Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Washington DC

Fietsen in en rond Washington DCDoor Petra Engle; Petra's website

Hoewel de fiets geen dagelijks vervoermiddel is voor de meeste Amerikanen is het vrijetijdsfietsen de laatste jaren erg in populariteit toegenomen. Het openen van speciale fietsroutes en -paden in de steden en daarbuiten heeft daar veel mee te maken.

Hieronder een aantal tips en ideeën voor het fietsen in en rond Washington DC.

Langzamerhand worden bij grote kruispunten voetgangers-/fietsstoplichten geïnstalleerd en worden oude spoorwegtrajecten bijvoorbeeld omgebouwd tot pad waar gemotoriseerd verkeer verboden is. Hierdoor is het mogelijk veilig te fietsen.

Mijn ervaring ligt vooral in het gebied rond Washington DC, maar ook op andere plaatsen zult u merken, dat een fiets huren een leuke en interessante manier is om de omgeving te verkennen. Zoals we allemaal weten, zie je op de fiets tenslotte meer, dan in een toerbus of auto.

Fietsen in Washington DC


Waar te huren?In Washington kunnen fietsen gehuurd worden op verschillende plaatsen; als u in de stad verblijft zijn dit enkele goede bedrijven en hun ligging:

 • Fletcher's Boat House, Reservoir en Canal Road (tel. 202/244-0461) – naast het C&O Canal pad en Capital Crescent Trail
 • Thompson's Boat Center, 2900 Virginia Avenue bij Rock Creek Parkway NW (tel. 202/333-4861 of 202/333-9543; Metro: Foggy Bottom, een wandeling van 10 minuten daarvandaan) – dichtbij het Rock Creek pad en de monumenten
 • Big Wheel Bikes, 1034 33rd St. NW, vlakbij het C&O Canal net onder M Street in Georgetown (tel. 202/337-0254)
 • Bike the Sites (tel. 202) 966-8662) – biedt behalve fietsenverhuur ook rondleidingen op de fiets met een gids door de stad. Dit bedrijf heeft drie locaties in de stad, allemaal gunstig gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden.

Sinds een aantal jaar heeft Washington ook een heel populaire bikeshare, Capital Bikeshare. Door de stad verspreid liggen tientallen stations met fietsen, die met een credit card gehuurd kunnen worden. Voor $7 koopt u een daglidmaatschap en zijn de eerste 30 minuten inbegrepen, na dat halve uur betaalt u $1,50 per half uur. Deze methode is ideaal om van punt A naar punt B te fietsen.

Algemene raadgevingenHet huren van een fiets zal u tussen de $25 en $35 per dag kosten. Een paar algemene opmerkingen over de hieronder beschreven routes:

 • Ze zijn druk bezocht in het weekend, ook door wandelaars, skaters en joggers, dus valt het aan te raden een langere fietstocht op een doordeweekse dag te houden.

 • Op sommige plekken worden in de weekends en op hoogtijdagen de wegen afgesloten voor doorgaand verkeer, waardoor er naar hartelust op gefietst kan worden. De fietsverhuurbedrijven hebben hier meer informatie over.

 • Veel routes lopen langs een kanaal of volgen het traject van een vroegere spoorweg. Hierdoor moet er vaak langs dezelfde weg weer teruggefietst worden.

 • Verkijk u niet op de afstanden, die in mijlen worden aangegeven en neem vooral in de zomer extra water mee. Hoewel langs de meeste paden winkels en café?s te vinden zijn, liggen die meestal vrij ver uit elkaar.

 • Neem vooral genoeg geld mee, zeker op een langere rit. Indien u een lekke band krijgt of onverhoopt toch te ver bent gegaan, kunt u daarmee een taxi betalen om terug te gaan.

