar zijn. De meeste excursies zijn lang, vertrek is vaak 's morgens om 6.00 of 7.00 uur, terugkomst 17.00 uur of later. Dit heeft te maken met de grote afstanden die afgelegd moeten worden voor het doel bereikt is.

Over het algemeen zijn excursies duur. Je krijgt echter wel waar voor je geld. Alles is tot in de puntjes verzorgd, gidsen zijn vaak biologen en heel goed ingevoerd in het gebied. Niets is ze teveel, ze doen hun uiterste best om het de klant naar de zin te maken. Een paar excursies maken is dus wel aan te raden, je krijgt dan de kans het echte ruige Alaska te zien. Als je daar eenmaal bent, mag je dat niet missen.

Enkele voorbeelden van Alaskareizen

Alles Amerika

Berentours vanuit Anchorage, Soldotna of Homer

Alles Amerika

 • Dagtour naar Wolverine Creek. Met een watervliegtuig naar een baai in Katmai NP. Kan gecombineerd worden met zalm-vissen. Beren komen uit de bergen naar de baai om zalm te vangen. Zowel grizzlies als zwarte beren. Geschikte data afhankelijk van de zalmtrek.

  Grizzlies in Katmai National Park
  Grizzlies in Katmai National Park

 • Dagtour naar Hallo Bay in Katmai NP. Met een klein vliegtuigje landt je op het strand van Hallo Bay. Met een gids loop je naar een open veld waar grizzlies het jonge gras eten. Vaak ook beren op het strand.

 • Dagtour naar Brooks Falls. Met een watervliegtuig naar Katmai NP. Via een trail van 1,5 km, waar ook de beren gebruik van maken, kom je langs 2 vieringplatforms om uiteindelijk bij de waterval te komen waar wel 30 grizzlies tegelijkertijd kunnen zitten om zalm te vissen.

 • Zalmtreks in juli en september.

 • Educatieve, ecologische dagtour met Ken en Chris Day. Zij zijn bekend geworden door de IMAX-film "Bears", waaraan zij hun medewerking hebben verleend. De tour gaat ook naar Katmai NP, verschil is dat er een groot deel van de dag gelopen wordt om de beren te vinden veel aandacht besteed wordt aan het informeren van de toeristen over de leefgewoontes, leefomgeving en bescherming van beren.

In het zuidoosten van Alaska

Alles Amerika

 • Vanuit Wrangell kun je een tour maken naar Anan Creek, daar zitten zwarte beren bij een waterval op zalm te vissen. Transport is per snelle boot. Ter plekke is een ranger aanwezig die je de do's en don'ts vertelt. Vanaf een uitkijkpost sta je vlak boven de waterval. Beren lopen vlak voor je langs.

 • Vanuit Juneau kun je naar Admiralty Island. Transport per (water)vliegtuig en een eindje lopen naar de plek waar de grizzlies zitten. Op Admiralty Island zit een grote concentratie grizzlies.


Denali-tours

Alles Amerika

Vanuit Anchorage en Fairbanks kun je tours naar Denali NP maken met de trein. Rij je zelf richting Denali NP, dan kun je je auto (of camper) bij het afgesproken pick-up-punt of op het parkeerterrein bij het Visitor Center zetten en daar op de bus stappen voor de tour. Je moet wel van te voren boeken, de meeste tours vanaf begin juni zitten vol.

Vanuit Talkeetna kun je tours boeken waarbij je eerst met een klein vliegtuigje van Talkeetna naar Healy vliegt. Als het goed weer is, kun je Mount McKinley al vanuit het vliegtuig bekijken. Van Healy wordt je naar Denali NP gebracht, daar stap je op de tourbus. Aan het einde van de tour wordt je weer teruggevlogen naar Talkeetna. Dit scheelt 500 km rijden als je niet van plan bent verder naar het noorden te gaan.

Wrangell-St. Elias tours

Alles Amerika

Wrangell-St.Elias is een moeilijk doordringbaar National Park. Er zijn slechts 2 onverharde wegen die een klein eindje het grote park ingaan. Bij Slana aan de noordwest zijde de Nebesna Road en aan de west zijde via de Edgerton Highway en de McCarthy Road. Deze wegen zijn slechts 's zomers te berijden, liefst met een hoge 4 x 4, ivm het oversteken van evt. riviertjes. De meeste tours worden gemaakt vanuit McCarthy.

