Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Pearl Harbor

Pearl Harbor: de speelfilm (2001)De Amerikaanse speelfilm Pearl Harbor gaat over de Japanse aanval op deze Amerikaanse marinebasis op Hawaii. Op deze pagina kunt u meer lezen over de film Pearl Harbor.


Algemene informatie over de filmTitel
Genre
Acteurs

Regisseur
Producent
Releasedatum
Pearl Harbor
Actie/romantiek
Ben Affleck, Cuba Gooding Jr, Kate Beckinsale, Josh Harnett
Michael Bay
Jerry Bruckheimer
2001: 25 mei (VS), 28 juni (NL)

Het verhaal van Pearl HarborPearl Harbor (de film) vertelt het verhaal van de de Japanse aanval op Pearl Harbor, de belangrijkste Amerikaanse marinebasis in de Grote Oceaan. Het drie uur durende epos is daarvoor opgedeeld in drie delen: eerst een liefdesverhaal voor 7 december 1941, dan het verhaal van de aanval zelf, en tenslotte het verhaal van een Amerikaanse aanval op Tokio in 1942.

Kort overzicht van de verhaallijn van Pearl HarborHet eerste deel van Pearl Harbor gaat over de driehoeksrelatie tussen de piloten Rafe McCawley (Ben Affleck), Danny Walker (Josh Harnett) en Evelyn Johnson (Kate Beckinsale). Omdat Amerika in 1941 nog steeds niet bij de oorlog betrokken is, meldt Rafe zich aan bij de Britse luchtmacht en laat zijn vriendin Evelyn achter in Amerika.

Filmposter van de Pearl Harbor film
Poster van de film Pearl Harbor

Danny en Evelyn worden ondertussen overgeplaatst naar de Amerikaanse basis op Pearl Harbor, waar ze de Japanse aanval natuurlijk in levende lijve meemaken. Dit deel van de film is prachtig gemaakt, met dure en realistische special effects; echt iets om in de bioscoop te zien dus. Toch is de film niet zo indringend als Saving Private Ryan, daar de "bloederige" effecten achterwege zijn gelaten. Ook voor de tere ziel nog aan te zien dus.

Het derde deel van de film gaat over de aanval van een squadron Amerikaanse bommenwerpers op Tokio in april 1942. De aanval wordt geleid door Luitenant-Kolonel Jimmy Doolittle (gespeeld door Alec Baldwin) en is in feite de vergelding voor de aanval op Pearl Harbor. In de film heeft deze aanval eigenlijk weinig te zoeken, behalve dat hierdoor de geknakte ego's van Amerikaanse bioscoopbezoekers weer wat opgekrikt kunnen worden. (Een dramatische nederlaag: dat is geen goed einde van een Hollywoodfilm!)

De reactie op Pearl Harbor in AmerikaPearl Harbor heeft in de VS een zeer goede opening beleefd en grote bezoekersaantallen. De critici zijn meer verdeeld, vooral daar de film qua realiteitszin nogal eens een steekje laat vallen. Zo heeft Dorie Miller (gespeeld door Cuba Gooding Jr.), hoewel die persoon echt bestaan heeft, in werkelijkheid nooit een Japans vliegtuig neergehaald.

Scene uit de speelfilm Pearl Harbor
Scene uit de speelfilm Pearl Harbor

Daarnaast is de romantische verhaallijn in de film nogal oppervlakkig volgens vele critici, en ook ik vraag me af wat de aanval op Pearl Harbor met romantiek te maken moet hebben. Een meer realistische verslag van de aanval en de oorzaken erachter (met opbouwende spanning als de 7e december steeds dichterbij komt) was waarschijnlijk leuker geweest. De film haalt daarom bij lange na het niveau van Saving Private Ryan niet.

Toch lijkt de film het bekijken waard, al was het maar vanwege de prachtige special effects. De aanval op Pearl Harbor in de film wordt nu al Oscarmateriaal genoemd. Let wel op: de hele film is bijna drie uur lang: geen tussendoortje dus.

Enkele reacties van critici"Superbly marketed, Pearl Harbor is the very model of a modern blockbuster. Will it matter that almost nothing about its human drama rings true?"
-- David Anson, Newsweek

"Bay, producer Jerry Bruckheimer and the entire cast and crew have given us a Pearl Harbor to remember."
-- Kevin Thomas, Los Angeles Times

"Pearl Harbor is hit and miss."
-- Paul Clinton, CNN Entertainment

"One of the wimpiest wartime romances ever filmed."
-- USA Today

"The bulk of the three-hour epic is third-rate schmaltz that pays only lip service to history."
-- Lou Lumenick, New York Post

"Two-thirds soapy romance and one-third high-impact action movie"
-- Marshall Fine, Gannett News Service

Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?