Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Kandidaten 2016 per 6 mei

Een kort en bondig overzicht van de presidentskandidaten voor 2016 (per 6 mei 2015)



De afgelopen weken zijn er heel wat presidentskandidaten voor 2016 bijgekomen, vooral aan de Republikeinse zijde. Omdat het lastig is om dit allemaal bij te houden krijgt u hier een kort en bondig overzicht van de nieuwste kandidaten dat u kunt gebruiken in uw dagelijkse gesprekken rond de "water cooler", zoals ze in de USA zeggen.

Let op: de Republikeinse kandidaat Ted Cruz en de Democraat Hillary Clinton zijn al eerder besproken, dus die staan hier niet bij!

DEMOCRAAT: Bernie Sanders (Vermont)



Bernie Sanders

  • Sanders is eigenlijk onafhankelijk, maar stemt vanwege zijn liberale (zelfs socialistische) opvattingen meestal mee met de Democraten. Hij doet dus ook mee met de Democratische voorrondes.
  • Sanders is buiten zijn thuisstaat weinig bekend en heeft alleen aanhang onder liberale blanke Amerikanen, waarmee hij niet de verkiezingen kan winnen.
  • Hij doet ongetwijfeld mee om te proberen Hillary Clinton te dwingen meer linkse posities in te nemen, vooral als het hem lukt om een respectabel percentage kiezers achter zich te krijgen in de eerste paar staten waar voorverkiezingen gehouden worden.
  • Prognose: Sanders gaat het niet redden, maar een goed resultaat in de eerste paar staten zal Clinton dwingen meer naar links te denken.


DEMOCRAAT: Lincoln Chafee (Rhode Island)



  • Chafee is pas sinds 2013 een Democraat; daarvoor was hij Republikein. Hij trok zich vorig jaar terug uit een gouverneursrace die hij waarschijnlijk niet had kunnen winnen.
  • Hij heeft noch de achterban noch het geld om zich succesvol verkiesbaar te stellen.
  • Hij heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar verklapte per ongeluk in midden-april tijdens een CNN-interview dat hij dat wel gaat doen.
  • Prognose: Chafee gaat het niet redden.


Lincoln Chafee

REPUBLIKEIN: Rand Paul (Kentucky)



  • Paul is een conservatieve Tea Party-Republikein, net als zijn directe tegenstander Ted Cruz. Hij is ook de zoon van Ron Paul, die als onafhankelijke kandidaat meerdere malen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft meegedaan.
  • Hij wil de macht van de federale overheid sterk beperken en meer macht geven aan de individuele staten, net als de andere Tea Party-kandidaten. Daarnaast wil hij dat de VS zich meer isolationistisch opstelt en minder snel de politieman van de wereld speelt.


Rand Paul

  • Paul bekritiseert de Republikeinen bijna net zo vaak als de Democraten en wil veel dingen anders doen dan anderen. Hiermee probeert hij zijn publiek ook buiten de Republikeinse Partij zelf te zoeken, maar krijgt hij ook kritiek omdat hij teveel soorten kiezers tevreden wil stellen.
  • Prognose: Hij komt niet ver tenzij hij Ted Cruz snel weet uit te schakelen. De vraag is of hij voldoende kiezers buiten de Tea Party aan zich kan binden - wat moeilijk is in staten zoals Iowa, waar onafhankelijke kiezers niet mee mogen doen aan de Republikeinse voorrondes. Desondanks kan het weleens zijn dat hij niet snel zal opgeven.