Je kunt hier vandaan een dagtour of langer maken naar Kennicott, daar is een oude kopermijn die te bezoeken is. Je kunt je ook verder in het park laten afzetten door een vliegtuigje en gaan trekken. Je beleeft dan de ultieme wildernis, weidsheid en schoonheid van het park.

Dagcruises Kenai Fjords NP en Prince William Sound

Alles Amerika

Zowel vanuit Valdez als vanuit Seward zien de dagen er ongeveer hetzelfde uit. Vanuit Valdez vaar je door de Prince William Sound met als eindbestemming Meares Glacier of Columbia Glacier. Je kunt je op de heenweg laten afzetten op een klein eilandje middenin de Golf om een paar uur te gaan kajakken. Op de terugweg wordt je dan weer opgehaald.

Vanuit Seward vaar je door Ressurection Bay naar de Golf van Alaska om langs de kust van het Kenai Fjords NP naar Aialik Glacier, de Holgate Glacier en/of de Nothwestern Glacier te varen. Onderweg naar de gletsjers zie je in ieder geval zeeleeuwen en dolfijnen. Met een beetje geluk zie je ook orka's en/of bultruggen. Bij de gletsjers liggen vaak zeehondjes op de ijsschotsen.

Vanuit Juneau kun je een prachtige dagcruise maken naar Tracy Arm Fjord, het diepste fjord van zuidoost Alaska. De boot slingert zich door het fjord, na iedere bocht weer een nieuw prachtig uitzicht biedend. Eindbestemming zijn de North en South Sawyer Glacier met het prachtige blauwe ijs. Op de langere cruises (hele dag) krijg je meestal een maaltijd aan boord. Koffie en thee is de hele dag gratis.

Glacier Bay Tours

Alles Amerika

Tours naar Glacier Bay NP vertrekken meestal vanuit Juneau, soms ook vanuit Haines. De snelste manier om er te komen is per vliegtuig, maar sinds kort varen er ook snelle boten. In Glacier Bay zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Van dure lodges tot goedkope(re) B&B's en cabins. Er is ook een camping (wel koud tussen de gletsjers).

Dagtours zijn mogelijk, bij aankomst in Gustavus stap je op een cruiseschip voor een dagcruise door de baai. Buiten de 16 gletsjers die je daar kunt zien, zal je ongetwijfeld bultrugwalvissen zien. Een grote groep van deze walvissen komt ieder jaar naar Glacier Bay om zich te goed te doen aan de overvloedige aanwezigheid van voedsel.

Glacier Bay is uitermate geschikt om te kajakken, kajaks zijn ter plekke te huur. In de baai liggen aan aantal kleine eilandjes die beschermd zijn en waar je niet aan land mag. Meestal is de reden hiervoor dat zeehonden hier hun jongen krijgen of dat er vogelsoorten broeden die beschermd worden. Rangers organiseren hikes waar je aan kunt deelnemen.

Tours vanuit Fairbanks

Alles Amerika

 • Vanuit Fairbanks kun je een tour maken naar de poolcirkel, je krijgt daar een certificaat van. Op deze tour maak je kennis met permafrost (altijd bevroren grond) en je bekijkt de Trans Alaska Pipeline van dichtbij.

 • Een cruise per sternwheeler over de Chena River en de Tanana River behoort ook tot de mogelijkheden.

 • Wil je een dagje midden in de wildenis in warm bronwater zwemmen, dan kun je een bezoek brengen aan Chena Hot Springs.

 • Je kunt een (vlieg)tour maken naar het uiterste noorden, naar Barrow. Zowel één- als meerdaagse reizen zijn mogelijk.


Treinreizen

Alles Amerika

In Alaska liggen niet veel spoorrails, maar er zijn wel een aantal toeristische treinreizen te maken. Vanuit Anchorage kun je per trein naar Fairbanks (via Denali) en naar Seward. Als je een auto of camper huurt, zal je dit niet doen, dan rij je zelf deze route. De rails liggen trouwens vlak langs de weg, dus je ziet ongeveer hetzelfde. Je kunt echter wel een dagtour maken per trein van Anchorage naar Grand View.

