Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Amerikanen fietsen niet: beoordeling

Beoordeling: "Amerikanen fietsen niet"Samenvatting: Een bijzonder grappig en herkenbaar verhaal over ons favoriete vakantieland. Een aanrader.

IntroductieIk lees nog maar weinig boeken tegenwoordig, althans puur voor mijn eigen plezier. Met het vrijwel dagelijkse werk van het lezen van "boeken voor het werk", het lezen van andere websites en het schrijven van eigen artikelen heb je het met lezen vaak wel gezien.

Grens van Florida en Alabama
Grens van Florida en Alabama

Daarbij komt dat ik vaak door de bomen het bos niet meer zie in de boekenwereld - er is zoveel dat eventueel wel leuk en interessant zou kunnen zijn, dat ik geen keuze kan maken. Een soort keuzeverlamming dus. Dan val ik, als ik dan toch wat moet lezen, terug in oude gewoontes, bijvoorbeeld de Foundation trilogie van Isaac Asimov, die ook na meer dan 60 jaar nog steeds geweldig is.

Duizenden kilometers per fiets door de Verenigde StatenAf en toe wordt me echter iets in de schoot geworpen dat ik zelf nooit had gevonden in het donkere boekenbos, maar wat me wel zeer interessant lijkt. Dat gebeurde me recentelijk ook, toen ik een e-mail kreeg van iemand genaamd Gijs van Middelkoop, die me vertelde dat hij een boek had geschreven over zijn fietstocht door Amerika.

Het klonk behoorlijk intrigerend: met de fiets door Amerika? Ik woon zelf in de VS en er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om op de fiets naar de anderhalf kilometer verderop liggende supermarkt te gaan, want ik weet zeker dat ik vijf keer aangereden ben voordat ik halverwege ben. Ik had dus geen idee hoe Gijs een complete rit door de Verenigde Staten overleefd had - en dat was de moeite van het lezen waard.

Het 230 pagina's tellende boek dat ik toegestuurd kreeg is duidelijk gedrukt op duur en mooi papier en bevat (uiteraard naast een hoop tekst) ook tientallen foto's van Gijs, zijn vriendin, en de locaties waar ze geweest zijn. Het maakt het hele verhaal nog levendiger en leuker dan het anders al was geweest.

San Francisco
San Francisco

Want leuk en leesbaar is dit boek zeker. Gijs verhaalt een onwerkelijk maar echt gebeurd verhaal over een fietstocht kriskras door het zuiden van de Verenigde Staten, van Miami naar San Francisco. Je leest van alles over de steden en dorpen waar hij en zijn vriendin Aimée doorheen fietsten en over de onmetelijkheid van de Amerikaanse natuur die tussen de bewoonde wereld in ligt. Je leest ook over de ontmoetingen met allerlei verschillende Amerikanen evenals de tegenslagen die ze hadden tijdens hun fietsreis. (Hoe zou jij reageren als je een lekke band kreeg middenin de uitgestrekte bossen van Florida?)

Een feest van herkenningAls je Amerikafan bent, zullen meerdere hoofdstukken van dit boek een feest van herkenning zijn - maar dan net even anders. Gijs weet alles zo goed te beschrijven dat je je precies voor kunt stellen, bijvoorbeeld, hoe ongelooflijk anders het voelt om bij de Grand Canyon aan te komen als je wekenlang op de fiets hebt gezeten dan wanneer je er met de auto naartoe gereden bent.

Naar Marble Canyon
Naar Marble Canyon

Hij verbaast zich over de hordes toeristen in korte broeken die de shuttlebus in- en uitstappen terwijl hij en Aimée oververmoeid en vol stof van hun fietsen afstappen en vervolgens overweldigd worden door het uitzicht, en leest vol verwondering een brochure over wat je in de Grand Canyon slechts twee uur ter beschikking hebt. Twee uur? Als je wekenlang op de fiets hebt gezeten, blijf je hier zeker een stuk langer dan dat.

Dit boek is echter meer dan een pure beschrijving van een bijzondere fietstocht; ook persoonlijke verhalen, ervaringen en tegenslagen worden uitgebreid beschreven. Blijkbaar is wekenlang 24 uur per dag met elkaar optrekken op de fiets een zware test voor je relatie; en ook hier vertelt Gijs het hele verhaal, inclusief de dagen dat zijn vriendin en hij besluiten om apart van elkaar te fietsen - en de gebeurtenissen rondom een toevallige ontmoeting met een ander fietsmeisje gedurende deze eenzame periode.

De manier van schrijven en de overal aanwezige humor van Gijs is vergelijkbaar met die van een beroemde auteur als Bill Bryson, mijn favoriete schrijver van reisverhalen. Ik lach niet gauw om iets wat geschreven staat, maar Gijs weet bepaalde zaken zo treffend en grappig weer te geven dat ik er hardop om moest lachen. Dit gebeurt op meerdere momenten gedurende het lezen en is één van de vele oorzaken dat het vrijwel onmogelijk is om dit boek weg te leggen. "Nog één pagina, nou ja, nog één hoofdstuk dan" is een gevoel dat je regelmatig parten zal spelen. Als je het boek tenminste niet sowieso in één ruk uitleest.

ConclusieAmerikanen fietsen niet

"Amerikanen fietsen niet" leest als een (soms erg spannende) roman en het is soms moeilijk voor te stellen dat dit allemaal echt gebeurd is - het verkennen van de Verenigde Staten met de fiets geeft een unieke kijk op dit land dat we eigenlijk goed dachten te kennen. De bijzondere avonturen, de unieke ontmoetingen met allerlei verschillende Amerikanen, en al het goede maar ook het slechte dat Gijs en zijn vriendin onderweg komen worden op een leuke manier en vol humor beschreven.

"Amerikanen fietsen niet" is een boek dat ik van harte kan aanbevelen aan iedereen die AllesAmerika.com bezoekt. Of je in de VS geweest bent of niet, of je van het land houdt of niet, of je een fietser bent of niet: dit boek is je tijd waard. Gijs heeft duidelijk een bijzonder schrijverstalent en dat wordt ten volle benut in dit boek.

Ik hoop dat hij er nog veel meer schrijft.

Klik hier om het boek "Amerikanen fietsen niet" van Gijs van Middelkoop te bestellen bij BOL. Bekijk op bol.com

Vindt u dit boek ook leuk? Klik hieronder op "Aanbevelen".

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?