Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Amerikaanse auto's (deel 2)

Amerikaanse auto's: unieke informatie en mooie foto's



Dit is het tweede deel van het artikel over Amerikaanse auto's. Klik hier voor het eerste deel en een overzicht van dit artikel.

Deel 2: Verval van de Amerikaanse auto (1929-1946)



De Roaring Twenties



Zoals zoveel goederen in de jaren '20 van de vorige eeuw, werd ook de Amerikaanse auto veelal gekocht op afbetaling. De 'Roaring Twenties', zoals deze jaren genoemd werden, zagen een grote stijging in de verkoop van allerlei soorten duurdere goederen - zoals de auto - die niet in één keer afbetaald konden worden.

Dit systeem leek voor iedereen te werken: de gewone man kon zich nu een auto veroorloven, en de fabrikanten zagen hun verkopen recordhoogtes bereiken. Aan het eind van de jaren 20 daalden de verkopen echter even snel als ze gestegen waren, en het hele kaartenhuis stortte in oktober 1929 in elkaar.

Plotseling kwam men erachter dat dit systeem van afbetaling helemaal niet werkte: immers, hoe kun je een nieuwe koelkast of auto kopen als je de oude nog moet afbetalen? Al die mensen die nog vastzaten aan afbetalingstermijnen kochten dus steeds minder in een poging nog wat geld over te houden voor het brood op de plank.

Het gevolg was, dat de verkopen stagneerden, waardoor de productie daalde en de winsten kelderden, waardoor de arbeiders op straat kwamen te staan. Deze ontslagen arbeiders konden dan geen afbetalingen meer maken, waardoor de verliezen nog verder groeiden, en nog meer mensen op straat kwamen te staan. Duizenden bedrijven gingen in enkele weken bankroet, en in de paniek die volgde ging de beurs op Wall Street tegen de vlakte.

Amerikaanse auto: Plymouth uit 1935
Plymouth uit 1935


De Grote Depressie



In de daaropvolgende jaren ging het slecht - erg slecht - met de auto industrie van de VS. De vicieuze cirkel was rond: de mensen waren arm en werkeloos, en kochten dus niets, waardoor de bedrijven ook niemand konden inhuren voor werk. Vele bekende en minder bekende merken gingen kopje onder, zoals de Duesenburg van Auburn Automobile Co. en de Hupmobile (ja, dat was een echte naam!). Ook Ford moest bijna opdoeken, maar niemand wist dit doordat het autobedrijf in private handen was en de boekhouding uiterst primitief.

Temidden van deze economische malaise werd ook de werknemersorganisatie United Auto Workers gevormd. Deze organisatie kwam voort uit stakingen bij Ford en GM in 1937, en zorgde voor nog grotere verliezen bij de overgebleven autofabrikanten.

Amerikaanse auto: Buick uit 1940
Buick uit 1940

In 1941 werd Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Grote delen van de industrie van het land werden ingezet voor de oorlogsproductie, en ook de Amerikaanse personenauto moest eraan geloven. Alle autofabrieken werden ingezet bij het bouwen van oorlogsmaterieel, en de laatste Amerikaanse auto tijdens de Tweede Wereldoorlog rolde op 9 februari 1942 van de band.



Volgende pagina: Het gouden tijdperk

Terug naar de Cultuur van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?