Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Illinois

Alles over Illinois (inclusief Chicago)Als u informatie zoekt over de staat Illinois, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking, en natuurlijk uitgebreide informatie over de stad Chicago.

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Springfield
Chicago
IL
146.076 km2
12,4 miljoen (census 2000)
Prairie State
3 december 1818
21

Geschiedenis van IllinoisHet gebied dat tegenwoordig de staat Illinois vormt was al duizenden jaren bewoond voordat de eerste blanken er hun voetsporen plantten. Indianenstammen die in de 18e eeuw nog aanwezig waren zijn onder anderen de Illinois, waaraan de staat ook zijn naam te danken heeft, de Sac en de Fox.

In 1673 kwamen de eerste blanken, vader Marquette, een priester, en Louis Jolliet, via de Mississippirivier in Illinois aan. Vader Marquette stichtte twee jaar later ook de eerste missie in het gebied. In 1680 bouwden de Fransen er een fort en begonnen langzaamaan de eerste kolonisten binnen te druppelen.

In 1763, toen de French and Indian War eindigde, stond Frankrijk het gebied af aan Engeland. De Britten betraden het gebied echter pas echt toen ze een opstand van Pontiac onderdrukten, een Indianenopperhoofd. In 1783, na het einde van de Amerikaanse Revolutie, veranderde Illinois alweer van eigenaar: ditmaal werd het gebied Amerikaans. In 1818 werd Illinois officieel een Amerikaanse staat.

Rond dat jaar kwamen de Amerikaanse kolonisten ook al in grote getalen Illinois binnenstromen, daarbij de Indianen steeds verder terugdrijvend. Na het einde van de Black Hawk War in 1832 waren vrijwel alle Indianen uit het gebied verwijderd naar territoria ten westen van de rivier de Mississippi.

Schuur in Illinois
Schuur in het landelijke gedeelte van de staat

De industriële ontwikkeling van Illinois begon in 1847 met de opening van een landbouwverwerkingsfabriek in Chicago en de bouw van verscheidene spoorwegen in de jaren ’50 van de 19e eeuw. Dat decennium was ook het decennium waarin de carrière van Abraham Lincoln begon. Begonnen als advocaat wist hij een succesvolle politie campagne te voeren om de hoofdstad van de staat te verplaatsen van Vandalia naar Springfield, en in 1858 voerde hij in Illinois de ‘Great Debates’ met Stephen A. Douglas over de slavernijkwestie, die in het hele land grote publieke aandacht kregen.

Gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog, die van 1861 tot 1865 woedde, was Lincoln president van de Verenigde Staten. Illinois bleef gedurende de Burgeroorlog trouw aan de Unie, maar in het zuidelijke deel van de staat leefden toch enige Zuidelijke sentimenten.

Na de Burgeroorlog verliep de industrialisatie van Illinois steeds sneller door de toestroom van immigranten uit Europa en de uitbreiding van de vleesindustrie. De groei ging zo snel dat de bouw van nieuwe panden ver achterbleef, waardoor Chicago grotendeels uit houten gebouwen bestond toen er brand uitbrak in 1871. Bij die brand kwamen honderden mensen om het leven en tienduizenden werden dakloos doordat het grootste deel van de stad in de as werd gelegd.

Landbouwgebied in Illinois
Landbouwgebied in Illinois

Gedurende de laatste 30 jaar van de 19e eeuw waren de arbeidsomstandigheden in Illinois zo slecht dat de staat regelmatig het terrein was van opstanden en rellen, bijvoorbeeld de Haymarket Square rel (1886) en de Pullman staking (1894). In de 20e eeuw verbeterden de werkomstandigheden enigszins, maar Illinois bleef te maken krijgen met ongeregeldheden zoals de mijnstaking van 1922 en bloederige rellen tijdens een staking van de staalindustrie in Chicago in 1937.

In 1937 werden echter ook nieuwe olievelden in het zuiden van de staat ontdekt, wat de groei van de staat alleen maar versnelde. De Tweede Wereldoorlog betekende een verdere groei van de industrie in de staat en ook van de stad Chicago, waar na WO2 duizenden zwarte Amerikanen naartoe kwamen vanuit het zuiden, op zoek naar werk.

In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw nam het bevolkingsaantal van het zuiden van de staat af doordat minder mensen werk konden vinden door de mechanisatie van de landbouw. In de jaren ’80 werd Illinois nogmaals getroffen door een crisis toen de landbouwprijzen daalden en de markt voor landbouwmachines ineenstortte. Het noordelijke deel van de staat incasseerde in die tijd een afname in industriële productie, maar deze werd gecompenseerd door de toenemende invloed van de dienstverlening en handel in de staat en het belang van de staat als financieel centrum.

Algemene informatie: IllinoisIllinois, dat 146.076 km2 meet, wordt omsloten door vijf staten: Indiana in het oosten, Kentucky in het zuiden aan de overkant van de Ohio-rivier, Missouri en Iowa aan de overkant van de Mississippi-rivier in het westen, en Wisconsin in het noorden. Daarnaast ligt Illinois in het noorden ook aan één van de Grote Meren: Lake Michigan. De hoofdstad van de staat is Springfield, de grootste steden zijn Chicago (zoek hotels in Chicago), Rockford en Peoria.

Chicago: Sears Tower
De Hancock Building in Chicago

Illinois is een belangrijke landbouwstaat van de VS vanwege zijn vruchtbare, vlakke land (en aan die uitgestrekte vlakten heeft de staat ook zijn bijnaam ‘Prairie State’ te danken) en doordat er voldoende regen valt. Belangrijke producten zijn maïs en soja. Ook de veeteelt doet het overigens goed in Illinois. Ook heeft de staat de grootste kolenreserves van alle staten ten oosten van de Rocky Mountains.

Al in 1880 was echter het staatsinkomen uit de industrie tweemaal zo groot als dat uit de landbouw. Belangrijke industrieën van tegenwoordig zijn de electrische en nonelectrische machinebouw en de productie van voedsel, metalen en chemicaliën. Daarnaast is het stedelijke Chicago een belangrijk commercieel en financieel centrum. Illinois heeft geen National Parks.Wilt u meer informatie over Chicago?
Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?