Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Rhode Island

Alles over Rhode IslandAls u informatie zoekt over de staat Rhode Island, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking.

Rhode Island triviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Providence
Providence
RI
3.139 km2
1,0 miljoen (census 2000)
Ocean State
29 mei 1790
13

Geschiedenis van Rhode Island
De oorspronkelijke bewoners van Rhode Island waren uiteraard de Indianen, de Narragansett Indianen. Er waren er ongeveer 7.000 voordat de blanken kwamen. In 1880 verkochten ze hun land aan de VS, maar in de 20e eeuw kregen ze een gedeelte weer terug.

De naam Rhode Island komt oorspronkelijk van de 16e eeuwse Italiaanse verkenner Giovanni da Verrazzano, die het kleine stuk land vergeleek met het Griekse eiland Rhodos. De officiële naam van de staat is overigens "The State of Rhode Island and Providence Plantations", een verwijzing naar de twee groepen blanken die er kwamen wonen: verbannen mensen van de Massachussetts Bay kolonie (1636) en een groep uit Boston (1638).

De kolonie bleef lang onafhankelijk van de United Colonies of New England, maar werd tijdens de King Philip's War (1675-1676) wel aangevallen, waardoor alle dorpjes op het vasteland in brand gestoken werden. In december 1675 was er de Great Swamp Fight, waarbij de Narragansett Indianen permanent verslagen werden.

Koloniaal huis in Newport, Rhode Island

Tot 1764 dreef Rhode Island uitgebreid handel met de Westindische eilanden, waar o.a. de Antillen toe behoorden. In dat jaar werd een nieuwe Britse wet van kracht die het handelen in suikerproducten (van de Westindische eilanden) belastte (de zg. Sugar Act), waardoor de handel vrijwel stil kwam te liggen.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog speelde Rhode Island een kleine rol; er werd een slag uitgevochten waarbij Nathanael Greene zich zo verdienstig opstelde dat hij de rechterhand van George Washington werd. Na de oorlog weigerde de staat de Constitutie te accepteren tot de Bill of Rights was opgesteld, in 1790. Rhode Island was één van de 13 oorspronkelijke staten van de Unie.

Tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog was de staat voornamelijk Democratisch ingesteld: tussen 1933 en 1985 waren zelfs 10 van de 14 Governors van Rhode Island Democratisch.

Algemene informatie: Rhode IslandRhode Island is met iets meer dan 3.100 km2 de kleinste staat van de Unie: 77 km lang en 60 km breed. De staat is omsloten door Connecticut in het westen, Massachussets in het noorden en oosten, en de Rhode Island Sound in het zuiden. De hoofdstad en grootste stad is Providence. Andere belangrijke steden zijn Warwick en Newport.

Uitzicht op Newport, Rhode Island

De staat wordt bijna doormidden gespleten door de Narragansett Bay, waar ook de meeste van de 36 eilanden die tot de staat behoren te vinden zijn. De Narragansett Bay sluit aan op de Rhode Island Sound aan de Atlantische Oceaan. Rhode Island heeft over het algemeen korte zomers (met een gemiddelde temperatuur van 22 C in juli) en lange, koude winters (met een gemiddelde temperatuur van -2 C is januari).

Aardappelen, mais en appels zijn het belangrijkste voor de landbouw, maar de staat is voornamelijk geschikt voor veeteelt en commercieel vissen.

Vlag van Rhode Island

De economie van de staat wordt gedomineerd door de industrie, diensten (o.a. artsen, advocatenbureaus en financiële instellingen) en het toerisme; daarnaast is de Amerikaanse Navy een grote werkgever met zijn basis in Newport. Ook de biomedische industrie heeft zijn plaats gevonden in de staat.

De staat heeft geen National Parks.

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?