Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Ted Cruz

Ted Cruz: de eerste Amerikaanse presidentskandidaat voor 2016In 2016 is het weer tijd voor nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezingen, en nu is de eerste officiële kandidaat bekend: Ted Cruz. In dit artikel meer informatie over de favoriet van de Tea Party en een analyse van zijn kansen.

Wie is Ted Cruz?Ted Cruz is een 44-jarige Senator uit de staat Texas die pas in zijn eerste termijn is, maar vanwege zijn controversiële, rechtse blik op de wereld een held is onder aanhangers van de Tea Party, een religieuze en diep conservatieve splintergroep binnen de Republikeinse Partij. Cruz is een kandidaat die mensen aanspreekt die kerkelijk zijn, een conservatieve blik hebben op het leven (en daarmee bijvoorbeeld een verbod op abortus en het homohuwelijk aanhangen) en die tegelijkertijd het bereik van de federale overheid in het dagelijkse leven van Amerikanen willen terugdringen.

Ted Cruz
Ted Cruz

Cruz was degene die in oktober 2013 ervoor zorgde dat de Amerikaanse overheid gedurende een lange periode "gesloten" was, waardoor ook Nationale Parken tijdelijk onbereikbaar waren. Eén van zijn huidige voorstellen is om de Amerikaanse belastingdienst volledig af te schaffen, evenals een aantal andere overheidsorganen, en hij wil de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, geheel ongedaan maken.

Binnen de Republikeinse Partij (en ook bij de Democraten) staat Ted Cruz bekend als iemand die tegen alles ingaat waar ze voor staan, maar er is een behoorlijke groep Amerikanen die in hem een held en een echte leider zien. Zijn ideeën zijn vaak onpraktisch en onuitvoerbaar, en vaak binnen de VS zelf simpelweg onhaalbaar, maar dat maakt hem juist populair bij diegenen die de recente progressiviteit van de Amerikaanse maatschappij een halt willen toeroepen.

Waarom heeft Cruz zich kandidaat gesteld?Gedurende de afgelopen jaren heeft Cruz zich steeds meer gepositioneerd als het conservatieve icoon dat in de Amerikaanse politiek kans maakt om te winnen. Hij heeft hard gevochten tegen alle overheidsinitiatieven die hem niet aanstonden, culminerend in de eerder genoemde sluiting van de Amerikaanse overheid. Met zijn 21 uur lange speech in 2013 om te proberen Obamacare een halt toe te roepen, vlak voordat de wet officieel aangenomen werd, heeft hij ook veel zieltjes gewonnen.

Terwijl het vroegere Tea Party symbool Sarah Palin door familiedrama's en andere zaken steeds verder naar de achtergrond werd gedrongen, wist Cruz steeds meer conservatieven voor zich te winnen. Binnen de Republikeinse Partij kreeg hij daardoor steeds meer invloed, terwijl de meer gematigde Republikeinen gedwongen werden om naar zijn standpunten te luisteren en zelfs tegen hun zin meer rechtse standpunten moesten aannemen om het vertrouwen van hun eigen conservatievere basis niet te verliezen.

Meer en meer gematigde Republikeinen hebben hierdoor binnen de partij aan belang moeten inboeten en hun standpunten moeten wijzigen, waardoor de partij nu meer dan ooit een verdeelde achtergrond heeft.

Gaat Cruz het redden?Het aantal Tea Party aanhangers binnen de Republikeinse Partij is te omschrijven als een vocale maar groeiende minderheid - een minderheid die constant op zoek is naar een held en die bereid is om die held te steunen, ongeacht de kansen. Zijn politieke kennis is beperkt (hij werd pas in 2012 tot Senator gekozen), maar dat maakt voor zijn aanhangers weinig uit; zij zijn simpelweg op zoek naar iemand die hun ideologie wil verspreiden en dat doet hij.

Jeb Bush

Buiten deze groep heeft Cruz echter zeer weinig aanhangers. De Democraten moeten hem uiteraard helemaal niet hebben, maar zelfs binnen de Republikeinse Partij heeft hij zoveel collega's voor het hoofd gestoten dat hij daar weinig populair is. De vraag is dan eigenlijk ook niet of hij het gaat redden, maar hoe lang hij het in de race gaat volhouden.

Er zijn momenteel veel potentiële Republikeinse presidentskandidaten voor 2016 en de meesten van hen zullen het bij het grote publiek beter doen dan Cruz. De verwachting is dat onder meer Jeb Bush (foto links) - de broer van George W. en ex-gouverneur van Florida - zich in de strijd zal werpen en die heeft veel meer gezichtsherkenning en ervaring dan Cruz.

Het belangrijkste resultaat van zijn kandidaatschap zal dan ook de verdeeldheid zijn die hij de Republikeinse Partij zal bezorgen. Zijn tegendraadse meningen, zelfs over traditionele Republikeinse standpunten, zal zorgen voor verhitte discussies en zal de andere Republikeinse kandidaten dwingen hun meningen naar rechts bij te stellen, iets dat de Democraten ongetwijfeld tot hun voordeel zullen gebruiken als de definitieve Republikeinse kandidaat eenmaal bekend is.

Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?