Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Black Hills

Alles over de Black HillsDit is het tweede deel van het artikel over de Black Hills. Klik hier voor het eerste deel.

Zuidelijk deel van de Black HillsHet zuidelijke deel van de Black Hills is bij de meesten wat beter bekend. Dit omdat hier de meer toeristische plekken liggen als Mt. Rushmore, Crazy Horse Memorial, Custer State Park en Windcave National Park. Toch zijn er ook nog meer dingen te doen.

Mount Rushmore
Mount Rushmore

We beginnen maar gelijk bij het bekendste punt en dat zijn de hoofden van 4 presidenten die zijn uitgehakt uit de rotswand. Mount Rushmore National Memorial. Voor deze bezienswaardigheid hoeft geen entree betaald te worden. Je betaald éénmalig 11 dollar parkeerkosten en daarmee kan je het hele jaar zo vaak als je wilt naar binnen. Handige omzeiling van de Nationale Parkenpas. Het kan hier overigens in de zomermaanden heel erg druk zijn, dus plan dit bezoek altijd goed in. Om het parkje te kijken en de loop te lopen en even in het museum te kijken ben je ongeveer 2 uur bezig. Er is een mogelijkheid om een audio toer erbij te nemen. In het zomerseizoen is er ook een avondceremonie die ongeveer 45min tot één uur duurt. Deze ceremonie laat door middel van film en vertellingen de geschiedenis van zowel dit gebied als Amerika voorbij komen. Het is voor sommigen misschien wat patriottistisch, maar het laat wel goed zien waarom de Amerikanen zo zijn zoals ze zijn.

Crazy Horse MemorialDe tegenhanger van Mt. Rushmore ligt zo'n 25 kilometer verderop. En in tegenstelling tot de beelden van de presidenten is dit beeldhouwwerk nog lang niet af. Het enige wat tot nu toe redelijk af is, is het gezicht van deze indiaan. Als het werk af is kunnen de 4 hoofden van de presidenten overigens in het haar van de indiaan, dus het is ook een monsterklus waar al bijna 70 jaar aan gewerkt wordt. Dit werk wordt geheel gefinancierd uit giften en daarom gaat het ook niet zo snel. Dit is deels ook de reden dat veel mensen deze bezienswaardigheid vanaf de weg fotograferen en een bezoek overslaan.

De toegangsprijs van $22,- met 2 personen of $28.- met een auto met 4 personen is voor sommigen vrij fors voor wat er te zien is. Als je dan ook nog dichtbij wilt komen (je kan er maar 2 dagen per jaar echt heel dichtbij komen) moet je ook nog eens $4 per persoon betalen. Doch is eenmaal binnen het verhaal van de totstandkoming van dit kunstwerk heel indrukwekkend en ook hoe al die jaren één gezin alles omtrent dit bouwwerk regelt.

Harney PeakDe hoogste berg in de Black Hills is Harney Peak. Het is mogelijk om hier heen te lopen. De makkelijkste route is vanaf Sylvan Lake in Custer SP. Het is ongeveer 5.5km enkele trip waarvan de laatste kilometer wat zwaarder is, maar qua pad makkelijk te volgen en te doen. Trek voor deze wandeling een uur of 4 á 5 uit. Het uitzicht beloont de lange wandeling zeker.

Vanuit Willow Creek Horse camp aan de andere kant is het 8km enkele trip en 2x zo steil en zwaar als vanuit Sylvain Lake. Het kan in de zomer redelijk druk zijn op deze trail. Aan het begin van de trail dien je je wel (gratis) te registreren.

Harney Peak
Harney Peak

Sylvan LakeDit meertje hoort bij Custer State Park. Het is voor velen een soort rustpunt gedurende de dag. Het is ook een prima plek om even gewoon lekker te gaan zitten of te picknicken. Maar je kan er ook goed wandelen, zwemmen of met een kano varen. Het is ook een prachtige fotoplek. Omdat dit één van de meeste bekende plekken in de Black Hills is, is het hier vaak ook erg druk.

