Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Geld, credit card en Traveler's Cheques

Geld, credit card en Traveler's Cheques in AmerikaAls u van plan bent om naar de Verenigde Staten te gaan, zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent op het financiële aspect met deze tips over geld, het nut van een credit card, en Traveler's Cheques.Geld Verenigde Staten


Als u naar Amerika op vakantie gaat doet u er in ieder geval verstandig aan te weten op welke manieren u kunt betalen en hoeveel geld u moet meenemen.

Tip: Niet zeker hoeveel dollars u naar de VS moet meenemen? Gebruik dan de AllesAmerika.com valuta-omrekentabel, met de meest recente koersen volgens de Europese Centrale Bank.

Papiergeld en muntenAl het papiergeld in de VS is groen en dus is het moeilijker dan in Nederland om de waarde te onderscheiden. Sorteer uw papiergeld wanneer mogelijk in coupures van dezelfde waarde en kijk goed uit voordat u een briefje afgeeft. Briefjes van 100 dollar of meer worden bijna nergens geaccepteerd; neemt u zulke briefjes dus ook nooit mee naar de VS. De hoofdmoot van uw papiergeld moet gevormd worden door briefjes van 20, 10, 5 en 1.

Muntgeld heeft in de VS een benaming; de waarde staat er vreemd genoeg niet in cijfers op. De meestgebruikte munten met benamingen zijn:

  • Penny: 1 dollarcent
  • Nickel: 5 dollarcent
  • Dime: 10 dollarcent
  • Quarter: 25 dollarcent

Daarnaast is er een 1-dollarmunt (de zg. Susan B. Anthony), maar deze wordt bijna nergens gebruikt en op sommige plaatsen wegens fraudegevoeligheid niet geaccepteerd.

De quarter vormt het belangrijkste muntgeld, vooral bij snackmachines, publieke wasmachines en wasdrogers (en andere automaten) zijn quarters het belangrijkste betaalmiddel. Overigens wordt bij veel automaten ook het dollarbiljet geaccepteerd; heel handig als u weinig kleingeld heeft.

Qua papiergeld hoeft u niet veel mee te nemen; ongeveer 200-300 dollar in verschillende coupures (niet groter dan biljetten van 50, liever in coupures van 20, 10, 5 en 1) zou moeten volstaan voor uw eerste behoeften.

Pinnen in de Verenigde StatenAls u wilt, kunt u in de VS uw pinpas gewoon gebruiken om extra papiergeld te verkrijgen. Let u er wel op dat de machine of bank het Cirrus-logo of Maestro-logo draagt; dit betekent dat zij de meeste Europese pinpassen accepteren. Geeft u aan dat u uw geld van de 'checking account' af wilt halen.

Een pinautomaat heeft in de VS "Automated Teller Machine" of ATM.

Als u vervolgens gaat pinnen, pin dan zoveel als de machine of bank u toestaat in één keer. De reden hiervoor is, dat de meeste Nederlandse banken kosten in rekening brengen als u in de VS pint, alhoewel er ook banken zijn waar het gratis is. U kunt dit voor uw vertrek bij uw bank navragen.

Als u wilt pinnen in de VS, zorg er dan voor dat u voor uw vertrek voldoende geld op uw girorekening of bankrekening plaatst.

Met de pinpas kunt u in de VS op sommige plekken, maar niet overal, betalen als het Cirrus-logo of Maestro-logo op uw pinpas aanwezig is. Vooral grote ketens en supermarkten accepteren pinbetalingen; u zult dan op een sticker bij de kassa de logo's zien.

Cirrus Maestro

Als u het Maestro-logo ziet, kunt u ook gebruik maken van uw kaart indien deze uitsluitend het Cirrus-logo heeft. De twee logo's sluiten elkaar niet uit.

Credit cardDe credit card is een in de VS veel gebruikt betaalmiddel. Om te voorkomen dat u met een dikke portemonnee moet rondlopen, is een credit card daarom zeer handig en in sommige gevallen zelfs onontbeerlijk. Overal waar het Cirrus logo en/of het logo van uw credit card (bijv. Mastercard, Visa, American Express) vermeld is, kunt u met uw credit card betalen.

U kunt met uw credit card ook geld uit de muur halen en bij banken gebruiken om cash geld te krijgen, maar dit is niet aan te raden; de kosten zijn namelijk vaak erg hoog (tot 5 euro per keer).

Bij auto- of camperhuur wordt de credit card in veel gevallen als borg gebruikt. Let op de bestedingslimiet van uw credit card en zorg ervoor dat deze de borg én de kosten van de autohuur evenals eventuele andere kosten kan dekken.

Credit cards worden vrijwel overal in de VS geaccepteerd. U doet er verstandig aan om voor uw vertrek naar Amerika een credit card aan te vragen, als u er nog geen heeft. Klik hier voor meer informatie over een American Express credit card.

"Debit or credit?"Bovenstaande is een uitspraak die u de kassamedewerker vrijwel gegarandeerd zult horen doen als u wilt afrekenen met een kaart. U doet er goed aan om uw antwoord klaar te hebben - betaalt u met een pinpas ("debit") of een credit card?

Traveler's ChequesTraveler's Cheques vormden in het verleden een handig betaalmiddel in Amerika, maar zijn tegenwoordig enigszins achterhaald door de invoering van de credit card. Ze zijn in feite te vergelijken met papiergeld, alleen moet u uw handtekening plaatsen bij betaling en zijn ze dus veel veiliger dan papiergeld. Bovendien zijn uw Traveler's Cheques altijd verzekerd tegen verlies en diefstal.

U kunt in de VS op veel plaatsen, maar niet overal, met Traveler's Cheques betalen. Uit eigen ervaring weet ik dat Traveler's Cheques handig kunnen zijn, en als u ze toch wilt meenemen, zou ik dan ook aanraden zo'n 200 dollar mee te nemen in verschillende coupures (100, 50, 20). Soms wordt bij het betalen met Traveler's Cheques om identificatie ('ID') gevraagd, dus zorg dat u altijd uw paspoort bij u hebt.

Als u met uw Traveler's Cheque van 100 dollar betaalt voor een product dat 25 dollar kost, krijgt u net als bij papiergeld het wisselgeld in dollars gewoon terug. Heeft u bij terugkomst in Nederland nog Traveler's Cheques over, dan kunt u ze gewoon weer verkopen. Traveler's Cheques hebben geen ongeldigheidsdatum.

Sales TaxTenslotte nog een tip betreffende sales tax in Amerika. Deze belasting wordt door de afzonderlijke staten opgelegd en niet op federaal niveau, waardoor hij per staat verschilt. Deze tax is niet op de producten vermeld.

Toen ik voor het eerst in de VS was, stond ik raar te kijken toen mijn tijdschrift van $4 ineens een paar procent meer kostte. Dit lag dus aan de sales tax. De reden dat de sales tax niet op de producten vermeld is, is dat alle Amerikaanse staten hun eigen percentage berekenen. Omdat Amerikaanse producenten het (terecht) vertikken om 50 verschillende prijzen op hun product te zetten, wordt de sales tax dus pas bij de kassa berekend.

De sales tax loopt uiteen van ongeveer 4% tot 10%. Hij geldt alleen voor non-primaire levensbehoeften.

Meer informatie
Terug naar de Reizen naar Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?