Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Geschiedenis > 11 september 2001

Verslag van de aanslagen op Amerika (deel 2)Hieronder kunt u de nieuwsupdates van 15 september t/m 5 oktober nalezen. Voor een verslag van de nieuwsupdates van 6 oktober t/m 18 november, klik hier.

Update verslag: 15 september, 12:18 • President Bush heeft gisteren de puinhopen van het World Trade Center bezocht en met reddingswerkers gesproken. Toen werd geroepen dat ze hem niet konden verstaan, zei hij: "Ik hoor jullie. De wereld hoort jullie. En degenen die dit gedaan hebben zullen snel van ons horen."
 • Volgens het Pentagon zijn er afgelopen dinsdag minstens 4 straaljagers opgestegen om de vliegtuigen die op het Pentagon en het WTC neerstortten tegen te houden, maar kwamen ze allen te laat.
 • Minstens 28 mensen zijn in Amerika in hechtenis genomen door de Amerikaanse politie vanwege problemen met hun visum.


Update verslag: 15 september, 19:36 • Er zijn totnogtoe 152 lijken geborgen van onder het puin van het WTC, waarvan er 92 zijn geïdentificeerd. Ondertussen heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt dat er onder de doden ook 3 Nederlanders waren: twee vrouwen en één man.
 • Terwijl George Bush en Colin Powell alles in het werk stellen om een internationale coalitie te smeden om tegen het terrorisme op te treden, heeft de Iraakse leider Saddam Hoessein de VS opgeroepen geen geweld te gebruiken. De Egyptische President Mubarak zei dat hij alleen mee zou doen aan een coalitie die door de Verenigde Naties is gevormd.
 • De luchthaven van Boston is inmiddels ook weer geopend. De internationale luchtvaartmaatschappijen mogen weer op Amerika vliegen, maar doen dit in slechts zeer beperkte mate. Continental Airlines heeft aangekondigd mensen te moeten ontslaan door de verliezen die geleden zijn door de aanslagen op het WTC.
 • Twee mannen die eerder in hechtenis waren genomen in Texas worden naar Washington overgebracht voor verdere vragen. Volgens CNN zijn de mannen zeer behulpzaam geweest en hadden ze gedetailleerde kennis over het terroristennetwerk.
 • Pakistan heeft besloten volledige medewerking aan de VS te geven bij het gevecht tegen terrorisme, ook al brengt hen dit dichterbij een oorlog met Afghanistan.
 • De tien mensen die eergisteren op het vliegveld van New York zijn opgepakt zijn allen weer vrij. Sommigen waren door kranten gestuurd om de veiligheid van vliegvelden te testen en anderen waren gewoon door paniekerige politiemensen opgepakt.


Update verslag: 16 september, 11:04 • De zoektocht naar daders en getuigen van de aanslagen van afgelopen dinsdag gaat onverminderd door. Gisteren werd een tweede man als belangrijke getuige vastgenomen en werd een apartement in New Jersey door de FBI doorzocht.
 • President Bush heeft nu ook officieel Osama Bin Laden als primaire verdachte van de aanslagen aangemerkt. Afghanistan, waar Bin Laden zich ophoudt, bereidt zich intussen voor op een oorlog.
 • De grotere paraatheid van het Amerikaanse leger in de VS is door het leger "Operation Noble Eagle" gedoopt. Inmiddels zijn 35.000 reservisten opgeroepen om te helpen bij het opruimen van de schade aan het Pentagon en in New York, vliegen er regelmatig straaljagers over de grootste steden van de VS, en hebben oorlogsbodems de oost- en westkust afgegrendeld.
 • Het aantal vermisten bij het WTC in New York is omhooggegaan naar 4.972. In het Pentagon worden nog 187 mensen vermist, inclusief de 64 passagiers aan boord van het vliegtuig dat crashte.

