Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Hawaii > Eilanden van Hawaii

De eilanden van HawaiiDe Hawaii-eilanden zijn de toppen van een grote keten van vulkanen. Sommige zijn net boven het water uitgekomen, anderen zijn reeds gedoofd en eroderen zodat ze langzamerhand weer in de oceaan verdwijnen.

De Hawaii-archipel bestaat uit honderden vulkanische eilanden. Alleen de grootste eilanden zijn bewoond. De belangrijkste en meest bezochte eilanden zijn: Oahu, Kauai, Maui en Big Island. Op deze pagina een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste eilanden van Hawaii.

OahuOahu is het op twee na grootste eiland, met de steden Waikiki en Honolulu aan de zuidkust. Oahu betekent plaats van samenkomst. Meer dan 75% van de bevolking van Hawaii (ongeveer 850.000 mensen) woont op dit eiland. Op dit eiland zijn tevens de meeste toeristen te vinden.

Honolulu is een levendige ruim opgezette wereldstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten wonen. Het is tevens sinds het midden van de 19e eeuw de hoofdstad van Hawaii. Honolulu betekent beschermde baai. Het centrum van deze stad is verrassend klein en bestaat uit de waterkant met de Aloha Tower, havenwijk, zakenwijk, Chinatown en het Capital district. Daar bevindt zich het enige koninklijke paleis in de Verenigde Staten: Iolani Palace uit 1882. Vlakbij staat ook het bekende standbeeld van koning Kamehameha.

Westelijk van de stad ligt de internationale luchthaven en Pearl Harbor. Deze baai ligt ongeveer 11 km van het centrum van Honolulu en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Eerst voor de parels en als haven voor de handel, daarna als militair gebied. Dit leidde tijdens de Tweede Wereldoorlog op 7 december 1941 tot de bekende Japanse luchtaanval. Deze aanval wordt sinds 1962 herdacht met het USS Arizona Memorial, een helder wit monument van beton en staal dat verankerd ligt boven het wrak van een slagschip dat die dag zonk. Hierbij verloren 1177 mariniers het leven. Dit monument trekt veel toeristen.

Waikiki de hotelwijk ligt aan het wereldberoemde Waikiki Beach. Dit 4 km lange strand bestaat uit een aantal buigende stranden met aan het eind Diamond Head, de lang uitgedoofde vulkaan. Hier bevinden zich de hotels, dansshows en het uitgangsleven. Waikiki ligt in de luwte van de bergen. Het is er meestal droog en zonnig.

Oahu heeft echter veel meer te bieden dan deze twee steden. Het grootste deel van het eiland is landelijk en rustig. Overal zijn historische bezienswaardigheden en prachtige parken en tuinen. De natuur is schitterend en de fameuze branding aan de noordkust trekt veel surfers. In het noordoosten overheerst de jungle en de bergen.

Op Oahu is veel land in gebruik voor landbouw en dan met name ananas en suikerriet. Maar ook allerlei grote bedrijven zijn hier te vinden. Ook het Amerikaanse leger is goed vertegenwoordigd o.a. in Pearl Harbor.

KauaiDit "eiland der tuinen" wordt als het mooiste van de hele eilandenketen beschouwd. Kauai is één van de oudste eilanden en bezit veel natuurschoon, lange witte zandstranden, regenwouden en watervallen. De eeuwenlange weersinvloeden hebben Kauai tot een rond tropisch groen paradijs gevormd. Dit eiland is dan ook zeer geliefd bij filmmakers. Succesvolle films als 'South Pacific' en 'Jurassic Park' werden hier opgenomen.

Op 11 september 1992 raasde orkaan Iniki over het eiland en richtte grote schade aan. In snel tempo begon men met de restauratie en Kauai maakte een snelle comeback. Alhoewel sommige eeuwen-oude 'natuurlijke' bezienswaardigheden nog niet hersteld zijn.

Water is er in overvloed op dit eiland want de 1598 meter hoge Mount Waialeale is de vochtigste plaats ter wereld met een neerslag van 12 meter per jaar. In deze vochtige kom bevindt zich ook een groot moeras Alaka'i Swamp met zijn specifieke flora en fauna. Het water dat over de rand stroomt beland in één van de zeven rivieren. Kauai is het enige Hawaii eiland met een bevaarbare rivier, Wailua River.

