Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Hawaii

Alles over HawaiiDoor Laura van der Klugt

Als u informatie zoekt over de staat Hawaii, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, National Parks, bevolking: alle informatie over Hawaii is hier te vinden.

Hawaii triviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Honolulu
Honolulu
HI
28.337 km2
1,37 miljoen (census 2010)
Aloha State
21 augustus 1959
50

Geschiedenis van HawaiiDe Hawaii eilanden waren miljoenen jaren onbewoond. In de 8e eeuw werden ze ontdekt door de Polynesiërs, die over zee kwamen en de kolonisatie begonnen. De eerste kolonisten waren goed voorbereid. Ze hadden dieren en plantensoorten bij zich. De eerste nederzettingen ontstonden bij water (zee of rivier) De bewoners woonden in kleine, eenvoudige huizen. Het waren grote families met veel kinderen.

Op Hawaii was er één koning en veel opperhoofden (afstammelingen van de goden). Goden waren zeer belangrijk en werden vereerd. Ook waren er veel priesters; zij speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Er waren veel tempels, veelal op rotsplateaus. Deze waren alleen bestemd voor de opperhoofden en priesters.

Opperhoofden hadden veel aanzien. Zij mochten meerdere partners hebben. Het volk leefde volgens strenge taboe regels (kapu's) Een belangrijk feest was het 'Makahiki-festival'. Tijdens dit festival werd de belasting geïnd. Daarnaast was het met name een sportfestijn. Tijdens die periode werd er geen oorlog gevoerd en alleen het noodzakelijke werk gedaan. In verband met de toenemende bevolkingsdruk waren er gedurende de rest van het jaar veel oorlogen. Uiteindelijk bleven er nog maar een paar opperhoofden over. Eén van hen, Kamehameha van Big Island maakte aanspraak op de hele archipel.

In diezelfde tijd arriveerde de eerste Europese ontdekkingsreiziger, de Britse kapitein James Cook op de eilanden. Hij arriveerde tijdens 'Makahiki' en werd aangezien voor de god Lono. Hij werd ontvangen met een groot onthaal, maar toen na een aantal voorvallen duidelijk werd dat hij geen god was, werd hij tijdens een gevecht gedood. Kamehameha wilde de macht over alle eilanden. Hij bemachtigde Westerse wapens en won daardoor vele gevechten. Hij schakelde zijn tegenstanders uit en stichtte zijn eigen koninkrijk, dat een eeuw stand zou houden en als het hoogtepunt van de Polynesische cultuur beschouwd kan worden.

Strand in Hawaii
Strand in Hawaii

De komst van buitenlandse schepen bracht vele veranderingen, waardoor het geloof in de goden afnam. De buitenlandse invloed leidde tot cultureel en geestelijk verval en de afschaffing van het kapu-stelsel. Op dat moment arriveerden ook de eerste protestantse zendelingen die de Hawaiianen bekeerden tot het christendom. Zij speelden ook een belangrijke rol bij de educatie op allerlei gebieden.

De zoon van Kamehameha, Kamehameha II, die op dat moment aan de macht was, bracht samen met één van zijn 5 vrouwen een bezoek aan Engeland. Hij kreeg de mazelen en stierf doordat hij geen afweerstoffen bezat. Zijn broer Kamehameha III volgde hem op. Deze was erg verwesterd, maar wist toch een mogelijke annexatie door het buitenland af te wenden en zelfs onafhankelijkheid te verkrijgen.

De Hawaiiaanse bevolking nam ondertussen met grote sprongen af (van 350.000 naar 20.000), omdat de Polynesiërs geen weerstand hadden tegen Westerse ziekten. Kamehameha IV, kleinzoon van Kamehameha I was erg Engels georiënteerd en stierf jong. In zijn tijd was Hawaii voornamelijk een belangrijke aanloophaven voor walvisvaarders. Zijn broer Kamehameha V volgde hem op. Hij was niet zeer geliefd, maar regeerde Hawaii met bewonderenswaardige grote toewijding. In die tijd ging de export van suiker een steeds belangrijkere rol spelen. Suikerriet plantages werden de belangrijkste economische pijler. Na Kamehameha V waren er geen erfgenamen meer.

