Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Alaska

Alles over Alaska

Alles Amerika

Alaska telt 8 Nationale Parken die worden beheerd door de National Park Service. Hieronder een korte beschrijving van de meest toegankelijke, en daardoor meest bezochte Nationale Parken.

Denali National Park

Alles Amerika

Denali NP is het bekendste en meest toegankelijke park. Eigenlijk bestaat het uit twee parken: Mount McKinley NP en Denali National Monument en heeft een totale oppervlakte van meer dan 24.000 vierkante kilometer.

In Denali NP, in de Alaska Range, ligt Mount McKinley, met 6194 meter de hoogste berg van Noord Amerika. De verticale hoogte vanaf het laagland bij Wonder Lake is 18.000 voet, dat is hoger dan Mount Everest!

Veel toeristen komen naar Denali om Mount McKinley te zien, maar de top van de berg ligt gemiddeld 2 van de 3 dagen boven het wolkendek en is daardoor onzichtbaar. Geduld is hier een schone zaak, in de namiddag klaart het vaak op en is de top wél te zien.

Het weer in het park kan binnen een uur totaal omslaan. 's morgens kan de zon uitbundig schijnen, terwijl het een uurtje later kan hagelen of zelfs sneeuwen. Ook in de zomer komt dit voor. Men zegt wel dat Mount McKinley zijn eigen weer maakt. De normale zomertemperatuur ligt rond de 20 graden Celsius. De winters zijn lang en koud. 2 meter sneeuwval is geen uitzondering.

Denali National Park
Denali National Park

In het park leven dall sheep, caribou, moose, grizzlyberen, wolven, vossen, veelvraten, lynxen, marters, bevers, grondeekhoorns, stekelvarkens, hazen en nog een aantal andere kleine dieren. Ook vogels zijn goed vertegenwoordigd, uiteraard komen adelaars voor, maar ook de staatsvogel: willow ptarmigan (sneeuwhoen).

Er is slechts één weg in het park van 144 km lang. Om de wildernis en de dieren te beschermen mogen privé voertuigen niet verder dan 20 km het park in. Bij Milepost 15 is een controlepost en alleen tourbussen en voertuigen met vergunning mogen verder rijden. Wil je verder het park in, en dat is wel aan te raden, dan zal je een tour moeten boeken. De ingang van Denali NP ligt aan de George Parks Highway en is bereikbaar vanuit Anchorage en Fairbanks, zowel per auto als per trein.

Katmai National Park

Alles Amerika

Katmai is National Park geworden om de Valley of the Ten Thousand Smokes te beschermen. Een prachtig dal, ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In Katmai NP zijn nog 14 actieve vulkanen. De oppervlakte van het park is bijna 18.000 vierkante kilometer.

Behalve vulkanen heeft Katmai NP prachtige landschappen met meertjes, moerassen en de bergen van de Aleutian Range. Ook hier zit veel wildlife zoals moose, wolven, vossen, bevers, adelaars en sterns. De meeste toeristen komen echter naar Katmai NP om de grizzlyberen te observeren als zij zalm vangen bij de waterval in de Brooks River.

Tijdens de zalmtreks in juli en september verzamelen zich hier tussen de 40 en de 60 grizzlies om zich te goed te doen aan de vette zalm. Vanaf 3 observatieplatforms kun je de grizzlies veilig observeren en fotograferen.

Katmai NP is niet over de weg bereikbaar. Er zijn dagelijks vluchten vanuit Anchorage naar King Salmon. Daar moet worden overgestapt op een watervliegtuig dat je naar Brooks Camp brengt.

Kenai Fjords National Park

Alles Amerika

Het landschap van Kenai Fjords NP wordt gevormd door gletsjers, aardbevingen en stormen. De Kenai Mountains worden afgedekt door het Harding Icefield, 53 kilometer lang en 30 kilometer breed, het grootste ijsveld van Noord Amerika. Het park heeft een oppervlakte van 2300 vierkante kilometer.

In Kenai Fjords NP zijn geen wegen, de beste manier om het park te bezoeken is per boot een tocht te maken door de diepe fjorden langs de kust. Dit kan vanuit Seward. Onderweg zal je otters, zeeleeuwen, zeehonden, veel vogels en misschien wel orka's of bultrugwalvissen zien.

Tern Lake in Kenai National Park in Alaska
Tern Lake in Kenai National Park

Kajakken langs de ruige kust is ook mogelijk, hiken op het Harding Icefield kan wel, maar wordt zonder gids ten sterkste afgeraden in verband met de vele diepe spleten in de gletsjers. Exit Glacier is een landgletsjer en ligt net ten noorden van Seward. Deze gletsjer is over de weg te bereiken.

Glacier Bay National Park

Alles Amerika

Glacier Bay NP is een uniek gebied en ligt in het zuidoosten van Alaska. Het park wordt soms aangedaan door cruiseschepen die door de Inside Passage varen. Glacier Bay was 200 jaar geleden nog geheel met ijs bedekt. Nu is het een (grote) baai waarin 16 gletsjers uitkomen. In de baai drijven dan ook vele grote ijsschotsen die van de gletsjers vallen. De gletsjers trekken zich sneller terug dan waar ook ter wereld.

De aantrekkingskracht van Glacier Bay NP is het grote aantal bultrugwalvissen dat ieder jaar in de zomermaanden komt foerageren in het voedselrijke water.

