Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Utah« > Scenic Byway 12

Alles over Scenic Byway 12 in UtahGeschreven door Daniel (Mrvanilla)

Tussen Bryce Canyon National Park en Capitol Reef National Park ligt een van de meest indrukwekkende routes die het zuidwesten te bieden heeft. Deze 200 kilometer lange weg leidt u door verlaten landschappen, prachtige vergezichten en bijzondere bezienswaardigheden. Daarnaast biedt de omgeving een enorm scala aan activiteiten, veelal in absolute rust en afwezigheid van massa's toeristen.

Scenic Byway 12 in Utah

In dit artikel kunt u handige informatie vinden over de bezienswaardigheden die u langs Scenic Byway 12 tussen Bryce Canyon National Park en Capitol Reef National Park kunt bezoeken. Daarnaast vindt u er info over overnachtingsmogelijkheden en allerlei andere nuttige tips voor deze prachtige route.

Bereikbaarheid, duur en klimaat
In het westen begint de UT 12 een kleine 10 km ten zuiden van het stadje Panguitch, nabij Bryce Canyon National Park waar het kruist met de US89. Vanuit het oosten start de byway vanuit Highway 24 in het stadje Torrey, dat als springplank dient voor een bezoek aan Capitol Reef National Park. De weg is gemakkelijk te volgen en is geheel verhard, al zijn verschillende zijwegen onverhard. Er zijn meerde visitor centers gesitueerd gedurende de route, de meeste liggen binnen parkgrenzen. Bent u van plan ook de (vaak schitterende) zijwegen te rijden, raadpleeg dan vooral een van deze visitor centers. De wegen liggen er, in het bijzonder na slecht weer, niet altijd bijster goed bij. U doorkruist verschillende kleine plaatsjes, waaronder Tropic, Cannonvillle, Escalante en Boulder. Dit zijn allen relatief kleine dorpjes, waar weinig voorzieningen zijn. Trekt u voor het rijden van deze route minimaal een halve dag uit. Gaat u activiteiten ondernemen dan loopt deze tijd al gauw op tot een volle dag. Wilt u ook graag de zijwegen bezoeken, dan kunnen zelfs drie dagen makkelijk gevuld worden.

Het klimaat rondom UT12 is grimmig te noemen. In de zomermaanden kunt u uitgaan van warme temperaturen en weinig neerslag. Toch kan het weer in deze regio zo omslaan. Vooral bij hevige regenval is het aan te raden goed na te denken voordat u bepaalde activiteiten onderneemt. Het gebied staat bekend omwille van de vele 'flash floods' (overstromingen), die gepaard gaan met veel onverwachte modderstromen. In de lente, herfst en winter is het gebied vaak onbegaanbaar vanwege de vele sneeuwval. De UT 12 leidt door hoog gelegen gebieden waar het tot diep in mei kan sneeuwen. Houd hier rekening mee met het plannen van uw reis..

BezienswaardighedenHieronder kunt u de meest populaire bezienswaardigheden vinden zoals deze door veel AllesAmerika.com-leden worden aangeraden. Mocht u vanuit Capitol Reef vertrekken dan kunt u de volgorde natuurlijk omdraaien.

Red CanyonVlak voordat u de toegang tot Bryce Canyon passeert, rijdt u via Dixie National Forest door Red Canyon, een sprookjesachtige rotsomgeving, die felrood afsteekt tegen de groene omgeving. De bijzondere rotsformaties zijn zeker de moeite van een stop waard. Er is hier tevens een campground te vinden die zeer populair is bij kampeerders.

Bryce Canyon National ParkDe tweede bezienswaardigheid die u passeert is ook meteen de meeste beroemde en meest bezochte. Voor uitgebreide informatie over dit park kunt u het AllesAmerika artikel lezen dat hier te vinden is.

Bryce Canyon in Utah

Mossy CaveAls u de Bryce Canyon National Park hebt bezocht verlaat u het park weer op dezelfde manier als u deze binnenkwam. Als u weer op de UT 12 zit komt u al gauw bij een mooie wandeling uit, namelijk de Mossy Cave Trail. Deze makkelijke wandeling leidt naar een kleine waterval. Trekt u voor deze wandeling ongeveer een uurtje uit.

