Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Pennsylvania > Philadelphia

Alles over PhiladelphiaDit artikel is geschreven met behulp van AllesAmerika.com-leden; speciale dank aan Bram voor de mooie foto's.

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de lange en fascinerende geschiedenis van deze stad. De toeristische informatie over Philadelphia vindt u op de Philadelphia beginpagina.

Philadelphia Center City

De oprichtingDe historie van Philadelphia begint in 1682, als kolonist William Penn (die ook zijn naam gaf aan de staat) de eerste beginselen van de stad opricht, nadat Zweedse kolonisten hier al eerder een kampement hadden opgericht. Uiteraard was het gebied dat nu onder meer Philadelphia bevat daarvoor ook al bewoond, met name door Delaware-Indianen.

Vanwege zijn gunstige ligging aan de Delaware-rivier groeide de stad snel, met name door de vele mogelijkheden tot handel. Philadelphia was lange tijd onderdeel van de zogenaamde "triangle trade", waarbij voornamelijk suiker van de Caribische eilanden naar hun haven werd vervoerd, de schepen in Philadelphia verwerkte (luxe-)goederen oppikten en deze meenamen naar Afrika, waar ze geruild werden tegen slaven die vervolgens weer naar de Cariben vervoerd werden om daar op de plantages te werken.

Sterke groei en Benjamin FranklinIn 1701 had de stad al meer dan 2.500 inwoners en groeide hard door. Ondanks enige kortdurende tegenslagen in de groei werd Philadelphia als stad steeds groter en belangrijker. Tijdens verscheidene nabije gevechten en oorlogen kwamen meer vluchtelingen de stad in, evenals slaven. Daarnaast hielp de religieuze tolerantie die in de stad was uitgeroepen ook om allerlei verschillende groeperingen aan te trekken.

Philadelphia in de 18e eeuw

Uitvinder Benjamin Franklin kwam in 1723 in de stad wonen en hielp gedurende de daaropvolgende 30 jaarmee aan de ontwikkeling van de stad, onder meer door de lokale brandweer op te zetten, postroutes met andere steden te beginnen en het eerste ziekenhuis te bouwen. Hij hielp zelfs bij het opzetten van een lokale militia om de stad en binnenkomende vluchtelingen, waaronder Indianen, te beschermen tegen lokale bendes.

Tegen de jaren 1770 was Philadelphia een van de grootste steden van de Verenigde Staten, met een grote invloed op de handel en politiek van de Amerikaanse kolonien. Toen de onrust over de Britse belastingen en andere maatregelen steeds grotere vormen begon aan te nemen, besloot men dan ook dat de politieke leiders van de regio in Philadelphia hun ontmoetingsplaats zouden hebben. Dit leidde direct tot het uitroepen van de onafhankelijkheid in Independence Hall in de stad in 1776 door onder meer Franklin, Thomas Jefferson, John Hancock en John Adams.

Tijdelijke hoofdstad van de Verenigde StatenRond 1790 besloot de Amerikaanse regering om een nieuwe hoofdstad te bouwen aan de Potomac-rivier (Washington DC), maar voordat die zover was moest er een tijdelijke hoofdstad zijn; een eer die Philadelphia zich mocht toe-eigenen. Toen het Amerikaanse politieke systeem zich in 1800 verplaatste naar de nieuwe hoofdstad, was Philadelphia de grootste stad van de VS met meer dan 67.000 inwoners, en bezat het ook de drukste haven van het land. Pas rond 1830 nam New York City de eerste plaats van Philadelphia over, onder meer doordat de stad een handelsembargo had moeten doorstaan.

In het midden van de 19e eeuw trok de stad nog steeds grote hoeveelheden immigranten aan, onder meer uit Duitsland en Ierland. Deze moesten echter de concurrentie voor banen aangaan met de bestaande bevolking - waaronder Indianen en grote hoeveelheden (kinderen van) bevrijde slaven - wat meerdere malen tot rellen en andere ongeregeldheden leidde.

