Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > Pearl Harbor

Pearl Harbor: de Japanse aanvalDe aanval op Pearl HarborDe voorbereidingenDe VS verwachtte dat Nederlands Indië het eerste doelwit van de Japanners zou zijn, en hoewel ze daarin gelijk hadden, besloot Japan dat daarvoor eerst de Amerikaanse vloot uitgeschakeld moest zijn. Alleen als de Amerikaanse overmacht vernietigd was, kon Nederlands Indië zonder gevaar behouden worden.


Op 2 december 1941 ging de definitieve order naar de Japanse vloot dat Pearl Harbor aangevallen moest worden. Een enorme vloot trok duizenden kilometers oceaan over, terwijl Amerika een min of meer afwachtende houding aannam, gesterkt door het vertrouwen dat de toch al onwaarschijnlijke aanval op Pearl Harbor nooit kon slagen, aangezien het fort zwaar versterkt was.

De aanval op Pearl HarborOm vijf minuten voor acht 's ochtends op 7 december 1941 vielen Japanse vliegtuigen, gelanceerd van vliegdekschepen onder leiding van Admiraal Nagumo, Pearl Harbor aan in één van de meest gedurfde aanvallen uit de geschiedenis. Vanaf dat moment was de Verenigde Staten definitief betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

Het vliegveld van pearl Harbor brandt
Het vliegveld van Pearl Harbor brandt

De Amerikaanse militairen op de basis waren compleet verrast. De aanval vond plaats in twee golven, de eerste een paar minuten voor acht, de tweede ongeveer een uur later. Slechts 29 Japanse vliegtuigen keerden niet terug van de missie en de hele Japanse vloot kwam zonder beschadigingen weg.

In minder dan twee uur was de basis op Pearl Harbor tot as gereduceerd, waren twee Amerikaanse slagschepen gezonken en zes anderen beschadigd, en was de rest van de vloot ofwel zwaar beschadigd ofwel vernietigd. De helft van de Amerikaanse luchtsterkte was vernietigd. Ruim 2400 Amerikanen verloren het leven terwijl de Japanse verliezen minimaal waren.

De USS Shaw vliegt in de lucht tijdens de aanval op Pearl Harbor
De USS Shaw vliegt in de lucht tijdens de aanval op Pearl Harbor

Toch was de aanval geen onverdeeld succes, hoewel het aanvankelijk door beide zijden wel zo gezien werd. De meeste schepen die waren gezonken lagen in ondiep water en konden later gelicht, gerepareerd en gebruikt worden; de Amerikaanse vliegdekschepen waren op 7 december door ongelooflijk toeval niet aanwezig op de basis en kwamen helemaal zonder een schrammetje weg - een feit dat de Japanners uiteindelijk de overwinning zou kosten.

Ook hadden de Amerikanen verzuimd de olie-opslagplaatsen voldoende te camoufleren, iets wat ironisch genoeg juist hun redding was: de Japanners geloofden eenvoudigweg niet dat de olie in hun zicht zou staan en gooiden niet één bom in de opslagplaatsen. Hoewel Admiraal Nagumo triomfantelijk terugkeerde naar Japan, had de aanval uiteindelijk maar één duidelijk effect: de Amerikaanse oorlogsmachine wakkermaken.

De gevolgen van Pearl HarborAmerika wordt in de Tweede Wereldoorlog gekatapulteerdOp 8 december verklaarde Amerika de oorlog aan Japan, op 11 december reageerde Duitsland door op zijn beurt Amerika de oorlog te verklaren. Dit leidde onmiddelijk tot een gigantische activiteit in de VS, die op enorme schaal de oorlog begon voor te bereiden.

Krantekop uit 1941
Krantekop uit 1941

De Amerikaanse productie van vliegtuigen schoot omhoog van 6.000 in 1940 tot 47.000 in 1942 en zelfs verder tot 100.000 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De Amerikaanse industriële productie was eind 1942 al even groot als die van alle drie vijanden (Japan, Duitsland en Italië) en 1944 wederom verdubbeld. Het Amerikaanse leger groeide snel uit tot meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen in 1943.

Japan wordt verslagenJapan ging na Pearl Harbor door met zijn aanvallen in Azië en veroverde snel Nederlands Indië en de Filippijnen. Verder kwamen ze echter nooit: de geplande aanvallen op Australië, India en de VS kwamen nooit serieus van de grond. Al in mei 1942 moest Japan zijn eerste nederlaag incasseren, toen de invasievloot van Nieuw-Guinea teruggedreven werd door een Amerikaanse vloot.

Herinneringsposter aan Pearl Harbor uit 1942
Herinneringsposter aan Pearl Harbor uit 1942

Begin juni van dat jaar vond al de definitieve omslag plaats, toen de Amerikanen met de bij Pearl Harbor ongeschonden weggekomen vliegdekschepen een daverende overwinning bij Midway behaalde door maar liefst vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen. Vanaf dat moment had Amerika het overwicht in de Grote Oceaan en had Japan in feite de oorlog al verloren. Het was slechts een kwestie van tijd.

Volgende pagina: de Hollywoodfilm over Pearl Harbor

Terug naar de Geschiedenis van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?