Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Minnesota

Alles over MinnesotaDoor Frans van Woensel

Minnesota: uitgeroepen tot mooiste staat van de Verenigde Staten van Amerika. Op deze pagina vindt u informatie over deze prachtige staat, de geschiedenis van de staat, natuurparken, toeristische wetenswaardigheden en attracties.

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Saint Paul
Minneapolis
MN
206.190 km2
4,9 miljoen (census 2000)
Land of 10,000 Lakes
11 mei 1858
32

Algemene informatie over MinnesotaAlhoewel vele mensen bij Minnesota denken aan een koud klimaat is het tegendeel waar; Minnesota ligt wereldwijd op dezelfde breedtegraad als Italië, een verklaring voor de warme temperaturen in de lente, zomer en herfst.

Minnesota is ongeveer vijf maal zo groot als Nederland: de staat meet ruwweg 650 kilometer van het noorden naar het zuiden en 350 kilometer van het oosten naar het westen. Het land is te verdelen in drie geografische zones: uitgestrekte gebieden met naaldbossen in het noorden, loofbossen in de riviervallei van de Mississippi tot in het uiterste noordoosten en voornamelijk prairie (wild grasland) en akkers in het westen en zuiden.

Met de kano door de wildernis
Image copyright Minnesota Tourism Office

De staat kent weinig hoogteverschil, het hoogste punt is Eagle Mountain in het noorden (700 meter) en het merendeel van de staat ligt tussen 250 en 350 meter boven het zee-oppervlak.

In de taal van de oorspronkelijke bewoners van de staat, de Dakota-indianen, betekent “Minne” water en “Minnesota” betekent “het water dat de hemel weerspiegelt”. De Dakota hadden Minnesota niet beter kunnen omschrijven; de staat is werkelijk met het water verbonden:

 • Minnesota ligt aan een deel van de oevers van het grootste zoetwatermeer ter wereld, Lake Superior, een meer dat meer dan 10% van al het zoetwater ter wereld bevat. Het water in Lake Superior zou geheel Amerika met bijna twee meter water kunnen bedekken. Met een oppervlakte van 82.100 vierkante kilometer is Lake Superior twee maal zo groot als Nederland. De stranden en kusten rond Lake Superior zijn meer dan 4.300 kilometer lang, ongeveer de afstand tussen Amsterdam en Lissabon retour.

  Al deze meren, inclusief Lake Superior, zijn ontstaan tijdens de Wisconsinijstijd, een periode tussen 10.000 en 100.000 jaar geleden, toen gletsjers grote delen van Amerika bedekten.

  Lake Superior
  Image copyright Minnesota Tourism Office

  Ongeveer 12.000 jaar geleden werd Lake Agassiz gevormd uit het smeltwater van de zich terugtrekkende gletsjers. Lake Agassiz had ongeveer 8 maal de oppervlakte van Nederland. Deze enorme hoeveelheden water vulde uiteindelijk vele door de gletsjers uitgeslepen dalen en dieper gelegen delen van Minnesota. Uiteindelijk bleven er zo veel meren achter dat de oppervlakte van de staat voor 6% uit water bestaat.

  Geografisch gezien grenst Minnesota aan de Canadese staten Manitoba en Ontario in het noorden, aan de Dakota’s (Noord en Zuid Dakota) in het westen, Michigan en Wisconsin in het oosten en Iowa in het Zuiden. De grens met Wisconsin loopt ten dele door Lake Superior, meer zuidelijk vormt de Mississippi de natuurlijke grens tussen de beide staten.

 • Minnesota wordt in Amerika “Land of the 10,000 Lakes” genoemd. In totaal zijn er in de staat meer dan 12.500 meren, waarvan meer dan 1.000 in een straal van 50 kilometer rondom de Twin Cities, Minneapolis-St.Paul.

 • de bron van de Mississippi ligt in Itasca State Park.

 • Minnesota heeft meer stranden en kustlijn dan Florida, Californië en Hawaïï gecombineerd.


Minnesota heeft een landklimaat, wat betekent dat het relatief weinig regent, dat er veel dagen met een stralend blauwe hemel zijn en dat de temperatuurverschillen tussen de winter en de zomer vrij groot zijn. Wat Europeanen meestal opvallend vonden is de stralend blauwe hemel, blauwer dan in Nederland, waarschijnlijk als een gevolg van de lagere luchtvochtigheid.

Macarthy Beach
Image copyright Minnesota Tourism Office

Zomertemperaturen kunnen flink oplopen tot rond de 30 graden. Kenmerkend voor de winters zijn periodes met strenge vorst waarbij de meren bevriezen. Het ijs wordt dan zo dik dat mensen met auto’s op de meren rijden en permanente huisjes op het ijs bouwen om te ijsvissen. Er kan ook vrij veel sneeuw vallen in de winter, maar het weer blijft ondanks de kou en sneeuw aangenaam met veel zon en een knalblauwe lucht.