Verkiezingen leidden ertoe dat Kalakaua aan de macht kwam. De VS was de belangrijkste markt voor suikerriet voor Hawaii. Dit creëerde afhankelijkheid. Voor de productie van suiker werden veel buitenlandse arbeiders aangetrokken, in eerste instantie uit Japan en daarna ook uit andere landen. Het percentage Hawaiianen werd steeds kleiner. Kalakaua zette zich in voor Hawaiiaanse tradities; de hula, muziek, maar ook Victoriaanse koninklijke elegantie bleef belangrijk. De opvolger Kala probeerde een sterke stabiele dynastie te bouwen en annexatie tegen te gaan. De volgende leidster, Lihuokalani streefde dezelfde doelen na, maar ondervond veel oppositie. Dit betekende het einde van de monarchie. Zij werd afgezet door de VS.

In 1900 volgde de annexatie door de VS. De economie draaide daarna voornamelijk op de export van suikerriet en ananas. De komst van vele immigranten bracht politieke en sociale rust. De eilanden veramerikaniseerden en er ontstond een unieke cultuur, waarin de verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar leven.

De Amerikaanse krijgsmacht vestigde zich in later Pearl Harbor. Bij de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 vielen 2400 doden, maar dwong de VS mee te vechten aan de kant van de Geallieerden, waardoor Japan uiteindelijk op de knieën werd gedwongen.

In maart 1959 werd Hawaii de 50ste staat van de VS. Toerisme werd de economische ruggengraat. Dankzij de handel en toerisme groeit de economie van Hawaii nog steeds.

Algemene informatie: HawaiiDe multiculturele samenleving op Hawaii is geen smeltkroes; de verschillende culturen leven naast elkaar. Er is namelijk geen meerderheid. Veel inwoners zijn ondertussen van gemengde afkomst (38%). Gemeenschappelijk hebben deze groepen een lokale cultuur gecreëerd, de zogenaamde pidgin cultuur, omdat pidgin-engels het enige is dat ze gemeen hebben.

Op Hawaii leven nog maar een paar honderd echte Hawaiianen, waarvan 200 op het privé-eiland Niihau. De inwoners van Niihau trouwen niet met andere bewoners. De hula is de traditionele Hawaiiaanse dans. Over de oorsprong van deze dans zijn vele legendes. De hula had vroeger een heilige betekenis en werd alleen door ingewijden gedanst. De opleiding begon op jonge leeftijd in een hula-school (halau). Zang en dans werden gecombineerd om een verhaal te versterken. Naar aanleiding van speciale gebeurtenissen werden speciale liederen samengesteld met als thema's liefde, oorlog, natuur, voorspellingen etc.

Ten tijde van de zendelingen was de hula bijna 40 jaar verboden. De hula leefde echter ondergrond voort en werd aan het eind van de 19e eeuw opnieuw ontdekt. Helaas is in de loop van de tijd wel een deel van de mondelinge overlevering verloren gegaan. Nu zijn er weer halau's en ondertussen twee vormen van hula's: traditionele en moderne. Hula's zijn te bewonderen op vier grote festivals en meerdere kleine, waaronder het 'World Invitational Hula Festival' in Honolulu in november.

Natuurschoon in Hawaii
Natuurschoon in Hawaii

Hawaii kent een grote mengelmoes van feestdagen en festivals, waaronder Lei Dag (1 mei), Kamehameha Dag (11 juni), Aloha Week (half september). Speciale feesten zijn: de 'baby-luau', de eerste verjaardag van een kind, en 'Yakudoshi', de 40e verjaardag.

