Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Fast food

Fast food eten in Amerika

Alles Amerika

Door Annette van de Kamp-Wright

Let op: de meningen in dit artikel zijn puur die van de schrijfster.

Ik ben een echte Hollander, en echte Hollanders klagen graag over eten in het buitenland. Aangezien ik het leeuwendeel van mijn tijd in het Midwesten van de Verenigde Staten doorbreng heb ik veel en vaak reden om te klagen.

Uiteraard heb ik alle plaatselijke fast food chains uitgeprobeerd. De kwaliteit wisselt nogal, maar culinair hoogstaand zijn ze geen van allen. Desondanks vind ik dat elke zichzelf respecterende toerist die hier naartoe komt de burgers & fries industrie moet steunen. Daarom volgt hier een lijst van de beste en de slechtste snack plekken.

Runza's is alleen te vinden in het Midwesten en zeer losjes gebaseerd op de 'kookkunst' van de vroege Duitse immigranten. Het décor is een semi-huiselijke nachtmerrie, en de specialiteit is de 'Runza', een klef wit broodje gevuld met een mengsel van gehakt met witte kool. De champignon- en kaasburger is redelijk, en je vindt hier de beste frieten van alle fast food ketens.

Hardee's: Blijf er vandaan, het is daadwerkelijk niet te vreten.

Arby's serveert voornamelijk roastbeef broodjes, alhoewel men moet oppassen: Amerikaanse ros is geen Nederlandse ros, maar meer een soort grijsbruin mystery meat. Heel erg lekker als je het broodje besmeert met de horseradish saus ("Horsey sauce",) die je er in een plastic pakje bijkrijgt. De patat is hier niet de moeite waard, en altijd koud. Wel heeft Arby's de lekkerste shake-met-koffiesmaak: de Jamocha.

Arby's fast food restaurant Long John Silver's fast food restaurant

Long John Silver's is goed in het "argeloze toeristen naar binnen lokken". Pas op, want het ziet er leuk en zo echt Amerikaans uit, maar het eten wordt volgens mij allemaal in het zelfde frituurvet gebakken: vis, patat, hush puppies. Het heeft ook allemaal dezelfde kleur. Doe het niet.

Bronco's wordt door veel Amerikanen genoemd als de aller- allerslechtste. Het schijnt dat zelfs veel kleine kinderen hier niet willen eten, en dat zegt heel wat. Ik ben er zelf dus ook nog nooit geweest, en kan je er niet veel meer over vertellen dan dat het er van buitenaf morsig uitziet.

Taco Bell fast food in Amerika
Taco Bell, Taco John's, en Amigo's zijn de drie voorbeelden van Ameri-Mexicaans fast food. Men serveert onder andere Taco's, Burrito's, en Quesadilla's. Leuker dan de meeste burgertenten, en eens wat anders, maar zo mogelijk nog vetter dat het gemiddelde McDonald's combo meal.

Valentino's is iets prijziger dan de bovenstaande plekken, maar je krijgt meer waar voor je geld. Voor een vaste prijs (ongeveer 8 euro) mag je zo vaak langs het buffet als je maar wilt. Er is Pizza, verschillende soorten pasta, een salade- en een dessert bar, en een apart kindermenu. Vooral voor gezinnen met kinderen is Valentino's een goede keuze, en het heeft een redelijk authentieke Amerikaanse diner-sfeer.

Subway is de vreemde eend in de bijt: het is een broodjes zaak, maar al het eten wordt vlak voor je neus gemaakt, en je kunt zelf aanwijzen wat je wilt hebben. Het vetgehalte is laag. Subway adverteert met een jongeman die 70 kilo afgevallen schijnt te zijn door een jaar lang elke dag een Subway broodje te eten. Tsja. Lekkere broodjes zijn het wel, ik kan vooral de Turkey Veggie Sub aanbevelen.