De herfst is prachtig, met gematigde temperaturen en prachtige herfstkleuren. In de volgende tabel vindt u een overzicht van de gemiddelde temperaturen in de staat.

MaandGem. dagtemp.Gem. 24-uurstemp.
Januari-5-11
Februari-1,5-9
Maart5-2
April147
Mei2114
Juni2619
Juli2822
Augustus2720
September2115
Oktober148
November50
December-3-8

Plan uw vakantie: MinnesotaAl jarenlang is Minnesota in Amerika zeer populair als woongebied. In de periode 1997-2003 werd Minnesota op basis van onafhankelijke onderzoeken van het instituut Morganquitno maar liefst 7 maal achtereenvolgend uitgekozen als “beste staat om in te leven in Amerika”. En uit eigen ervaring (ik woonde twee jaar in Minneapolis) kan ik eerlijk zeggen dat Minnesota één van de mooiste staten in Amerika is, niet alleen om in te wonen maar ook om te bezoeken. De volgende gebieden zijn zeer de moeite waard:

 • Het gebied rond de St. Croix en de benedenloop van de Mississippi; hier kunt u de Amerikaanse adelaar in het wild zien.

 • Het gehele gebied rond Lake Superior heeft een onbedorven schoonheid en is absoluut een bezoekje waard. De route langs dit meer loopt vanaf Duluth in het zuiden tot aan Grand Portage in het noorden, en is één van de mooiste routes in Minnesota.

  Langs Lake Superior

  De natuurparken langs deze 400 km lange route zijn prachtig en de kans is groot dat u groot wild ziet zoals elanden en coyotes. U kunt er talrijke National Parks vinden met mogelijkheden tot wandelen, zeilen, kamperen, kanoën en vissen. Ook passeert u vele leuke stadjes aan het meer.

 • De BWCA, de Boundary Waters Canoe Area, is een gebied in het noorden van Minnesota ter grootte van de provincie Noord-Holland. De BWCA is officieel echte wildernis, een gebied waar mensen op bezoek gaan maar niet blijven. Het is ongerepte natuur, met meer dan 2000 kilometer kano-routes en honderden meren, planten en dieren, waaronder bevers, wolven, zwarte beren, coyotes en wasberen. Meer dan 100.000 mensen maken hier jaarlijks de kano-trip van hun leven, met of zonder begeleiding van professionele gidsen.

Uitgebreide informatie over de Twin Cities: Minneapolis en St. PaulDe Twin Cities (Minneapolis en St. Paul). Als u liefhebber bent van van haute cuisine, cultuur, winkelen, wandelen door de stad, en een bruisend nachtleven, kunt u hier uw hart ophalen. Minneapolis en St. Paul zijn steden die elke vakantieganger veel te bieden hebben.

Minneapolis staat bekend om zijn parken en meren binnen de stadsgrenzen zoals het mooie Lake Calhoun en Lake of the Isles, maar wist u dat in vergelijking met Minneapolis slechts New York meer theaterplaatsen per persoon heeft?

Minneapolis
Image copyright Minnesota Tourism Office

Minneapolis is daarnaast de enige stad in Amerika met een “National Scenic Byway” (een nationaal erkende toeristische route door natuurparken) binnen de stadsgrenzen. Deze route begint bij de de kades langs de Mississippi in het centrum, volgt de Mississippirivier via de Minnehahakreek naar de Minnehahawatervallen en eindigt bij de Chain of Lakes, met Calhoun en Lake of the Isles als centrum van activiteit op de vele mooie zomerse dagen.

Leuke attracties in Minneapolis zijn St. Anthony Falls, het “riverfront” gebied met leuke terrassen, de Metrodome, de Minneapolis Sculpture Garden en de vele musea (Minneapolis heeft vijf belangrijke kunstmusea en zeven musea over verschillende onderwerpen uit de Amerikaanse geschiedenis, daarnaast vindt u in Minneapolis vele galerieën).

Persoonlijke voorkeur: een bezoek aan het Minnesota Landscape Arboretum en het gebied rond Lake Calhoun, met zijn stijlvolle huizen en de vele wandelaars, zonaanbidders en watersport activiteiten.

Herfst in Minnesota

Ook een bezoek aan de Mall of America is de moeite meer dan waard, hier kunt u de kosten van uw vakantie voor een deel al snel terugverdienen door te gaan winkelen in het grootste winkelcentrum in Amerika. De Mall heeft meer dan 520 winkels, 60 restaurants, 7 nachtclubs en het grootste indoor amusementspark in Amerika, Camp Snoopy. Daarnaast vindt u er een onderwater dierentuin met meer dan 3000 zeedieren, waaronder haaien die over u heenzwemmen als u in een onderwatertunnel door het aquarium loopt.