Custer State ParkDit State Park is één van de grootste staatsparken van Amerika. De toegang bedraagt $20 per auto. Je krijgt dan een toegangskaart die een week geldig is. Omdat die park zo groot is delen we het in een aantal belangrijke punten in. De mooiste wegen in het park maken deel uit van de Peter Norbeck Scenic byway. Dit is eigenlijk een dubbel rondje in het centrum van de Black Hills. Wij pakken er 1 rondje uit. Namelijk de 87 van 5km ten zuiden van Hill City naar Lake Legion. Wat de Needles Highway wordt genoemd. En de 16A, de Iron Mountain road die vanaf daar gevolgd wordt tot aan de kruising tussen Mt. Rushmore en Keystone.

Needles HighwayDe Needles highway is, afhankelijk van hoe streng de winter is geweest, geopend van april tot in november. Vaak zijn er tot in mei reparaties aan de weg wat voor oponthoud kan zorgen. Deze 30 km lange smalle weg loopt op en af en draait en keert door de dichte bossen en scherpe rotsformaties van de Black Hills, waarvan iets meer dan 20 kilometer binnen Custer SP. Ondertussen kom je op deze weg 3 smalle tunnels tegen waarvan er één slechts 2.54m breed is. Opletten met campers dus op deze weg. Alle tunnels zijn zo smal dat er slechts één auto tegelijk doorheen kan. Goed opletten dus met tegenliggers. Een mooie rotsformatie om bij te stoppen is de Needles eye. De naam zegt het eigenlijk al, deze rots ziet er uit als een naald met een gat in het midden wat het oog voor moet stellen. Dat heeft ook de naam aan deze weg gegeven. Er steken meer 'naalden' langs de weg omhoog en her en der zijn er mogelijkheden om even te stoppen.

Custer State Park
Custer State Park

Als je op de 16A aankomt is het het makkelijkst om eerst richting de wildlife loop te rijden. Deze weg komt namelijk 10 kilometer verder weer op de 16A uit. Daarover straks meer. Wij rijden voor het gemak nu dus de 16A af helemaal richting Keystone/Mt. Rushmore. Na de kruising met de 36 wordt dit de Iron Mountain road genoemd. Onderweg weer vele bochten en wegversmallingen en nauwe tunnels. Ook zijn er 360 graden bochten in de weg gemaakt om bepaalde steile stukken te kunnen overbruggen. Het grootste deel van deze weg mag je ook maar 25 mph rijden. Veel harder kan het ook niet. Door een aantal tunnels kunt u in de verte de presidentshoofden van Mt. Rushmore zien.

De wildlife loop begint 11km zuidelijker als waar we net de afslag naar de 16A namen aan de 87. Net voorbij de Blue Bell Lodge. Deze scenic route heeft de naam mee. Onderweg heb je een grote kans om Antilope, diverse soorten herten, coyotes, arenden, wilde ezels en grote kuddes bizons te zien. Ook hier is de snelheid weer niet veel hoger dan 25 mph, maar het kan zomaar zijn dat je in een bizonfile komt en dat je er uren over doet om aan de andere kant het park te verlaten. De diversiteit tussen een bloemrijke omgeving en de uitgestrekte vlaktes van de prairie maakt ook dit een prachtige route om doorheen te rijden.

Verder zijn er in dit staatspark diverse mogelijkheden voor watersport. Je kan fietsen huren. Er zijn mogelijkheden tot paardrijden. En voor de mensen die niet zelf willen rondrijden kunnen er bij de diverse lodges tours worden geboekt om met een soort safari-jeep door het park te rijden. Verder zijn er diverse wandelroutes verspreid door het park. Ook hier even de waarschuwing dat het wandelen in gebieden met veel groot wild altijd wat meer opletten is. Blijf uit de buurt van de dieren, probeer minimaal 50 tot 100m afstand te houden en er met een grote boog omheen te lopen.

