Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Hawaii > Toeristische informatie

Extra toeristische tips voor HawaiiOp deze pagina kunt u tips vinden voor uw bezoek aan Hawaii. Hawaii toerisme op z'n best.

Waimea Canyon (Koke'e State Park)Hawaii's Waimea Canyon is ongeveer 1100 meter diep, 3,2 km breed en 16 km lang. Ontstaan door een aardbeving die Kauai bijna in tweeën splitste en door de tijd heen gevormd door regenval en erosie. Erosie leidt er nog steeds toe dat dagelijks tonnen rode modder de oceaan inspoelen. De rotswanden zijn een prachtig kleurenpalet van alle aardetinten; oranje, rood, rose, paars etc.

Er zijn twee toegangswegen naar Waimea Canyon. Beide zijn mooi en het is dan ook aan te raden op de heenweg de Koke'e road via Kehaha te nemen en terug de rustige, maar zwaardere Waimea Canyon Road. De weg door Waimea Canyon bedraagt 31 km. De Kokee Road komt door het Waimea State Park (728 ha) en in het noorden het Koke'e State Park (1758 ha). Onderweg zijn vele uitkijkpunten over Hawaii.

Voor een korte wandeling langs de route kan je het best de Iliau Nature Lookout Trail lopen van 0,5 km. Deze bevindt zich tussen mijlpaal 8 en 9. Langs het pad staan allerlei gelabelde inheemse planten, waaronder de iliau. Het pad loopt naar een punt met een weids uitzicht over de Hawaiiaanse canyon en het tegenoverliggende Waialae Falls.

Andere goed bereikbare en spectaculaire uitzichtspunten zijn: Waimea Canyon Lookout (op 1100 meter) met een panoramisch uitzicht over de vallei, Puu Ka Pele biedt uitzicht op Waipoo waterval en biedt picknicktafels aan de overkant van de weg en Puu Hinahina biedt het mooiste uitzicht over de bergen naar de zee rondom Hawaii. Als je bij laatstgenoemde punt achter de toiletten een kort pad volgt, kan je in de verte Niihau zien liggen.

Daarna begint Koke'e State Park met het natuurhistorisch museum en toeristencentrum. In de landelijke Koke'e Lodge knappert echter een vrolijk haardvuur. De lodge is niet goedkoop, maar alles moet tenslotte de berg opgebracht worden.

De laatste twee uitkijkpunten aan het eind van de bochtige klimmende weg liggen bij mijlpaal 18. De splitsing naar links voert naar de Kalalau Lookout op 1255 meter hoogte. Dit punt biedt een overgetelijk uitzicht op de oceaan, ver in de diepte. Het kan hier kil zijn, vooral met mistig en winderig weer. De rechtersplitsing gaat naar Puu o Kila Lookout (1256 meter boven zeenivo) dat uitkijkt op de canyon, Kalalau Valley maar ook Alakai Swamp en Mount Waialeale.

Road to HanaDeze weg op Maui (één van de eilanden van Hawaii) van Kahului naar Hana wordt als één van de mooiste routes van het westelijke halfrond beschouwd. Hij is in 1927 met de hand aangelegd. Hoewel hij maar 84 km lang is, is het verstandig er een volle dag voor uit te trekken en 's morgens vroeg op weg te gaan. Het grootste deel van de smalle weg slingert langs een afgrond over de woeste noordhelling van Haleakala. Meestal heb je de zee in zicht. De weg heeft meer dan 500 bochten en passeert een groot aantal bruggen met één rijbaan en is soms uitgehakt in zeer steile rotsen. Je kunt slechts langzaam rijden, maar de tocht is beslist onvergetelijk.

De weg leidt langs vele prachtige plekken van Hawaii. Je komt langs een groot aantal prachtige kleine natuurparken met watervallen, meren en stranden. Kaumahina State Park bestaat uit een met bomen begroeide rots met uitzicht op het schiereiland Ke'anae (dat ook een bezoek waard is) Bij Puaa Kaa State Park wordt de weg minder bochtig. Temidden van weelderige tropische plantengroei storten hier watervallen in meertjes die uitnodigen tot zwemmen.

Waianapanapa State Park heeft een zwart strand. Er loopt een kort voetpad naar een tropische grot waarin twee holen uitkomen waar vroeger lava doorheen stroomde. Nu zijn ze verbonden door een ondergrondse rivier. De grot biedt een prachtig uitzicht op de zee. Ook zijn er veel zijwegen naar dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan zoals Wailua en Nahiku. Langs de weg staan ook veel fruitkraampjes.