Cottenwood Canyon RoadU passeert de stadjes Tropic en Cannonville, van waaruit de prachtige, Cottonwood Canyon Road start. Deze grotendeels onverharde weg strekt zich 75 km uit door het ruwe landschap van Grand Staircase-Escalante National Monument en biedt schitterende vergezichten. Win voor u deze weg rijdt, informatie in over de toestand van de weg! Er zijn verschillende interessante bezienswaardigheden op deze route, waarvan er eentje zich al gauw aandient: Chimney Rock. Vanuit hier begint ook een korte wandeling naar een bijzondere rotsformatie, genaamd Ballerina Slipper. Hier is tevens een mooie natuurboog (arch) te vinden. U bevindt zich nu overigens in Kodachrome Basin State Park. 15 kilometer verder kunt u via een klein zijweggetje de bijzonder mooie wandeling naar de Grosvenor Arch lopen. Deze schitterende natuurboog (of eigenlijk zijn het er twee) is een favoriet bij fotografen. De weg loopt dan verder door Cottonwood Canyon, een onwerkelijke omgeving waar kleurrijke rotsen het landschap karakter geven. De weg eindigt als het kruist met de US89.

Hole-in-the-Rock RoadDe UT 12 wint na Cannonville snel hoogte en biedt enkele indrukwekkende vergezichten waar voldoende parkeergelegenheid is aangelegd. Als u door het kleine stadje Escalante rijdt kunt u wederom een mooie zijweg inslaan waar een hoop te zien en doen is. Deze zogenaamde Hole-in-the-Rock Road is onverhard maar verkeerd vaak in goede staat. De totale weg is bijna 80 km lang, maar veel bezoekers beperken zich tot een bezoekje aan de prachtige Devils Garden.

Hole in the Rock Road in Utah

Kiva Coffee HouseEen absolute stop waard is het afgelegen Kiva Coffee House. Dit prachtig gelegen horeca-establishment biedt heerlijk vers gemaakt gebak en frisse limonades. U vind Kiva tussen Escalante en Boulder, bij milemarker 73.

Calf CreekDe route tussen Escalante en Boulder is misschien wel het mooiste stuk van de Ut 12. U passeert hier ook Calf Creek, waar u de schitterende wandeling naar de Lower Calf Creek Falls kunt lopen. Dit is een niet al te makkelijke wandeling, maar biedt u wel een schitterend resultaat: een prachtige waterval in een nog mooiere omgeving. Trek voor deze wandeling tussen de 4 en 5 uur uit en probeer deze in de ochtend te lopen, zodat u niet op het warmst van de dag deze inspanning hoeft te leveren.

Lower Calf Creek

Burr TrailAls u het plaatsje Boulder doorkruist kunt u ook nog kiezen om de Burr Trail te rijden. Deze zijweg van de UT 12 loopt helemaal tot aan Lake Powell en is voor een groot deel onverhard. Het is dan ook belangrijk dat u goed de weersverwachting in de gaten houd als u deze weg gaat rijden. Het begin van de weg is verhard en leidt door witte zandsteenformaties naar de smalle doorgang van Long Canyon. U zult zich erg klein voelen tussen de enorm hoge wanden van deze mooie canyon en na 16 km komt u bij een schitterend uitzichtpunt: Long Canyon Overlook. Hierna komt u middels enkele flinke haarspeldbochten diep in Waterpocket Fold terecht, een machtig grote 'vouw' in de aarde.

Capitol Reef National ParkAls u Boulder uitrijd wint u weer een hoop hoogte en passeert u enkele indrukwekkende uitzichtpunten, zoals Point Lookout. De omgeving wordt omsloten door de indrukwekkende bergkammen van de Henry Mountains en de Navajo Mountain. Niet veel later gaat de de UT 12 over in de UT 24 en kunt de weg doorzetten naar Capitol Reef National Park.
Capitol Reef

Meer informatieMeer informatie over Utah
Meer Amerikaanse staten

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?