(Nieuwsupdates tussen 16 september en 19 september zijn verloren gegaan door een computerstoring)

Update verslag: 20 september, 21:29 • Het aantal vermisten in New York is opgelopen naar meer dan 5.500. Sinds vorige week woensdag zijn er echter geen overlevenden meer gevonden. Het totaal aantal overlevenden in het puin van het WTC staat nu op 9.
 • De Afghaanse delegatie van ongeveer 1000 geestelijke geleerden heeft Bin Laden vandaag opdracht gegeven het land te verlaten. Tegelijkertijd spraken zij een fatwa uit waarin alle moslims wordt opgedragen een Jihad (Heilige Oorlog) tegen de VS te beginnen als deze het land aanvalt. Ze riepen de VS dan ook op Afghanistan niet aan te vallen.
 • Alle besluiten van de zg. oelema's worden nu aan de leider van de Taliban voorgelegd. De VS heeft intussen de oproep van de oelema's als "onvoldoende" van de hand gewezen.
 • De Nederlandse BVD onderzoekt intussen of Bin Laden via de beurs in Amsterdam winst heeft gemaakt met de aanslagen op Amerika. Mogelijk heeft hij via stromannen geld verdiend met putopties van KLM.
 • De beurzen blijven ondertussen vallen, de Dow Jones vandaag met 300 punten en de AEX met zo'n 5 procent.
 • De nasleep van de aanslagen van vorige week begint nu overal in de VS en in Europa zijn tol te eisen. In de VS verdwijnen in de luchtvaartindustrie naar schatting zo'n 100.000 banen, onder andere 30.000 bij Boeing, 12.000 bij Continental Airlines, en 20.000 bij United Airlines, en ook British Airways heeft inmiddels aangekondigd 5.000 banen te schrappen. De KLM vermindert haar aanbod van vluchten naar Amerika, maar schrapt voorlopig nog geen banen. Vele Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben al hun aantal vluchten met 20% of meer verminderd.
 • Terwijl er al 115 mensen door de FBI en de INS (Immigration and Naturalization Service) zijn vastgenomen, is vandaag in Chicago een Arabische taxichauffeur uit Boston vastgenomen op verdenking van banden met Osama Bin Laden.
 • Het reisverbod naar New York en Washington, dat het Calamiteitenfonds vorige week had ingesteld, is weer opgeheven. Wel geldt nu een reisverbod naar Pakistan.
 • Irak heeft aangeboden de VS te helpen bij eventuele militaire acties tegen terroristen, meldt CNN. Zij zou dit alleen doen "voor het Amerikaanse volk" en niet voor de regering.
 • Na gesprekken met president Bush in Amerika hebben Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland allen militaire hulp aangeboden bij eventuele aanvallen van de VS op terroristen.
 • Morgennacht zal op tv het grootste benefietprogramma ooit uitgezonden worden voor de slachtoffers van de aanslagen van vorige week. Tenminste 27 tv stations en tientallen radiostations in de VS zullen het programma live uitzenden. Belangeloos deelnemende gasten zijn o.a. Mariah Carey, Will Smith, Tom Cruise, Jim Carrey, Robert de Niro, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Stevie Wonder, Neil Young, Paul Simon, George Clooney, Sheryl Crow, en countrysterren the Dixie Chicks. Het programma zal vanaf 3 uur vrijdagnacht ook op Nederland 2 live te volgen zijn en duurt ongeveer twee uur. Zaterdagavond om 20:30 volgt een samenvatting van een uur.