In de baai kun je prachtige kajaktochten maken. Er kan gehiked worden onder leiding van een ranger. In Glacier Bay NP zijn geen wegen en het park is niet over de weg bereikbaar. Vanuit diverse plaatsen in het zuidoosten van Alaska, zoals Juneau en Haines, kun je de boot of het vliegtuig nemen naar Gustavus in Glacier Bay NP. Dagtours naar Glacier Bay NP zijn ook mogelijk.

Wrangell-St.Elias National Park

Alles Amerika

Wrangell-St.Elias NP is met zijn 33.000 vierkante kilometer het grootste Nationale Park. Alles Wrangell-St.Elias NP is groot: het heeft het grootste aantal bergen hoger dan 5300 meter in Noord Amerika. Mount St.Elias met zijn 6000 meter staat op nummer 2 na Mount McKinley. Het park heeft meer dan 100 gletsjers, waarvan er twee tot de grootste ter wereld behoren, de Malaspina en de Nabesna.

Het park heeft twee toegangswegen: aan de noordwestzijde de Nabesna Road bij Slana en aan de zuidwestzijde via de Edgerton Highway de McCarthy Road. Beide wegen gaan maar een beperkt aantal kilometers het park in en zijn onverhard. Voordat je deze wegen gaat rijden is het verstandig bij de plaatselijke ranger langs te gaan voor de weersverwachting. Aan het einde van de McCarthy Road is het nog een klein stukje naar Kennicott. Daar is een oude kopermijn die te bezoeken is.

Lake Clark National Park

Alles Amerika

Lake Clark NP ligt ten noorden van Katmai NP, aan de westzijde van de Cook Inlet. De oppervlakte van het park is bijna 10.000 vierkante kilometer. Het ligt in het hart van de Chigmit Mountains, een scherp getande reeks bergen met gletsjers, twee actieve vulkanen, Mount Redoubt en Mount Iliamna, en honderden watervallen.

Het park is genoemd naar het meer, Lake Clark, dat in het park ligt en 60 kilometer lang is. Het meer is het grootste leefgebied ter wereld voor zalm. De talloze rivieren en meren in het park zijn dan ook uitermate geschikt om te vissen en om wildlife te zien. Een bezoek aan Lake Clark NP geeft je de mogelijkheid een varieteit aan landschappen te zien en zowel eenzaamheid als grandeur tegelijkertijd te ervaren.

Lake Clark NP is uitermate geschikt om te hiken, maar er zijn weinig uitgezette trails. Ga dus goed voorbereid op pad en meld je bij de ranger om je route achter te laten. In Lake Clark NP zijn geen wegen en het park is alleen per vliegtuig te bereiken. Watervliegtuigen kunnen landen op een van de vele meren, "gewone" vliegtuigjes landen op het strand of op een airstrip in het park. Vanuit Anchorage, Kenai of Homer zijn vluchten te boeken.

De laatste 2 Nationale Parken worden aanmerkelijk minder bezocht omdat ze moeilijker bereikbaar zijn en eigenlijk alleen geschikt voor backpackers die tochten door de wildernis willen maken. In deze parken is geen enkele voorziening, je bent geheel op jezelf aangewezen.

Gates of the Arctic National Park

Alles Amerika

Het Gates of the Arctic NP ligt, zoals de naam al zegt, in het noorden van Alaska, boven de poolcirkel, in de Brooks Range. Het is, met een oppervlakte van ruim 32.000 vierkante kilometer, de grootste ongerepte wildernis van Noord Amerika. De bergketens met scherp getande pieken worden afgewisseld met prachtige dalen, rivieren en meren.

In het park leeft veel wild zoals grizzlyberen, zwarte beren, wolven, caribous en dall sheep. Ook is het een bekend gebied voor trekvogels.

Bezoekers moeten goed voorbereid en geheel selfsupporting zijn. Het kan weken duren voor je iemand tegenkomt. Goede topografische kaarten zijn onmisbaar. Wees voorbereid op radicale weersveranderingen en calamiteiten. Neem extra voedsel en water mee voor het geval je gedwongen wordt langer te blijven dan je gepland had.

Vanuit Fairbanks kun je een airtaxi nemen naar Bettles Coldfoot of Anaktuvuk Pass. Van daaruit kun je een bush charter nemen om je in het park te laten afzetten.

Kobuk Valley National Park

Alles Amerika

Het Kobuk Valley NP ligt ten zuidwesten van Gates of the Arctic NP en is met bijna 7000 vierkante kilometer beduidend kleiner dan Gates of the Arctic NP. Kobuk Valley NP wordt ingesloten door 2 bergketens: Baird Mountains en Waring Mountains.

In het park ligt Onion Portage, een belangrijke archeologische vindplaats. Door vondsten hier gedaan, denkt men te kunnen bewijzen dat hier 12.000 jaar geleden al mensen woonden. Het park geeft bescherming aan de Great Kobuk Sand Dunes, de Little Kobuk en de Hunt River Dunes. De zandduinen zijn ontstaan door het schuren van eeuwenoude gletsjers. De wind en het water hebben het zand naar het zuiden van Kobuk Valley NP gebracht. Daar wordt het zand vastgehouden door de vegetatie.

Kobuk Valley NP is bereikbaar door van Anchorage of Fairbanks naar Nome Of Kotzebue te vliegen en van daaruit een bush charter te nemen om je te laten afzetten in het park.

Meer over Alaska

Alles AmerikaTerug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?