Fantastische groei, corrupte politiciIn 1860 was de bevolking aangezweld tot meer dan 560.000 en toonde geen tekenen van vermindering van de groei: in 1870 waren er al bijna 675.000 inwoners. De meeste nieuwe inwoners kwamen in het centrum van de stad terecht, waardoor de bestaande bevolking steeds meer naar de buitenranden van de stad vertrok en zich daar vestigde. Het aantal banen groeide door de vestiging van meer industrieen in de stad, met als uitschieter de textielindustrie, die in het begin van de twintigste eeuw 35% van de bevolking een baan gaf.

De politieke elite van Philadelphia was sinds 1800 voornamelijk corrupt, en tegen 1900 had de stad een zeer slechte naam opgebouwd. De Republikeinse bazen - die vrijwel een monopolie hadden op de politiek - eigenden zichzelf contracten en geld toe en lieten de stad verslommeren. De stad groeide nog steeds hard door, maar de immigranten kwamen nu vooral uit Oost-Europa en Italie (en zwarten uit de zuidelijke staten, vooral gedurende de Eerste Wereldoorlog, toen in de stad in grote getalen oorlogsmateriaal werd gebouwd).

Ondanks verscheidene pogingen tot hervormingen veranderde aan de corrupte echter weinig. Pas tijdens de Depressie van de jaren 1930 kregen Democratische politici iets meer grip op de stad, onder meer door de nationale hervormingen van president Roosevelt. De Republikeinen bleven echter domineren tot de Tweede Wereldoorlog, die ervoor zorgde dat er weer een grote oorlogsindustrie in de stad werd opgebouwd en in de stad tot het opzetten van werknemersverbonden leidde.

Philadelphia in de Tweede Wereldoorlog - oorlogsproductie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren maar liefst 185.000 inwoners van de stad bij het Amerikaanse leger gegaan, en er waren zo weinig mannelijke werkkrachten dat de werkgevers in grote getalen vrouwen en minderheden aan de arbeid zetten. Hierdoor veranderde de stad op politiek en economisch vlak permanent. In de jaren '50 van de vorige eeuw werd het grootste aantal inwoners bereikt: meer dan 2 miljoen. De armsten woonden in de binnenstad, terwijl de blanke middenklasse meer en meer naar de suburbs verhuisde. Dit leidde tot grote verslommering in de binnenstad en het vertrek van een aantal belangrijke industrieen. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de bevolking van Philadelphia ook begon te verminderen tot in de jaren '70.

Tegelijkertijd nam de criminaliteit in de stad sterk toe, evenals het aantal moorden. Bendes en de maffia wilden allemaal een stukje van de stad voor zich veroveren. De burgemeesters die elkaar opvolgden bleven proberen om de staat van de stad te herstellen en lieten onder meer grote moderne wolkenkrabbers bouwen in Center City Philadelphia.

Philadelphia Center City

Philadelphia in de moderne tijdDit stortte de stad in een financiele crisis waar men pas in de jaren '90 weer uit wist te komen. De burgemeesters van die jaren hadden betere plannen voor de stad en wisten meer toeristen aan te trekken. Tientallen nieuwe hotels openden aan het einde van de twintigste eeuw hun deuren in de stad, onder meer doordat de Republikeinse Conventie er werd gehouden en doordat er meer festivals en andere evenementen werden georganiseerd.

Tegenwoordig weet Philadelphia zijn bewogen geschiedenis weer beter in te schatten en beheren. Het is er veilig, gezellig en druk: de bevolking van de binnenstad (Center City) heeft zelfs een aanzienlijke groei doorgemaakt in de laatste jaren, terwijl de criminaliteit met 30% is afgenomen. De stad is een van de drukstbezochte toeristische steden van de VS geworden en door National Geographic in 2005 uitgeroepen tot beste nieuwe toeristenstad van de VS, al moeten veel Europeanen hem nog ontdekken. Met andere woorden: waar wacht u nog op?

Beginpagina: toeristische informatie voor uw bezoek aan Philadelphia

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?