AA Home > Cultuur > Herfst in Amerika

Herfst in Amerika: kleurenpracht in de Verenigde Staten

Het is herfst in Amerika! Als het herfst wordt in de VS, zo rond eind september, begint Moeder Natuur pas echt uit te pakken. Voordat de bladeren zo rond november van de bomen gevallen zijn, worden de Amerikanen getrakteerd op het meest fantastische kleurenschouwspel dat het land te bieden heeft. En ze reageren in grote getalen, zo blijkt bij een klein onderzoekje op het Web.

Lees op deze pagina over 'Fall foliage', bekijk de unieke foto's van de herfst in Amerika, plan uw eigen trip naar de mooiste herfstgebieden van de VS, en bezoek enkele prachtige op de herfst gerichte websites.

NIEUW! Heeft u mooie herfstfoto's van uw bezoeken aan de Verenigde Staten? Klik hier om uw herfstfoto's van Amerika op AllesAmerika.com te tonen en bekijk ook herfstfoto's van andere bezoekers.

Herfst in Amerika


Wat gebeurt er precies in de herfst in de VS?

Gedurende de lente en zomer vindt een proces genaamd fotosynthese plaats in alle bomen, waardoor de bomen zichzelf verzorgen. De bladeren hebben een groen pigment genaamd chlorofyl om eenvoudige suikers te produceren, gebruikmakend van het zonlicht dat dan fel schijnt. Met deze suikers voedt de boom zichzelf.

Gedurende het bloeiseizoen wordt het chlorofyl continu opgebruikt en vernieuwd, waardoor de bladeren groen blijven. Als de dagen korter worden, echter, schijnt er minder zon op de bladeren en worden de groene pigmenten steeds minder snel vernieuwd. Dan krijgen gele pigmenten, die al aanwezig waren in de boom maar onderdrukt werden, de kans om naar boven te komen en verschiet de boom van kleur.

in Amerika

Sommige andere pigmenten, zoals rood en paars, waren nog niet eerder in de boom aanwezig maar worden door de boom gevormd als de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren afneemt. De mate waarin de bladeren deze kleuren krijgen hangt af van een aantal factoren, waaronder de mate van zonneschijn en de mate van afbouw van de suikers in de boom.

Sommige herfsten zijn mooier dan andere en het is moeilijk om te zeggen hoezeer Moeder Natuur de kans krijgt om haar kleurenpracht te tonen. Als het gaat vriezen, wordt het verkleuringsproces afgebroken, worden de bladeren zwart en vallen ze van de boom. Maar als de temperatuur boven het vriespunt blijft, er voldoende zonneschijn is en de afbraak van suikers goed verloopt, begint het kleurenspektakel.

Van ruwweg eind september tot en met begin november verkleuren de bladeren en worden hele bossen van zomergroen felgeel, knalrood, diep paars, en allerlei soorten variaties hiervan. Het is dan herfst in Amerika.

Herfst in Amerika

Waar vindt dit verkleuringsproces plaats?

In principe is deze 'Fall Spectacular' (herfstshow) in de gehele VS te zien, maar het mooist is herfst in Amerika toch in het noorden en oosten, waar de enorme loofbossen te vinden zijn. Denk hierbij aan Illinois, Indiana, Michigan, Iowa, Minnesota, Missouri, Ohio, Wisconsin en geheel New England. Maar ook staten als (West) Virginia, North Carolina, Kentucky, Tennessee en andere staten hebben erg veel pracht en praal te bieden in de herfst.

Herfst in Amerika

Over het algemeen geldt dat het verkleuringsproces in het noorden het eerst begint, zo rond midden september. Wat zuidelijker is de verkleuring erg mooi rond midden oktober en soms zelfs begin november. Daarna, als het langzaamaan begint te vriezen, is het meestal afgelopen met de verkleuring.

De beste tijd om de VS te bezoeken en 'Fall Spectacular' mee te maken is aan het begin van oktober. Maar omdat per jaar het verkleuringsproces op andere momenten zijn hoogtepunt bereikt, hebben veel websites 'Fall Foliage Reports' (herfstgebladerte-rapporten) opgesteld. Een (overigens niet uitputtende) lijst van sites over herfst in Amerika is aan het eind van dit artikel te vinden.

Kan ik dit ook gaan bekijken?

Uiteraard. Het is zelfs ideaal om in de herfst naar de VS te vertrekken, want dan is het hoogseizoen voorbij en zijn de prijzen van vliegtickets en hotels over het algemeen lager. Hou er wel rekening mee dat de bekende herfstgebieden vooral in het weekend erg druk kunnen zijn; dan gaan de Amerikanen immers ook in grote getalen kijken naar de kleurenpracht.

Herfst in Amerika

Het is moeilijk om te zeggen welk deel van de VS het mooist is in de herfst; allen hebben uiteraard spectaculaire kleurenpracht te bieden. Vooral het noorden, noordoosten en zuidoosten (zie bovengenoemde staten) zijn echter echte aanraders. Daar kunnen ook de plaatjes geschoten worden zoals die op deze pagina te zien zijn.

Ook vinden gedurende de herfst veelal vele oogstfeesten plaats; ook wijnproeverijen, pompoenenfestivals, jazzconcerten en kunstexhibities zijn erg populair in vele staten. Tenslotte wordt het herfstfestijn uiteraard afgesloten met Halloween, een nationale feestdag.

Voor specifieke rondritten die met de auto gemaakt kunnen worden, kunt u het beste onderstaande sites bezoeken. Die hebben ook de meest actuele informatie over de mate waarin de kleuren te zien zijn (de links zijn vaak getiteld 'Fall Foliage' of iets dergelijks).

Herfst in Amerika

Meer informatie

  • Deel uw herfstfoto's: Heeft u mooie herfstfoto's van uw bezoeken aan de Verenigde Staten? Deel ze met de andere AllesAmerika.com-bezoekers, en bekijk de foto's van anderen.
  • Smoky Mountains: Eén van de mooiste Nationale Parken in Amerika, dat erom bekend staat vooral in oktober enorme kleurenpracht te hebben.
  • Halloween: Een typisch Amerikaans en zeer sfeervol herfstfeest.

Gerelateerde websites

Onderstaand is een niet uitputtende lijst van sites te vinden met informatie over de herfst in Amerika. Let op: uiteraard is informatie over herfst in de VS gebonden aan dat jaargetijde. Onderstaande links bevatten in andere jaargetijden meestal geen informatie over herfstkleuren.

Sites van verscheidene staten:

Algemene sites over de herfst in Amerika:

Sommige foto's afkomstig van Philip Greenspun.

Terug naar de AllesAmerika.com homepage