Update verslag: 21 september, 21:03 • De VS en Afghanistan komen lijnrecht tegenover elkaar te staan nu de Taliban geweigerd hebben Osama Bin Laden over te dragen. Drie Amerikaanse vliegdekschepen zijn inmiddels in de Perzische Golf of daar naartoe onderweg.
 • Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, gaat 10.000 medewerkers ontslaan en brengt het aantal vluchten met 20% terug. Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor de KLM, die nu een gedeelte van de winst die de samenwerking oplevert in rook ziet opgaan.
 • Vannacht om 3:00 wordt op Nederland 2 en SBS6 rechtstreeks het benefietconcert uit Amerika uitgezonden. Voor degenen die dan niet meer wakker zijn: op zaterdagavond volgt een uitgebreide samenvatting.
 • Aandelenkoersen op Wall Street en over de hele wereld blijven maar vallen. Hoewel de markt even opleefde, is deze inmiddels weer ingezakt en het lijkt er nu op dat deze week de slechtste sinds oktober 1987 gaat worden, toen Zwarte Maandag plaatshad.
 • Vannacht heeft President Bush het Amerikaanse Congres, het Amerikaanse volk, en de rest van de wereld toegesproken. Hij zei o.a. dat militaire acties dichtbij zijn, dat de Taliban Bin Laden moeten uitleveren, dat de oorlog was tegen terroristen en niet bevriende moslims en Arabieren, en waarschuwde hij dat het gevecht tegen het terrorisme lang zal duren.
 • Het aantal vermisten bij het WTC in New York is opgelopen tot 6.333; het aantal gewonden bedraagt 6.291. Schijnbaar zijn onder de vermisten nog tientallen Nederlanders.
 • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een hulppakket van 15 miljard dollar voor de luchtvaartindustrie vrijgesteld. Vijf miljard is voor directe hulp en 10 miljard voor garantieleningen.


Update verslag: 22 september, 15:07 • De Taliban heeft geclaimd dat ze een onbemand Amerikaans spionagetoestel boven Aghanistan hebben neergeschoten. Bewijs hebben ze echter nog niet geleverd.
 • Turkije heeft besloten de VS toegang te geven tot haar luchtruim bij militaire acties tegen de terroristen.
 • In Londen zijn twee mannen en twee vrouwen gearresteerd op verdenking betrokken te zijn bij de aanslagen op Amerika van 11 september. Er zijn verder geen details over hen vrijgegeven.
 • Over de afgelopen week zijn in de VS minstens 5 mensen van Arabische afkomst uit vliegtuigen gehaald vanwege vermeende gevaren aan de vluchtveiligheid.
 • In de gehele VS en in 156 andere landen op de wereld is vannacht live het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslagen op New York en Washington uitgezonden. Tientallen Amerikaanse sterren riepen de mensen op vooral een donatie te maken. De actie heeft totnogtoe al ruim 116 miljoen dollar opgeleverd.
 • Ook u kunt een bijdrage aan de slachtofferhulp in Amerika leveren. Tot vannacht is de speciale telethon site open, waarop iedereen geld kan storten en kan aangeven waar het heen moet gaan. Een credit card is daarbij wel een vereiste.


Update verslag: 23 september, 20:04 • De Afghaanse Noordelijke Alliantie, die al jaren tegen de Taliban vecht, heeft een kleine overwinning in de strijd geclaimd. Volgens hun bronnen zouden ze twee kleine stadjes, Zari en Keshendeh, ingenomen hebben en 60 Taliban strijders gedood.
 • De economische sancties tegen India en Pakistan, die ingesteld waren in 1998 nadat beide tests met nucleaire wapens hadden uitgevoerd, worden mogelijk volgende week al verlicht. Dit vanwege de steun die beide landen de VS na de aanslagen van 11 september hebben toegezegd.
 • De Verenigde Arabische Emiraten, één van de drie landen die het Talibanregime officieel erkenden (naast Pakistan en Saudi-Arabië), meldde vandaag alle diplomatieke banden met de Taliban te hebben verbroken. Saudi-Arabië heeft aangegeven misschien binnenkort eenzelfde bericht bekend te zullen maken.
 • De Amerikaanse Minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft toegegeven dat één van hun onbemande spionagevliegtuigjes vermist wordt. Afghanistan had gisteren gemeld zo'n vliegtuigje te hebben neergeschoten.
 • Minister van Buitenlandse Zaken van de VS Colin Powell heeft aangegeven dat de komende militaire acties tegen de terroristen zullen zijn en niet tegen de Afghaanse bevolking. Hij zei achter Osama Bin Laden en zijn terroristennetwerk (genaamd Al Qaeda) aan te zullen gaan.
 • Ook heeft Powell in een tv-interview gezegd dat de VS mogelijk binnenkort een document zullen vrijgeven waarin de bewijzen tegen Bin Laden als dader van de aanslagen opgesomd staan.
 • Volgens Jesse Helms, een ultrarechtse Amerikaanse senator, zal Irak mogelijk ook doelwit van de Amerikaanse militaire actie tegen het terrorisme worden. Ook zei hij dat hij vond dat Bush zijn tijd verspilde met het aan zijn zijde proberen te krijgen van Rusland en China.
 • Het blad TIME meldt dat er bij een huiszoeking van een verdachte van de aanslagen in de VS een handleiding voor het gebruik van sproeivliegtuigjes is gevonden. Deze vliegtuigjes, die normaal gebruikt worden om gewassen te besproeien, zouden mogelijk door terroristen gebruikt gaan worden om biologische of chemische aanvallen uit te voeren.


