Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Reisgidsen

Reisgidsen voor AmerikaEr zijn vele verschillende reisgidsen voor Amerika op de markt, zoveel zelfs dat keuze vaak erg moeilijk is. Denk maar aan de reisgidsen van Insight, Lannoo, Nelles, etc. Sommigen belichten slechts één staat of zelfs maar één stad, terwijl anderen de halve VS beschrijven in een even grote gids. Welke reisgids past het beste bij u? Een korte beschrijving van elk.

Lannoo's ReisgidsenDe zeer populaire reisgidsen van Lannoo zijn samen met de Trottergidsen (ook van Lannoo) bekroond als beste Nederlandstalige reisgidsenreeks voor verre bestemmingen. De Nederlandse Consumentenbond zei over deze gidsen onder meer: "Benadert de ideale papieren reisleider."

Lannoo's Reisgidsen bestaan uit de beschrijving van één lange route, die echter onderverdeeld is in naar eigen inzicht te volgen korte etappes. Bij elke route wordt een beschrijving gegeven van bezienswaardigheden, de afstand in kilometers (met tijdsaanduiding), reistips, suggesties voor verblijfsplaatsen en restaurants, etc. Voor degenen die graag beproefde routes willen volgen zonder meteen aan een tot in het grootste detail voorgekauwde vakantie vast te zitten zijn Lannoo's Reisgidsen uitermate geschikt.

Lannoo's Reisgids: Californië & Zuidwest USA

Om u goed voor te bereiden op uw reis naar het zuidwesten van de VS begint de Lannoo gids met een 40-tal pagina's over de streek en zijn geschiedenis en cultuur, en de gevolgde route. Dan volgen ruim 300 pagina's die één lange route door het zuidwesten van de VS beschrijft, onderverdeeld in 21 kleinere etappes en nog eens 10 alternatieve routes.

De complete route duurt drie weken en loopt van San Francisco via o.a. Yosemite en Death Valley National Parks, Las Vegas, Utah (waar o.a. Bryce, Zion, Capitol Reef, Arches en Canyonlands National Parks bezocht worden), dan naar Colorado en Arizona, waar o.a. de Grand Canyon bezocht worden. Dan gaat het terug richting Californië waar o.a. Joshua Tree National Park bezocht worden alsook San Diego, Los Angeles en Santa Barbara.

De extra route behelst o.a. Tuscon en de rest van Zuid-Arizona, West-Texas en New Mexico, waar onder meer de Carlsbad grotten, de White Sands, indianenpueblo's en Santa Fe bezocht worden.

Elke etappe (in het boek "route" genaamd) wordt eerst op ongeveer 4 pagina's kort en bondig neergezet, waarbij een routekaart, een korte opsomming van de te bezoeken attracties plus adres, eventuele alternatieve attracties, en een lijst van eet- en drinkgelegenheden evenals hotels vast onderdeel vormen. Dit gedeelte van de reisgids, gedrukt op blauwe pagina's, is onmisbaar als referentie tijdens de reis zelf.

Dan volgt een uitgebreidere beschrijving van de route, waarbij er nadrukkelijk voor gezorgd wordt dat de route niet alleen vooraf al te visualiseren is, maar ook tijdens de reis zelf makkelijk te volgen is. Zinnen als "Bij Montgomery Street slaan we links af (...)" komen regelmatig voor en maken het de toerist wel heel makkelijk de beschreven route te volgen.

Er wordt volstaan met de hoofdzaken tijdens deze reisbeschrijvingen: overbodige details zult u hier niet vinden. Tegelijkertijd zorgen de duidelijke schrijfstijl, aangevuld met vele prachtige kleurenfoto's, ervoor dat u nooit verloren raakt. Het lijkt wel of de auteur het boek schreef tijdens de wandeling of autorit zelf.

De Lannoo Reisgids wordt afgesloten met een 20-tal pagina's praktische reishulp, vooral nuttig bij de voorbereiding van uw reis. Daarnaast zijn er zelfs enkele pagina's taaltips opgenomen.

Als u uw vakantie goed wilt voorbereiden, als u wilt weten wat de mooiste routes door de VS zijn, dan is de bekroonde Lannoo Reisgids voor u: dit is de absolute top.