De Hawaiiaanse taal kent 5 klinkers en 7 medeklinkers (h,k,l,m,n,p,w) en ondervindt de laatste jaren een enorme opleving. Ook voorheen werden er veel Hawaiiaanse woorden gebruikt. Hawaiiaans wordt vaak verward met pidgin-Engels. Dit is echter een uniek Engels dialect. Een combinatie van volkstaal, klanken en universele woorden waarmee de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar communiceren.

Alhoewel goden een minder belangrijke rol spelen in de cultuur is Madame Pele (koningin van het vuur, godin van de vulkanen) nog steeds prominent aanwezig in de cultuur. De Hawaiianen waarschuwen om geen lava mee te nemen uit het Volcanoes National Park. Dit brengt nl. ongeluk zelf deel uitmaakt van een vulkaanuitbarsting.

Eén van de redenen voor het feit dat Hawaii een geheel eigen cultuur ontwikkeld die al eeuwenlang vrijwel onveranderd is gebleven, is het feit dat de eilanden zeer geïsoleerd liggen. Het is voor de bewoners onmogelijk om elkaar uit de weg te gaan. Zij hebben zich aangepast tot de Hawaiiaanse gemoedstoestand.

National Parks van HawaiiHaleakala National ParkHet landschap van Maui wordt beheerst door de 's werelds grootste slapende vulkaan Haleakala (3055 m. boven zeeniveau en 5000 m. eronder). De naam betekent 'huis van de zon. De laatste uitbarsting was zo'n 200 jaar geleden. Volgens geologen bestaat de mogelijkheid tot uitbarsten echter nog steeds.

Door wind- en watererosie ontstond op de top een groot dal, de krater. Bovendien hebben alle kleine askegels in dit dal een krater. Een bezoek bij zonsopgang of zonsondergang is een bijzondere ervaring als het weer meewerkt. Om zonsopgang mee te maken, moet je 's nachts om 3.00 uur je bed uit.

Het bezoekerscentrum biedt een indrukwekkend uitzicht op de top. De krater lijkt op een maanlandschap; vreemd, verlaten, mysterieus. Strepen rood, geel, grijs en zwart markeren de loop van oude en meer recente stromen lava en as. Een snelle klim van zeeniveau tot de 3 km hoge top kan eventueel lichamelijke problemen geven i.v.m. een lager zuurstofgehalte.

Het weer kan hier van het ene op het andere moment omslaan. Het is echter het hele jaar door winderig en fris. Het iets verder gelegen Puu Ulaula Observatorium is het hoogste punt van Maui en biedt een onbelemmerd uitzicht op de Haleakala en alle eilanden behalve Kauai. Een glazen ruimte biedt bescherming tegen de bittere kou. Hier bevindt zich ook Haleakala Observatory een Amerikaans onderzoekscentrum, niet toegankelijk voor bezoekers.

National Park Haleakala in Hawaii
Zicht op een gedeelte van Haleakala National Park in Hawaii

Er is geen autoweg door de krater, maar wel 48 km goed onderhouden voetpad. Het Halemau'u Trail is een relatief licht pad dat de krater invoert, de Silversword Loop kruist en een prachtig uitzicht biedt. Andere steile en zware paden zoals Sliding Sands en Kaupo Trail dalen af in de krater. Ook is het mogelijk de krater per paard af te dalen.

Momenteel is het ook erg populair om de berg af te dalen per fiets via de autoweg. In het 11.600 ha grote park bevindt zich aan het begin Hosmer Grove, een aangelegd bos en camping.

Niet missen: het prachtige uitzichtspunt Kalahaku Overlook. Hier bevinden zich zeldzame zilverzwaarden. Deze wonderlijke planten komen slechts op twee andere plaatsen ter wereld voor; Big Island en de Himalaya. Ze zien eruit als een bal van zwaardvormige, grijsgroene bladeren. Als ze 7 tot 20 jaar oud zijn, krijgen ze laat in de lente één gele en roodpurperen bloem op een steel die tot 2,7 meter lang kan worden. Als het zaad rijpt, sterft de plant langzaam af en is tegen de herfst vergaan. Een ander mooi uitzichtspunt is Leleiwi.