Update verslag: 24 september, 17:32 • Gisteravond is in het Yankee Stadium in New York een uitgebreide herdenkingsdienst geweest ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Amerika. De ceremonie sloot een officiële week van rouw af.
 • De Amerikaanse President Bush heeft alle Amerikaanse tegoeden van van terrorisme verdachte personen en organisaties bevroren, en heeft andere landen opgeroepen hetzelfde te doen. Op deze manier probeert hij de geldkraan naar terroristen dicht te draaien.
 • Ondertussen zijn Wall Street en ook de AEX in Amsterdam vandaag flink hoger geopend. Vorige week werden er nog recorddalingen van de koersen gemeld, maar de Dow Jones heeft vandaag alweer een winst van 300 punten laten zien en de AEX staat op dit moment 4 procent hoger.
 • Britse kranten hebben gisteren gemeld dat er al Britse en Amerikaanse commando's in Afghanistan zouden zitten, maar deze berichten worden door officiële bronnen ontkend. Ook de Afghaanse Noordelijke Alliantie, die tegen de Taliban strijdt, heeft ontkend dat er buitenlandse commando's bij hen zijn.
 • Een fax die toegeschreven wordt aan Osama Bin Laden is vandaag onderschept. In de fax stond onder andere dat Pakistanen zich met alle middelen moesten verzetten tegen de invasie van Amerikanen in Pakistan en Afghanistan. Ook worden drie doden die bij anti-VS rellen in Pakistan gevallen zijn als martelaren in de strijd tegen de VS vereerd.
 • De Taliban heeft aangekondigd bezig te zijn 300.000 mannen te mobiliseren als reactie op berichten dat de VS op elk moment Afghanistan zou kunnen aanvallen.
 • Volgens een Russische krant bereidt ook Rusland een militaire actie tegen Afghanistan voor. Rusland voerde eind jaren '80 ook al een oorlog in dat land, maar moest zich toen in schande terugtrekken.
 • De nieuwste slachtoffer- en vermistencijfers in New York zijn: 276 doden, waarvan er 206 geïdentificeerd zijn; en 6.453 vermisten, waaronder enkele tientallen Nederlanders.
 • De politie van Jakarta in Indonesië heeft gezegd hard te zullen optreden tegen Islamitische groeperingen die van plan zouden zijn de stad van Amerikanen te ontdoen.
 • De president van Kazakstan, dat aan Afghanistan grenst, heeft de VS aangegeven dat men van hun luchtruim en militaire bases gebruik mag maken. De VS had hier eerder om gevraagd.
 • Volgens CNN zijn op 11 september op een Delta Airlines vlucht vanuit Boston en op een internationale vlucht van Atlanta naar Brussel kleine messen gevonden. De vluchten zijn nooit opgestegen omdat direct na de aanslagen het Amerikaanse luchtruim afgesloten werd.


