Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Lokale keukens in de VS

De Amerikaanse lokale keuken

Alles Amerika

Door Petra Engle; Petra's blog

Een hobby van mij is het lezen van reisverslagen van Nederlanders, die hier in de VS op vakantie zijn geweest. Wat me dan meestal opvalt is dat men over het algemeen niet erg avontuurlijk is in het kiezen van restaurants. De fast food ketens worden vooral veel aangedaan, begrijpelijk vanwege de prijs en het snelle, maar representatief voor de Amerikaanse keuken is het niet.

Als men op de hoogte is van de plaatselijke lekkernijen en bij het hotel vraagt naar een restaurant met “local/regional kitchen”, hoeft de rekening beslist geen belemmering te zijn. Uw maag zal u echter danken, want op veel plaatsen zijn heerlijke dingen te verkrijgen.

Ik zou eindeloos kunnen schrijven over het eten hier, natuurlijk, met 50 staten, dus ik zal proberen het overzichtelijk te houden.

De betere ketens

Alles Amerika

Ten eerste een paar ketenrestaurants, die een stap boven de Denny’s (http://www.dennys.com/) en IHOP’s (http://www.ihop.com/) staan. Niet dat er wat mis is met bovenstaande restaurants, hun ontbijt is bijvoorbeeld heerlijk. Maar voor de rest van de dag laten we ze toch liever links liggen.

Applebee's


Er kan natuurlijk gestreden worden over waar de beste hamburgers te verkrijgen zijn, maar voor mij is dat zonder twijfel bij Fuddruckers (http://www.fuddruckers.com/). Hier krijg je vers vlees op een vers gebakken broodje en kun je zelf allerlei groentes en sauzen toevoegen. Om je fingers bij op te eten!

Gezellig eten kunt u bij TGI Fridays (http://www.tgifridays.com/). De rood-witte luifels van dit restaurant zijn in en rond de meeste grote steden te vinden. Het restaurant heeft een uitgebreid menu met voor elk wat wils Ook Chili’s (http://www.chilis.com/) heeft lekkere appetizers en tex-mex eten.

Dan de typisch Amerikaanse “diner”, deze restaurants serveren “home cooking”, de ouderwetse gerechten, die moeder thuis maakte. Soms wat aan de zware kant, want van de healthfood craze had men toen nog niet gehoord. De Silver Diner (http://www.silverdiner.com/) is zo’n jaren 50 stijl restaurant in het gebied rond Washington DC. Door het land verspreid vindt u verschillende ketens van dit soort “Diners”.

Typisch Amerikaanse Diner


Speciale gerechten te bestellen bij een diner: Meatloaf (letterlijk gehaktbrood, meestal geserveerd met puree en groente), een reuben sandwich of chicken noodle soup. Om te drinken een Rootbeer Float (rootbeer met een bal vanille ijs) of, als je zoals ik de smaak van Rootbeer maar niks vindt, een Coke Float. Of een heerlijke malt, een soort chocolade milk shake.

Behalve deze “all American” gerechten, heeft bijna iedere staat of streek zijn specialiteiten, waarvoor u naar plaatselijke restaurants zal moeten gaan. Toegegeven, die kunnen varieren van fantastisch tot niet te pruimen en daarom raad ik aan bij het hotel informatie in te winnen.

Hieronder een aantal bekende specialiteiten uit verschillende gebieden, de lijst is natuurlijk lang niet compleet met zo’n groot land als onderwerp.

Het Diepe Zuiden

Alles Amerika

Het zuiden staat bekend om zijn gefrituurde eten. Alles wordt van een gepaneerd jasje voorzien en in de olie gegooid. Dat lijkt eentonig, maar het smaakt heerlijk. Lekker om eens te proberen: Southern fried chicken, Chicken fried steak (ook wel country fried steak genoemd, dit is gefrituurde biefstuk) en fried okra. Met een verse maiskolf en baked potatoes (gepofte aardappels in de schil).

In het zuiden krijg je ook vaak een soort griesmeel bij je eten, Grits genaamd. Lekker met zout en peper, want zo heeft het geen smaak.

Ook de barbecue is heel populair in het zuiden. Dit is niet de grill, die wij gewend zijn, maar een roken van vlees in een grote hout oven. Meestal varkensvlees, maar ook kip en rundvlees. Daaroverheen doe je Barbecue saus, je kunt een keus maken uit allerlei verschillende smaken. Een bezoek aan het zuiden is niet authentiek, tenzij je er barbecue hebt gegeten.

Typisch Amerikaanse BBQ Sauce


Louisiana is culinair een verhaal op zich. Deel van het zuiden, maar de cuisine daar heeft ook sterke Cajun en Creole invloeden. Vooral in New Orleans is dat de keuken bij uitstek. Behalve gebakken alligator, moet u ook Gumbo en Jambalaya eens proeven. Probeer ook een heerlijke Po’Boy (gevuld stokbrood) of Muffuletta (speciaal brood met vlees en groente).

