Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > 11 september 2001

Verslag aanslagen Amerika WTC (deel 3)Op deze pagina kunt u het nieuws vanaf 11 oktober nalezen. Voor eerdere berichten, klik hier.

Update verslag: 11 oktober, 21:57 • Het is vandaag precies een maand geleden dat de aanslagen op New York en Washington plaatsvonden. Dit werd vandaag in beide steden herdacht door duizenden mensen.
 • Het puin dat eens het WTC in New York vormde wordt nog steeds doorzocht en stukje bij beetje afgevoerd. Totnogtoe is slechts iets meer dan 15% van het puin verwijderd.
 • Inmiddels zijn uit het puin de resten van 442 mensen geborgen, waarvan er 384 zijn geïdentificeerd. Zo'n 4.776 mensen worden nog altijd vermist.
 • De aanvallen op Afghanistan gaan ondertussen voor de vijfde achtereenvolgende dag door; Kabul en Jalalabad zijn de voornaamste doelen. De Taliban claimen dat sinds de Amerikaanse aanvallen begonnen al 170 mensen gedood zijn.
 • De eerste Amerikaanse dode is ook gevallen: een luchtmachtofficier kwam bij een ongeluk om het leven.
 • De miltvuurepidemie die zich voordeed in Florida kan volgens experts niet gelinkt worden aan het internationale terrorisme.


Update verslag: 16 oktober, 13:22 • De regering van Pakistan blijft, ondanks hevige anti-Amerikaanse rellen in het land, de VS toch steunen in de aanvallen op Afghanistan. Dit heeft Generaal Musharraf vandaag gezegd tijdens een persconferentie samen met Colin Powell, die in Pakistan op bezoek is.
 • Volgens Al-Jazeera, de enige buitenlandse zender in Afghanistan, was er de afgelopen nacht geen water en electriciteit in Kabul.
 • Heel Amerika is ongerust geworden door de recente brieven met antrax in poedervorm. Na Florida zijn er gevallen van miltvuur geconstateerd in Nevada en New York. Ook de Senaatsleider in de VS, Tom Daschle, kreeg waarschijnlijk een antraxbrief toegestuurd. Hijzelf is ongedeerd, maar enkele medewerkers zijn ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.
 • Ook is bekend geworden dat een jonge baby van 7 maanden besmet is met miltvuur. Het jongetje, een kind van een medewerker van televisiezender ABC, was op 28 september in het gebouw. Volgens eerste berichten reageert hij goed op de antibiotica en zijn de kansen op herstel goed.
 • Ook in Europa is ongerustheid ontstaan door de mysterieuze brieven, die overigens nog niet in verband met de aanslagen van 11 september gebracht konden worden. Politie en brandweer rukken regelmatig uit om verdachte brieven en pakketjes nader te onderzoeken. Hierbij is nog geen antrax gevonden.
 • Volgens de Russische ex-President Gorbatsjov zijn de antraxbrieven een poging van de terroristen om Amerika in paniek te brengen.
 • In de VS is het aantal luchtvaartpassagiers over de periode sinds 11 september met ruim 34% gedaald, meldde een onderzoeksbureau van de luchtvaartindustrie.


Update verslag: 20 oktober, 20:53 • Voor het eerst heeft de Amerikaanse regering vandaag aangegeven dat er grondtroepen ingezet zijn in Afghanistan. Het zou gaan om speciaal opgeleide commando's die onder meer een vliegveld bij Kandahar aanvielen. Na verloop van tijd trokken ze zich in helikopters terug.
 • De eerste Amerikaanse doden zijn ook gevallen: bij de terugkeer naar Pakistan stortte één helikopter boven Pakistaans grondgebied neer, waardoor twee doden vielen. De Taliban claimden dat het toestel door hen was neergehaald, maar de Amerikaanse regering bestrijdt dit.
 • In New York is het aantal vermisten nu gedaald naar 4.470 en zijn 460 lijken onder het puin van het WTC vandaan gehaald. Ook is ruim 359.000 ton puin verwijderd uit het gebied.


Update verslag: 26 oktober, 10:03 • Na drie antraxdoden in de VS over de afgelopen weken, is nu ook antrax gevonden in een gebouw van de CIA en een legeronderzoekinstituut in Maryland. Het CIA gebouw krijgt zijn post van het postkantoor in Brentwood, waar eerder twee postbeambten aan antraxvergiftiging zijn gestorven. Beide geïnfecteerde gebouwen zijn gesloten voor verder onderzoek.
 • Het onderzoek naar de verspreider van de antraxbrieven gaat ondertussen door. Volgens Tom Ridge, minister van Homeland Security, is de antrax gevonden in de brieven gericht aan Senaatsleider Tom Daschle gevaarlijker bevonden dan de antrax in andere brieven. Daarom mag worden aangenomen dat verscheidene terroristengroepen de antraxbrieven versturen.
 • Volgens Attorney General John Ashcroft is het waarschijnlijk dat terroristen die nog steeds op Amerikaans grondgebied verblijven weer van plan zijn aanslagen te plegen. Hoewel de antraxbrieven van de afgelopen weken niet direct aan de aanslagen van 11 september gelinkt kunnen worden, is het volgens hem goed mogelijk dat de antraxbrieven verstuurd worden door mensen die banden hebben met dezelfde terroristenorganisaties.