Update verslag: 25 september, 21:47 • De Japanse premier, Koizumi, heeft in de VS een gesprek met Bush gehad en zijn hulp aangeboden bij de bestrijding van het internationale terrorisme.
 • Saudi Arabië heeft aangekondigd dat alle diplomatieke banden met de Taliban worden verbroken. Nu heeft nog slechts één land (slechte) relaties met Afghanistan: Pakistan.
 • Osama Bin Laden is volgens de Taliban verdwenen: ze claimen hem niet meer te kunnen vinden. De VS gelooft dit niet en zet zijn zoektocht naar de gezochte terroristenleider in Afghanistan voort.
 • Maandagavond heeft President Bush het Amerikaanse Congres officieel verteld dat hij van plan is Amerikaanse troepen in "verscheidene landen" in te zetten en zich op nog uitgebreidere inzet van troepen aan het beraden is.
 • De Amerikaanse pilotenvakbond heeft aangekondigd dat zij het Congres zal vragen een wetswijziging door te voeren waardoor piloten in de toekomst vuurwapens aan boord mee mogen nemen.
 • In Parijs zijn 4 mensen aangehouden op verdenking van het beramen van aanslagen op Amerikaanse doelen in Frankrijk.
 • De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) van de VN heeft vandaag alle westerse landen gewaarschuwd voorbereid te zijn op mogelijke chemische of biologische aanvallen. Dit nadat in de VS aanwijzingen boven zijn komen drijven dat de terroristen die op 11 september aanslagen pleegden in de VS ook hadden geïnformeerd naar de mogelijkheden van sproeivliegtuigjes, waarmee ze mogelijk chemische of biologische aanvallen op bewoonde gebieden wilden uitvoeren.


Update verslag: 27 september, 18:41 • President Bush heeft vandaag een pakket maatregelen aangekondigd dat het publiek weer in de vliegtuigen moet lokken. Het gaat om uitgebreide veiligheidsmaatregelen voor vliegvelden en vliegtuigen, en voorziet in de tijdelijke inzet van de Nationale Garde om beiden te beveiligen.
 • Ondertussen lijkt de Taliban in Afghanistan steeds meer grond te verliezen, zowel op politiek als militair terrein. De Noordelijke Alliantie staat op het punt enkele strategische plaatsen in te nemen terwijl alle regeringen op Pakistan na de diplomatieke verbindingen met de Taliban hebben verbroken.
 • Ook komen er steeds meer berichten naar buiten dat lagere Taliban-officieren hun posten verlaten en deserteren, en jonge mannen de dienst proberen te ontlopen door naar hun dorpjes of naar Pakistan te vluchten.
 • Binnen 24 uur nadat in Israel Shimon Peres en Yasser Arafat elkaar hebben ontmoet, zijn er alweer gevechten uitgebroken tussen Israeli's en Palestijnen. Drie Palestijnen werden daarbij gedood en 22 werden verwond. De VS heeft de afgelopen weken grote druk op beide partijen uitgeoefend om de vredesbesprekingen te hervatten, omdat rust in het Midden-Oosten gunstig is voor de vorming van een internationele coalitie tegen het terrorisme.
 • Het aantal doden dat onder het puin van het WTC in New York is gevonden bedraagt nu 300, waarvan er 232 zijn geïdentificeerd. Zo'n 6.347 mensen worden nog vermist, inclusief enkele tientallen Nederlanders.
 • Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC zijn in verscheidene Europese landen 30 mensen opgepakt die aanslagen wilde plegen op Amerikaanse doelen in Europa. Betrokken landen zijn onder meer Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Naar 20 anderen wordt nog gezocht. De vermeende terroristen zouden zijn genoemd door een Algerijn die in verbinding met Osama Bin Laden zou staan.