Dairy Queen Blizzard
Verschillende smaken Blizzards van de DQ

Dairy Queen is beroemd voor de Blizzards: sorbets waar je tientallen verschillende siroopjes en snoep in kan laten verwerken. DQ is vrij prijzig: een gemiddelde Blizzard loopt al snel tegen de $4, maar daar staat tegenover dat ze veel keus hebben. [Noot van Dennis: de M&M Blizzard en de Chocolate Chip Cookie Dough Blizzard zijn niet te versmaden als je het mij vraagt. ;-)] Ze verkopen ook burgers en fries, dus het dilemma "warm-eten-of-toetje" is hiermee opgelost.

Kentucky Fried Chicken, Church's Chicken, en Popeye's zijn drie keuzes als je echt Amerikaanse gefrituurde kip wilt. KFC heeft het beste buffet, Popeye's is Cajun , en Church's is de goedkoopste en de vetste.

De meest populaire maaltijd voor veel Amerikanen is de brunch. Een echte Amerikaanse brunch bevat voornamelijk ontbijtvoedsel, zoals gebakken spek, pannekoeken (dikker en kleiner dan de Hollandse), eieren, French Toast, en vers fruit. In veel restaurants vindt je op Zondag een speciaal brunch buffet tussen 10:00 en 14:00 uur. Aangezien dit vooral door de kerkgangers wordt uitgebuit kan het tijdens deze uren erg druk zijn. Een alternatief is de Village Inn, waar men geen buffet heeft, maar waar het typische ontbijt voedsel de hele dag beschikbaar is. Voor ongeveer $10 per persoon kun je je behoorlijk volproppen.

Thuis koken doen Amerikanen steeds minder. De supermarkten liggen vol met instant-alles, diepvries pizza's en magnetron maaltijden. Een uitzondering wordt gemaakt tijdens de feest dagen; met name tijdens Thanksgiving en Kerstmis wordt er door veel families uitgebreid gekookt. De maaltijd is dan vaak van jaar tot jaar min of meer hetzelfde, want dat is traditie. Als je eens wat echte Amerikaanse recepten wilt uitproberen is http://www.epicurious.com/ een goede site. Hier staan erg goede kalkoen recepten op, en je vindt hier ook klassiekers zoals pumpkin pie, green bean casserole, en natuurlijk candied yams.

Arby's
Een Arby's fast food restaurant in de VS

Behalve de kalkoen zijn er andere, zoetere tradities tijdens de kerstdagen. Vanaf begin december bakken de meeste Amerikanen er op los. Taarten, cakes, zoet brood, snoep, bonbons: het gaat op een leuk schaaltje met een strik erom heen en wordt naar buren en bekenden gestuurd. Onmisbaar tijdens deze dagen is de befaamde "bark", een soort surrogaat chocola die makkelijk gesmolten kan worden om te gebruiken met pretzels, vers fruit, en tientallen andere snacks (als je het kunt eten kan het in chocola worden gedoopt).

Ook heeft elke feestdag hier zijn eigen M&M's. Rood en groen voor Kerstmis, zwart en oranje voor Halloween. Roze, rood en wit voor Valentijnsdag, en pastels voor Pasen. Ga als je in Amerika bent eens bij Target langs, je vindt hier een goede selectie van plaatselijk snoep, als je daarin geinteresseerd bent.

Over het algemeen is het eten in het Midwesten vetter en uiteraard minder gezond, maar als je te huiverig bent om een paar kilo aan te komen tijdens je vakanties zijn er altijd salades beschikbaar. Ook hebben veel restaurants en diners speciale markeringen op de menu kaart voor gezondere maaltijden.

Tot slot wil ik vermelden dat in veel restaurants de rekening vaak al op tafel wordt gelegd als je net aan je hoofdgerecht begint. Dit is beslist niet bedoeld als hint dat je snel moet eten en ophoepelen, je kunt zo lang blijven zitten als je wilt. De bediening is over het algemeen vriendelijk en vooral in de kleinere restaurants is men dol op small talk. Het meeste personeel verdient minder dan minimum loon, en is afhankelijk van fooien. Een gebruikelijke fooi is tussen de 10% en 20% van de rekening.

Meer weten?

Alles Amerika

Terug naar de Cultuur van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?