En natuurlijk kunnen de zoete specialiteiten niet worden gemist. Georgia is het land van de perziken en pecans en in het hele zuiden is “pie” het dessert bij uitstek. Vooral natuurlijk Pecan Pie, of voor degenen die durven Sweet Potato Pie. En als snoepje zijn de Pralines niet te versmaden, ook van pecans gemaakt.

In Virginia, wat technisch gezien ook bij het zuiden hoort, kunt u de pinda gerechten niet voorbij gaan. Pinda soep, pinda snoepjes of gewoon pinda’s met verschillende kruiden. De Virginia peanuts zijn enorm en heel smakelijk.

En in Florida moet men de Key Lime Pie proberen, die wordt nergens zo lekker gemaakt.

Het Noord-Oosten

Alles Amerika

In de keuken van het Noord-Oosten vind u vooral de invloed van de verschillende Europese immigranten terug. Vooral Italiaans en Iers overheersen.

In de grote steden zijn er speciale gerechten, zoals de “baked beans” in Boston, zoete bruine bonen.In Philadelphia is er de cheese-steak sandwich.En in New York de Joodse deli’s en Manhattan Clam Chowder, die op tomaten basis wordt geserveerd, in tegenstelling tot de New England Clam Chowder, die op room basis wordt geserveerd.

Clam Chowder


Clams zijn sowieso populair in de kust staten. Het zijn schaaldieren, die je rauw, gekookt of gefrituurd kunt bestellen. Of in een chowder, wat een dikke soep betekent.

In de kust staten kunt u ueberhaupt niet missen met schaaldieren. Maryland’s grote trots is de blauwe crab, die je bij bosjes (letterlijk) kunt eten. Een crab restaurant bedekt de tafel met bruin papier, je krijgt een hamertje, een vork en een slab, een stapel crabben en smullen maar.

Zo ook met kreeft in New England. Een bakje boter om in te dopen en draag vooral je slab!

De meeste restaurants hebben ook oyster bars, waar je verse oesters van verschillende soorten kunt eten. Vooral Boston is hierom bekend. Zoek eens zo’n bar in Faneuil Hall, bijvoorbeeld.

Heel regionaal tenslotte is het Amish eten in zuid-west Pennsylvania. Het is een zwaar op Duits eten gebaseerde keuken, maar wel leuk om in zo’n restaurant te eten als je in dat gebied bent.

Het Midwesten

Alles Amerika

Het Midwesten staat niet bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Maar dat neemt niet weg, dat er wel wat specialiteiten te vinden zijn. Zo is Chicago bekend om zijn deep dish pizza en is Wisconsin de zuivelstaat, die bekend staat om zijn kaas.

Deep Dish Pizza


De rest van de keuken is stevig, de winters kunnen lang en koud zijn en de meeste immigranten kwamen uit Noord- en Oost-Europa. Er zijn veel Poolse en Scandinavische invloeden. Maar echt iets wat je moet proberen in dit gebied is er niet, of ik heb het nog niet gevonden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat er niet lekker gegeten kan worden, je moet alleen weten wat lokaal geproduceerd wordt. Rond de grote meren is het bijvoorbeeld aan te raden zoetwater vis te eten, die plaatselijk wordt gevangen.

Het Noordwesten

Alles Amerika

In het Noordwesten komt zalm meteen voor in de vocabulaire. Je kunt er zalm op allerlei manieren eten en ook vacuum verpakt gerookt kopen. Deze soort gerookte zalm is anders dan de vers gerookte zalm, maar niet minder lekker. Neem eens zo’n pakket mee en eet het door groene sla, heerlijk! Ook zijn er veel soepen en “stews” met wild, zoals hertenvlees (venison).

Het Zuidwesten

Alles Amerika

Texas, Arizona, New Mexico en Californië. Veelal gebaseerd op de Mexicaanse keuken, maar wel zo anders, dat het Tex-Mex wordt genoemd.

Veel taco’s, enchilada’s en fajita’s. Maar ook heerlijke groene chili pepers, vooral in New Mexico.

En in en rond het Navajo gebied typisch Navajo gerechten, zoals Frybread, een gefrituurd plat brood.

Californie is een verhaal op zich. Het staat bekend om de experimentele keuken. Zo is het leuk om bij een keten als California Pizza Kitchen (http://www.cpk.com/) te eten (ook elders in het land aanwezig nu) of Wolfgang Puck (http://www.wolfgangpuck.com/) en hun ongewone combinaties te proberen.

Niet enkel hamburgers en hot dogs

Alles Amerika

Zoals ik hierboven heb beschreven, valt er hier in de VS wel degelijk lekker te eten. Ik ben in alle hierboven beschreven gebieden geweest, maar weet duidelijk meer over de gebieden waar ik het dichtst bij woon. Een beetje avontuurlijk zijn met restaurants zoeken loont echter zeker. Het altijd maar een fast food restaurant of goedkope nationale keten opzoeken is het equivalent van iedere dag snackbar in Nederland. Zonde dus!Terug naar de Cultuur van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?