Lihue in het zuidoosten is het economische en bestuurlijke centrum. Hier wonen de meeste inwoners en bevindt zich het vliegveld. Rond het eiland loopt een belangrijke hoofdweg in de vorm van een hoefijzer eindigt bij Kokee State Park en Ke'e Beach. De toeristencentra bevinden zich in Poipu, Kapa'a. In het noorden bevindt zich nog het luxe toeristenoord Princeville en het mooie Hanalei. Kauai staat ook bekend vanwege de indrukwekkende Waimea Canyon, ook wel Grand Canyon van de Pacific genoemd. Verder zijn er de noordwestkust en de Na'Pali kust, meer dan 1 kilometer hoge loodrechte zeekliffen.

Volgens legendes woonden er voor de kolonisatie al bewoners op dit eiland, de menehune, een klein, ijverig, maar schuw volkje. Zij bouwden 's nachts, want volgens de legende veranderde zonlicht ze in steen. Er zijn aanwijzingen dat dit volk van liliputters werkelijk bestaan heeft.

Vanaf Kauai is het 'verboden eiland' Niihau te zien. Dit eiland wordt bewoond door 125 volbloed Hawaiianen en is niet toegankelijk voor bezoekers (tenzij uitgenodigd) Het eiland is in handen van de Robinson familie. Deze familie heeft voor dit isolement gekozen om de oorspronkelijke cultuur te behouden. Het eiland is zelfvoorzienend. De bewoners zijn vrij om het eiland te verlaten, maar hebben gekozen om op dit eiland, vrij van invloeden buitenaf, te blijven wonen. Het eiland staat bekend om haar prachtige schelpensieraden.

MauiMaui is het tweede grootste eiland en heeft als bijnaam het 'eiland der valleien'. Het is vernoemd naar de halfgod 'Maui'. Het eiland werd gevormd door het samensmelten van twee vulkanen bij wat nu de Central Valley genoemd wordt. Dit verklaart de aparte vorm van dit eiland. Er wordt ook wel gezegd dat het eiland de vorm heeft van het hoofd en bovenlichaam van de halfgod.

De bewoners van Maui beweren dat de zon nergens helderder schijnt en zeggen dan ook 'Maui no ka oi', wat 'Maui is het beste' betekent. Maui is na Oahu de populairste vakantiebestemming van Hawaii. Op Maui tref je rust en een zeer uitbundig natuurschoon. In een sprookjesachtig berglandschap wordt de unieke flora afgewisseld door talrijke watervallen, steile rotskusten en lange witte zandstranden.

Maui is zich de laatste 20 jaar steeds meer op het toerisme gaan richten. Belangrijke vakantieplaatsen zijn Ka'anapali en Kapalua in het noordwesten. Wailea, Kihei en Makena aan de zuidwestkust zijn gelegen aan mooie stranden, waar het heldere water zeer geschikt is om te snorkelen en duiken. Het vliegveld bevindt zich in Kahului. Het gezellige historische stadje Lahaina was voorheen het centrum van de walvisvaart in de Pacific en is ook zo'n 25 jaar hoofdstad van Hawaii geweest. Van november t/m maart kan je vanaf hier de bultruggen (humpback whales) zien.

Het eiland biedt twee schitterende tochten. De bochtige weg langs de groene noordoostkust naar Hana en de tocht naar de Haleakala krater, de grootste slapende vulkaan ter wereld. Onderweg ziet u een aantal prachtige en zeldzame bloemen, waaronder de 'silversword'. Het landschap van Maui wordt gedomineerd door deze grote berg aan de ene kant en de West Maui Mountains aan de andere kant. Hoog in deze laatste bergen ligt het Iao Valley State Park met de opmerkelijke 'Needle'. Ook het koele, groene binnenland is interessant. In deze valleien vol ananas en suikerriet wonen de 'paniolos' (hawaiiaanse cowboys) op hun ranches.

MolokaiMolokai is het nabijgelegen langwerpige eiland dat veel minder bezoekers ontvangt. Het is het meest authenieke Hawaii eiland met rust, ongerept natuurschoon (de hoogste zeekliffen ter wereld) en historische bezienswaardigheden, waaronder tempels en een lepra-kolonie op het kleine schiereiland in het noorden. De bijnaam is 'het vriendelijke eiland'.