Hana is een aardig Hawaiiaans stadje met een aantal interessante gebouwen waaronder het luxueuze hotel Hana-Maui, met prachtige tuinen en patio. De top van Kauiki Hill biedt een overgetelijk uitzicht op Hana Bay. Voorbij Hana bevindt zich Wailua Falls, een goed zichtbare waterval.

Ongeveer 16 km na Hana bevindt zich Ohe'o Gulch, onderdeel van Haleakala National Park. In dit regenwoud valt jaarlijks veel neerslag. Hier vindt je dan ook watervallen en riviertjes die via schilderachtige meertjes naar zee stromen.

Deze plek in Kipahulu wordt ook wel 'Seven Sacred Pools' genoemd. Deze naam is echter niet juist, want het zijn al snel 24 meertjes. Het is een prachtige plek om te zwemmen, maar wees voorzichtig voor de stroming. Beneden is het vaak druk, maar de bovenste meertjes die met een klim te bereiken zijn, zijn rustiger. Even na dit punt eindigt de verharde weg. De weg die daarna volgt is slecht begaanbaar. Volgens de contracten van de autoverhuurbedrijven van Hawaii is het uitdrukkelijk verboden hier te rijden.

De weg begint als route 36, wordt Hawaii route 360 en neemt ongeveer 3 uur in beslag (zonder stops). De drukste tijden zijn van 10.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 17.00 uur. Langs de route zijn geen benzinestations. Aanrader!: de audio cassette 'Driving to Hana and the Seven Pools' van Craig Henderson is een goede gids op de weg naar Hana.

Pu'uhonua o Honaunau National Historical SiteDe geschiedenis van Hawaii is onlosmakelijk verbonden met dit toevluchtsoord op de Big Island. In Hawaii kon vroeger de doodstraf worden voltrokken als iemand de heilige 'kapu'-wetten overtradt. Er was één mogelijkheid om hieraan te ontkomen; als het lukte een heilige pu'uhonua (begraafplaats van de opperhoofden) te bereiken, werd hij gespaard. Hier kon hij vergiffenis krijgen en na enige tijd het dagelijks leven weer opvatten. Ook zij die niet konden vechten of verslagen waren in de strijd konden hier terecht.

Honaunau was ook de woonplaats van het opperhoofd. Zijn paleis grensde aan het terrein met ertussen de Great Wall, een massieve muur van gestapelde lavablokken, 305 meter lang, 3 meter hoog en 5 meter breed. Op het terrein staan tempels en huizen, waaronder twee zeer oude tempels van voor 1550 en houten beelden van goden. Wie hier zijn toevlucht zocht kon de vrijheidsplaats op twee manieren bereiken: te voet vanaf het zuiden of over het water vanuit het noorden.

Met de afschaffing van het kapu-stelsel op Hawaii verdween ook de reden van bestaan voor pu'uhonua 's. In Pu'uhonua o Honaunau worden de ambachten van het vroegere Hawaii in ere gehouden. Bezoekers kunnen toekijken hoe matten, manden, helmen van veren en leis gemaakt worden.

Waipio ValleyWaipio is de grootste en zuidelijkste vallei van de 7 valleien aan de noordkust van de Big Island. Deze vallei was vroeger geliefd bij de leden van het koningshuis en wordt daarom de Koningsvallei genoemd. Vanaf het zwarte zand aan de kust strekt het dal zich over 10 km uit tussen de steile 600 meter hoge rotsen van de Kohala Mountains. Aan het einde stort een 360 meter hoge waterval, Hi'ilawe Falls in de rivier van de vallei.

In de gehele vallei vallen echter watervallen langs de rotswanden naar beneden. Waipio betekent dan ook 'gebogen water'. Vroeger woonden hier meer dan 10.000 Hawaiianen. Tegenwoordig wordt de vallei bewoond door enkele tientallen taroboeren en families die de eenvoud en schoonheid van Waipio niet willen opgeven. Alles groeit en bloeit hier dan ook in grote overdaad en velen vinden dit één van de mooiste plekjes ter wereld.

Aan het eind van Highway 240 leidt een zeer steil pad van 1,5 km de vallei in dat alleen voor 4WD voertuigen of te voet begaanbaar is. Er zijn organisaties die tochten door deze vallei bieden. De vallei is echter gesloten voor toeristen op zondag. Dit is een maatregel tegen de invloed die het groeiende toerisme heeft op de natuur en het dagelijks leven in de vallei.

Terug naar de Hawaii pagina

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?