Lijst van Nederlandstalige Lannoo's Reisgidsen voor Amerika

 • Alaska
 • Dwars door de USA
 • Florida
 • New England
 • New York
 • Noordwest USA Route 66
 • San Francisco
 • Californië
 • Californië & Zuidwest USA
 • Zuidoost USA
 • Zuidwest USA


Lannoo's Trotter GidsenDe Trotter Gidsen van Lannoo zijn samen met de Reisgidsen door de Consumentenbond bekroond tot beste Nederlandstalige reisgidsenreeks, en ook hier moet gezegd worden: met recht. Terwijl de Reisgidsen vooropgezette routes door de VS volgen, pakken de Trotters de zaak anders aan.

Eerst volgt een uitgebreide sectie met algemene informatie over het land van bestemming (inclusief enkele wat 'onorthodoxe' reistips), daarna word van het betreffende gebied elke stad (en omgeving) en alle National Parks behandeld. U vind dan geen foto's, maar wel tientallen uitgaanstips, besprekingen van lokale hotels, motels en restaurants, routebeschrijvingen (zowel voor de auto als het openbaar vervoer), en nog veel meer. En dat alles in een glasheldere, zelfs ietwat humoristische, schrijfstijl. Onmisbaar voor de Amerikareiziger die zich goed voor wil bereiden.

Trotter Gids: Westkust USA

De Trotter Gids voor de westkust van de Verenigde Staten begint met ruim 50 pagina's algemene tips, waaronder adressen van reisbureaus en ambassades, informatie over geld, drank, het reisbudget, feestdagen, nationale parken, gezondheid, en nog veel meer. Hierbij staan ook enkele wat onorthodoxe tips, o.a. hoe aan werk te komen zonder werkvergunning.

Op de daaropvolgende 250 pagina's gaat het snel terzake met de eerste van drie regio's: Californië, Middle West (Zuiden) en Middle West (Noorden). Alleen San Francisco al is vijftig pagina's materiaal waard: telefoonnummers van busorganisaties en airport shuttles, tips voor taxi's en autohuur. Daarna adressen en telefoonnummers plus tips voor streek- en stadsvervoer en consulaten. Dan een beschrijving van een lange lijst hotels, motels, campings en restaurants, binnen en buiten het centrum van de stad, van goedkoop (zelfs YMCA) tot zeer luxe (The Majestic, een statig hotel uit 1902).

Vervolgens krijgt u tips voor interessante restaurants, weer van goedkoop tot duur. Voor elk wat wils, en elk van de restaurants krijgt voldoende aandacht. Voorbeeld:

"Hard Rock Cafe: 1699 Van Ness Avenue, op de hoek van Sacramento. Ietwat afgelegen van Market. Een tiental huizenblokken noord van Civic Center. Tel. 885-1699. Open van 11.30u tot 23.30u, op vrijdag en zaterdag tot middernacht. De toegang is vrij, maar vergeet niet dat de consumptie van alcoholische dranken streng gereglementeerd is. Wie jonger dan 21 is, moet zich onthouden... De meest trendy zaak van de stad. Een immense ruimte vol met de meest uiteenlopende spullen: een Vespa aan het plafond, een doormidden gesneden Cadillac, gitaren van rocksterren. En natuurlijk ook de hele santenkraam die we normaal in andere Hard Rock Cafes vinden. Vanaf 18u staan de klanten werkelijk in de rij.

New Delhi: 160 Elis Street (tussen Mason en Powell). Dicht bij Union Square. Tel. 397-8470. Open elke middag en elke avond tot 22.30u. Op maandag tot 21.30u. Grote zaal die chic maar toch eenvoudig is. In het interieur domineren bruine en rode tinten. De Corinthische zuilen zijn erg merkwaardig. De specialiteiten van het huis: tandoori, fish tikka, curry, chicken massala, enz. Je kunt ook kiezen uit enkele oude, bijzonder verzorgde recepten: Kofta Shah Jahani (...) en Murg Akbari (...). 's Middags kun je kiezen tussen een goedkoop menu en 'buffet-lunch' (10 gerechten, met sla en nan). 's Avonds live jazz van 21u tot 1u, de bar blijft open tot 2u."

Na de (lange!) lijst met restaurants volgt de lijst met bars, verdeeld als altijd in groepen van goedkoop tot duur en per stadsdistrict. Daarna een lijst met bezienswaardigheden binnen en buiten de stad, uiteraard weer met beschrijving en enkele leuke tips.

