Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Amerikaanse auto's (deel 3)

Amerikaanse auto's: unieke informatie en mooie foto's



Dit is het derde deel van het artikel over Amerikaanse auto's. Klik hier voor het eerste deel en een overzicht van dit artikel.

Deel 3: Het Gouden Tijdperk van de Amerikaanse Auto (1946-1969)



Herpositionering van de autofabrikanten



In 1946 begonnen de eerste personenauto's weer van de band te rollen, een grote verandering na de jarenlange productie van de nieuwe Jeep en ander oorlogsmaterieel. Honderdduizenden jonge mannen kwamen terug van het front, met geld in hun zakken - en de wens om een auto te bezitten.

In Europa lag de auto-industrie op z'n rug, nu het hele continent in puin lag. In de Verenigde Staten was echter weer genoeg geld voorhanden, en bedrijven als Ford en GM konden de hernieuwde vraag naar de Amerikaanse auto nauwelijks aan. Alles wat kon rijden en vier wielen en een motor bezat, werd verkocht.

Amerikaanse auto: Chevrolet Fleetmaster uit 1948
Chevrolet Fleetmaster uit 1948

Toch gingen vele grote en minder grote namen andermaal kopje onder; onder hen American Motors, Studebaker, en Kaiser-Frazer. De reden: het kostenplaatje. Hoewel ze soms redelijke aantallen Amerikaanse auto's verkochten, deden veel autofabrikanten dit met verlies. Er werden nu bovendien jaarlijks nieuwe modellen geïntroduceerd, wat nog meer extra kosten met zich meebracht. Vele kleinere merken konden dit niet bolwerken en gingen failliet.

In 1948 en 1949 deden zich enkele belangrijke verschuivingen in de Amerikaanse auto-industrie voor. Ten eerste kwam in 1948 de eerste Cadillac uit met de kenmerkende vinnen, een idee dat in de daarop volgende jaren door andere autofabrikanten werd overgenomen. Ten tweede versloegen de nieuwe Ford-modellen van 1949 de wat oubolligere modellen van Chrysler, waardoor de laatste zijn nummer 1 positie permanent verloor.

Met GM en Ford in de leiderspositie werd de Amerikaanse auto steeds groter en ruimer; luxe werd belangrijker, net als motorcapaciteit. Het grote publiek werd er spontaan verliefd op en de verkopen van de Amerikaanse auto stegen naar ongekende hoogten: 4,8 miljoen stuks in 1949 en 7,2 miljoen in 1955.

Amerikaanse auto: Ford Thunderbird uit 1955
Ford Thunderbird uit 1955

Vervuiling aan de horizon



Langzaamaan kwam er echter ook een probleem in zicht. In Los Angeles werd meer en meer smog gezien, en de grote, benzineslurpende Amerikaanse auto werd aangemerkt als oorzaak. Vanuit Europa werden nieuwe, kleinere modellen geleverd van onder andere Volkswagen, Porsche en Triumph. In 1956 werden minder Amerikaanse auto's verkocht terwijl de importverkopen verdubbelden; de giganten van Detroit werden nu ook wakker geschud.

Chrysler New Yorker uit 1961
Chrysler New Yorker uit 1961

In 1960 werden nieuwe "compacte" (maar naar Europese maatstaven nog steeds grote) modellen geïntroduceerd, zoals de Ford Falcon, Plymouth Valiant en Chevrolet Corvair. Vooral de Corvair deed veel stof opwaaien, maar niet in positieve zin. De auto bleek een levensgevaarlijk stuk blik en veroorzaakte vele dodelijke ongelukken. In 1965 werden er enige veranderingen aangebracht, maar tegen die tijd reden er al ruim een miljoen over de Amerikaanse wegen.

Een jonge afgestudeerde rechtenstudent genaamd Ralph Nader (dezelfde die de Groenen vertegenwoordigde in de Amerikaanse verkiezingen van 2000) onderzocht de auto en schreef een boek getiteld "Unsafe At Any Speed" - een aanklacht tegen zowel de Amerikaanse auto-industrie in het algemeen als, meer specifiek, de Corvair.

Er volgde een ingewikkeld schandaal dat eindigde met een publiek excuus van GM aan Nader. Hoewel het model van 1965 veel veiliger was dan dat van 1960, was de Corvair tot de ondergang gedoemd; iets dat nog eens versneld werd door het nieuwe model van Ford in 1964, de Mustang. De verkopen van de Corvair daalden razendsnel, en in 1969 verdween de auto stilletjes van het toneel.

Chevy Corvair Corsa uit 1966
Chevrolet Corvair Corsa uit 1966

De verkopen van de Amerikaanse auto bleven hoog ondanks alle schandalen, maar er was iets veranderd. De auto had niet langer het onaantastbare imago van de jaren '40 en '50, en de verliefdheid van veel Amerikanen met hun favoriete modellen Amerikaanse auto, zo werd gezegd, was voorbij.



Volgende pagina: De volwassenheid?

Terug naar de Cultuur van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?