Update verslag: 29 september, 13:54 • Drie van de vier vliegtuigkapingen van 11 september zijn aan elkaar gelinkt door middel van een Arabische brief gevonden op verscheidene plekken. Eén kopie van de brief werd gevonden in de tas van een verdachte, een tweede kopie in een auto van een andere verdachte, en een derde op de plek waar het vliegtuig in Pennsylvania neerstortte. De brief van 4 pagina's bevatte instructies voor de kapers en verzekerde hen dat ze in de hemel terecht zouden komen.
 • De terroristische aanvallen van 11 september zijn waarschijnlijk bedacht en gefinancierd in Engeland, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de Amerikaanse regering.
 • Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering zijn er inderdaad Amerikaanse en Britse elite-eenheden in Afghanistan actief; hij ontkende echter dat ze op zoek zouden zijn naar Osama Bin Laden.
 • Ook Mexico heeft nu volledige hulp aan de VS aangeboden bij de bestrijding van het internationale terrorisme. President Vincente Fox zei dat Mexico olie zou aanbieden, witwassen van geld van terroristen zou tegengaan, en het oversteken van de grens door de terroristen zou proberen te verhinderen.
 • De Taliban hebben de Amerikaanse dominee Jesse Jackson gevraagd te bemiddelen, maar Jackson is waarschijnlijk niet van plan dit te doen. Hij stelde de Taliban ofwel Bin Laden moesten overdragen ofwel oorlog konden verwachten. Zijn definitieve besluit wordt later verwacht.
 • Saudi Arabië heeft de VS toch goedkeuring gegeven voor het gebruik van haar grondgebied en luchtruim door het Amerikaanse leger. Eerder wilde het land dit niet doen.
 • In Rotterdam is alweer een extremistische moslim opgepakt. De man zou in samenwerking met anderen van plan zijn geweest aanslagen uit te voeren op Amerikaanse doelen in Europa.


Update verslag: 2 oktober, 20:04 • Minister-president Blair van het VK heeft vandaag in een speech de Taliban gewaarschuwd Osama Bin Laden onmiddelijk uit te leveren, want anders zouden er wel eens zeer spoedig aanvallen op hen uitgevoerd kunnen worden. De speech heeft de geruchtenstroom over een op handen zijnde aanval op Afghanistan een nieuwe impuls gegeven.
 • Onderwijl heeft de Taliban nogmaals gevraagd om concrete bewijzen dat Bin Laden achter de aanvallen van 11 september zit; pas als ze die bewijzen gezien hebben zullen ze overleggen over uitlevering. De VS accepteert dit standpunt niet.
 • Een Britse hackergroep met de inventieve naam Young Intelligent Hackers Against Terror (Yihat) beweert ondertussen bankrekeningen van de terroristengroep Al Qaeda en zelfs Osama Bin Laden in Sudan gehackt te hebben. Een Sudanese bankmedewerker heeft toegegeven dat de terroristen inderdaad rekeningen bij de betreffende bank hadden lopen. Yihat heeft alle gegevens overgedragen aan de FBI.
 • De VS heeft vandaag het bewijs tegen Bin Laden ook met de landen van de NAVO gedeeld, zo meldde Secretaris-Generaal Robertson. Het bewijs zou overtuigend genoeg zijn om Artikel 5 daadwerkelijk in werking te stellen. Artikel 5 houdt in dat een aanval op één NAVO-lidstaat als een aanval op alle lidstaten wordt beschouwd.
 • In Amerika denkt men dat Bin Laden zich schuilhoudt in een moeilijk toegankelijk gebergte bij de grens met Pakistan en Tadzjikistan, genaamd het Pamirgebergte. Tegelijkertijd zijn er echter ook berichten dat Bin Laden in Kabul zou zijn gezien en zelfs dat hij door een spionagesatelliet zou zijn herkend. Ook zijn er geruchten dat Bin Laden plastische chirurgie heeft ondergaan.
 • Geruchten dat Bin Laden op 9 september zijn moeder gebeld zou hebben met de mededeling dat er binnen twee dagen groot nieuws zou zijn worden door de VS als niet geloofwaardig beschouwd.
 • Het aantal gevonden doden in de puinhopen van het WTC staat nu op 344; het aantal vermisten is gezakt naar 4.561.


