Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Montana

Alles over MontanaAls u van plan bent om de Amerikaanse staat Montana dit jaar te bezoeken, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking: hier vindt u alles om uw bezoek aan deze staat voor te bereiden.

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Helena
Billings
MT
380.848 km2
0,9 miljoen (census 2000)
Treasure State
8 november 1899
41

Geschiedenis van MontanaDe eerste bewoners van Montana waren de Indianen, o.a. vertegenwoordigd door de Blackfoot, Sioux, Shoshone, Arapahoes, Kootenai, Cheyenne en Salish. Tot het begin van de 19e eeuw leefden ze daar zonder blanken gezien te hebben, maar in 1803 veranderde dat snel.

In dat jaar werd het gebied dat nu Montana is Amerikaans grondgebied door Jefferson's aankoop van de Louisiana Territory. De eerste blanken lieten daarna niet lang op zich wachten: al in 1805 kwam de Lewis and Clark Expedition, op weg naar de westkust, door het gebied.

De rivieren in het gebied waren zowel voor de oorspronkelijke bewoners als de blanken van levensbelang. Langs de Bighorn werd al in 1807 een handelspost geopend, waarna blanke 'fur trappers' (bontjagers) al snel in grotere aantallen vanuit uitvalsbasis St. Louis in Missouri het gebied instroomden.

Jonge coyote
Jonge coyote in Montana

Rooms-Katholieke missionarissen kwamen het gebied in de jaren '40 van de 19e eeuw binnen, maar de echte kolonisatie van het gebied begon pas na de ontdekking van goud in Montana in 1852. In de daaropvolgende 15 jaar trokken duizenden gelukszoekers naar het gebied en richtten snel groeiende mijnstadjes op.

De Indianen, geschrokken door de snelle groei van het aantal blanken, begonnen daarop terug te vechten, en niet zonder succes. Hun weerstand werd pas in 1876 gebroken na de Slag bij Little Big Horn, toen de Sioux een compagnie onder generaal George Custer in de pan hakten. Het Amerikaanse leger begon na die nederlaag een grote opruimingsactie en dreef de Indianen uiteindelijk naar reservaten.

Rond 1880 begon ook de mijnbouw op gewonere materialen, en in 1889 werd Montana officieel een staat van de VS. Helena werd de hoofdstad en Butte een grote mijnstad, vooral na de vondst van koper. De Anaconda Company werd door de mijnbouw zo rijk dat ze bijna 75 jaar grote invloed hield op alle aspecten van het leven in Montana, van kranten tot wetgeving.

De vlag van Montana
De vlag van Montana

Stadjes als Billings en Missoula groeiden evenzo als kool door de mijnbouw, vooral na de aanleg van spoorwegen tussen 1880 en 1910. Ook boeren zochten hun heil in de nieuwe staat, en grote ranches sprongen als paddestoelen uit de grond. In 1920 verdwenen deze overigens even snel, nadat een enorme droogte en winderosie het gebied ongeschikt maakten voor landbouw.

Sinds de 19e eeuw heeft de mijnbouw gedomineerd in Montana, iets dat pas rond 1980 veranderde. Olievondsten en aardgasboringen rond 1915 complementeerde de andere mijnbouw, waardoor deze industrietak tot de jaren '60 doorgroeide. Pas in de jaren '80 sloten de mijnen, en na ruim 100 jaar moest Montana zich op andere industrieën richten.

Tegenwoordig hebben toerisme en minder vervuilende industrieën de scepter overgenomen in Montana, waardoor de natuur ook weer meer kans krijgt.

Algemene informatie: MontanaMontana is met ruim 380.000 km2 de op drie na grootste staat van de VS en tegelijkertijd met 0,9 miljoen mensen ook één van de dunbevolkste. De naam van de staat is afgeleid van het Spaanse woord voor 'berg', maar met een gemiddelde hoogte van 1.040 meter is het weer één van de laagstgelegen staten rond de Rocky Mountains staten.

In het oosten is de staat verbonden met North en South Dakota, in het zuiden is er Wyoming. In het noorden sluit Montana daarnaast aan op twee Canadese provincies, Alberta en Saskatchewan. Het westen van de staat is onderdeel van de Rocky Mountains, het oosten van de Great Plains. In dat gebied zijn dus ook veel rollende heuvels en open landschappen te vinden, met kilometers gele graan dat verbouwd wordt op de farms.

Wilde paarden drinken uit de Missouri
Wilde paarden drinken uit de Missouri rivier in Montana

De meeste blanke inwoners van Montana komen oorspronkelijk uit West-Europa, voornamelijk uit Groot-Britannië, Ierland, Duitsland, Nederland, Frankrijk en de Scandinavische landen. Daarnaast zijn er 7 Indianenreservaten in de staat, waardoor ongeveer 5% van de bevolking van de staat Indiaans is. Zwarten zijn in Montana bijna niet te vinden.

Nog steeds wordt in Montana op grote schaal mijnbouw gepleegd, o.a. koper, zilver, goud, platina, zink en lood, maar daarnaast is ook de landbouw en veeteelt er aanwezig, geholpen door irrigatie.

National Parks van MontanaGlacier National ParkWaterval in Glacier NP in Montana
Waterval in Glacier NP in Montana

Het 410.000 hectare grote Glacier NP is het enige van Montana. Samen met het aansluitende Canadese Waterton Lakes National Park vormt het het Waterton-Glacier International Peace Park, opgericht in 1932. Glacier NP zelf werd opgericht in 1910.

In Glacier zijn vele prachtige gletsjers te vinden. De ijslaag die het gebied vroeger bedekte heeft grote invloed op het land gehad, zoals te zien is in de vele meren en valleien. In het park lopen vele grizzlyberen rond, dus pas op als u het bezoekt.

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?