Wind Cave National ParkWind Cave National Park dankt de naam aan een vreemde fluittoon die zeer regelmatig gehoord wordt vanwege de wind die door het grottenstelsel waait. Het is één van de grootste grottenstelsels ter wereld. Dit park is gratis toegankelijk met de auto. Er dient alleen betaald te worden voor het bezoeken van de grotten en als er eventueel gekampeerd wordt. Ook in dit deel van de Black Hills loopt veel wildlife rond. Het hoogtepunt van dit nationale park is een van de diverse tours te maken door het grottenstelsel. Deze variëren van makkelijk naar redelijk moeilijk. Er zijn ook aangepaste tours voor mensen met een lichamelijke handicap.

Garden of Eden Cave Tour De ongeveer 500m lange wandeling met ongeveer 150 traptreden duurt 1 uur. Deze tour is redelijk te doen voor mensen die wat minder goed te been zijn. Kosten: $ 10,- voor volwassenen, en $ 5,- voor senioren en kinderen tot 6 jaar. Kinderen t/m 5 jaar gratis.

Natural Entrance Cave Tour De wandeling heeft een lengte van 1 kilometer en duurt 1 uur en 15 minuten. Onderweg kom je over 300 traptreden die voornamelijk omlaag lopen. Tijdens deze tour leer je over het ontstaan van de grotten en hoor je waar de naam vandaan komt. Deze tour word van de lente tot in de herfst gegeven.De tour kost $ 12,- voor volwassenen, en $ 6,- voor senioren en kinderen tot 6 jaar. Kinderen t/m 5 jaar gratis.

Fairgrounds Cave Tour Deze tour is voor een groot deel een samenvoegsel van de vorige 2 tours met een aantal extra kamers. De tour begint en eindigt met een lift en is ongeveer 1 kilometer lang en duurt 1 uur en 30 minuten. Onderweg zijn er 450 traptreden waaronder één trap van 89 treden omhoog. Deze tour wordt alleen in de zomermaanden gegeven. De tour kost $ 12,- voor volwassenen, en $ 6,- voor senioren en kinderen tot 6 jaar. Kinderen t/m 5 jaar gratis.

Wild Cave Tour Deze tour is de zwaarste tour die er is in dit nationale park. Je gaat niet over de paden, maar 4 uur al klimmend en kruipend door de grotten. Zorg dus voor oude kleding die smerig mag worden, handschoenen en vooral anti-slip schoenen. Helmen en lampen en bescherming voor de knieën worden door de toerleiding beschikbaar gesteld. De minimum leeftijd is 16 en hiervoor dient wel een apart certificaat aangemaakt te worden. De tour kost $ 30,- voor volwassenen, en $ 15,- voor senioren vanaf 62 jaar. Kinderen t/m 15 jaar mogen deze tour niet doen. Er lopen 2 doorgaande wegen door het park. Vanuit het noorden loopt de 87 op een gegeven moment over in de 385 in het zuidwesten van het park. Verder zijn er een aantal onverharde wegen in het park. Langs deze wegen liggen een aantal pullouts en kleine parkeerplaatsen van waar je naar een uitkijkpunt kunt of een wandeling kunt starten.

Wind Cave
Wind Cave National Park

Interessante stadjes als uitvalsbasisCusterEen goede uitvalsbasis voor dit gebied is Custer. Dit dorp, dat claimt de breedste main street van Amerika te hebben, ligt aan de zuidwest kant van de Peter Norbeck Scenic byway. Hier vind u diverse hotels, B&B's, campings en lodges in een prachtige omgeving.

Hill CityDit stadje ligt aan de noordwest kant van de Peter Norbeck Scenic byway. Hier zit je heel centraal in de Black Hills wat een prima plaats is om alle highlights van de Black Hills vanuit te verkennen. Ook ligt hier het treinstation voor de 1880 train die rijdt tussen Hill City en Keystone. Deze scenic treinrit met een stoomtrein duurt ongeveer 2u voor een retourrit en kronkelt door de heuvels

Meer informatieTerug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

Uw Amerikareis Shop Staten en Parken Meer informatie nodig? Alles Amerika
Alles Amerika Alles Amerika Alles Amerika Alles Amerika
Reisplanner Afvalvermaler Californië Forum
Reistips Brievenbus Arizona Neem contact op
Reisspecialisten Credit card: nuttig Los Angeles Gratis nieuwsbrief
Uw reis boeken Online shoppen VS Yosemite Adverteren

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?