Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > North Dakota

Alles over North DakotaDoor René Jager

Als u informatie zoekt over de staat North Dakota, is deze pagina voor u: geschiedenis, geografie, attracties, nationale parken. Alle informatie over deze staat is hier te vinden.

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Bismarck
Fargo
ND
183.272 km2
642.200 (2000)
Roughrider State
1889
39


Geschiedenis van deze staatOorspronkelijk werd het gebied bewoond door Indianen van de Lakota-stam, een nomadenvolk dat dat pas werd nadat ze door de Chippewa’s uit hun thuisland verdreven waren. Lakota staan ook wel bekend als Dakota of Sioux en betekent vrij vertaald “vriend”.

De Lakota leefden van de bizonjacht. Deze kwam op de Great Plains veelvuldig voor. De bizon voorzag in de belangrijkste levensbehoefte van de Lakota en gaf hen voedsel, kleding en materiaal voor hun tipi’s. De bekendste Lakota-leider is wel Sitting Bull, in verband gebracht met de veldslag bij Little Big Horn in Montana.

Bizons in North Dakota

Door de komst van de blanken begin 19e eeuw en de voltooiing van de transcontinentale spoorweg in 1869 werden door de blanken de bizonkuddes in rap tempo uitgeroeid omdat men bang was dat de bizons de spoorweg zouden vernielen en men zo ook de Lakota afhankelijk kon maken van overheidssteun. Op deze manier werden de Lakota uiteindelijk naar reservaten verdreven.

Ongeveer de helft van het huidige North Dakota werd door de Verenigde Staten verworven in de Louisiana Purchase. De Verenigde staten kochten dit gebied toen voor 15 miljoen dollar van de Fransen. De rest van North Dakota volgde in 1818, toen hierover een verdrag werd gesloten met de Engelsen.

De aankoop door de toenmalige president Jefferson leidde tot de beroemde Lewis en Clark expeditie. Zij hadden als taak het aangekochte gebied in kaart te brengen. Van alle staten die ze daarbij aandeden, verbleven ze het langst in North Dakota.

Pas op 2 november 1889 werden North en South Dakota formeel de 39ste en 40ste staat van de Verenigde Staten.
Algemene informatie over de staatDe staat North Dakota behoort tot de Great Plains-regio en beslaat 183.272 km². De staat is daarmee ongeveer 4,5x groter dan Nederland. Het grenst in het noorden aan Canada en in het zuiden aan South Dakota; ten westen ligt Montana en ten oosten Minnesota.

Fargo in North Dakota
Fargo

De Great Plains is een groot prairiegebied in de Verenigde Staten en Canada dat ten oosten van de Rocky Mountains ligt. Doordat het zo'n groot gebied is bestaat er een behoorlijk verschil van klimaat en landschap tussen de noordelijke en de zuidelijke Plains.

Toch staan de beide Dakota’s bekend om het extreme weer dat er soms heerst. Grote droogtes in de zomer en hevige noodweren in het voorjaar, gepaard gaand met zware hagel- en onweersbuien. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de beide Dakota’s in het hart liggen van Tornado Alley.

De vlaktes worden hoofdzakelijk gebruikt om kuddes vee te weiden. North Dakota wordt gezien als één van de graanschuren van de Verenigde Staten. Ongeveer 25% van de bevolking is werkzaam in de landbouw of veeteelt. De staat levert bijvoorbeeld 92% van ’s lands totale productie Lijnzaad (Flaxseed) en Canola.

North Dakota is opgedeeld in 2 tijdzones. Voor het grootste gedeelte valt het onder de Central timezone terwijl het zuidwestelijke gedeelte onder de Mountain timezone valt. Was North Dakota voorheen overwegend Republikeins, tegenwoordig is er een evenwichtigere verhouding van Democraten en Republikeinen - wat niet wegneemt dat de 3 kiesmannen tot nu toe nog steeds bij de Republikeinen terechtkwamen.

North Dakota pagina's: 1 | 2 (Nationale Parken)

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?