Het eerste deel van de reis (richting Seward) loopt het spoor langs de Seward Highway. Bij Portage buigt de trein af richting zuiden en gaat de wildernis in. Dit is een gebied waar je met de auto niet kunt komen en erg mooi.

Je kunt uitstappen bij Spencer Glacier om een paar uur te gaan kajakken, of blijven zitten tot het eindpunt Grand View. Per trein ga je dan weer terug naar Portage, vanwaar je met de bus teruggebracht wordt naar Anchorage. De trein gaat naar Witthier om passagiers van de ferry op te halen.

Vanuit Skagway in het zuidoosten van Alaska kun je een treinreis maken die tot de mooiste ter wereld gerekend mag worden. Het televisieprogramma Rail Away heeft hier ook een aflevering aan besteed.

In 1898 is men begonnen met het aanleggen van een spoorlijn van Skagway over de White Pass naar Bennett in de Yukon. Het was de bedoeling hier de goudzoekers mee te vervoeren die afkwamen op de goldrush in de Yukon. Mensen moesten met hun hele uitrusting lopend over de White Pass naar de plek waar ze goud wilden zoeken. Velen zijn omgekomen door de barre omstandigheden en de lange zware tocht door de bergen. Tegen de tijd dat de spoorlijn klaar was, was het goud op..... Nu wordt het spoor gebruikt als toeristische route en vertrekken er meerder treinen per dag.

Vanuit Talkeetna kun je een korte treinreis maken naar Hurricane.

Klik hier voor meer uitgebreide informatie over het maken van treinreizen in Amerika.

Overige excursies

Alles Amerika

Verder zijn er excursies die je bij wijze van spreken op iedere straathoek kunt boeken, zoals rondvluchten, tochtjes per boot over diverse rivieren of plaatselijke kortere tochtjes naar gletsjers zoals de Mendenhall Glacier, Portage Glacier, Matanuska Glacier en Knik Glacier. Deze zijn altijd in te passen in het reisschema en hoeven niet vooraf geboekt te worden.

In Haines zijn tochten te boeken waarbij je grote kans hebt adelaars te zien. In de winter komen wel 4000 adelaars naar Haines om te profiteren van een stuk van de Chilkat River dat niet dichtvriest en waar ze nog zalm kunnen vinden. De rest van het jaar zitten er ook relatief veel adelaars. Excursies zowel over water als over land zijn mogelijk.

Tenslotte zijn er nog excursies die zo exclusief zijn, dat bijna niemand ze maakt. Voorbeeld daarvan zijn de Pribilof eilanden in de Beringzee. Dit is een paradijs voor vogelliefhebbers. Hier zitten en broeden zoveel uitzonderlijke vogelsoorten, dat is uniek in de hele wereld. Bovendien komen er ieder jaar ongeveer 1.000.000 pelsrobben naartoe om hun jongen ter wereld te brengen.

Vrijheid, blijheid: backpacken

Alles Amerika

Voor backpakkers en kampeerders is Alaska een land met onbegrensde mogelijkheden. Wild kamperen is toegestaan, je kunt je tent dus overal opzetten. Om je te verplaatsen kun je een auto huren, maar je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer, met name bussen. Tussen de verschillende grotere steden, (tot in de Yukon), zijn goede busverbindingen. Ga je alleen op pad, dan zul je ervaren dat de Alaskanen bijzonder gastvrij en behulpzaam zijn. Veel backpakkers hebben overnacht en gegeten bij Alaskanen thuis!

Wil je liever met een groep mensen op pad, dan kun je bij gespecialiseerde reisbureaus een wandel/kajak/fiets-vakantie boeken. Sommige reisbureaus hebben eigen gidsen in Alaska die meegaan, anderen huren lokale gidsen in.

Een sportieve vakantie in Alaska

Alles Amerika

Voor mensen die van een sportieve vakantie houden is Alaska uitermate geschikt. Anchorage is de stad met het grootste aantal kilometers fietspad in heel Noord Amerika! In de stad is een aantal grote parken waar fietsroutes zijn uitgezet. Ga je de stad uit, dan zijn er mogelijkheden te over om te fietsen, meestal op een mountainbike omdat deze trails meestal niet verhard zijn. Fietsen zijn bijna overal te huur.