St. Paul, de hoofdstad van Minnesota, heeft een meer voorname uitstraling dan Minneapolis, met vele oude gebouwen, in tegenstelling tot het moderne Minneapolis. Leuke tips voor St. Paul zijn een bezoek aan het Children’s Museum, de jaarlijkse State Fair, en de vele restaurants en bars. De voornaamste attracties in St. Paul zijn het State Capitol Building, het Fitzgerald Theater en de enorme kathedraal van St. Paul.

Minneapolis en St. Paul zijn steden met een rijke culturele traditie. Meer dan 100 theatergezelschappen zorgen ervoor dat u ’s avonds prima vermaakt wordt in één van de vele historische theaters. Musea zoals het Minneapolis Institute of Arts of het Museum of Art in St. Paul herbergen zeer uitgebreide collecties. Verder zijn de kathedraal van St. Paul en het Capitoolgebouw leuke bestemmingen voor een dagexcursie.

Voor diegenen die een ander aspect van de Amerikaanse cultuur willen beleven is een wedstrijd van de NBA Timberwolves in Target Center of een wedstrijd van de Minnesota Vikings American Football team in het Metrodome een aanrader. De atmosfeer is werkelijk ongelofelijk.

Iets wat maar weinig mensen weten: huur op een mooie dag een pontoonboot en ga een dagje varen en zwemmen in Lake Minnetonka, ongeveer 25 kilometer westelijk van Minneapolis. Lake Minnetonka is een ongeveer 15 kilometer groot meer met glashelder water en vele mooie zandstranden en beschutte baaien.

Een tweede geheimtip: bezoek het historische stadje Stillwater, ten noordoosten van St. Paul en maak een rondvaart op de St. Croixrivier met een originele “paddleboat”.

Met de kano door de wildernis
Image copyright Minnesota Tourism Office

De Dakota en Ojibwe-indianen zijn trots op de geschiedenis van hun volk - jaarlijks worden op vele plaatsen in Minnesota evenementen georganiseerd zoals de traditionele powwow van Mankato in September, of de powwow van White Earth of Deer River. Een powwow is een bijeenkomst van indianen, waar blanken welkom zijn en worden geïntroduceerd in de manier van leven en de cultuur van de Dakota en Ojibwe-indianen.

Ook zijn er vele historische plaatsen met tentoonstellingen zoals de Lower Sioux agency historic site in de buurt van Redwood Falls, waar de geschiedenis van de Dakota (Sioux) indianen in verschillende tentoonstellingen wordt belicht. Een andere leuke tentoonstelling is te vinden in de buurt van St. Peter in het Treaty Site Historic Center, waar een historische verdrag tussen de Dakota en de regering werd ondertekend.

National Parks en State Parks in MinnesotaMinnesota heeft het ongelofelijke aantal van 70 State Parks en 58 State Forests (natuurlijke bosgebieden). Enkele van de mooiste scenic routes (routes met veel natuurschoon en bezienswaardigheden en parken zijn:

 • De North Shore Drive. Deze 450 kilometer lange route voert u langs de prachtige kust van Lake Superior. De route begint bij de grootste binnenland haven ter wereld, Duluth, en eindigt 400 kilometer noordelijker aan de Canadese grens. Een aantal State Parks met watervallen, zoals de Bigg Falls van de Pigeon River en de Gooseberry Falls liggen aan deze route.

 • De Minnesota River Valley National Scenic Byway is een bijna 500 kilometer lange toeristische route langs de Minnesota rivier tussen Granite Falls tot Mankato.

 • De Waters of the Dancing Sky Scenic Byway loopt langs de Canadese grens in het noorden (SR 11)

 • Gooseberry Park, de poort naar de North Shore;

 • Jay Cooke Park, een paradijs voor de wandelaar;

 • de Lake Superior Hiking trail is een wandelpad van bijna 400 kilometer door zeven natuurparken langs de North Shore van Minnesota. De routes zijn geschikt voor wandelaars van elk niveau;

 • Itasca State Park, bezoek het begin van de machtige Mississippi rivier;

 • Isle Royale National Park. Isle Royale is een verzameling van 200 eilanden in Lake Superior. De grootste van deze eilanden zijn met een ferry te bereiken vanuit Grand Portage. Het is een ruig ongerept gebied met vele ongerepte bossen, fjorden, grotere en kleinere meren en een diverse dierenwereld.

  Isle Royale wordt bevolkt door de grootse populatie wolven in Minnesota. Excursies onder begeleiding met verblijf in een lodge of voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger, in een tent, zijn beschikbaar. Een echte aanrader voor mensen die houden van de wildernis. Het noorderlicht zal een onvergetelijke indruk achterlaten;

 • Voyageurs National Park, een paradijs voor de wandelaar en de liefhebber van kamperen en kano-varen. Vele arrangementen voor een weekend of langer, met of zonder gids zijn mogelijk.

Gerelateerd artikel
Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?