Na San Francisco zelf volgt de omgeving van de stad en de belangrijkste plaatsen in de richting Los Angeles en de National Parks, wat zeer interessant is voor degenen die willen rondreizen. Telkens weer krijgt u een lijst met hotels, restaurants, campings, uitgaansmogelijkheden, etc. voorgeschoteld op de bekende overzichtelijke manier. Als heel Californië behandeld is, volgt het zuiden van de Middle West met Las Vegas, Phoenix, Tucson, de National Parks in Utah, Santa Fe, Albuquerque, Dallas, en nog veel meer.

Het laatste deel van het boek is dan voor het noorden van de Middle West, met informatie over Mount Rushmore, Denver, Yellowstone en Grand Teton National Parks, en Salt Lake City. Het geheel vormt een zeer complete gids met reistips voor elk budget en vandaar ook het oordeel: onmisbaar voor elke serieuze reziger.

Lijst van Trotter Gidsen voor Amerika

 • New York
 • Oost-USA
 • Westkust USA


Insight GuidesUitgeverij Cambium uit Zeewolde brengt de (met recht) veelgeprezen Insight Guides op de Nederlandse markt. Er zijn meer dan honderd Insight Guides op de markt die elke uithoek van de wereld beschrijven, maar tot nu toe is slechts een gedeelte in het Nederlands vertaald. Hieronder volgt een beschrijving van één van hun gidsen als voorbeeld; hun andere gidsen zijn op eenzelfde manier als in het voorbeeld opgesteld. Daarna volgt een lijst met Nederlandstalige Insight Guides voor de VS.

Recensies van de Insight Guide serie

"Gidsen als grootse en verblindend ingerichte 'supermarkten', volgestopt met een diversiteit aan ingrediënten, waarin de watertandende reiziger alles van zijn gading vindt. Hoe het budget ook mag zijn, als toerist reis je er eerste klas mee."
-- ANWB Reizen

"Insight Guides vullen een al lang bestaand gat in de markt voor reisgidsen. Subliem!"
-- The New York Times

Insight Guide: New England

De Insight Guide New England beschrijft de toeristische mogelijkheden van een zestal kleine staten aan de oostkust, die gezamenlijk tot de oudste van de VS behoren: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island en Connecticut. Het boek is geschreven door meerdere auteurs die elke ofwel in het betreffende gebied wonen ofwel er een sterke band mee hebben.

Na een aantal grote, prachtige kleurenfoto's op de eerste pagina's volgt eerst een korte introductie om u alvast in de stemming te brengen, waarna op een 30-tal pagina's op een meeslepende manier de geschiedenis van het gebied beschreven wordt. Uiteraard wordt het geheel (net als de rest van het boek) rijkelijk geïllustreerd met mooie kleurenfoto's en tekeningen.

De veertig daaropvolgende pagina's zijn geweid aan enkele themahoofdstukken over New England, m.n. de mensen, hun historische en culturele achtergrond, en hun tradities. Alles natuurlijk geschreven op een meeslepende manier die u zal doen watertanden om het gebied daadwerkelijk te bezoeken (als de vele prachtige foto's dat al niet doen). Het geheel vormt een prachtige manier om u goed voor te bereiden op de reis, zodat u weet wat het gebied te bieden heeft.

Daarna volgt de eigenlijke reisgids: meer dan 200 kleurrijke pagina's met informatie over de verschillende staten van New England. Hierbij worden enkele van de mooiste gebieden eruit gelicht, bijvoorbeeld Boston, Cape Cod, Nantucket en Centraal Massachusetts. De staten in het algemeen worden echter uiteraard ook niet vergeten, zoals hoofdstukken over Maine, Vermont, Connecticut, Rhode Island en New Hampshire illustreren.

Elke keer wordt daarbij op dezelfde manier een gedeelte van het gebied eruit gelicht: een dikgedrukte attractie (bijvoorbeeld een stadje, straat, gebouw, meer of rivier, wandelgebied, etc.), gevolgd door een korte beschrijving en zijn plaats in de geschiedenis. Dit alles wordt natuurlijk op een voor reizigers logische manier aan de man gebracht, zodat u eenvoudig de route kunt volgen.