Update verslag: 1 november, 13:32 • Rond 60 Amerikaanse vliegtuigen hebben de afgelopen dagen grote bombardementen uitgevoerd op de linies van de Taliban in het noorden van Afghanistan om hen zo te verzwakken. Verwacht wordt dat de Noordelijke Alliantie na deze bombardementen de aanval zal inzetten op Kabul.
 • Intussen zijn in de VS en veel Europese landen strenge maatregelen getroffen rond kerncentrales, nadat bekend werd dat deze eventueel als doel van nieuwe terroristische aanslagen konden dienen. De Amerikaanse Attorney General Ashcroft heeft aangegeven dat er de komende week volgens betrouwbare bronnen nieuwe aanslagen mogelijk zijn.
 • De maand oktober heeft 4 antraxdoden geëist in de VS. Gedurende de hele maand dook op verscheidene plaatsen in de VS op mysterieuze wijze de antraxbacterie op. Nog steeds is de Amerikaanse regering er niet achter gekomen waar die antrax vandaan komt, maar bekend is wel dat het laatste slachtoffer, een 61-jarige vrouw, overleed aan een geavanceerde vorm van antrax die alleen in laboratoria ontwikkeld kan zijn.


Update verslag: 9 november, 10:53 • President Bush heeft gisteravond in een tv-speech gezegd dat Amerika nu sterker staat dan ooit en de wereld heeft laten zien hoe op terrorisme gereageerd wordt. Hij waarschuwde de Amerikanen ook in de toekomst op hun hoede te blijven, maar zei dat ook de regering constant alert zal blijven om verder terrorisme in de VS tegen te gaan.
 • Intussen heeft Pakistan onder druk van de VS aan de Taliban gevraagd hun consulaat in Karachi te sluiten. Dit nadat de Talibanwoordvoerders tijdens de persconferenties geregeld directe bedreigingen naar "derde landen" uitten, in dit geval de VS.
 • In New York is intussen een nieuwe burgemeester gekozen in de vorm van Michael Bloomberg, die de steun kreeg van uitgaand burgemeester Rudolph Giuliani. De nek-aan-nek race met tegenstander Mark Green werd met slechts 30.000 stemmen verschil door mediamagnaat en miljardair Bloomberg gewonnen.


Update verslag: 18 november, 12:50 • Afgelopen week, tijdens mijn korte vakantie naar de Moezel in Duitsland, hebben enkele belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden naar aanleiding van de aanslagen op de VS van 11 september en de gevolgen ervan. Hieronder een korte samenvatting, plus het laatste nieuws.
 • Op maandag 12 november crashte een vliegtuig van American Airlines in de Newyorkse wijk Queens. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten sluiten een nieuwe terroristische aanslag niet uit, maar nemen aan dat het probleem turbulentie was. De fatale vlucht steeg slechts 90 seconden na een ander vliegtuig op terwijl dat minstens 120 seconden hadden moeten zijn.
 • Tijdens de afgelopen week is het Talibanregime vrijwel volledig ingestort door de voortdurende Amerikaanse en Britse bombardementen en de aanvallen van rebellengroepen waaronder de Noordelijke Alliantie. De Taliban hebben inmiddels tweederde van het land niet meer in handen, inclusief de hoofdstad Kabul en Jalalabad, nadat zij zich uit die gebieden terugtrokken. Uitzinnige menigten begroetten daar de troepen van de Noordelijke Alliantie als bevrijders en haalden in korte tijd honderden radio's en andere verboden goederen tevoorschijn.
 • Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten is een belangrijke tweede man van Osama Bin Laden, Mohammed Atef, bij de Amerikaanse bombardementen om het leven gekomen. Als dit waar is, is het terroristennetwerk Al-Qaeda een grote slag toegebracht. De Talibanambassadeur in Pakistan zou hebben gezegd dat Atef, die mogelijk het brein was achter de aanslagen van 11 september, inderdaad door Amerikaanse bommen is gedood.
 • Ondertussen lijkt het net rondom Osama Bin Laden zelf zich ook snel te sluiten. Speciale Amerikaanse en Britse commando's zouden het zoekgebied hebben beperkt tot 50 vierkante kilometer in het zuiden van Afghanistan, waardoor Bin Laden binnen enkele dagen gevonden zou kunnen worden. Eerdere berichten van de Taliban dat Bin Laden naar Pakistan zou zijn gevlucht zijn zowel van Talibanzijde als van Amerikaanse zijde ontkend. Volgens de Minister van Defensie van het VK zou Bin Laden al sinds weken in zijn bewegingsvrijheid zijn beperkt.
 • Het leiderschap van de stad Kandahar wordt ondertussen nog wel betwist. Lokale Talibanleiders zouden in onderhandeling zijn met de oppositie, maar de stad is nog niet overgenomen. De berichten hierover blijven echter nog onduidelijk: inmiddels is alweer het bericht de wereld ingegaan dat Kandahar zou zijn opgegeven door de Taliban.
 • Als de Taliban zich daadwerkelijk uit Kandahar terugtrekken, zouden ze hun laatste grote bolwerk opgeven. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat ze zich in de bergen terugtrekken om van daaruit een guerilla-oorlog te beginnen.
 • Een andere stad die nog in de handen van de Taliban is, Konduz, wordt ondertussen nog steeds gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. Er komen berichten uit het gebied dat Talibanstrijders die in het nauw gedreven worden liever zichzelf neerschieten dan in handen van de oppositie te vallen. Zo'n 30.000 strijders van de Noordelijke Alliantie hebben de stad omsingeld.


Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?