Volcanoes National ParkDit is de beroemdste bezienswaardigheid van Big Island. Hier ligt op de zuidoosthelling van de Mauna Loa de meest actieve vulkaan ter wereld, de Kilauea. Sinds 1983 is er een reeks van 69 uitbarstingen geweest waarbij lava in de richting van Puna stroomde. Voordat de lava in zee terechtkwam, werden bossen, huizen en delen van de Chain of Craters Road verwoest, waardoor de verbinding tussen het hoofdkantoor van het park en het dorp Kalapana(met zwart zandstrand) verbroken werd. Er werden op deze manier wel grote stukken nieuw land aan het eiland toegevoegd.

De Chain of Craters Road (40 km dalende weg zonder voorzieningen) voert in ongeveer 30 minuten van de krater naar de oostkant. Veel bezoekers klimmen hier over de lava die de weg overstroomt heeft om te zien hoe de lava in een explosie van stoom in zee stroomt. Het blijft echter een kwestie van geluk als er net op het moment dat u er bent een uitbarsting plaatsvindt. Het gebeurt maar zelden dat u een uitbarsting vanaf de parkeerplaats van het aan de krater gelegen Hawaiian Volcano Observatory kunt zien. De meeste vinden plaats langs de meer afgelegen East Rift. Maar de Kilauea is ook indrukwekkend als er geen uitbarsting is.

Overal in dit gebied vind je bewijzen van de steeds veranderende geologie. Langs de weg sissen fumaroles, smeulen vuurhaarden, stoten zwavelbanken hun doordringende dampen uit. Lava van de vroegere uitbarstingen is verhard tot een pikzwart maanlandschap met bizarre vormen.

Veel bezienswaardigheden zijn met de auto bereikbaar. Bij de hoofdingang van het park begint de 17,5 km lange Crater Rim Road. Deze weg loopt rond de Caldera van de Kilauea, die 4 km bij 3,2 km is, en langs een groot aantal kleinere kraters door weelderig regenwoud en maanlandschappen. De Halema'umau Crater is het eerste ventilatiegat voor de Kilauea. Volgens de legende woont vuurgodin Pele in deze krater. Neem geen stenen uit dit gebied mee, want dan haal je haar wraak op je nek! Vroeger stond deze krater vol met lava, tegenwoordig is het met name stoom dat je ziet.

In maart 2008 opende een nieuw ventilatiegat in de Halema’uma Crater. Sindsdien is een deel van de Crater Rim Drive, tussen het Jaggar Museum en de Chain of Crater Road afgesloten. Dit in verband met rook en as die de lucht vervuilt en gevaarlijk is voor de gezondheid. Langzaam maar zeker worden bepaalde delen weer heropend, mede omdat men steeds beter in staat is de kwaliteit van de lucht te monitoren. De meest actuele informatie kan je vinden op de site van de National Park Service.

In dit gebied zijn veel gestolde lavastromen met hoge stapels puimsteen van recente uitbarstingen. Langs deze weg bevindt zich ook Thurston Lava Tube en 3 meter hoge lavatunnel die je met een eenvoudige wandeling door varengrotten kunt bereiken en verkennen.

Ten zuidwesten van het park ligt het droge Kau, het zuidelijkste deel van het eiland. In deze streek ligt Punalu'u Beach Park met zijn zwarte zandstrand en palmbomen. De plaats Naalehu is de zuidelijkste stad en Ka Lae, met Papakolea Green Sand Beach is het meest zuidelijke punt van de VS. De zandkorrels op dit strand zijn olijfgroen en van vulkanische oorsprong. Het strand is alleen te voet of met een terreinwagen bereikbaar.

Meer informatie nodig over Hawaii?
Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?