Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Kentucky

Alles over KentuckyAls u informatie zoekt over de staat Kentucky, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking.

Landhuis en karakteristiek hek in Kentucky

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Frankfort
Louisville
KY
40.411 sq mi
4,0 miljoen (census 2000)
Bluegrass State
1 juni 1792
15


Geschiedenis van KentuckyDe oorspronkelijke bewoners van Kentucky waren uiteraard de Indianen - hun voorouders hadden het land al 30.000 jaar geleden verkend. Rond 1650 leefden er verscheidene Indianenstammen in het gebied: Shawnee, Chickasaw en Cherokee. Geen van die stammen claimde het land echter als het hunne.

De eerste Europeanen arriveerden rond 1750 in Kentucky en begonnen al snel claims op het land te leggen. De French and Indian War, die tussen 1754 en 1763 woedde, vertraagde dit proces echter met ruim een decennium, zodat de bekendste Kentuckian tegenwoordig Daniel Boone is. Hij bezocht het land in 1767 en 1769 en deed uitgebreid onderzoek van het land.

Vanaf 1775 begonnen de blanke kolonisten kleine gemeenschappen in Kentucky te stichten, iets dat de Indianen niet altijd waardeerden: tussen 1775 en 1782 vonden verscheidene gevechten tussen beide partijen plaats.

Vanaf 1776 behoorde de staat bij Virginia, maar in 1792 was het gebied dicht genoeg bevolkt om een onafhankelijke staat te worden; in dat jaar werd Kentucky als 15e staat toegelaten tot de VS met als hoofdstad Frankfort. Landbouw werd al snel de belangrijkste bron van inkomsten, waarbij tabak en graan vooropliepen.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 speelde Kentucky een belangrijke rol als grensstaat van het Noorden. Hoewel er slavernij heerste in de staat, scheidde deze zich nooit af van de Unie, maar leverde wel troepen aan het Zuiden. Abraham Lincoln, president van Amerika tussen 1861 en 1865, en Jefferson Davis, de enige president van de Confederatie, kwamen ironisch genoeg allebei uit Kentucky.

Huis nabij Lexington, Kentucky

De verbondenheid die vele inwoners van de staat met het Zuiden voelden hinderde de ontwikkeling van de staat tot het begin van de 20e eeuw. (Ook vandaag de dag voelen de meeste mensen in Kentucky zich Zuiderling hoewel de staat geografisch gezien eerder noordelijk gelegen is. Er is zelfs in de noordelijkste stad, Louisville, een duidelijk Zuidelijk accent waarneembaar in de monden van vele Kentuckians.)

Rond 1900 werd het land eindelijk echt ontsloten door de komst van de trein, waarbij de komst van kolenmijnen veel werkgelegenheid bracht tot eind jaren '70. Na die tijd nam de industriële productie het over als grootste bron van inkomsten in Kentucky, iets dat tot de dag van vandaag zo gebleven is. Tabak wordt echter nog steeds in grote hoeveelheden verbouwd, ondanks de ontwikkelingen van de laatste jaren waarbij de tabakindustrie zware klappen te verwerken kreeg.

Algemene informatie: KentuckyKentucky ligt in wat bekend staat als de Upper South - het noordelijke Zuiden. De staat meet 104.660 km2 in oppervlakte, en grenst in het noorden aan Illinois, Indiana en Ohio, in het oosten aan West-Virginia en Virginia, in het zuiden aan Tennessee en in het westen aan Missouri. De hoofdstad is Frankfort; de grootste steden van de staat zijn Louisville en Lexington.

Kentucky staat bekend om zijn bourbon whiskey, paardenfokkerijen en de beroemde Kentucky Derby, en Kentucky Fried Chicken (KFC). De staat is in alle opzichten 'gemiddeld': er leven een gemiddeld aantal mensen, een gemiddeld aantal blanken en zwarten, er is gemiddelde rijkdom en armoede, het is er heuvelachtig met ook wat vlaktes en kleine bergjes, er is zowel landbouw als industrie te vinden, etc. Kentucky is echt 'small town America'.

Kentucky Horse Park nabij Lexington

Hoewel Kentucky daarom een goede plek is om het gemiddelde Amerika te vinden, heeft de staat wel degelijk vele kenmerken die hem uniek maken. Louisville is een zeer cultureel ingestelde stad met vele musea, concertzalen en theaters (met de Actor's Theatre of Louisville als de bekendste). De glooiende heuvels, met het in de lente lichtblauwkleurige gras waaraan de staat zijn bijnaam "Bluegrass State" te danken heeft, zijn vaak bevolkt door tientallen paarden.

Terwijl in Louisville de beroemde Louisville Slugger Museum te zien is (de Louisville Slugger is baseball bat die alle top baseballers gebruiken) en Churchill Downs waar elk jaar de Kentucky Derby gehouden wordt, pronkt Lexington met de Kentucky Horse Park, een gigantisch tribuut aan de paarden van de staat. Vlakbij Elizabethtown in het zuiden van de staat is daarnaast de Mammoth Cave NP te vinden, een prachtig netwerk van grotten dat ook voor bezoekers toegankelijk is.


Klik hier voor uitgebreide informatie over Louisville.

National Parks van KentuckyKentucky heeft slechts één Nationaal Park, maar wel een unieke: het langste grottenstelsel ter wereld, waar u zelf rond kan lopen.

Mammoth Cave NPMammoth Cave is een National Park sinds 1941. Het park bestaat eigenlijk uit twee delen: bovengronds en ondergronds. Bovengronds zijn er prachtige bossen en vele diersoorten, ondergronds zijn de ongeveer duizend kilometer aan grotten en de daarbij behorende unieke diersoorten.

Van die ongeveer duizend kilometer zijn pas rond 1/3 in kaart gebracht, en een nog kleiner deel is toegankelijk voor toeristen. Toch kunt u met de vele verschillende routes (inclusief gids) vele uren zoet zijn. U kunt er vele indrukwekkende spelingen van de natuur tegenkomen: 100 meter diepe putten, smalle gangetjes, enorme 'kamers', grottekeningen, onderaardse meertjes, diertjes die alleen in Mammoth Cave voorkomen, en natuurlijk stalagmieten en stalactieten.

Het park is in principe het hele jaar open (behalve op 25 december) en is toegankelijk voor iedereen. De grotten mogen alleen bekeken worden met een gids, maar er zijn vele verschillende routes mogelijk voor zowel beginners als gevorderden. Kinderen en mensen in rolstoel hebben ook (beperkte) mogelijkheden een rondgang door de grotten te maken.

Mammoth Cave National Park ligt op ongeveer 75 mijl van Louisville en is makkelijk te bereiken via I-65 (exit 48 of 53, Cave City). Er zijn beperkte mogelijkheden tot kamperen.

Meer informatie over Louisville

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?