Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Cultuur > Herfst in Amerika

Herfst in Amerika: kleurenpracht in de Verenigde StatenHet is herfst in Amerika! Als het herfst wordt in de VS, zo rond eind september, begint Moeder Natuur pas echt uit te pakken. Voordat de bladeren zo rond november van de bomen gevallen zijn, worden de Amerikanen getrakteerd op het meest fantastische kleurenschouwspel dat het land te bieden heeft.

Herfst in Amerika


Lees op deze pagina over 'Fall foliage', bekijk de unieke foto's van de herfst in Amerika en plan uw eigen trip naar de mooiste herfstgebieden van de VS.

Wat gebeurt er precies in de herfst in de VS?Gedurende de lente en zomer vindt een proces genaamd fotosynthese plaats in alle bomen, waardoor de bomen zichzelf verzorgen. De bladeren hebben een groen pigment genaamd chlorofyl om eenvoudige suikers te produceren, gebruikmakend van het zonlicht dat dan fel schijnt. Met deze suikers voedt de boom zichzelf.

Gedurende het bloeiseizoen wordt het chlorofyl continu opgebruikt en vernieuwd, waardoor de bladeren groen blijven. Als de dagen korter worden, echter, schijnt er minder zon op de bladeren en worden de groene pigmenten steeds minder snel vernieuwd. Dan krijgen gele pigmenten, die al aanwezig waren in de boom maar onderdrukt werden, de kans om naar boven te komen en verschiet de boom van kleur.

in Amerika

Sommige andere pigmenten, zoals rood en paars, waren nog niet eerder in de boom aanwezig maar worden door de boom gevormd als de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren afneemt. De mate waarin de bladeren deze kleuren krijgen hangt af van een aantal factoren, waaronder de mate van zonneschijn en de mate van afbouw van de suikers in de boom.

Sommige herfsten zijn mooier dan andere en het is moeilijk om te zeggen hoezeer Moeder Natuur de kans krijgt om haar kleurenpracht te tonen. Als het gaat vriezen, wordt het verkleuringsproces afgebroken, worden de bladeren zwart en vallen ze van de boom. Maar als de temperatuur boven het vriespunt blijft, er voldoende zonneschijn is en de afbraak van suikers goed verloopt, begint het kleurenspektakel.

Herfst in Amerika

Van ruwweg eind september tot en met begin november verkleuren de bladeren en worden hele bossen van zomergroen felgeel, knalrood, diep paars, en allerlei soorten variaties hiervan. Het is dan herfst in Amerika.

Waar vindt dit verkleuringsproces plaats?Herfst in Amerika

In principe is deze 'Fall Spectacular' (herfstshow) in de gehele VS te zien, maar het mooist is herfst in Amerika toch in het noorden en oosten, waar de enorme loofbossen te vinden zijn. Denk hierbij aan Illinois, Indiana, Michigan, Iowa, Minnesota, Missouri, Ohio, Wisconsin en geheel New England. Maar ook staten als (West) Virginia, North Carolina, Kentucky, Tennessee en andere staten hebben erg veel pracht en praal te bieden in de herfst.

Over het algemeen geldt dat het verkleuringsproces in het noorden het eerst begint, zo rond midden september. Wat zuidelijker is de verkleuring erg mooi rond midden oktober en soms zelfs begin november. Daarna, als het langzaamaan begint te vriezen, is het meestal afgelopen met de verkleuring.

De beste tijd om de VS te bezoeken en 'Fall Spectacular' mee te maken is aan het begin van oktober. Maar omdat per jaar het verkleuringsproces op andere momenten zijn hoogtepunt bereikt, hebben veel websites 'Fall Foliage Reports' (herfstgebladerte-rapporten) opgesteld. Een (overigens niet uitputtende) lijst van sites over herfst in Amerika is aan het eind van dit artikel te vinden.

Kan ik dit ook gaan bekijken?Uiteraard. Het is zelfs ideaal om in de herfst naar de VS te vertrekken, want dan is het hoogseizoen voorbij en zijn de prijzen van vliegtickets en hotels over het algemeen lager. Hou er wel rekening mee dat de bekende herfstgebieden vooral in het weekend erg druk kunnen zijn; dan gaan de Amerikanen immers ook in grote getalen kijken naar de kleurenpracht.

Herfst in Amerika


Het is moeilijk om te zeggen welk deel van de VS het mooist is in de herfst; allen hebben uiteraard spectaculaire kleurenpracht te bieden. Vooral het noorden, noordoosten en zuidoosten (zie bovengenoemde staten) zijn echter echte aanraders. Daar kunnen ook de plaatjes geschoten worden zoals die op deze pagina te zien zijn.

Ook vinden gedurende de herfst veelal vele oogstfeesten plaats; ook wijnproeverijen, pompoenenfestivals, jazzconcerten en kunstexhibities zijn erg populair in vele staten. Tenslotte wordt het herfstfestijn uiteraard afgesloten met Halloween, een nationale feestdag.

Meer informatie  • Smoky Mountains: EĆ©n van de mooiste Nationale Parken in Amerika, dat erom bekend staat vooral in oktober enorme kleurenpracht te hebben.

  • Halloween: Een typisch Amerikaans en zeer sfeervol herfstfeest.

Sommige foto's afkomstig van Philip Greenspun.

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?