REPUBLIKEIN: Marco Rubio (Florida)



Marco Rubio

  • De 43-jarige Rubio is de jongste kandidaat totnogtoe. Door zijn Cubaanse achtergrond en zijn Spaanstaligheid hoopt hij zowel conservatieve blanke Republikeinen als minder conservatieve Spaanstaligen aan zich te binden.
  • Hij zal proberen zich te positioneren als een fris gezicht in de door blanke, grijsbehaarde mannen gedomineerde Republikeinse Partij. Hij is charismatisch en verkondigt vaak een optimistisch wereldbeeld.
  • Jeb Bush, de broer van George W., was vroeger zijn mentor in de politieke moerassen van Florida, maar Rubio heeft zich nu van hem gedistantieerd. De verwachting is dat ook Bush zijn kandidaatschap binnen afzienbare tijd bekendmaakt, waardoor Rubio het zelfs in Florida moeilijk kan krijgen.
  • Prognose: Rubio zal al in de eerste paar voorverkiezingen goede resultaten moeten behalen. Als hij het een paar keer verliest van Bush, kan hij beter opgeven. De vraag is of de Spaanstalige gemeenschap hem en masse zal steunen in vooral de zuidelijke staten; als dit het geval is, kan hij het weleens ver schoppen.


REPUBLIKEIN: Ben Carson (Michigan)



Ben Carson

  • Carson is een 63-jarige zwarte, conservatieve neurochirurg uit Michigan. Hij heeft nauwelijks ervaring in politieke zaken en is in de VS vooral bekend door zijn anti-Obama speeches.
  • Hij heeft het homohuwelijk vergeleken met pedofilie en wil Obama's ziektekostenwet (ACA) ongedaan maken (volgens hem is de ACA "het ergste dat in de VS plaatshad sinds slavernij").
  • Prognose: Hij zal het erg moeilijk hebben om zichzelf te onderscheiden van de vele andere Republikeinse kandidaten en gaat zeer waarschijnlijk niet ver komen in de voorverkiezingen. Wel is de kans groot dat hij hierdoor meer geld kan verdienen met speeches, boeken en interviews op Fox News - wat waarschijnlijk ook zijn einddoel is.


REPUBLIKEIN: Carly Fiorina (Californië)



  • Fiorina is de enige vrouwelijke kandidaat aan Republikeinse zijde en de voormalige CEO van multinational Hewlett-Packard.
    Carly Fiorina

  • Ze plaatst zich meer in het midden van de Republikeinse groep kandidaten; ze is voor het homohuwelijk maar tegen gelegaliseerde abortus. Door haar zakelijke achtergrond zal ze steun krijgen van "big business" en kan ze commerciële ervaring claimen die geen andere kandidaat heeft.
  • Prognose: Door haar gemixte opvattingen past Fiorina niet echt binnen een specifiek segment van de Republikeinse Partij. Ze zal het niet redden, maar als ze voldoende aandacht voor haar posities weet te creëren zal het weleens kunnen gebeuren dat ze plaatsneemt in de Amerikaanse regering als de Republikeinen weten te winnen.


REPUBLIKEIN: Mike Huckabee (Arkansas)



  • De pastoor en ex-Fox News talk show presentator deed ook al mee in 2008 en deed het toen in eerste instantie niet slecht. Hij geniet door de tv show die hij jarenlang presenteerde nog steeds veel aandacht.
  • Door het gevarieerde politieke veld en de opkomst van de Tea Party-kandidaten is het maar de vraag of Huckabee het nu nog net zo goed zal doen als 8 jaar geleden.
    Mike Huckabee

  • Huckabee kondigde zijn kandidaatschap aan in Hope, zijn geboorteplaats in Arkansas, waar ook Bill Clinton vandaan komt.
  • Prognose: Huckabee zal het moeilijker hebben dan in 2008 omdat het aantal Republikeinse kandidaten dat probeert om dezelfde groep aanhangers te bereiken (conservatieven) dit jaar zoveel verschillende keuzes heeft. Het zal moeilijk voor hem zijn om zich te onderscheiden en de conservatieve Republikeinse kandidaat die in de eerste voorverkiezingen de meeste stemmen behaalt, zal de grootste kans hebben om te winnen. De vraag is of het Huckabee lukt om zijn stemmers van toen ook dit jaar weer voor zich te winnen.


Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?