LanaiLanai ligt ook dichtbij en dit twee-na-kleinste eiland is erg droog en rotsachtig. Het ziet er van de nabijgelegen eilanden uit als een glooiende heuvel. Lanai betekent dan ook bult. Het eiland is pas sinds kort toegankelijk voor bezoekers en biedt enkel een tweetal exclusieve hotels. Het enige stadje is Lanai City en dankt zijn bestaan aan de ananasplantages van Dole die voorheen een groot deel van het eiland in beslag namen. Lanai stond dan ook bekend als het 'ananaseiland'.

Kaho'olaweKaho'olawe een droog onbewoond en klein eiland dat al tot allerlei doelen gediend heeft, zoals oord voor verbannen misdadigers, maar ook voor schapen en geiten en de Amerikaanse marine. Het eiland is nu weer in Hawaiiaanse handen in verband met het historisch belang. Toegang is zeer beperkt. Bovengenoemde drie eilanden waren ooit onderdeel van Maui en vormen nu gezamenlijk het Au'au kanaal waar de bultruggen 's winters verblijven.

Big IslandHet eiland Hawaii staat beter bekend als 'The Big Island' en niet alleen om verwarring met de naam van de gehele staat te voorkomen. Het heeft een oppervlakte van 10.450 km², meer dan alle andere eilanden samen. Geologisch gezien is het eiland nog jong. De aarde is nog niet tot rust gekomen. Er zijn nog regelmatig vulkaanuitbarstingen. Door de uitstromende lava wordt het eiland in het zuiden en zuidoosten nog steeds groter. Andere bijnamen zijn: het orchidee-eiland en het vulkaaneiland.

Big Island was de bakermat van de Hawaiiaanse beschaving. Het eerste eiland waar vermoedelijk volken elders uit Polynesië landden en de geboorteplaats van koning Kamehameha. Van hieruit veroverde hij de andere eilanden en bracht ze onder één bestuur. Kapitein James Cook belandde hier in 1778 en kwam ook op dit eiland zo onfortuinlijk aan zijn eind bij Kealakekua Bay aan de westkust.

Het eiland biedt een grote verscheidenheid aan natuurschoon, landschappen en klimaattypen. Er zijn sombere lavawoestijnen en weelderige tropische regenwouden, rustige stranden en sneeuwbedekte bergen, enorme veehouderijen, kleine tuinen met orchideeën, oude resten van de Polynesische beschaving en futuristische observatoria waar men de geheimen van de ruimte tracht te ontsluieren. Op het eiland bevinden zich vele bergen. Mauna Loa vormt met zijn ongelooflijke massa een groot deel van dit eiland. Mauna Kea is het hoogst met zijn 4185 meter hoge vaak besneeuwde top. Tussen deze twee bergen bevindt zich Saddle Road. Kilauea in het nationale vulkanenpark is 's werelds meest actieve vulkaan.

Big Island bestaat niet alleen uit ongerepte natuur. Hilo is met 42.000 inwoners de op één na grootste stad van Hawaii. Hier valt dagelijks erg veel regen, wat duidelijk te zien is in de prachtige flora en regenbogen. De regen schrikt echter wel toeristen af. Het zonnige Kona(westen) en Kohala(noorden) bieden de meest extravagante vakantiecentra van de hele staat. Zij zijn de toeristische trekpleisters. Aan de noordwestkust zijn niet alleen vakantiecentra te vinden, maar ook oude visvijvers, rotstekeningen, tempels(heiau) en andere herinneringen aan het verleden.

Waimea in het noorden is 'paniolo' (cowboy)land op zijn Hawaiiaans. Hier bevinden zich ranges, waaronder één van 's werelds grootste veehouderijen van Amerika, de Parker Ranch. Hamakua beslaat de noordoostkust, het gebied ten noorden van Hilo tot de prachtige Waipio Valley. Hier vind je indrukwekkende zeekliffen, watervallen in een tropische omgeving. Ten zuiden van Hilo bevindt zich Puna, een gebied met lavavelden, regenwouden en een woeste kustlijn.

Terug naar de Hawaii pagina

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?