 • Fietsen mogen gratis mee met de metro van Washington DC, maar alleen buiten het spitsuur, die van 7 uur tot 10 uur en van 16 uur tot 19 uur loopt. Neem de fiets in de lift mee naar beneden en stap de trein aan de uiteindes van de wagon binnen. Het staat aangegeven welke ingang door fietsers gebruikt mag worden.

 • Fietsen mogen ook mee op de bussen in de stad, iedere bus heeft plaats voor 2 fietsen. Ook dit is gratis en dit mag ook in het spitsuur.


Fietsen rond Washington DC


De meest populaire fietsroutes in en om de stadDe Mall in het midden van de stad is al een goed begin, het grindpad strekt zich 3 kilometer uit van het Lincoln Memorial naar het Capitool en loopt langs o.a. het American History, Natural History, National Gallery of Art en Air and Space Museum. De rit kan wat langer gemaakt worden door bij het Washington Monument over te steken naar het Tidal Basin, waar het Jefferson en F. D. Roosevelt Memorial aan liggen. Dit is vooral prachtig in de lente, als de kersenbloesems bloeien, maar reken dan wel op grote menigtes.

Een andere populaire route in de stad is de Rock Creek Park route, ongeveer 16 kilometer geasfalteerd pad vanaf het Lincoln Memorial door het park naar Maryland. Het park is een groot natuurgebied middenin de stad wat onder mooie oude bruggen doorgaat en de kabbelende Rock Creek volgt.

Ook langs het C&O Canal, wat helemaal van Georgetown naar Cumberland Maryland loopt, kan eindeloos gefiets worden.

Een nieuw 7 mijl lang pad, het Capital Crescent Trail, loopt van Georgetown naar de voorstad Bethesda in Maryland, langs een oud treintraject, wat voor een deel langs de Potomac rivier loopt en langs mooie oude bruggen en rustige woonbuurten komt.

De kant van Virginia op kan men via het Mount Vernon Trail helemaal langs de Potomac rivier naar het 18 mijl verderop gelegen Mount Vernon fietsen, het landgoed waar de eerste Amerikaanse president, George Washington, woonde. De uitzichten op de stad en de rivier vanaf dit pad zijn prachtig en het leidt ook langs het Reagan National vliegveld, waar je bij Gravelly Point naast de rivier het gevoel hebt de landende en opstijgende vliegtuigen aan te kunnen raken, zo laag komen ze overvliegen. En onderweg doet u ook het oude stadje Alexandria aan, met veel leuke restaurannetjes en winkeltjes.

Het langste pad in Virginia, het W&OD Trail volgt een oude spoorweg omgetoverd in geasfalteerd pad helemaal naar Purcellville, aan de voet van de Blue Ridge bergen, ongeveer 135 kilometer verderop. Voor de serieuze fietser een prachtig pad, maar het is natuurlijk ook mogelijk alleen gedeeltes ervan te rijden, of onderweg te overnachten in een van de plaatsjes langs het pad.

De ruimte ontbreekt hier uiteraard om alle paden en fietsmogelijkheden in en rondom de stad te beschrijven. Ik hoop met bovenstaande echter ideeën voor een eens wat andere dag bij een bezoek aan Washington naar voren te hebben gebracht.

Ik sluit dit artikel af met (helaas Engelstalige) websites met informatie over fietsen in de hoofdstad van de VS:Petra woont met haar Amerikaanse man en 3 kinderen al sinds 1984 in Vienna, Virginia, ongeveer 15 kilometer buiten Washington DC. Ze heeft, mede door haar vroegere werk als reisagente, uitgebreid door de Verenigde Staten gereisd. Haar blog over haar dagelijkse leven en vele reizen vindt u hier. Ook verzorgt Petra wandelrondleidingen door Washington, om die te boeken kunt u dit formulier invullen en opsturen.

Meer lezen over fietsen in Amerika? Wij raden u aan eens het (zeer grappige en informatieve) boek Amerikanen fietsen niet van Gijs van Middelkoop door te lezen.

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?