De reisgids voor New England wordt afgesloten met ruim 100 pagina's reisinformatie over het gebied. Naast algemene reisinformatie zoals die ook op AllesAmerika.com te vinden is, kunt u een lijst met hotelletjes en restaurants in het gebied vinden evenals speciale toeristische tips, informatie over kunst en cultuur en uitgaan in New England, en een lijst van nuttige adressen.

Een reis naar Amerika kost behoorlijk wat geld, en het zou dan ook zonde zijn lukraak te gaan reizen zonder een goed inzicht te krijgen in de lokale geschiedenis, cultuur en natuurlijk de mooiste attracties. Insight Guides zoals deze zijn dan ook onmisbaar voor degenen die zich gedegen willen voorbereiden op hun reis naar Amerika: ze behandelen alle aspecten van de vakantie, zodat u weet wat u te wachten staat en uw ervaring nog mooier kan laten worden. Een echte aanrader.

Lijst van Nederlandstalige Insight Guides voor Amerika

 • Californië
 • Florida
 • Nationale Parken West-Amerika
 • New England
 • Rocky Mountains
 • Zuidwest Amerika


Nelles GuidesElk van de vier bestaande Nelles Guides voor de VS biedt een grote variëteit aan routes door de VS, die naar eigen inzien aan elkaar geplakt kunnen worden. Daarbij worden niet alleen de meest toeristische gebieden bekeken, ook minder bekende gebieden komen in de Nelles Guides aan bod.

Gezien het algemene karakter van twee van de vier gidsen voor de VS zijn Nelles Guides vooral geschikt voor diegenen die niet zeker weten waar in Amerika ze naar toe willen.

Nelles Guide: USA Oostkust, Midwest, Zuidelijke Staten

De Nelles Guide die hier beschreven wordt volgt routes dwars door verschillende delen van de VS, zoals de titel ook al aangeeft. Er is bijvoorbeeld een route van New York naar Rhode Island, van Massachussetts naar Maine, van Niagara Falls naar Toronto, van Chicago naar de Dakota Prairies, van Washington naar Atlanta, en routes door Florida.

Het boek begint met een korte beschrijving van land en cultuur maar komt al snel terzake met een hoofdstuk over New York City. Bij elk hoofdstuk is de opzet hetzelfde: een korte inleiding over het te bezoeken gebied, waarna de bezienswaardigheden van de route ter sprake komen. Daarna volgt een pagina waarin in het kort enkele nuttige adressen van accomodaties, restaurants en bezienswaardigheden op een rijtje worden gezet. Daarnaast zijn er vele mooie kleurenfoto's over de pagina's gespreid.

Gezien het feit dat deze gids de halve VS beslaat, is het niet verwonderlijk dat er een keuze gemaakt moest worden uit het grote aantal bestemmingen in de VS. Daarbij wordt echter soms voorbijgegaan aan enkele interessante gebieden: een halve pagina voor een staat als Wisconsin en een stad als Atlanta is misschien wel erg weinig. Aan de andere kant zijn er wel drie pagina's aan de minder bekende Adirondacks in de staat New York besteed, een natuurgebied dat zeker de moeite waard is.

De Nelles Guide sluit af met een aantal pagina's praktische tips. Al met al is de Nelles Guide zeker geen slechte gids; zeker als u nog niet zeker weet waar u heen wilt kunnen ze van groot nut zijn door de grote verscheidenheid aan mogelijke routes. Als u echter wel weet wat u wilt, is de Nelles Guide misschien wat te oppervlakkig.

Lijst van Nelles Guides voor Amerika

 • Californië
 • New York en New York State
 • USA Oostkust Midwest Zuid
 • USA Westkust Rocky Mountains


Andere reisgidsen voor AmerikaMoon Travel Handbooks

Zeer uitgebreide Engelstalige gidsen voor (meestal) één bepaalde staat. Elke gids heeft ongeveer 450 pagina's. Elk hoofdstuk behandelt één gedeelte van de staat, waarbij steeds elke betekeniswaardige stad of plek besproken wordt, inclusief adressen van restaurants en hotels. Het geheel is zo geschreven dat het aaneengeregen kan worden tot een route van eenieders voorkeur.

Alaska-Yukon Handbook
Arizona
Colorado
Georgia
Hawaii
Honolulu-Waikiki
Idaho
Kauai
Maui
Montana
Nevada
New Mexico
Northern California
Oregon
Road Trip USA
Texas
Utah
Washington
Wyoming

Terug naar de Reizen naar Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?