Update verslag: 5 oktober, 18:42 • Duizend Amerikaanse soldaten zijn vandaag aangekomen in Oezbekistan, waar ze een belangrijk vliegveld gaan bewaken.
 • Minister-president Tony Blair van het VK heeft vandaag in Pakistan met President Musharraf gesproken. Hij zei dat de medewerking die Musharraf aan de internationale coalitie tegen het terrorisme geeft de relaties met die landen zeker zal verbeteren.
 • Pakistan heeft ook bekendgemaakt dat het onder de indruk was van de bewijzen die de VS presenteerde, waarin Osama Bin Laden als de dader van de aanslagen van 11 september aangewezen wordt.
 • Gisteren is in de Zwarte Zee een Russisch vliegtuig neergestort. Hoewel het volgens eerste berichten om een ongeluk ging, is het ook mogelijk dat het vliegtuig per ongeluk door Oekrains luchtafweergeschut is getroffen. Ook houdt men serieus rekening met een terroristische aanslag: er zijn berichten opgedoken dat in de cockpitdeur kogelgaten zijn aangetroffen.
 • President Bush heeft aangekondigd 320 miljoen dollar ter beschikking te stellen als humanitaire hulp aan de Afghaanse vluchtelingen. Deze zet moet de Islamitische wereld ervan overtuigen dat de komende oorlog niet tegen de Islam gericht is.
 • Het aantal bevestigde doden in het puin van het WTC bedraagt nu 380, waarvan er 310 zijn geïdentificeerd. Zo'n 4.986 mensen worden nog vermist.
 • Hoewel premier Kok afgelopen dinsdag de beveiliging van Schiphol "perfect" noemde, heeft het Algemeen Dagblad vandaag bekendgemaakt dat er nog minstens acht lekken zijn waardoor terroristen of andere kwaadwillenden zich zonder veel moeite naar binnen kunnen werken.


Update verslag: 7 oktober, 19:16, 20:44, 21:03 • De tegenaanval op Afghanistan is per 19:00 vanavond begonnen.
 • Om 19:00 Nederlandse tijd heeft President Bush op de Amerikaanse televisie bekendgemaakt dat de tegenaanval op Afghanistan is begonnen. Om de aanslagen op New York en Washington van 11 september te vergelden worden nu zowel militaire installaties van de Taliban als trainingskampen van Al Qaeda, Osama Bin Laden's terroristische organisatie, aangevallen.
 • De eerste aanvallen worden uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers, die doelen in en rond de Afghaanse hoofdstad Kabul en de stad Kandahar bestoken. Volgens ooggetuigen zijn er minstens drie explosies in Kabul gehoord en is de electriciteit uitgevallen.
 • Volgens CNN worden eerst luchtverdedigingsinstallaties van de Taliban rond Kabul en Kandahar aangevallen.
 • De aanval begon nadat vandaag al melding was gemaakt van enkele belangrijke voorvallen. De Noordelijke Alliantie was door de VS gevraagd hun vliegtuigen aan de grond gehouden, Afghanen werd gewaarschuwd van Kabul weg te blijven, en Minister van Defensie Rumsfeld brak zijn toer door het Midden-Oosten plotseling af.
 • Minister-president Blair van het VK heeft in een televisietoespraak aangegeven dat ook Britse militairen meedoen aan de aanvallen op Afghanistan.
 • In Kandahar in het zuiden van Afghanistan heeft inmiddels een tweede, zwaarder bombardement plaatsgevonden. In zowel de aanvallen op deze stad als op Kabul zijn bommenwerpers en kruisraketten ingezet. Volgens de laatste berichten is ook Jalalabad in het oosten van Afghanistan aangevallen.
 • In een waarschijnlijk vóór de aanvallen van de vandaag opgenomen toespraak zegt Osama Bin Laden dat de VS en iedereen die dit land steunt geen rust meer zal kennen nu de VS heeft aangevallen. Hij riep alle moslims op om nu in de Jihad (Heilige Oorlog) met hem te strijden tegen wat hij noemde de 'ongelovigen'.
 • Eerdere berichten dat Osama Bin Laden zich zou hebben overgegeven zijn ingetrokken.
 • Volgens CNN worden er duizenden Talibantroepen naar de grens van Oezbekistan verplaatst. De Taliban hebben eerder gedreigd dat land aan te vallen als het hulp bood aan de VS bij eventuele aanvallen op Afghanistan. Als reactie hierop is ook de VS bezig troepen naar Oezbekistan te sturen.
 • Inmiddels is bekend geworden dat een commandocentrum van de Taliban bij het vliegveld van Kandahar is vernietigd. Osama Bin Laden en Talibanleider Mohammed Omar zouden de eerste aanvallen overleefd hebben.
 • Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft in een eerste reactie gezegd dat de Nederlandse regering volledig achter de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan staat. Hij noemde de speech van Bush 'evenwichtig', omdat hij daarin ook zei dat alles gedaan zal worden om Afghaanse vluchtelingen te helpen.


