Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Het Pentagon

Geschiedenis van en feiten over het PentagonHet Pentagon: sinds 11 september 2001 heeft bijna iedereen er wel eens van gehoord. Op die dag stortte namelijk een vliegtuig neer op het gebouw, bijna 200 doden veroorzakend.

Terroristen hadden het die dag voorzien op gebouwen die voor Amerika grote (symbolische) waarde hadden, en dit was zo'n gebouw. Maar wat is dan precies de functie van het gebouw? Wat gebeurt daar precies?

Geschiedenis van het PentagonIn 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zat het Amerikaanse ministerie van Defensie verspreid over 17 gebouwen in heel Washington. Uiteraard geen ideale situatie voor een natie in oorlog, die snel moet reageren op troepenbewegingen van de vijand en de oorlogsproductie van de VS moet coördineren.

Het Pentagon
Luchtfoto van het Pentagon in Washington DC

Om de onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren, had men een nieuw gebouw neergezet waarin de afdelingen samengevoegd werden, maar dit gebouw bleek al snel te klein.

Dus riep Brigadier-Generaal Brehon Somervell zijn staf bij elkaar en eiste dat er snel een nieuw gebouw ontworpen werd. Er moest een einde komen aan deze vorm van mismanagement en dus stelde hij een onmogelijk strakke deadline: na het weekend wil ik de plannen voor het nieuwe gebouw hebben, met voldoende ruimte voor 40.000 mannen en vrouwen en uiteraard beveiligd tegen aanvallen van de vijand.

De ingenieurs werkten zich het zweet uit het lijf om een eenvoudig maar sterk gebouw te ontwerpen, en kregen het zowaar voor elkaar: twee dagen later was het plan klaar. Een maand of twee later werd het door Congress goedgekeurd en ging men aan de slag. De geraamde kosten waren 35 miljoen dollar.

Maar voordat men kon beginnen met de bouw had President Roosevelt nog een paar opmerkingen; zo was hij bang dat het nieuwe gebouw kwetsbaar was voor aanvallen. In eerste instantie wilde hij dat het gebouw zonder ramen werd gebouwd, maar zijn staf wist hem over te halen dit plan te laten varen. Er zouden ramen in het gebouw gezet worden die niet snel zouden springen en door de glasscherven gewonden veroorzaken.

Men begon met de bouw op 11 september 1941 in een moerassig, voornamelijk onbebouwd gebied in de buurt van de Potomac rivier, waar ook het zand benodigd voor de bouw gewonnen werd. Er werd hard aan het vijfhoekige (en dus pentagramvormige) gebouw gewerkt door soms zelfs 13.000 werklieden die in ploegendiensten 24 uur per dag werkten.

In de steigers
Het Pentagon in de steigers tijdens de bouw

Tijdens de bouw vonden nog wijzigingen in de plannen van het gebouw plaats. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941, waardoor de VS definitief bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte, werd besloten dat het gebouw niet drie maar vier verdiepingen moest hebben. Later werd daar zelfs nog een vijfde verdieping aan toegevoegd.

In 16 maanden verrees de kolos, waar plaats was voor 40.000 mensen. Zodra er echter een vleugel af was ging men daar al aan het werk, waardoor het Pentagon al snel operationeel was. De laatste steen werd gelegd op 15 januari 1943; toen had de bouw van het Pentagon 83 miljoen dollar gekost.

In 1990 stelde Congress geld beschikbaar om het toen al bijna 50 jaar oude gebouw te renoveren. Dit renovatieplan besloeg meerdere tientallen jaren – er werd besloten telkens een deel van het gebouw te renoveren en zo voldoende ruimte over te houden om te werken. Er werden onder andere nieuwe pijpleidingen en electriciteitsleidingen gelegd, en versterkte muren en ramen gebouwd.

Toen op 11 september 2001 een vliegtuig neerstortte op het Pentagon, exact 60 jaar nadat met de bouw was begonnen, gebeurde dat in een gedeelte dat recentelijk gerenoveerd was. Hoewel er door de terroristische aanslag 189 mensen omkwamen (waaronder enkele generaals), was het aantal doden en gewonden waarschijnlijk vele malen hoger geweest als een niet-gerenoveerd deel van het gebouw was geraakt. Sommige bronnen spreken daarbij zelfs van een aantal van 4000 mensen.

Schade aan het gebouw
Schade aan het Pentagon na de aanslagen van 11 september 2001

Sinds de aanslag is men weer hard aan het werk gegaan om het beschadigde deel van het Pentagon in de oude staat te herstellen; inmiddels staat het gebouw weer compleet overeind en wordt de oorspronkelijke renovatie voortgezet.

Feiten over het Pentagon 1. Terrein en constructie
 2. Werknemers
 3. Inhoud van het gebouw


1. Terrein en constructie • Het terrein waarop het Pentagon staat beslaat ruim 233 hectare, waarvan het gebouw zelf 11.5 hectare beslaat.
 • Er werd 48 kilometer snelweg aangelegd om het gebouw bereikbaar te maken en er werden 21 bruggen gebouwd.
 • Er zijn op het terrein 8.770 parkeerplaatsen voor werknemers, verdeeld over 16 parkeerplaatsen; daarnaast heeft het gebouw zijn eigen busverbindingen en een eigen metrostation.
 • Elk van de vijf buitenmuren van het Pentagon is 276 meter lang; in totaal zitten er in het Pentagon 7.754 ramen.


2. Werknemers • Er werken momenteel ruim 23.000 mensen in het Pentagon, zowel militair als civiel, maar er is plaats voor 40.000 mensen.
 • Deze mensen plegen dagelijks 200.000 telefoontjes over de ruim 160.000 kilometer telefoonkabel in het gebouw. Het postkantoor van Defensie ontvangt maandelijks ruim 1,2 miljoen postpakketjes.
 • Er werken in de in totaal 9 restaurants, cafetaria’s en snackbars van het gebouw in totaal 230 mensen, die dagelijks 4.500 koppen koffie, 1.700 glazen melk en 6.800 softdrinks verkopen.
 • Ongeveer 1.000 mensen zorgen voor onderhoud van het gebouw.


3. Inhoud van het gebouw • Hoewel dit gebouw van het Amerikaanse Ministerie van Defensie een oppervlakte heeft van ruim 585.000 m2 en er 28 kilometer aan hallen en gangen te vinden is, kan door de unieke vorm van het Pentagon vanuit om het even welk startpunt elk ander punt in het gebouw bereikt worden in een wandeling van maximaal 7 minuten.
 • De totale oppervlakte van de kantoorruimte in het Pentagon is 333.000 m2.
 • In het Pentagon zijn 131 trappen, 19 roltrappen en 13 liften te vinden.
 • Om water zul je nooit verlegen zitten in het Pentagon, want er zijn 691 waterfonteintjes aanwezig. En als je daarna naar de WC moet is dat geen probleem, want daarvan zijn er 284 in het gebouw. Weten hoe laat het is? Geen probleem: er zijn 4.200 klokken in het Pentagon.
 • Er zijn 16.250 lampen in het gebouw daar worden er dagelijks 250 van vervangen.


Een toer of rondleiding van het Pentagon doen?Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen van het Pentagon. U dient zich hiervoor van tevoren bij hen aan te melden, minimaal 8 dagen en maximaal 90 dagen voordat u de toer van het Pentagon wil doen. Ook zijn er (begrijpelijkerwijs) een aantal veiligheidsvoorschriften waaraan u en uw toergroep dienen te voldoen. U kunt alle informatie hierover vinden op de site van het Pentagon.

Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?