Hiken is heel populair in Alaska. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet, soms met de mogelijkheid om te overnachten in een cabin. Je kunt wekenlang zwerven door gebieden die totaal van de buitenwereld zijn afgesloten. Ook kortere hikes van een paar uur tot een hele dag zijn mogelijk.

Ga je voor langere tijd de wildernis in, meld je dan eerst bij de plaatselijke ranger en laat daar je route achter. Hij kan je waardevolle informatie verschaffen, met name hoe je te gedragen in berengebied. Hij zal je uitrusting inspecteren en kan je de laatste weersverwachting geven. In de buitengebieden is geen GSM-ontvangst, dus je hebt in geval van nood geen communicatiemogelijkheden. Ben je niet op de afgesproken tijd terug, dan weet de ranger waar je eventueel zou kunnen zijn en zal hij een zoekactie op touw zetten.

Kajakken is een veel beoefende sport in Alaska. Omdat er zoveel waterwegen zijn, is het zelfs moeilijk een keuze te maken. In zuidoost Alaska wordt heel veel gekajakt in de rustige baaien van de Inside Passage, in Glacier Bay NP kun je naar de prachtige gletsjers peddelen en op de Kenai Peninsula is op de Swanson River een route uitgezet van een week. Ook hier geldt: ga je een lange tocht maken, meld je eerst bij de ranger.

Wildwatervaren kan op de diverse wild stromende rivieren. Omdat in Alaska veel hoge bergen staan, komt er ieder voorjaar veel smeltwater naar beneden. De afvoerrivieren stromen wild door het landschap en zijn ideaal voor een rafttrip.

Bergbeklimmers komen naar Alaska om Mount McKinley te bedwingen. De klimmers worden vanuit Talkeetna met kleine vliegtuigjes op ski’s naar het basecamp gevolgen. Daar begint het avontuur. Helaas onderschatten veel klimmers de moeilijkheidsgraad van de beklimming. Mount McKinley is de koudste berg ter wereld om te beklimmen en het weer kan binnen een half uur omslaan van prachtig zonnig naar een sneeuwstorm. Ieder jaar komen klimmers om bij hun poging de top te bereiken.

Verder kun je in Alaska prima paardrijden, paragliden en zelfs golfen.

Vissers komen om de beroemde Alaska-zalm te vangen. Vissen kan op heel veel plaatsen, onder leiding van een gids of zelfstandig. Zalm is natuurlijk het bekendst, maar is ook seizoensgebonden. Er zijn verschillende soorten zalm en de periodes van de zalmtreks verschillen per rivier.

De bekendste visrivieren vind je op de Kenai Peninsula. Het hele gebied langs de Sterling Highway wordt de hele zomer overspoeld met vissers. Ook in het zuidoosten van Alaska is het goed hengelen. Wil je wat rustiger vissen, dan kan je kiezen voor een fly-inn vistrip. Je wordt dan met een klein vliegtuigje naar een van de visrivieren in de wildernis gevlogen. Soms is er een lodge waar je kunt overnachten, soms is het een dagtrip.

Zeevissen is een andere mogelijkheid, heilbot-vistrips worden vooral georganiseerd vanuit Homer, de heilbot-hoofdstad van Alaska. Om te mogen vissen heb je een vergunning nodig die wordt afgegeven door het Alaska Department of Fish and Game en kun je on line kopen via hun website. Boek je een vistrip, dan is de vergunning vaak inbegrepen. Informeer hiernaar bij de boeking!

Meer over Alaska

Alles Amerika

Wilt u meer informatie of advies over een Alaska-reis? Alaska4all helpt u graag met de voorbereidingen. Door hun jarenlange ervaring zijn zij Alaska-experts bij uitstek. Zij maken aan de hand van uw wensen en interesses een gedetailleerde route op maat en helpen u kiezen uit het overweldigende aanbod excursies. U ziet en beleeft veel meer dan de doorsnee Alaska-reiziger! U ontvangt een uitgebreid informatiepakket met veel wetenswaardigheden. Bovendien kunt u door hun kennis en tips aanmerkelijk voordeliger op vakantie dan wanneer u een standaard rondreis boekt. Klik voor meer informatie.

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?