Update verslag: 8 oktober, 18:50, 21:53 • De aanvallen op doelen van Al Qaeda en de Taliban in Afghanistan zijn vanavond weer in alle hevingheid losgebarsten. Rond 18:00 Nederlandse tijd werden opnieuw explosies gehoord in Kandahar; inmiddels is duidelijk dat rond Kabul ook aanvallen zijn uitgevoerd met kruisraketten en B-1 en B-2 bommenwerpers.
 • Volgens Minister van Defensie Rumsfeld waren de aanvallen van gisteren zeer succesvol en werden tussen de 20 en 30 doelen in Afghanistan geraakt. Het ging hierbij uitsluitend om militaire doelen en niet burgerdoelen.
 • Tegelijkertijd heeft ook de Noordelijke Alliantie de aanval op de Taliban weer geopend.
 • In Pakistan zijn vandaag anti-Amerikaanse rellen uitgebroken als reactie op de Amerikaanse aanvallen op buurland Afghanistan. Een bioscoop zou daarbij in vlammen zijn opgegaan, evenals een gebouw van UNICEF.
 • Iran en Irak hebben de aanvallen van gisteren op Afghanistan sterk veroordeeld.
 • In de VS is intussen een nieuw ministerie geopend: dat van "homeland defense", bedoeld om Amerika zelf beter tegen gevaren van buitenaf te beschermen. Ex-Gouverneur van Pennsylvania, Tom Ridge, werd benoemd als minister.
 • Amerikaanse transporttoestellen hebben gisteren en vandaag ruim 37.000 maaltijden gedropt voor Afghaanse vluchtelingen. De toevoer van voedsel over de weg is vanwege de aanvallen te gevaarlijk en is gestopt, waardoor alleen vliegtuigen nog voedselhulp kunnen leveren aan de ruim 2 miljoen Afghanen die hiervan afhankelijk zijn.


Update verslag: 9 oktober, 21:59 • Volgens Defensieminister Donals Rumsfeld waren de aanvallen van de afgelopen dagen zo succesvol dat er nu ook overdag aangevallen kan worden. De VS heeft daarmee de feitelijke heerschappij in de lucht.
 • Ook vanavond hebben weer verscheidene luchtaanvallen plaatsgevonden. Het gaat o.a. om de westelijke stad Herat en om het al eerder getroffen Kandahar.
 • Vier Afghaanse VN-medewerkers zijn gedood door een raket die in hun gebouw insloeg. De vier waren werkzaam bij de mijnenopruimingsdienst van de VN. Het vermoedelijke doel van de raket was het nabijgelegen radiotoren van de Taliban.
 • Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering zijn de luchtaanvallen op Afghanistan geen voorbode van een grondaanval. Naar alle waarschijnlijkheid zal na de luchtaanvallen eerst een pauze ingelast worden voordat verdere actie wordt ondernomen.
 • In Florida is bij een bedrijf één man gestorven aan miltvuur en is een ander met verschijnselen van de ziekte opgenomen in een ziekenhuis. De FBI onderzoekt of het hier gaat om een terroristische aanval; er zijn geruchten dat men op zoek is naar een stagiar uit het Midden-Oosten die een vreemde brief had achtergelaten waarin hij schreef dat hij een presentje voor zijn collega's achterliet.
 • De regering-Bush begint steeds openlijker te spreken over een mogelijke uitbreiding van de huidige militaire actie naar andere van terrorisme verdachte landen. Om welke landen het zou gaan is niet bekend.


Volgende pagina: na 9 oktober

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?